Digi: vissza a jövőbe, 24 órás bontás

Az UPC-től megszabadultam, de nyakamba szakadt az úgy tűnik hasonlóan csodálatos és nagyszerű Digi Kft.

Szájtépés helyett idézném az elmúlt 3 nap syslogját a budapesti Linux szerver/router/etc-ről:


Jan 15 01:05:01 stronghold pppd[11608]: No response to 4 echo-requests
Jan 15 01:05:01 stronghold pppd[11608]: Serial link appears to be disconnected.
Jan 15 01:05:01 stronghold pppd[11608]: Connect time 1442.2 minutes.
---------
Jan 14 01:02:11 stronghold pppd[11608]: No response to 4 echo-requests
Jan 14 01:02:11 stronghold pppd[11608]: Serial link appears to be disconnected.
Jan 14 01:02:11 stronghold pppd[11608]: Connect time 1442.3 minutes.
---------
Jan 13 00:59:18 stronghold pppd[11608]: No response to 4 echo-requests
Jan 13 00:59:18 stronghold pppd[11608]: Serial link appears to be disconnected.
Jan 13 00:59:18 stronghold pppd[11608]: Connect time 1442.2 minutes.

Idézném a tegnapi syslogot a szegedi Linux szerver/router/etc-ről:


Jan 14 22:53:56 fridge pppd[3689]: No response to 4 echo-requests
Jan 14 22:53:56 fridge pppd[3689]: Serial link appears to be disconnected.
Jan 14 22:53:56 fridge pppd[3689]: Connect time 1442.5 minutes.

Szegeden egyébként a két korábbi napon nem 24 órát bírt, hanem egyszer fél napot, egyszer meg majdnem egy hetet, de az utolsó érték már több mint gyanús... Ezek itt csendben újra bevezetik a rosszemlékű ADSL-es időkben megszokott 24 órás bontást, vagy mivan? Egyébként IRC-n többen megerősítették, hogy a "probléma" náluk is jelentkezni kezdett...

Van véleményem, de nem írom ide.

Hozzászólások

sajnos itt is megvan:

Jan 13 21:53:41 kakaopor daemon.info pppd[7562]: Exit.
Jan 14 21:54:41 kakaopor daemon.info pppd[31485]: Exit.

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

rohad*****anyjukat.
detto :S

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Nekem van véleményem és ide is írom.
Lehet, hogy neked vannak iylen problémáid,
de nekem pölö takony és júpísz után megváltás a digi.
Minőségben kb ott van mint fent nevezettek, de gyorsabb
és nincs lehúzás szaga. T-komnál már névről ismertem
az ügyintézőket. Diginél még egyszer se voltam ügyfélszolgálaton.

>>: sys-admin.hu :<<

Nekem is pozitív a véleményem. Minimál áron, durva sávszélességgel hasít. Lehet, hogy néha megszakad, de észre sem veszem, mert rögtön visszatárcsázik.

Support: pár hete, 1 év után először leállt a net. Éjszaka 9kor bejelentettem. Fél óra múlva már kint volt a szakember, új modemmel a kezében. Még 10 perc és minden helyreállt. Mindez szombat éjszaka.

Tegnap nálam is volt szakadozás, de se előtte, se azóta (kop-kop-kop) nincs. Ahogy néztem, a címkiosztást variálták meg picit (volt egy rövid időszak, amikor a geoip szerint nem hazai címet kaptam, de már elmúlt).

Nyugodtan írd le a véleményedet, vagy inkább tudod mit? Csinálj jobbat. Nonstop működő ppp-szerverrel, mindent duplikálva, üzemeltetve, belekalkulálva már az induláskor a végpontok számának jelentős növekedését, sőt, egyből indíts azzal, hogy ipv6 az alap, hogy az idők végezetéig ne kelljen hozzápiszkálni semmihez...

