Skoda Fabia megéri?

Fórumok

Sziasztok!

Úgy néz ki lehetőségem lenne viszonylag kedvezményesen hozzájutnom egy Skoda Fabia 1.4 Classic-hoz (2004-es gyártmány). Mivel a különböző honlapkokn vagy az egekig dícsérték, vagy a földbe döngölték, így kb hasonló érdeklődésű emberek véleményét szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e egy ilyen autót megvennem? (átírási díj, hitelügyintézést kéne fizetnem, elméletileg 12k a havi törlesztő, még 70 hónapig).Amire kíváncsi vagyok, hogy megbízhatóság, fogyasztás, úttartás fékek stb. viszonylatában milyen is ez a típus. Légkondi sajnos nincsen benne, azt már tudom (a maradék hidegzuhany majd lehet hétfőn jön). Lehetséges amúgy légkondit venni egy ilyen autóba, s ha igen milyen árban lehet? Nem nagyon találtam sehol konkrét árat erre a típusra (más típusnal láttam 60e-s beruházást, de szerintem ez nem túl releváns).

Köszönöm előre is!

Hozzászólások

Nem biztos, hogy értékelhető, de azért leírom: a céges ügyeleti autó nálunk egy Fóbia 1,4 MPI, kombi. Személy szerint sem a motort, sem a váltót nem szeretem: egy ekkora kis fityfiritty benzinest folyton pörgetni kell, hogy menjen (ergo zabál is, bár soha nem mértem, és egyáltalán nem vagyok egy száguldozós típus), a váltója meg annyira könnyen jár, mint forró kés a vajban.

Szerintem benzinest amúgy se vegyél, a mai dízeltechnika mellett értelmetlen, hogy egyáltalán létezik még Otto-motor (kivéve mondjuk a fűnyírókat, versenyautót és repülőgépmodellt).

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Addig örülnél amíg nem kell pl. porlasztócsúcsokat cserélni. Dízelpárti vagyok, de ezek a nagynyomású rendszerek bonyolultak és drága a javításuk. A szívódízel oké, ma inkább a benzines, és kicsi láb a pedálra, esetleg gázos autó.

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Pontosan emiatt tartok én is nagyon a mai turbódízelektől. A befecskendezőfúvókák 1-2000 baros nyomáson, több ütemben nyomják be a gázolajat, ha egy ilyen elromlik, akkor nagyon sokba kerül a csere, darabonként akár 50-100,000 Ft-is, bár ezt eddig csak hallottam, nem néztem utána (tehát tévedhetek).

Szerintem az sem véletlen, hogy aki teheti, 80-90,000 km körül eladja a turbódízelét - fizesse ki más a horribilis javítási költségeket.

Mindezek ellenére, talán mégis érdemes lehet magáncélra dízelt venni, de csak újonnan, és nagyon vigyázni kell rá, akkor megfuthat sok km-t, és behozhatja az árát.

Tipikusan (kivétel van, tudom) az igazán keveset fogyasztó és erős dízel autó drágák, nem biztos, hogy valaha is behozzék az árukat (magáncél, nem furgon stb.) egy sokkal olcsóbb benzineshez képest. Persze az is tényező, hogy a vásárlónak mennyire számít a teljesítmény.

Vezetni meg én szeretem a benzinest és a dízelt is, mindegyiket meg kell tanulni használni. Dízeltől nem szabad 4500-5000-nél nagyobb fordulatot várni, míg a (kisebb) benzineseknél nem szégyen visszakapcsolni egyet vagy kettőt, ha menni kell, pl. előzés.
--
http://www.open-st.eu

Ez az 50-100 ezer forintos becslés pont az 1/8-ada a valós költségnek. Ezért szabadul mindenki a dízelétől. A vicc az, hogy nem a nagynyomású részekkel szokott baj lenni, hanem a korom eltakarításával, katalizátor, lambda szonda, részecskeszűrő, szívósor. Ezek a neuralgikus pontok. Vannak autók, amikkel úgy istenigazából bele lehet választani, pl. van olyan cr dízel, amit ha automatával veszel, biztosan tönkremegy, mert az automata váltó nem engedi a motort felpörögni arra a fordulatszámtartományra, aminél már tisztulna, ezért azok nagyon hamar elkoszolódnak.

