az alkotmánymódosítás informatikai következményei

Olvasom az indexen ezt a hírt (utolsó bekezdés):
http://index.hu/belfold/2010/11/10/bakizott_a_fidesz-frakcio_nem_kapta_…

"Az alkotmánymódosító javaslat legújabb változata szerint az alkotmánybíróság a jövőben csak akkor vizsgálhatja a költségvetést, az adókat és a járulékokat, illetve a nemzetközi szerződéseket, ha azok bizonyos alapjogokat sértenek. Az alapjogok felsorolásából kihagyták a tulajdonhoz való jogot, így tehát a magánnyugdíjpénztári járulékok elvonásáról szóló törvényt az alkotmánymódosítás elfogadása esetén nem vizsgálhatná az Alkotmánybíróság."

Most tekintsünk el a politikai vonatkozásoktól. Ide az van írva, hogy kimarad az Alkotmányból a magántulajdonhoz való jog. Akkor jogos lesz torrentezni? A másik posztban megy a vita az oracle ingyenes/fizetős jáva gépéről. Akkor jogom lesz letölteni a fizetős jvm-et ingyen?

Hozzászólások

Nem csak az Alkotmany a mervado, hanem a tobbi torveny is, ami (attol hogy nincs benne az alkotmanyban) meg ervenyes.

A legmérvadóbb alaptörvény az alkotmány. Minden mást ehhez kell igazítani. Tehát elméletileg olyan törvény hatájba sem léphetne, ami nem harmonizál az alkotmánnyal.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nem hagyják ki az Alkotmányból sem a magántulajdonhoz való jogot, most is benne van, csak erre hivatkozva nem vizsgálhat az AB nemzetközi szerződéseket, adókat, költségvetést.

Nepszavazast bizonyos dolgokkal kapcsolatban (adok, koltsegvetes es hasonlok) nem lehetett kiirni, de az alkotmanybirosag vizsgalhatott es megsemmisithetett ilyen torvenyeket (vagy utolag, vagy ha a kozt. elnok atkuldte, akkor meg hatalybalepes elott).

Mostantol az AB sem foglalkozhat azokkal a temakkal, amivel a nepszavazas sem.

(rovden tomoren sajat velemenyem nelkul ennyi)

--
The iPad: Because the iPhone was too small for other people to notice you.

A probléma ott van, hogy a népszavazásnak és az alkotmánybíróságnak semmi köze egymáshoz. A fidesz hiába akarja összemosni a két fogalmat, maximum csak az ebben a témában járatlan embereket tudják megvezetni. Népszavazni persze, hogy nem lehet, költségvetési intézkedésekről, mivel túl bonyolúltak ahhoz, hogy egyértelmű igennel, vagy nemmel lehessen rá válaszolni. Azért halkan megjegyzem, hogy a vizitdíj ügyében mégis lett kiírva népszavazás, holott ez a tétel egyértelműen költségvetési tétel volt. Szlovákiába, Lengyelországba, és más országokban simán elmeszelte az alkotmánybíróság az ezügyben tett népszavazási kezdeményezéseket. Azt is halkan megjegyezném, hogy a fidesz nem kis örömére, százmilliárdokat meszelt el az elmúlt években az alkotmánybíróság, különböző adónemekről szóló törvények felülbírálatával. Akkor ez persze tetszett nekik.

Az alkotmánybíróság viszont véleményezhet és megsemmisíthet, mivel az adott ország legalapvetőbb jogszabályával történő harmonizációt vizsgálja. Jelen esetben arról van szó, hogy ha korlátozzák az alkotmánybíróság jogkörét a tervezet szerint, akkor pl. nem vizsgálhatja meg az adott degenerált fideszes törvényeket pl. a magántulajdonhoz való viszony kapcsán. Tehát úgy és akkor túrkálhatnak majd bárki zsebébe, ahogy, és amikor csak akarnak. Higyjétek el, a magánnyugdíj pénztári vagyon ellopása (ami ugye echte a magántulajdonom), csak a kezdet lesz ebbe a folyamatba. Bármilyen különadót kivethetnek majd magánszemélyekre is, vagy olyan adónemeket vezethetnek be, ami vastagon sérteni fogja az egyén ill. akár a cégek magántulajdonhoz való alkotmányos jogát. Csak ugye akkor már kishazánkban nem tudunk majd semmilyen törvényes eszközhöz nyúlni, mivel nálunk az alkotmánybíróság a legfelsőbb fórum, ahol végső esetben jogorvoslatért lehet még folyamodni.

Egy kis adalék: http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/10/durva_meglepetesek_a_koltseg…

Ez pedig egy interjú egy (ráadásúl) jobbos alkotmyányjogásszal:

http://index.hu/belfold/2010/10/29/az_alkotmanybirosag_a_fideszt_sem_fo…
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A népszavazásnak és az alkotmánybíróságnak elvileg tényleg semmi köze egymáshoz, de valójában van egy közös tulajdonságuk: Ez az a két "fórum", ami keresztbe tehet egy 2/3-os többségű kormánypártnak. Ezen kívül már csak a nemzetközi fórumok maradnak.

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

A sakk szabályai is változtak, király lett a parasztból.

Kíváncsian várom, hogy mi lesz belőle :)

Érzem én az index hangulatkeltését is, meg tudom, hogy kik ők, tehát a híreiket erős hangulatkeltésnek veszem.

Nyilván azt nem lehet megcsinálni, hogy elveszik az emberek számlájáról a pénzt, legfeljebb arról lehet szó, hogy választható lesz az állami nyugdíjpénztár és a meglévő megtakarítások átkerülnek az állam kezelése alá, csak ugye bulvár...

Mindezt mondom úgy, hogy nem érint, abban a pénzben bízok, amit a párnám alá rejtek aranyrudakban :)

--
http://sandor.czettner.hu

( bambano | 2010. november 10., szerda - 15:25 )
Ide az van írva, hogy kimarad az Alkotmányból a magántulajdonhoz való jog. Akkor jogos lesz torrentezni?
@

Félreérted! A mondat szerint nem az alkotmányból marad ki a tulajdonjog, hanem azon jogok listájából amik megsértése esetén az AB vizsgálhatja az adókat és a járulékokat v. épp a költségvetést. Ennek semmi köze a torrentezéshez v. a JVM -hez.