Igen, a PPPoE vacak dolog - sajnos a soho szappantartók, az egyszerű felhasználói pécék és az azokon futkorászó n+1 féle szoftverkörnyezet másfajta azonosítást nem tesz lehetővé. Nem, a mac nem azonosít. (Bár a ppp-s usernév/jelszó sem, hiszen ha valaki ügyes, az tud ppp-s userazonosítókat és jelszavakat gyűjteni...)

Megint keccsölni kéne vele vagy fél napot...

meg látjuk ugye a különbséget egy ingatag szolgáltatás miatt szakadozó kapcsolat és egy hibátlan rendszeren üzletpolitikai okok miatt szándékosan bontott kapcsolat között...
Bár lehet, hogy itt is a nem stabil kernel api a felelős, nem tudom...

Akkor csak 2-3 (fél)mondatban vázold légyszives, hogy a pppoe helyett milyen azonosítást (NAC-ot) hoznál össze.
Akinek egyébként gond az, hogy a Digi új pppoe-s szerverei 24 óránként elhajítják az élő ppp-sessionöket, azt csak sajnálni lehet... 24 óránként változik az ip-cím. És...? dyndns szépen leköveti, néhány kattintás beállítani...

mac alapú azonosítás van annyira jó, mint a pppoe. meg lehet vlanozni is.
a pppoe-vel az a baj, hogy van egy-két cég, akinek adsl alapú infrastruktúra menedzsmentjéhez vannak eszközei és akkor már mindig mindent adsl-nek néznek...
ahogy Murphy is megmondta: ha kalapácsod van, mindent szögnek nézel.

Egyébként a válaszom arra a kitételedre vonatkozott, hogy "csinálj jobbat". Ne éljünk abban a hitben, hogy olyan nagy durranás megismételni, amit a digi műszakilag csinált. Üzletileg meg eléggé piacromboló.

A mac alapú azonosítás semmivel sem rosszabb, mint a pppoe. Nagyjából egyik se ér semmit.

Nem a diginek van vagy volt adsl ügyfele, hanem az eszközgyártóknak. A cisco pl. alig tudja elképzelni, hogy létezhet hálózat radius meg pppoe access szerver nélkül. A régebbi ubr-ekben pl. van pppoe szerver. De minek?

Engem nem szivat a digi, sőt. Csak az a gond, hogy egy nagyvárosban vannak olcsóbban elérhető területek meg drágábban elérhető területek. A digi csak az olcsó területeket építi meg, kaszálja le, ezzel kitol azokkal a szolgáltatókkal, akik a drágábban elérhető területeken is szolgáltatnának. Meg kitol az ott lakókkal is, de nagyon.

A Tré, meg a júpíszi is így kezdte a kábeles mókáját... A nagy sűrűségű, jellemzően panelházas, lakótelepi környezetben valóban olcsó(bb) hálózatot építeni, illetve ott szolgáltatni. De megkérdezem, hogy ugyanazon a fizikai helyszinen, ugyanaz a sávszélességgel bíró szolgáltatás miért kerülhet az egyik szolgáltatónál x+1-szer annyiba, mint a másiknál? Az jó szerinted, hogy a drágán elérhető helyeken elérhető szolgáltatást az olcsón elérhető helyeken beszedett magasabb (nagyobb nyereségű) előfizetésekből finanszírozzák?

A júpíszí nem így kezdte, ne ferdítsünk.
A digi meg az upc szolgáltatása elvileg nem kerülhetne ugyanannyiba, mert nem ugyanazt a technológiát használják. Az, hogy miért ment el az upcos salesek esze ennyire, hogy az indokoltnál ennyivel nagyobb különbség van az árak között, nem tudom. Persze nem biztos, hogy ez így nekik rossz, sosem lehet tudni.

Az szerinted jó, hogy egy város lakosságának 20-30%-ának szolgáltat a digi? Vagy azt kellene csinálni az upcnak, hogy pl. az egyik debreceninek 4000-ért ad netet, a másiknak meg 6000-ért? Amikor terveznek, már minimum város, vagy még nagyobb területi egységenként terveznek és ott egybemosódik, hogy panel meg rózsadomb.

legyél teljesen nyugodt, nem szokott nálam kábeltv területen összemosódni semmi. a digi azért sem mosódhatott össze az upccal, mert pont az a téma, hogy a digi nem épít ki teljes lefedettséget, az upc meg igen.