Igazán keveset fogyasztó és erős dízel nem létezik. Az erős dízelek annyit fogyasztanak, mint a benzinesek (pl. 4 literes bmw dízel 10 litert eszik országúton és 14-15 litert városban).

A dízel is otto motor, ha kikukázod az otto motort, kikukáztad a dízelt is.
Egyébként aki gazdag, vegyen dízelt, aki takarékos, az benzinest vesz. Meg az is, aki sietne vagy rühelli a traktorhangot.

Az eredeti posztra visszatérve: 1.4 fóbia kérdésben a földbedöngölők közé állok be. Csak motor, fékek, futómű meg szerviz nincs hozzá/benne. A magam részéről osztom azt a véleményt, amit a bmw házi tuningműhelyének, az M műhelynek a főnöke mondott a 80-as években: a köbcentit csak még több köbcenti pótolhatja.

Az autóval kapcsolatban: el kell döntened, hol fogsz vele parkolni. Ha elő fog fordulni, hogy közterületen őrizetlenül kell hagynod, akkor legyen benne közopnti zár, gyári riasztó, nem gyári riasztó. Emellett legyen benne szervókormány, az sem baj, ha rendes fékrásegítős, esetleg abs-es fék van benne. A felsorolás viccesnek tűnik 2009-ben, de ezek egyáltalán nem alapfelszereltségek egy skodában. Azt is meg kell nézni, hogy rendes gumi van-e rajta, van-e hozzá normális állapotú téligumi, mert ha ezeket venni kell, rögtön szertefoszlik a "jó ár".

Van még kismillió egyéb dolog, amit érdemes megfontolni, ha akarsz egy három napos threadet, kérdezz csak nyugodtan:)

Lehet hat.
En a dizelt nem azert nem szeretem, mert "szar", vannak nagyon jo dizelek.
En nem szeretem, mert en azt szeretem ha a 8 henger elkezd forogni, alul nyomatekbol tol, mint egy mozdony, 5ezer folott, meg huz, mint egy repulo. :)
Amugy 200-220 folott lehet, hogy a passat megy jobban, mert a turbo-dizeledben kb. addig van ero, amig tolti a turbo. Namost 200-220 kornyeken serintem elered azt a fordulattartomanyt, amikor mar elfogy a turbo, de a benzines passat meg még tud gyorsulni.
De mazda dieselek jok amugy, azt hallottam roluk, pont most olvastam egy osszehasonlitasd honda accord 2.2 ctdi vs. mazda diesel, azt irtak, hogy a mazda erosebb es jobban is megy valamivel.

Nem ártana technológiailag és méretben is összemérhető autókat összemérni. A két literes szabad szívású fsi motor egy hulladék, nem egy kategória a 2 literes common rail dízelekkel. Mondjuk egy 1.6-os dízelt a 2 vagy 2.2-es szabadszívású benzinessel. Vagy 2 literes turbódízelt az 1.8Tfsi-vel. Mert kb. ezek az összemérhetőek.

Ha meg nem összemérhetőt akarsz, állj ki psc 4.7-ese ellen a mazdáddal, és meglátod, miről beszélek:)

Egyébként aki gazdag, vegyen dízelt, aki takarékos, az benzinest vesz. Meg az is, aki sietne vagy rühelli a traktorhangot.

WTF? A benzines takarékos? Legföljebb a hibrid. Én azért vettem dízelt, mert nincs kedvem a fél fizetésemet tankolásra költeni. Egy tankkal alsó hangon 900 km-t megyek, ezt egy benzinessel mikor csinálod meg? Meg 4-5 literes fogyasztást 100 km-en? A traktorhangról meg annyit, hogy létezik olyan, hogy hangszigetelés, és az utóbbi időben egyre sikeresebben alkalmazzák.

Azon kívül az autó arra való, hogy eljuttasson kényelmesen, biztonságosan, takarékosan és a lehetőségekhez képest minél kevésbé környezetszennyezően A pontból B pontba. Minden más, ami ezen túlesik, már csak e-pénisz-növesztés.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Pont ez a vicc a dízellel, hogy azt csak tankolni olcsó. Ha kibírod a kocsi élettartama alatt, hogy egyszer sincs komoly baja, akkor nyersz rajta 200-300 ezer forintot, de az ilyen modern dízel ritka. Ha egyszer bekormoltad az egr szelepen keresztül a szívósort, akkor a dízel onnan kezdve anyagi bukta. Úgyhogy elfogadom, tankolni olcsóbb a dízelt. A TCO-jának várható értéke meg magasabb, mint a benzinesé.

