Clonezilla nem bootol PXE-n keresztül

 ( waleran | 2010. szeptember 21., kedd - 16:03 )

Üdv mindenkinek!

A következő volna a problémám:

Adott egy D-Link DNS-313 NAS, amin jelenleg egy Debian Lenny fut. Erről próbálnék egy laptopra pxe-n keresztül Clonezilla-t bootolni. Ott tartok, hogy a laptopon szépen bejön az általam szerkesztett pxe boot menü, ahol kiválasztom a Clonezilla opciót. Letölti a kernelt, majd elkezd bebootolni. A hardvereket felismeri, ott nem találtam problémát. Aztán eljut odáig, hogy tftp-n keresztül letöltené a "filesystem.squashfs" fájlt, de elszáll "tftp timeout" hibával. Ez után még több módon is megpróbálja elérni a fájlt (smb, nfs) majd miután nem sikerül neki, bead egy egyszerűsített shell-t. Innen ha tftp-vel megpróbálom letölteni a jelzett fájlt, akkor simán működik.

A dologban az az érdekes, hogy ha egy másik laptopon próbálok boot-olni, onnan gyönyörűen végig megy az egész és elindul a Clonezilla.

Remélem tudtok segíteni mert már nagyon kezdek kikészülni!

Előre is köszi,
Waleran

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hello

Két kérdés:
1. "Innen ha tftp-vel megpróbálom letölteni a jelzett fájlt, akkor simán működik." ezt hogy csinálod? Írd le lépésről lépésre
2. Mi a különbség a két laptop hardver eelemei között. Én eltérő hálókártyára gyanakszom.

PHPAdmin - Ha a táblázatkezelő már nem elég...

Hali!
Először is, köszönöm, hogy válaszotál!

1. Mikor bejön a szöveg, hogy "Debian failed to boot!" kapok egy promtot, ahova a következőt írom: "tftp -g -r clonezilla/filesystem.squashfs 192.168.1.200". Ez után a "filesystem.squashfs" a fájl megjelenik az aktuális könyvtárban.

2. A hálókártyák valóban eltérő típusok, de a boot közben nem találok arra utaló sort, hogy nem találta volna a hálókártyát. Egyébként a hardver elemek mind különböznek, egyetlen közös pont van a kettő között, hogy mindkettőben rossz a CD meghajtó. Az egyik laptop, amin működik a Clonezilla, egy MSI GX620X, a másik, amin nem, egy ASUS F5SL.

Nem egyedi a problémád. Ismerősnek ugyanilyen Asus laptopja van, és azon sem megy. Múltkor, hozta telepíteni de elakadtunk, annyi különbséggel, hogy a menü sem jelent már meg, pedig címet kapott rendesen.

Ezt rossz olvasni... Látsz bármi esélyt a megoldásra, vagy csak nyugodjak bele?

GXPE-vel próbálkoztunk még, az elvileg független a laptop network boot részétől. Közben egy hosszabb memtest után kiderült, hogy memóriahibás, úgyhogy egyelőre megállt a projekt.
Esetleg a GPXE-t te is megpróbálhatod.

Köszönöm, megnéztem, nem tűnik rossznak. De mivel már így is többet foglalkoztam vele mint kellett volna, egyenlőre jegelem a dolgot, mert megoldottam netboot nélkül. Nem olyan mint szerettem volna, viszont működik. Most egyenlőre vannak fontosabb dolgaim.

Egyúttal köszönöm mindenkinek, aki segíteni próbált!

waleran

Tutui nincs elírva a pxe menüben a squshfs elérése? Pl. a szever IP címe.

Nekem így ketyeg:

kernel vmlinuz
append initrd=initrd.img boot=live union=aufs noswap noprompt vga=788 fetch=tftp://172.16.0.11/filesystem.squashfs ocs_lang="en_US.UTF-8" ocs_live_keymap="NONE"

label CZ2
MENU LABEL Clonezilla Live ^Backup (automated)
kernel vmlinuz
append initrd=initrd.img boot=live union=aufs noswap noprompt vga=788 fetch=tftp://172.16.0.11/filesystem.squashfs ocs_lang="en_US.UTF-8" ocs_live_keymap="NONE" ocs_prerun="busybox tftp -g -r custom.sh -l /tmp/custom.sh 172.16.0.11" ocs_live_run="bash /tmp/custom.sh" ocs_live_batch="no"

Tuti nincs elírva, mivel a másik gépen működik, ugyanazzal a pxe menüvel.

Áh, jogos...