Béremelés hegyek, erőfölénnyel való visszaélés, és kettősmérce

Kicsit furcsa számomra, hogy nagyjából a kutyának sem tűnik fel a kkv-k országosan prominens képviselői által béremelés ügyben tanúsított kettősmérce.

Tavaly év középéig...

... folyamatosan azért sírtak-rítak, hogy elnyomják őket a gonosz multik, akik az ő kárukra visszaélnek a gazdasági erőfölényükkel, és sikerült kiharcolniuk egy kifejezetten az ő kényükért-kedvükért nagyjából teljes mellszélességgel síkra szálló vezetést. Még egy kis link a témában, avagy a csapból is a kkv support folyik.

Ugyanakkor az abszolút nem zavarja a tisztelt társaságot, mikor ők élnek vissza erőfölényükkel a munkavállalók kárára a munkaerőpiacon, és hatalmas hanggal egyből felháborodnak.

------

Elvileg arról lenne szó ugyebár, hogy aki többet dolgozik, többet is vigyen haza. Az lenne az egész kapitalisztikus történet alappillére, hogy a gazdasági növekedés munkahelyeket és béremelést generál, aztán majd így dübörög újra a pannon puma, és lesz jólét 3 szobával, 4 kerékkel - (két asszonnyal ;-) - meg miegymás.

Aztán az a nagy büdös valóság, hogy aki többet dolgozik, az talán ugyanannyit, mint tavaly, még épphogy haza is visz, de inkább nem, ahogyan az már cirka 10 éve is volt. Ettől nyílván javul a munkamorál is. ;-)

Egy kis szelet a történelemből,

Mivel az elmúlt években a reálkeresetek növekedése elmaradt a gazdasági növekedés ütemétől, a szakszervezetek jövőre 4-5 százalékos reálbéremelést szeretnének elérni - közölte a szakszervezeti szakértő. A munkavállalók továbbra sem értik ugyanis, hogy miért nem nőhetnek a béreik a teljesítményekkel arányosan. Az utóbbi években a gazdaság dinamikusan fejlődik, a GDP növekedése 5 százalék körüli, azonban a reálbérek jóval e szint alatt növekedtek úgy 1999-ben, mint 2000-ben. Ez idő alatt ugyanakkor emelkedtek az adóterhek is: a személyi jövedelemadó tekintetében csak 1999-ben közel 200 milliárd forintnyi többletelvonást kellett elszenvedni csak azért, mert az adókedvezmény a felére csökkent és az adótábla változott.

avagy semmi sem változott 2011ben sem:


Hozzáfűzte: a keresetcsökkenés oka kivétel nélkül a januártól bevezetett adóváltozásokban keresendő,
de az is megfigyelhető, hogy a munkáltatók az idén eddig még szinte sehol sem hajtottak végre béremelést.

Így válnak köddé az álmok és a remények, és így csordogálunk tovább szépen lefele a - neoliberálisos lejtővel szemben cka. 10 év után ismét - neokonzervatív lejtőn, ahol az kap pénzt, supportot, támogatást, akinek van, mert láthatóan tud vele mit kezdeni, lehet rá számítani. Akinek nincs, az meg dögöljön meg a SZERINTEM legalább 6%os 2011 decemberi inflációs rátával... / igen ez egy jóslat, ha úgy tetszik, majd a pesszimista fejemre olvashatjátok egy év múlva ;-) /. A jóslat forrásai itt és itt.

Persze valakinek ki kell majd fizetni a cka. lassan egy évvel korábbihoz képest jóval magasabb állampapírhozamokat, de lesz ennél még rosszabb / ezt is hozzám vághatjátok, de majd 2 év múlva ;-) /. Az idei lesz a haldokló uccsó fellángolása ;-) / ismét egy jóslat :-D /.

----------

Miután most feltehetően sikeresen elvettem néhányatok életkedvét ;-) - na jó ez csak vicc -, iszok egy kortyot megjutalmazva magam a teljesítményért, nézegetem a squeeze-t kicsit végülis felé se néztem kb. mióta ezt megírtam, sok idő erre most megint nincs - mivel erre a bejegyzésre csesztem el -, mert aztán irány az este ;-)...

Hozzászólások

Azt mondta az okos Viktor hogy senkinek nem fog csökkenni a fizetése. Aha. Akkor én csak haluztam már megint hogy kevesebb a bérem. Egyébként meg aki gyerektartást fizet az dögöljön meg, neki semmilyen kedvezmény nem jár. Most is sok pénzemet visz el a gyerek, igaz nem a teljes fizetésem, de nem kevés.