Jártam 5 literes átlaggal 1.6-os benzinessel, még autópálya is belefért. És ismétlem, nem az a kérdés, hogy neked 5 liter, nekem meg 6, hanem az, hogy széthullik-e alattad a katalizátor, a részecskeszűrő, a szívósor, az egr szelep, a ... a ... a ... ééés itt egy hosszú lista azokról az alkatrészekről, ami a benzinesben nem tömegesen döglik meg, a dízelekben meg igen. A benzines sokkal kevesebbet kormol. A korom eltüntetése a dízelek tragikus sorsa. Azért vettél dízelt, hogy szervizre költhesd a megtakarított pénzed.

Hát igen, az autó tényleg a-ból b-be való, mondja mindenki, akinek nincs olyan autója, ami nem csak erre jó.

Kis kieg: attol is fugg nagyon, hogy az ember mennyit megy vele. Eleve a vetelar kulonbseget megnyerni a tankolason sem mindig sikerul egy atlagembernek szerintem, es valoban a karbantartasi koltsegek joval huzosabbak, plane, ha valami gond van.
Ettol fuggetlenul, szivem szerint dizel parti vagyok:-)

kerdes: mi az a "szivosor"?

Egy vectránál 120-140 ezer kilométert, egy corsánál 70-80 ezret kell menni, hogy körülbelül azonos menetteljesítményt produkáló autónál a dízel behozza a vételárát az én vezetési szokásaim mellett. Aki egy évben megy 10-15 ekm-t, annak soha nem térül meg a dízel.

A szívósor az, ahol a motor beszívja a levegőt, a hengerek tetején levő cumó. A kipufogógáz minőségének javítása érdekében (ez főleg a nitrogénoxidokat jelenti) mostanában szokássá vált, hogy a kipufogó gázt egy szelepen keresztül visszavezetik a szívó oldalra, hogy továbboxidálja a rosszul elégett gázokat. Csak az agyalágyultak ezzel a kormot is visszavezetik, ami a halála az ilyen motoroknak.

Volt tavaly ősszel talán az Autó2-ben egy költségteszt, Kia Cee'd 1,6 benzinest és dízelt hasonlítottak össze, TCO, a garancia 7 évére vetítve. Benne voltak a kötelező szervízköltségek, vételár, talán a várható üzemanyagfogyasztás is (erre nem emlékszem biztosan).

Tudod, hogy mi lett a vége?

A turbódízel masszív előnnyel nyert, olcsóbb volt 7 év alatt!

Köszönhetően részben annak, hogy a benzinessel ellentétben nem 15e, hanem csak 20e km-enként kell a szervízbe hordani.

És a TCO-ba még vedd bele azt is, hogy az alacsonyabb fogyasztás miatt egy dízelkocsit használtként is drágábban tudsz eladni, mint egy benzinest. Ezt sokan szeretik kifelejteni, pedig egy autó életútjának egy tulajnál majdnem mindig ez a vége.

Ezért írtam föntebb, hogy a jelenlegi dízeltechnika mellett a benzinmotor értelmetlenné vált.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Ha a benzinesbe belerakod a full synt olajat, akkor azt is elég 30 ezrenként szervizbe vinni (egyébként nem elég, se a dízelt, se a benzinest.)

A tco-val kapcsolatos állításom pedig nem az volt, hogy a benzines olcsóbb, hanem az, hogyha megúszod komolyabb meghibásodás nélkül, akkor olcsóbb a dízel, ha egyszer is beüt valami gáz, akkor viszont orbitálisan nagyot buksz azon a szervizen biztos és a teljes tco-n is.

Egy stúdióban meg lehet saccolni a tco-t, én viszont valószínűségről beszéltem, nem papírceruzás matekpéldáról.