A linken levő szolgáltatást, mint határozott idejű hűségszerződéses akciót értelmezem.
http://www.upc.hu/rolunk/szerzodesi-feltetelek/felhasznalasi-feltetelek/

akciós árral listaárat nem szoktak összevetni.
van még olyan is, hogyha a társasháznak saját kiépített rendszere van, azaz az üzemeltetést nem az upc végzi, akkor is lehet társasházi kedvezményt kapni, viszont ott meg a szolgáltatás tartalma más, mint az átlagos szerződésnél.

Ezt sem felejtetted el figyelembe venni? (Erre akartam a linkkel utalni az előbb.)

Végülis szélsőséges esetben a Diginél is értelmezhetjük úgy, hogy van különbség társasház és nem társasház között a szolgáltatásban: a társasházi kedvezmény az, hogy van kábeles netjük, máshol meg nincs :)

____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

A KTV-s kis sz@rokat vásárolta föl anno, aztán azokat a koaxos hálózatokat tette rendbe, amiket ilyen-olyan garázsbéték húzkodtak ki, és a rendberakott (nagyon sok helyen gyakorlatilag a kábeltől elkezdve újraépített) hálózatokon szolgáltat. KTV-s hálózatban egyelőre valóban nem úgy néz ki, hogy terjeszkedne (nem igazán értem, hogy ebben a jelenlegi gazdasági helyzetben miért is...?).
Ahol megéri LAN-t építeni, oda lepakolja az eszközeit, és húzza az utp-t, ahol meg nem, ott a koaxon nyújt -jóval kisebb sávszélességgel- internet-szolgáltatást, illetve telefont.

Az úgynevezett "KTV-s kis sz@rokat" a upc vásárolta fel anno, a digi ilyen téren sokkal kevesebbet vett. Meg nem csak az upc, hanem a fibernet meg a matávkábel is.

Debrecenben pl. egy friss építésű hálózatot vettek meg, azon se sikerült nekik rendes kábelmodemes netet csinálni, de ha akarják, megcsinálom nekik:)))

"Ahol megéri LAN-t építeni, oda lepakolja az eszközeit, és húzza az utp-t, ahol meg nem, ott a koaxon nyújt -jóval kisebb sávszélességgel- internet-szolgáltatást, illetve telefont.": tisztázzuk: ahova megéri kábeltv-t kivinni, oda megéri lant is kivinni, mert az olcsóbb. Tehát ha olyat csinálnak, hogy valahol modemes internetjük van, az vagy történeti okokból alakult így, vagy más, de biztosan nem pénzügyi okokból.

Ellenőrizned kellene, hogy a lónak a feje vagy milye van előtted, mert időnként fordítva ülsz rá és eltéved a nyihaha :PPP

Lehet, hogy a legnagyobbra hizlalt vidéki városban ez az ábra, errefelé meg nem. Bp.-en anno a HDSNET kábelmodemes szolgáltatásának a minősége igen-igen függött attól, hogy hol volt az előfizető: Volt, ahol jó minőségű hálózatot örököltek (vettek át/meg), ott nem volt semmi gond, és volt, ahol tré volt az, amin indultak - no, ott aztán voltak bőven elégedetlen ügyfelek.

Attól, hogy valami friss építésű hálózat, attól még lehet sz@r, a kettő u.i. nem zárja ki egymást. Ahol kábelmodemes netjük van, ott az maradt meg - 3 éve nagy lendülettel migrálták a ktv-s netet lan-ra, de ez valahogy erősen lelassult, vagy meg is állt - szerinted miért? Jelenleg nem éri meg/nincs rá zsé, nem pedig technikai vagy egyéb oka van. Nekem szerencsém volt: ahova három éve költöztünk, ott akkortájt történt meg a váltás - ahonnan költöztünk, ott is felmerült, aztán azóta sincs változás...