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Nekem is csökkent, pedig nem is vagyok a versenyszférában. :(
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nekem szerencsére nőtt, nem is kicsit :-)

amikor szja kulcsot 16%-ra csökkentették, ezzel együtt néhány járulékot f*szán megemeltek. na ezért viszünk/hozunk haza kevesebbet. mármint a munkavállalók 2/3-a.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Köszönöm szépen. Ezzel a húzással most kb. 4ezret vettek ki a zsebemből, de tekintve, hogy lecsökkentették az adójóváírás mértékét, azt kb. augusztusban le is mondhatom teljes egészében, és a feleségemnek is. Ez konkrétan havi 24ezer HUF kiesést fog attól kezdve jelenteni kettőnknek, a mostani 8-hoz képest. Fingom sincs, hogy ezt a pénzt honnan fogjuk visszapótolni.

Viktor Király nagy "adóreformjával" nem az a baj elsősorban, hogy a gyerekeseknek kedvez, mert tegye azt, morálisan egyet is tudok vele érteni. Azzal a húzásával, hogy a magasabb jövedelműeket jobb helyzetbe hozta, nos azzal már nem, de egyelőre lenyelem a békát. Viszont azzal, hogy mindezt szerkezeti reformok, kiadáscsökkentés helyett egyszerűen csak egy szemét módon végrehajtott adóátrendezéssel oldotta meg, elsősorban a kis és középkeresetűek kárára (úgy az ország kétharmada ide tartozik), hát ezt egy piszok g.ci húzásnak tartom. Arról az apróságról már nem is beszélve, hogy gyakorlatilag a különadók is az embereken fog lecsapódni, mivel minden bank, szolgáltatás, multi, apámf.sza simán áthárítja a fogyasztókra. Tehát többszörösen lett megszívatva a magyarok nagy része így vagy úgy.

Ha OV azt hiszi, hogy a hazai munkaadók önként és dalolva fogják megemelni a fizetéseket, akkor azt kell mondanom, hogy ezt a faszi vagy nincs tisztában a valós hazai viszonyokkal, vagy egyszerűen leszar mindent az önös céljai elérésének érdekében. Az én munkáltatóm is b.szik fizut emelni ebben az évben, gyakorlatilag harmadik éve egy fillér béremelést sem kaptunk, egyszerűen kényelmes állapot nekik még mindig a gazdasági válságra hivatkozni. Közbe persze a tulajdonosi kör és a felső vezetés köszöni szépen jól van, gondolom idén is lecsrélik az alig két éves Volvóikat, mert ugye azt okvetlenűl fontos.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Valami nekem azt súgja, hogy akik itt most verik az asztalt a monitor előtt, még az életben nem próbáltak meg vállalkozást üzemeltetni alkalmazottakkal, tokkal-vonóval. Alkalmazotti perspektívából nyilván így néz ki a dolog, meg a randa patás Orbán tehet mindenről, holott az elmúlt 8 évben überfasza volt minden és vállalkozásbarát, meg a munkajogi törvények is be voltak tartva/tartatva, de azért ki kéne nézni e fölé a perspektíva fölé is néha és belegondolni, hogy milyen helyzetben van az egész ország.

Itt érdemleges változások 2-3 év múlva kezdődnek majd el, amit 8 év folyamatos romboló munkával bedöntöttek, azt senki nem fogja 8 hónap alatt rendbetenni. Jelen pillanatban megpróbálják a lejtőn száguldó szekeret egyáltalán lassítani és picit változtatni az irányán, hogy legalább ne a szakadék felé guruljon.

Továbbá egy ismerős mondta vihogva, hogy ő ugyan nem szavazott az Orbánra, de miután rendes fizetésre van lejelentve és van 3 gyereke, havi 70ezerrel többet visz haza.

Nem kellett volna felülni a demagóg szövegeknek, gyereket kell gyártani (muszáj is lesz mert ez a nyugdíjrendszer nekünk már csak lassítani fogja az éhenhalást) és nem zsebbe kérni a fizut hanem lejelentve.

Ez valami propaganda szoveg a Magyar Nemzetbol? Szerintem inkabb ugy nez ki a dolog, hogy biztos szar volt ezelott 8 even at is, de most meg meginkabb szar lett. Ha eddig csak nyakig voltunk a cuccban, akkor mostmar a fejunk fole er a szar. Fentebb irtam, hogy ugyan az en fizetesem is nott, de ha elore tudom, hogy a fulkeforradalom es annak minden banatos kovetkezmenye az ara, akkor inkabb azt mondom: barcsak maradt volna...

Ez a gyerekgyartas meg tenyleg olyan esz nelkuli szofosas. Ugy tunik, nem csak a fidesz cpu-n fut egy bizarr szelsojobbos ideologia, hanem a te fejedben is. Ki az a nagyon nem normalis, aki azert csinalja a gyereket, hogy azok majd osszelapatoljak a nyugdijat?

