10 Gbps hálózat szerverszobában

Sziasztok!

Felvetődött a szerverszobánkban 10Gbps kapcsolat a szerverek számára.
Az gyorsan kiderült, hogy marha drága mulatság a dolog (800K a 12 portos switch, egy nic 180K..).
(szerintem felesleges..., de nem én hozom a döntéseket)
Számolgattam, ide már egy nagyon durva storage is kellene, hogy ki lehessen használni a témát.

Van esetleg valakinek hasonló megvalósítása innen?
(elméleti határok, meg talánok nem annyira érdekelnek, inkább konkrétumok, tapasztalattal alátámasztva)

Hozzászólások

Engem is érdekelne a téma. Részletek, apróságok, buktatók, tapasztalatok stb.

+ A storage mellett nagyon dúrva szerver is kell.

Csak a szerverek közé kellene, vagy a kliensek felé is?
Jelenleg milyen a kiépített hálózat (1Gbps)?
Mi a lassú ami miatt szükség lenne rá?

ha a főnökség 10g-s játékszert akar venni neked, akkor azt meg kell venni:)

+1
Egyébként akárhányszor kitalált valami feleslegeset a főnökség, én csak örültem. Ritkán tapsolhat el az ember pár millió forintot csak úgy a semmiért:D Ráadásul nem az én költségemre;)
Az meg hogy az ember tapasztalatot szed össze az ilyennel (mert ugye a tapasztalat számít:P), az még egy +1 -et érő tényező;]

Igazi felelősségtudatos szakmai gondolkodásmód. Gratulálok.
Szerintem egy jó szakember nem csak akkor nyitja ki az arcát, amikor költeni kell, henem akkor is amikor nem kéne.

Persze nem a te pénzed, de gondolj arra, hogy a felesleges pénzkidobás után nem sokkal jön valami előre nem látott dolog, és sürgősen meg kellene valamit venni, csak éppen a főnökség szerint nincs már rá pénz...

Nekem meg az a tapasztalatom, hogy messze nem az igazságot kell hajkurászni, és messze nem vitatkozni kell, hanem megbeszélni az illetékessel. A vezetők sokszor várnák el a dolgozóktól, hogy ne csak a székpárnáját melegítsék, hanem némi kreativitást is eröltessenek magukra.
Nekem volt kollégám, akinek volt egy telefon az asztalán de soha fel nem vette amikor megcsörrent. Az irodisták megtanulták megoldani a napi problémájukat, mert a rendszegazda nem volt soha felhívható. Aztán egyszer megkérdeztem tőle hogy miért nem veszi fel, mire meglepődötten visszakérdezett "Benne van a munkaköri leírásomban?"

+1

Meg hát amikor szóba kerül a fizetésemelés vagy a prémium, akkor nem fog senkiben felmerülni hogy ez az ember pénzt spórolt meg nekünk, akkor most jutalmazzuk meg... Mert hát a rendszergizdaság, de úgy általában az üzemeltetés nem produktív pozicó, főleg ezzel a mentalitással nem az.

+1, de nem ismerted a főnökségemet. Ha ők egyszer azt mondták hogy gigabites switcheket vagy ultrabrutál szervereket kell berakni, akkor bizony ezt kellett csinálni. Szintén informatikus volt a drága, értett is hozzá, mellesleg a cég aktuális helyzetét mindig kiaknázta úgy, hogy az a jövőben mégtöbbet hozzon. Az hogy én adott pillanatban feleslegesnek láttam, az nem feltétlenül jelenti azt hogy tényleg felesleges is.
Mellesleg mivel pályázati úton mentek ezek a pénzek, tényleg felesleges is lett volna vitába szálnom, de igen, biztos a felelősségtudatommal van gond. Jó szakember módján jópárszor ki is nyitottam a számat, de te ezt biztosan jobban tudod nálam is;)

Nyilván nem neked szólt a válasz, hanem azoknak akik örömködnek, ha felesleges dolgokra költ a cég.
Nem azt mondom, hogy körömszakadtáig kell egy álláspontot védeni, hanem azt, hogy a korrektséghez az is hozzátartozik, hogy elmondom azt is, ha szerintem valami felesleges beruházás.