Mert hátrányosan érinti a maradék 70-80%-ot. Mivel rosszabb ügyfél az, aki családi házban lakik annál, aki panelben? És mivel a gazdaságosabban üzemeltethető részeket lekaszálja, így szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a kevésbé gazdaságos részeken egyáltalán nem lesz rendes net meg kábeltv.

+1
"Tanyavilágra" nem éri meg kiépíteni, mert nem térül meg.
Elviszi egy lakóparkhoz, vagy társasházi utcához, vagy lakótelephez az optikát, és lesz +100 ügyfele mondjuk.
Elviszi a tanyára ugyanúgy az optikát, a hozzá szükséges eszközökkel, +kiépítés költsége, és jó esetbe lesz az egész utcában 10 ügyfél, a legolcsóbb tarifacsomagból... Arról nem is beszélve, hogy a tanyára jóval több kábel kell, mint a belvárosba terjeszkedni, és egy-egy utcával arrébb menni.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Nem védem senkinek az érdekét, csak egyszerűen abból a szemszögből nézem, mintha én lennék a cégvezető. Olyan valamibe beruházni, ami mondjuk 4-5 év múlva térül meg talán, tehát nem is biztos... Amíg van más lehetőség, biztos nem egy ilyen kétes végű dologba mennék bele.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Jó, ha az analóg TV-re gondolsz, akkor az 30 éve változatlan kb, akár ugyanazt a koax kábelt is használhatják, max a két végén lévő eszközt kell lecserélni néha, netnél meg mi volt 10 évvel ezelőtt? Betárcsázós modem, illetve akkor kezdett el terjedni az ADSL. És mi lesz öt év múlva? Lehet tippelni, szerintem 100/100 mindenkinek otthon is... Mire megtérülne, cserélheted/újíthatod fel.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Az átlagról volt szó. 2000-be még nem volt gyakori ez, kábellel/bérelt vonallal csak a nagyobb cégek, oktatási intézmények, állami vállalatok rendelkeztek. Az átlag user akkor még bőven éjfél után modemezett az akciós percdíjakon.

Igen, viszont az üveg kiépítése nem olcsó... Bár a koax meg a réz miatt nem olcsó. Nem tudom melyiknek a kiépítése lenne a drágább jelenleg. Viszont a jövő mindenképpen az optika, lényegesen nagyobb távra lehet vinni a jel minőségromlása nélkül, illetve az elektromos és mágneses zavarokra sem érzékeny.
--
Discover It - Have a lot of fun!

-1
2000-beNNNNNNNNN Debrecenben bemehettél az ügyfélszolgálatra és vehettél kábeles internetet.
1999-ben már Miskolcon is volt upcos net, és még több helyen is az országban (Nagykanizsa, Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Gyöngyös, Szekszárd, Pécs, Szeged és még sorolhatnám).

Az tehát, hogy sok településen nem volt kábeles net, igaz. Az, hogy 2000-ben csak nagyobb cégeknek lett volna kábeles netje, nem igaz, lakossági szolgáltatás volt már 2000-ben.

Igen, de az utat ugyanúgy ki kell ásni, és a járdát ugyanúgy felverni, attól függetlenül, hogy optikai vagy rézkábelt húznak be. A kérdés az, hogy egységnyi kábelhossz vajon optikából vagy rézből drágább-e. Főleg, hogy a rezet képesek kiásni és ellopni bizonyos etnikumok...
De igazából lényegtelen.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Épp ez az: A járda, a földmunka az sokkal-sokkal többe kerül, mint a kábel maga, védőcsövestől, homokágyastól-mindenestől. Tehát abban az esetben, ha árkot kell ásni, akkor totálisan mindegy -költségoldalról- hogy abba rezes vagy üvegez kábel kerül-e lefektetésre. A végberendezéseket tekintve passzolom a kérdést, hogy milyen nagyságú árkülönbségek vannak.

Azt azért nem mondanám, hogy totálisan mindegy, az kétségtelen, hogy az építésben jelentős tétel az alépítmény elkészítése.