Ami pedig a zsebbe fizetest illeti, mindig is a tiszta dolgokat preferaltam. Viszont pont a narancsos bunozoknek a magantulajdonnal kapcsolatos gerinctelen huzasai kapcsan fordult meg a fejemben, hogy ezek utan mar nekem sem kell tisztessegesen jatszanom. Mert miert is fizetnek en ezeknek egy zsak nyugdijjarelukot a semmiert? Akkor mar inkabb legyen az a 24% egy minimalis osszegbol levonva, a zsebbe kapott tobbi meg mehetne az onkentes penztarba, amiert valoban kapnek is valamit.

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!

Elvi síkon talán annak érte meg a magánnyugdíjnak nevezett pokolban maradni az állami pokollal szemben, aki már összegyűjtött 15-20 év szolgálati időt és kurva magas a fizetése (és várhatóan az is marad), mert így lett jogosultsága az állami nyugdíj egy részére is. Aki 15 alatt van, az egy kanyi vasat nem fog kapni az államiból.

És persze mivel a magánnyp. tudtommal továbbra is jelentős részben állampapírt köteles vásárolni, így a hozamteljesítménye jórészt ezen a láncon továbbra is az állam teljesítményétől függ. ;-) Lásd 2008.

és nem zsebbe kérni a fizut hanem lejelentve.

Végre egy vállalkozó ;-) Fenti mondatod picit szerintem nincs szinkronban ezzel a mondatoddal:

még az életben nem próbáltak meg vállalkozást üzemeltetni alkalmazottakkal, tokkal-vonóval.

Nekem is volt szerencsém kkv nál dolgozni, és nem én kértem zsebbe a fizetésem egy részét. Vagy ez, vagy lehet menni arrébb, (ahol ugyanez van). A kkv nál az alkalmazottnak a Kuss a neve, és nem idéntől, hanem több mint 10 éve. A kkv úgy lenyúlta a jövőbeni nem létező nyugdíjamat mint a huzat.

De itt van az elmúlt 8 évből is egy kis info alkalmazotti perspektívából a neoliberális pokolról.
/ (Lehet röhögni az utolsó bekezdésből is mi valósult meg ;-) /

Igen szar helyzetben van az ország. Ez így van. De megint sikerült abba belerúgni, és annak a vérét szívni vámpír módjára, aki dolgozik.
Ha bevallottan ilyen szarul megy, akkor talán nem kellett volna olyen adórendszert csinálni, aminek az a következménye, hogy a válságok (2008-2009), reforomok (2006-2007) miatt szétrúgott béreken még egyet csapolnak, csak azért hogy ...

gyereket kell gyártani

... a munkásosztály szépen finanszírozza a vagyonosok gyerekeit. ;-). És ha már úgyis szar helyzetben van az ország, muszáj a gyenge adófizetési morállal megáldott kkv-kat is supportálni a melósok kárára...

Jelen pillanatban megpróbálják a lejtőn száguldó szekeret egyáltalán lassítani és picit változtatni az irányán, hogy legalább ne a szakadék felé guruljon.

...úgyhogy a szekér köszöni szépen, tovább gurul a bizonyos jeltőn csak az útjelző táblák szegfűsről narancsosra váltották. De a lejtő maradt. A legújabb kutatás szerint a kkv vezetők elhanyagolható része tervezi új munkaerő felvételét. Ezért megéri supportálni őket..

A narancsos neokonzervatív álom megsúgom még egyszer arra épül, hogy annak adunk pénzt akinek van, az tudja használni forgatni, befektetni, beruházni, és ez viszi magával a többit. Csak sajnos az a nagy büdös magyar valóság, hogy a magyar kkv réteg abszolút nem "társadalomépítő". Ezt már 1990-1995 között is bizonyította. ;-)

A support neki extra profit, amit nem beruházásra és bérre fog költeni, hanem elnyaralgatja/telelgeti külföldön, új külföldi kocsira, és csók a család. Azon az elven, hogy be kell hozni a válság miatti lemaradást...Ez is van olyan jó ok, mint a többi. ;-)

"Igen szar helyzetben van az ország. Ez így van."

volt rá ~20 évük.

"a munkásosztály szépen finanszírozza a vagyonosok gyerekeit"

fercink nem erről ugatott abban a bizonyos beszédben? -de hiába, mert képtelen volt rendet rakni a kutyái között-

"A support neki extra profit, amit nem beruházásra és bérre fog költeni, hanem elnyaralgatja/telelgeti külföldön, új külföldi kocsira, és csók a család. Azon az elven, hogy be kell hozni a válság miatti lemaradást...Ez is van olyan jó ok, mint a többi. ;-)"

és tessék mondani, ha egy kkv nem bővíti a munkavállalói darabszámot/nem ad picivel több rőzsét a meglévőknek, akkor hogy a bánatos úristenbe indul meg a "megyek veszek tejet meg kenyeret" című karika?

