wireless 120 m

Sziasztok.

2 ház közöttt szeretnék, wireless-es hálózatot létre hozni.
Távolság 120 m, két pont látja egymást, kültéri terület.Köztük nincs semmi.
Egyiknél van internet és WLAN-onkeresztül szeretném átlőni a B pontba.

Kérdésem az lenne, hogy van esetleg erre már kész megoldás, vagy mindenféleképpen barkácsolni kell és tervezni, irányított antenna rendszer, adó, vevő, erősítő, átalakító......stb.
Neten csa ka két végletet találtam, beltéri általános wireless tömegcucc, vagy lőjünk át 1,5km-7 km távolságot mikróval 1 M-ért.:):)

Ha valki tud ilyet írjon légyszíves, vagy a link is jó.

Előre is köszönöm.
üdv

Hozzászólások

Az abalakba (belülről) elehelyezhetőek az eszközök?
Ha igen, akkor javaslom a TP-Lin WR1043ND routert oda ahol az internet van és a másik oldalra ugyancsak egy TP-Link AP-t, mondjuk a TL-WA901ND-t vagy TL-WA801ND-t.
A router 12000-13000 Ft, az AP-k, meg 10000 illetve 8000 Ft. Ha van a kettő között rálátás a 120m menni fog.
Routerre amúgy is szükséged van, így csak a másik oldalra kell külön eszközt beszerezned. De ha gondolod a TP-Link AP helyett választhatod a nehai által ajánlott eszközt is. Ez utóbbinak az az előnye, hogy ha valami "csoda" folytán nem működne, akkor még mindig vehetsz a router oldalra is egy máikat.
De szerintem bőven jó lesz az ajánlott TP-Link eszközökkel.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

NanostationM5 Loco, ha nem kell 100Mbit-et átvinni.

sziasztok

Csak net megosztásról van szó, olyan területen van a B pont hogy a semmilyen társaság nem tesz ki oszlopot 4 családos társasház kedvéért, még ha mind a 4 en is akarnának netet a T home-nál is 10 aláírás kell:)

Köszönöm a segítségeteket, hasznos volt nagyon , most már csak az árakat kell megnéznem pontosan és mérleelni,

köszönöm mégegyszer.

van egy eladó AP-m. én is net megosztására használtam, de azóta már nem kell és csak porosodik. kb. 3 km-re lát el a papír szerint.
ha gondolod akkor meg nézem és ha kell tudok róla csinálni képet is.
1 éve nem használom.
nekem a rendszer úgy nézet ki, hogy volt ez az antenna és hozzá egy olyan AP aminek volt egy wifis antennája.

képet majd netről majd küldők linket.

"Tehát a netes A pontba antenna és a B pontba az Ap?"
így van. ezt az antennát bedugód a te (A pontban) routered egyik portjába, majd oda elviszed az antennád ahova kell. a másik oldalon (B pontban) pedig teszel egy AP-t amiből már van wifis is meg csak olyan ami csak eth-kat tartalmaz, majd onnét tudod megint a 4 családnak külön elvinni és ott külön szét osztani a neten :)
ja és ahogy feljebb is írták, én is csak Tplink eszközöket ajánlok:
1. 5 év gari
2. megbízhatóak
3. könnyű konfigolni őket

Ha ilyen "komolyabb" projektben gondolkodsz (mármint hogy a túlsó ponton 4 felé oszlik az átvitt net), akkor én semmiképp sem TP-linkeznék, hanem vagy az elsőként ajánlott Ubiquiti cucc, vagy a hasonló MikroTik-es eszköz: http://www.wireless-bolt.hu/detailproduct.php?productid=388999 mivel ezeknek komoly router OS-ük van, amivel a vételi oldalon a megosztásnál rendes priorizált forgalomszabályozást tudsz csinálni, hogy ne egyék meg egymás elől a sávszélt.

Szerk.: Ja, és ahogy lentebb is írják, csakis 5GHz.

Apróság, remélem nem mondok hülyeséget: a 2.4 Ghz eléggé forgalmas szokott lenni, nehogy úgy járj, hogy a többiek zavarják az átvitelt (vagy most nem, de a jövőben igen). Lehet játszani a polaritással egyes antennáknál, ami segíthet, illetve irányított antennánál találhatsz üres csatornát. Esetleg nézz szét az 5 Ghzes routerek körül, bár amikor én néztem, akkor lényegesen drágább voltak.

köszönöm ez is megfontolandó, jó ötlet.

Hasonló szitu nálam egy első emeleti lakás és egy családi ház esetében merült fel. A lakásban lévő TP-Link WR1043ND router jelét sikerült fogni a családi ház padlás ablakában egy Nokia E52 mobil telefonnal.

A távolság itt is 120m körüli és a 2 lakás közt meg van az átlátás bár van 3-4 fa ami valamennyit azért zavar, valamint a lakáson belül még átmegy a jel két 5 centis téglafalon. A környéken van még 6-7 wifi háló, de télen amikor havasak a fák és nyáron amikor zöldellnek akkor is használható volt a wifi kapcsolat.