De koaxnál minden szerelő képes csinálni egy toldást, optikánál meg sok-sok munkaórás hegesztés egy csatlakozás elkészítése, ha ésszel csinálják. Ha tákolják, akkor nem annyira. Optikát húzni is drágább, mint koaxot.

A végberendezések ára meg ég és föld.

Szélsőségekben gondolkodva:
- ha be kell húzni két falu közé egy 30 kilométeres vezetékszakaszt úgy, hogy csak két vége van, akkor valóban gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy 4 szálas optikát húzol be, vagy koaxot. A 30 kilométerre eső földmunka nagyon el fogja nyomni a végelszámolásban pár szál optika végződtetését.
- ha városban csinálsz optikai gyűrűt 96 szálas optikából, 12 node-dal, ott azért a 12 node optikai munkái, a végberendezések költsége, stb. stb. nagyobb részt tesznek majd ki a végelszámolásban, mint az előző szélsőség esetén.

Idézőjelbe értem, nem kell nagyon tanyára menni egyébként. Csak mondjuk a Böszörményi úton túl menni a Vezér utcai kereszteződésen, vagy a Kishegyesi út Tesco felőli oldalában a kisutcákban a kertvárosi részben, aminek ugye a másik oldalán ott a Tócóvölgy.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Miért, hogyan kezdte? A tanyavilág bekábelezésével? A Digi egyébként a ktv-s hálózatát a kicsi, helyi csináld magad ktv-s társaságok felvásárlásával, majd a kábelhálózat rendbeszedésével kezdte - ami nagyon sok helyen közel a teljes hálózat újraépítésével járt. A Digi kábeltv-s hálózaton docsis rendszer dolgozik, az upc mit használ?
Rosszul értelmezed. Nem 20-30%-nak szolgáltat, hanem a város jelentős részén elérhető, és az ügyefelek a pénztárcájukkal szavazva mennek a költséghatékonyabb szolgáltatás irányába.

Jézusom, te ennyire tájékozatlan vagy? Remélem, a digi sem docsist használ, abból elég nagy baj lenne.
A digi egyébként sokáig kísérletezett a kábelmodemes nettel, de valahogy nem bírták rendesen megfaragni, akkor kezdték el behúzni az optikát.

Amikor elindult pl. Debrecenben a UPC, akkor majdnem teljes lefedettséggel indult a városban. Az upc is felújította a kábelezést. De a fő kérdés nem ez, hanem az, hogy az upc mindig is akart szolgáltatni az egész városban, a digi meg dedikáltan csak lakótelepeken tolja, ami pl. Debrecenben 30% körüli lefedettség.

Irigylem a problémáitokat, én örülnék, ha nem menne el a net munkaidőben havonta többször 1-2 órára.

Ahogy en emlekszem le volt irva h van 24 oras bontas. Ha nemtetszik vegyed meg a fixip-t.

Én rákérdeztem az üzletkötőnél és a faszinál is aki bekötötte, hogy bontanak-e 24 óránként és határozott NEM volt a válasz. Bár ez csak szóban persze, bizonyítékom nincs rá... Eleinte nem is volt bontás, csak az utóbbi kb. 1 hétben kezdte el...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

irigylem a problémádat, mi károd származik abból, hogy x időnként y másodpercre megszakad a kapcsolatod?

nekem karácsonykor 8 teljes napig nem volt netem, szívesen cseréltem volna veled akkor is, de bármikor oda adnám a PR netemet egy Digiért cserébe :-)

valószínűleg a beragadt torrentjeit sajnálja, esetleg az aszf szerint is tilos szervere tűnik el addig, míg újra nem épül a kapcsolat és befrissül a domain.
--- Topicnyitónak:
Szörnyű a 24 óránkénti durván 5 másodperces szünet, nem is tudom hogy tudsz élni így:\
Mindenesetre kitartás, szerintem ha jégközé dugjuk az utp-t, még meg lehet menteni.

Csak nem bérelt vonalad van hogy panaszkodsz? Nem pontosan értem a 4500Ft elérhető szolgáltatás napi bontásának fikázását...