És akkor még nem beszéltünk olyan, kispolgárokat nem érdeklő dologról, hogy melyiket mennyire jó vezetni vagy mennyire nem jó. Egy kisebb fordulaton alig vagy semennyire sem húzó turbódízellel városban elég érdekes lehet közlekedni, míg egy rendes méretű szívó benzinessel ilyen nem fordul elő. Ha én csak fel akarom venni a forgalom ütemét és csak annyira akarok menni, mint egy átlagos autó, akkor nekem 2000 alatt fel kell kapcsolnom. A turbódízelt meg nem érdemes 2000 alá engedni.

A jelenlegi technika mellett, amikor kezdik a benzineseket is turbósítani, a dízel lassan értelmetlenné válik...

"A turbódízel masszív előnnyel nyert, olcsóbb volt 7 év alatt!"

Aham, és hány km-t mentek vele TÉNYLEGESEN? A szövegelés egy dolog, az hogy milyen lesz 200 000 km-nél, az meg a valóság. A dízelben MINDIG sűrűbben kell olajat cserélni, mint egy benzinesben, mert érzékenyebb rá, ilyen a technológia. Ha tartod a marketinges olajcsere-periódust, messze nem fog annyi km-t bírni, mint egy benzines. Ja, egyszer tankolj bele szutyok üzemanyagot, a benzines kiköhögi, a dízel megfekszik tőle.

"...hogy az alacsonyabb fogyasztás miatt egy dízelkocsit használtként is drágábban tudsz eladni, mint egy benzinest."

Éppen ellenkezőleg. A dízelt általában megveszik, belevernek rengeteg km-t rövid idő alatt, ezért tudják az emberek, hogy a használt dízelben általában sokkal több km van, mint egy azonos korú benzinesben, a szervizelése pedig drágább, ezért nemigen veszik. Az óráján is többet tekernek vissza, mint egy benzines óráján.

"Ezért írtam föntebb, hogy a jelenlegi dízeltechnika mellett a benzinmotor értelmetlenné vált."

Szerencsére nem így van. Én szeretem a dízelt, a régit, de ilyen nagynyomású rendszer nem kellene.

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Fene tudja. Szerintem egy normál használatú dízel úgy elmegy alattad 4-600000 km-t, mint a sicc, egy benzines...hát 300000 körül már erősen zihál a cucc...Mondjuk ezt úgy állítom, hogy régebbi hagyományos dízellel mentem ennyit és régi benzinessel nem sikerült. A mai autókkal nincs tapasztalatom, mert kirántják a seggem alól négyévente és így nehéz vele ennyit menni. :)

A részecskeszűrő nélküli dízelek igen, a részecskeszűrősök nem. Persze nem ártana korrekt statisztikákat látni a majdnem 3x akkora nyomásokkal, erőkkel dolgozó dízelekről...

A családban van f astra, 1.4 ecotec, 550 ezer km fölötti futásteljesítménnyel, azon kívül, amit okoztak neki, egy lambdaszonda elromlással.

én csak nem szeretem a dieselbe, hogy ha véletlen úgy hozza a sors h ki kéne pörgetni akkor átalakul gyárkéménnyé :D
Amúgy vezetek dieselt is benzint is, mind2nek meg van a maga feelingje, de ha vennék akkor inkább benzin felé húznék, aztán meg átalakítani e85-ös üzeműre :)

Azért én ennek oda szoktam lépdelni, de nem pöffent feketét, viszont a sportülés elkezdi érezni igencsak a súlyomat. http://www.allbestwallpapers.com/wallpaper/vehicle/image/opel_insignia_…

És elmondom még azoknak, aki a diesel autóról azt hiszik, hogy pörgetni kell, hogy alapjáraton elviszi a kocsiszekrényt egy jó diesel motor, de egy benzines csak akkor, ha az automata szivató tolja a gázt neki. :) Nem véletlenül diesel rendszerű az összes erőgép. A turbó a dieselben azért kell, hogy a motor dinamikája közelítsen a benzineséhez, azaz azért, hogy beleírhassák a gépkönyvekbe, hogy gyorsulás 0-100km/h-ra 4 sec. Egyébként nincs más értelme, elgyorsulsz vele az utazósebességig és hasítasz...városban meg úgysem hasítasz, hanem a demszki szüleit emlegeted.