Nyilván a stratégiai kérdésekben általában nem kérik ki az operatív rész (rendszergazdák) véleményét (ami szerintem sokszor hiba), és ami esetleg azon a szinten feleslegesnek látszik, az később értelmet nyer.

Láttam már olyan alkalmazást, amiben "SELECT * ..." nál nem volt bonyolultabb sql, és mégis sikerült eladnia a kereskedőnek egy Oracle Enterprise Editiont hozzá.
Azért az ilyenek elkerülhetők, ha az is hallatja a hangját, aki ténylegesen látja a részleteket.

A pályázati pénz egyébként meg teljesen más kalap, az nem a cég pénze.... :)

Azt írd már le, hogy pontosan mire akarjátok használni...
Vagy csak azért kell, mer az jó, és mostanában lehet róla olvasni sokat?

Annyi pénzből amennyibe ezek kerülnek értelmesebb játékokat is lehet venni. :)
Ha nincs reális felhasználási környezet, egy 10g-s ethernetnek 2-3 napnál tovább nincs szórakoztató értéke.
Éles környezetben nem tudsz túl sokat játszani vele, tesztörnyezetbe meg olyan szerverek és adattárolók is kellenének, amivel normálisan ki lehet terhelni őket - ilyen tesztkörnyezete a topic indítónak szerintem meg nincs.

Lehet lesz aki nem ért velem egyet, de én 10G-nél már FCoE képes switchekben és NIC/HBA-kban gondolkodnék.

Intel 10G nic-et kb. 180k-ért kaptunk mi is. De az FCoE-s. (Bár a drivere nem tudom mennyit végez a HBA részből.)
Emulex-et még nem próbáltam, ha jól láttam a doksijaikat a kártyáiknak, akkor az linuxban rögtön két interfészként jelenik meg: ethX és mint hba.

Persze így DCE switch kell (Pl. Cisco Nexus)

Ha most van pénz előretervezni ezen a téren, akkor mindenképp FCoE irányba menj szerintem.

én ilyenkor szoktam feldobni egy mrtg-t a switchportokra, hagyom kicsit rajzolgatni, majd leteszem a főnök elé, hogy ez a rajz, így kell értelmezni, ezt jelenti.

döntse el. Akkor is jó módszer ez, ha valami szerintem nem indokolt, de akkor is jó, sőt, jobb, amikor fejleszteni kellene már, csak nem mozdul a vezérkar.

engem a mértékegységek érdekelnének.

milyen mértékegységben 180k egy interfészkártya, ha ugyanebben a mértékegységben 800k egy 12-portos switch? szerintem még egy nulla kéne a második számhoz. vagy legalábbis egy egynél nagyobb egész szám szorzótényezőként.

CX4-et meg az ilyen interfészeket felejtsd el. Drágák a transcieverek bele. SFP+. Én úgy gondolom jól döntöttünk vele.
A 10G-s blade transcievert úgy vettük mint a cukrot + ugyanabba a lyukba bemnnek az SFP-klasszik transcieverek is, és máris megvan a 10G és 1G hálózatod közti connectivity.

Szia!

Esetleg link aggregáció nem jelentene megoldást? Pl.: 1 gépbe több gigás hálózati kártya?

Összetettebb ennél a dolog kicsit, valaki ezeket kigondolta, mi meg szűrjük mi ok, mi nem ok, aztán amihez nagyon ragaszkodik, és végigviszi a CEO-ig, és azis rábólint, akkor az megvalósul.
Én gyűjtöm az érveket ellenérveket mellette, aztán azt megbeszéljük az IT vezetővel, ő meg ott legfelül.

...és a 10Gbps-en hány másodperc alatt lehetne áttolni a Library of Congress-ben található összes nyomtatott tartalmat? :D :D :D

Nekem valahogy jobban tetszene 1Gb-s hálózat, elosztott storeage és elosztott szerver. Összesített adatátviteled nagyobb lehet, a HA sem jelentene gondot.