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Ha fercid mikor a - ma már "obsolete" ;-) - SZDSZ puccsal kormányrúdhoz került 2004-2009ig jobban észnél lett volna, akkor ma nem itt tartanánk.

De neki is fontosabb volt a választók hülyítése (2004-2006), aminek az árát álszocialista módon ő is a bérből-fizetésből élőkön spórolta le. (2006->2007).

Mondhatnám egy közhellyel, hogy bagoly mondja...

és tessék mondani, ha egy kkv nem bővíti a munkavállalói darabszámot/nem ad picivel több rőzsét a meglévőknek, akkor hogy a bánatos úristenbe indul meg a "megyek veszek tejet meg kenyeret" című karika?

Sehogy. Változatlan kereslet mellett hogy val'szeg több áfabevétel lesz, mivel az élelmiszerár-robbanás korszakát éljük, de ez nem lesz elég.

Off:nicsak lefordult a vice.

fent említett személy nevét és "tulajdonhoz" kötését ironikusan próbáltam előadni.
nekem is hasonló problémám van/volt vele szemben: az utolsó pillanatban eszmélt fel, hogy ő a falkavezér. namármost ha én vagyok az ő helyében, akkor úgy b*szkodok ki a bandából egy két renitens népet mint az olajozott villám.
így a többi pártkatona is érzi a törődést: vagy azt csinálod komám amit én mondok, vagy húzol a p*csába.

viktoréknál sem ártott volna a választások után rendet rakni: pl kósa második megnyilvánulására ismét megindult a CHF felfelé, a HUF meg lefelé. tök jó lajoskám, pofázzál csak meggondolatlanul -mondtam magamban- úgy jársz mint a 2002-es kormány pénzügyminisztere -hivatalba lépés után-: lerúgom a fejedet ha erre jársz.

nem lehetne hogy egyszer végre jól képzett és tapasztalt gazdasági/pénzügyi szakemberek adnák már meg az irányt? na nem bokroscsomagra gondoltam, mert azért az mégis csak rövidlejáratú történet volt.

az pedig, hogy egyfolytában ezt a másfél milliónyi bérmunkást szopatják, kezd már "rühelletes" dolog lenni.

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

+1

Tapasztalataim alapján a hazai kkv réteg zöme az extraprofitot nem a vállalkozásába fordítja vissza, hanem egyszerűen feléli, jobb esetben befekteti valamilyen pénzügyi vonalon. Nem eszközt vásárol rajta, nem próbál még terjeszkedni, nem emeli a fizetéseket, egyszerűen csak új autót vesz, utazgat, stb. Egész egyszerűen a felfogásukkal van a baj, és ez nyolc év múlva sem fog megváltozni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

tapasztalataim alapján a hazai kkv-k zömének nemhogy extra, semmilyen profitja sincs. extraprofitja azoknak van, akik nagyot tudtak meríteni a központi húsosfazékból és azt sikeresen nem fizették ki egy megfelelően összeállított alvállalkozói láncolat bedöntése után.

Ha valaki csak az adókedvezmény miatt vállal gyereket, az szerintem már régen rossz. És azt is érdemes lenne figyelembe venni, hogy bizonyos kereset fölött nem azért nem vállalnak gyereket mert nincs ra pénz, hanem mert egyszerűen nem akarnak. Nagy általánosságban el lehet mondani, hogy a nyugati típusú társadalmakban átértékelődött a gyermekvállalás. Harminc év alatt nem nagyon vállalnak be gyereket, az össz gyereklétszám családonként max. kettő, nincs meg az a motiváció, mint a fejlődő országokba, ahol a minnél több gyerekkel biztosítják be a szülők az öregkorukat.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A himnusz mar ma is tantargy, legalabbis en x eve magyar irodalom targyban tanultam rola. Mondjuk mar akkor sem jott be, es azota meg annyira sem.

De egyeni szimpatia ide vagy oda, azert jo lesz egy kicsit disztingvalni. Mert a tanar allitasaval (a mult [ilyeten valo] megismerese kell a jovo sikerehez) szemben en ezt netto bullshit-nek tartom. Ez sokkal inkabb egy balga szelsojobbos, nem tul okos ideologia resze. Ha mar engem kerdezel, akkor a tortenelem ismerete lehet az, ami kell a jovo sikerehez, de semmikeppen nem a szittyamagyar rovasiras.

Ha pedig a lanyom ugy dont, hogy elutasitja a himnuszt matol 30 ev mulva, szerintem kepes leszek megerteni ot...

HF*P portal - politika, flame és offtopic huppereknek szabadon!