A családi házba most került noti és emiatt ki lett próbálva a wifi bridge egy TP-Link WR841ND routerrel. Egyéb okok miatt a router nem a padlásablakba került hanem a földszintre kb. 10m-el távolabb egy 10cm-es téglafal mögé és még így is működött a WDS a 2 router közt, bár fél méterrel történő odébb mozgatásra már érzékeny volt.

A próba után a családi házba kerül egy másik TP-Link WR1043ND a 3x3-as MIMO miatt és ha szükséges akkor a routereken lévő 3 dBi antennák lecserélésre kerülnek 5 dBi (TL-ANT2405CL) vagy 8 dBi (TL-ANT2408CL) antennákra. Mondjuk ha nem szükséges akkor nem cserélnék le 2x3 db antennát, de ehhez jó lenne tudni hogy a router működése szempontjából okoz-e gondot, ha középen egy 8 dBi antenna van rajt a másik kettő pedig marad az eredeti 3dBi antenna. A családi házba a notihoz mindenképp akarnak wifi-t, így router akkor is kell nekik ha mégse lenne így stabil a WDS.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

A WR841ND (2x5dBi antenna) helyére már WR1043ND (3x3dBi antenna) került, de a vételi minőség így is szinte ugyanaz.

Stabilabb jel miatt lehet, hogy lesz antenna csere, de lehet hogy valamilyen reflektor is elég lesz. Az alábbi linken lévő reflektorok elgondolkodtatóak.
http://freeantennas.com/
http://mscir.tripod.com/parabola/
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Beltéri wireless tömegcuccal is át tudsz hidalni ekkora távolságot, mindössze két irányított antennára és némi rálátásra van szükséged.
Ekkora távolságnál már 5-10 dB nyereség elégséges a jó vételhez. Ilyeneket kapsz már pár ezer forintérr. pl.:http://www.antennak.hu/index.php?kat=7
Ha szeretsz sufnituningolni, akkor építs cantennát. Ilyennel és két kutya közönséges SMC routerrel már lőttem át 300 méter feletti távolságot. (Jó a vevő oldalon egy 80-as lavórban volt az ananászkonzerv doboza.)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

es mi a helyzet, ha a 2 pont tavolsaga kb 250m, es van par magasabb regi (ertsd vastag teglafalak) epulet is kozte? eselytelen teljesen? vagy ha eleg nagy a nyereseg akkor atmegy azert?

A'rpi

kicsi az esély - ellenben vannak ún. nLOS és NLOS (near és non line of sight) - azaz csekély vagy 0 rálátás.
Ezek jellemzően "megkerülik" az épületet - azaz visszaverődésből dolgoznak. 250m esetén kb annyiba kerül, mint üveget ásni (csak gyorsabb a kiépítés). Talán olcsóbb megoldás lehet ha a két háztető között oldod meg a rálátást (árboc).

Egy kis szerencse segítségével meg lehet csinálni két lehetséges módon is:

1. Ha a régi épületek valamelyikének a tetejét mindkét helyről látni, akkor az eredeti elképzelt link vonalában az épület tetejét kell célba venni mindkét helyről.

2. Ha oldal irányban van valami függőleges fal ami mindkét helyről látszik és a fényvisszaverődés szabályai szerint megfelelő szögben áll akkor mendínerből is működni fog.

Mindkét megoldás csak kényszermegoldás jelenetős veszteségekkel, de működni fog annyira kicsi a távolság. Pár tíz megabitet így is át lehet rajta tolni.
Szerinte csak 1x1-es MIMO-val(AirGrid) vagy sima 5G-vel próbáld meg. Több polár használatánál nem biztos, hogy mind a két polár egyformán fog visszaverődni vagy elhajlani, csak galibát okozhat.

1) úgyérted oldalról meglősz egy tetőt mindkét oldalról? ennek mi teteje van? :-)

2) ez még akár működhet is - passzív tükörnek hívják. amennyiben van rajta ablak, és azon reluxa, véletlenszerűen fogod tépni a hajad, hogy miért nem megy a link...

MIMO pontosan arra van kitalálva, ha a reflexiót hasznosítsa. Azaz, vissaverődésnél módosulhat a polarizáció amit a klasszikus technológia már zavarként érzékel, a MIMO (valamint az NLOS) pont ezt tudja hasznosan kezelni. (ill. érdekes lehet még diversity-t használni, azaz mindkét oldalon felrakni a másik antennaportra egy antennát ellenkező polaritással felszerelni -amennyiben támogatja az eszköz. A notebookokba épített antennák pont így működnek)

1. Bármilyen csúcsra(hegycsúcs, háztető) irányított RF jel megtörik a csúcson, ezt használják ki olyan kényszermegoldású linkeknél ahol nincs rálátás. Lesz egy pici időm keresek rá linket.

2. 250m-en szerintem mindegy, hogy van redőny vagy nincs. Nem sokat fog változni a jelszint. Persze jobb lenne egy sima tűzfal.

MIMO és diversity: Beltérben elmegy de kültérben gyakorlatilag használhatatlan, tapasztalat szerint értelmes adatátvitelt nem lehet csinálni vele, főleg nem 250m-en házak között.

NLOS: aranyár, olcsóbb brazil gépsorral árkot ásatni.