A mai modern átlagos kisdízel az úgy lefullad, ha nem adsz neki rendes gázt induláskor, mint a huzat. A mai modern benzinesekben nincs automata szivató, sőt, semmilyen szivató sincs, abban az értelemben, ahogy a régi ladákban volt, biztosan nincs. Az erőgépek azért szoktak dízelek lenni, mert jellemzően egy fix fordulatszámon kell dolgozniuk, erre egyszerűbb méretezni. A dízel fő baja, hogy kis fordulatszám tartományban ad le használható nyomatékot, nem úgy, mint a benzines. (egyszer megnéznék egy 18 ezret pörgő ferrari f1-et:P)

Nos, olyan nincs, hogy kis dízel. Azaz van, csak ugyanannyira szar, mint a kis benzines. 2000-es alatti dízel nem dízel, hanem filmtrükk. A dízel fő bajaként említettél valamit, ami szerintem az előnye. Nem kell ennek 18000-et pörögnie, nem a pöcsömet hosszabbítom vele. Pörögjön csak 2000-et...és sose hagyjon ott sehol. Megteszi :) A modern benzinesekben van automata szivató, nagyon is ! Ez nem az a szivató, ami a ladákban volt. De ott figyel, láthatod, amikor hidegen indítod a motort és mondjuk 1200 az alapjárat, de ahogy bemelegszik, máris lemegy 1000 vagy 800 körülire. Ráadásul próbáld csak ki, hogy berakod egyesbe és nem nyúlva a gázhoz lassan elkezded felengedni a kuplungot. Amint fog a kuplung, az automata szivató már tolja is az anyagot, amit szépen jelez a motor hangja és a fordulatszámmérő. Összegezve az egész dízel vs. benzines témát, ha kicsi lenne a pöcsöm, akkor 3000 köbcentis benzines autót keresnék, hogy elsőnek érhessek az összes piroslámpához füstölő gumikkal, de mivel nem kicsi, ezért jó a dízel. Szépen odaérek mindenhová annyi idő alatt, mint bármelyik benzinessel, és még tiszta üzemanyagom is lesz ha akarom, olcsóbban. :) Mellesleg a linkelt verdába beültetlek és ha nem tudod, hogy dízel a szíve, akkor a menettulajdonságai, gyorsulása, stb. alapján sosem mondod meg, hála a turbónak...és ezekben már nem olyan turbó van, ami egy bizonyos magas fordulatnál éled fel, mert másképpen működnek már kissé. Nagyon. A hangja elárulja, mert kopogósabb és mélyebb. Mellesleg a benzinesnek tényleg nagyobb a nagy nyomatékú fordulatszámtartománya, de erősen véges az is...és hát mindegy, hogy mekkora a tartomány, ahol jó a nyomaték, mindegy, hogy benzines-e vagy dízel-e, azért van a váltónál az a szép áttételsor, hogy az adott tartományból kivegye a megfelelő nyomatékot a megflelő sebességtartományhoz.

Az erőgépek pedig jellemzően azért dízelek, mert adott üzemanyagmennyiség mellett nagyobb hasznos teljesítményt adnak le. Ez ilyen egyszerű, nem kell itt egyéb fifkás dologra gondolni. Benzinmotort is tudnak akkorát készíteni, ami egy traktorban leadná azt a teljesítményt, mint a dízel megflelője, de a dízel elszántogat fél hordó gázolajjal 24 órát, míg a benzines megflelőjéhez ki kell rendelni egy tankert és meg kell tanulni vele menet közben tankolni.

lyalyly megint a legendák...

Van olyan, hogy kis dízel. 1.4-1.6 hdi például, psa csoport autóiban gyakran lehet látni.
A modern benzinesekben nincs automata szivató. Az injektor és az ecu módosítja a keverékképzést, amikor a motor hideg, vagy egyéb oka van rá. A régi autókkal ellentétben, amikor külön hardvert használtak erre (a dúsításra), a mostani modern autókban semmi plusz cucc nincs, másik táblázatot használ az ecu, hogy elérje ugyanazt az eredményt.

Nekem egy kis autóm van, ha benne ülök, 1620 kiló, de tetszőleges fokozatban elindulok vele alapjáraton. Elsősorban nem azért, mert az injektor figyel a fordulatra, hanem azért, mert meg lehet tanulni rendesen kuplungolni. Ezt próbáltam már ezeröcsitől kezdve kisebb-nagyobb motorú autókig mindennel.

Nem tudom, milyen motor van abban a linkelt verdában, egyedül a 3 literes v6-os opel motor az, ami dízel és nem jönnék rá, hogy az. A két literes cdti meg a régebbi 1.9-es cdti (amit már nem szerelnek insigniába) az elég halovány motorocska, főleg, ha nincs benne chiptuning (amit én személy szerint nem pártolok).

A traktorok fogyasztási példáját nyilván nem személyes tapasztalatból írtad, hanem a legendáriumból idéztél... Majd megnézem otthon az üzemanyag naplót, és kiderül, hogy mennyit fogyasztanak valójában a traktorok...

Hát, te ugye magasan képzett vagy, és az opel lehet a hülye, de ebben nem 3000-es dízel van és nem is a régi 1,9-es...csak azért gondolom, mert ez éppen három hete jött le a futószalagról...de biztos rosszul tudom...bár én választottam...

Nincs itt semmi legenda, dízel motor 2000-es alatt olyan, mint az 1000-es (ami inkább 900 körüli) benzines. Kapába jó, esetleg robogóra...de autóba minek ilyen ?

Namost, hogy automata szivató vagy az injektor adagol a fuldoklónak, mindegy, a vita nem ezen volt, de térjünk el - nem középiskolás fokon - a lényegtől. Lassan írom, mert fennakadsz, mint az olajkályha úszója: addot alap dízel és alap benzines - minden sallang nélkül: injektor/turbó/annyakínnya - a tesztben. Ráteszünk a kettőre egy 1,5 tonnás vasat. Alapjáraton melyik fog elindulni és melyik lefulladni ?

A traktorok példáját kedves a kertben álló hürlimann traktor alapján írtam. Igaz, hogy régi, de ha ennek a motorját benzinnel kéne járatni, hát.... De első kézből tudok neked hirtelen kb. 5 féle modern traktorról hozni fogyasztási adatokat, utánajárjak ? ;)

"Nekem egy kis autóm van, ha benne ülök, 1620 kiló, de tetszőleges fokozatban elindulok vele alapjáraton. Elsősorban nem azért, mert az injektor figyel a fordulatra, hanem azért, mert meg lehet tanulni rendesen kuplungolni. Ezt próbáltam már ezeröcsitől kezdve kisebb-nagyobb motorú autókig mindennel."

Nos, elsősorban azért, mert a fordulatszámot nem engedi leesni alapjárati alá...ha engedné, lefulladnál és elpirulnál végre egyszer az életben.

"ebben nem 3000-es dízel van": te értet a különbséget az "én csak a 3000-es dízelt nem tudom megkülönböztetni" elhangzott kijelentés és az "insigniában 3 literes dízel van" soha el nem hangzott kijelentések értelme között? Mutass már rá, hol írtam olyat, hogy abban a kocsiban 3 literes dízel van? Az opel csak két literes, több teljesítményszintre kalibrált dízelt árul mostanában (a turbók minőségével és vezérlésével változtatják a teljesítménszintet).

Mi lenne, ha azzal vitatkoznál, amit írtam, nem azzal, amit hiszel?

Alapjáraton a benzines fog normálisabban elindulni, nem a turbódízel, feltéve, hogy összemérhető motorokkal tesztelsz. Nekem nem kell traktor fogyasztási adat, ha értő olvasást produkáltál volna az előző hsz-emmel kapcsolatban, rájöttél volna, hogy van otthon rendes traktor, tisztában vagyok a fogyasztásával. Ami nem 100 liter/24 óra. Ez egy nagyon rossz becslés.

Ismételten hiányolom az értő olvasást: ezeröcsinek a dupla kerek lámpás ladákat nevezi a köznép (ide sorolható még esetleg a 2107, bár annak parasztmerci mifelénk a szleng neve). Tehát ha olvasod a mondatot: "ezt próbáltam már ezeröcsitől kezdve...", akkor jön a kérdés: mutasd meg az ezeröcsiben az injektort. Egy ezeröcsivel, 3 személlyel, el lehet indulni 4.-ben alapjáraton, szivató nélkül. Injektor nincs benne, tehát nem írom hozzá, hogy injektor segítsége nélkül. A kuplung nem fogja megköszönni, de ez eddig nem volt a vita témája. (zárójelben jegyzem meg: le lehet fullasztani a motort, csak kicsit kell ügyetlenkedni hozzá).

Ez érdekelne...
1.5-s Diesel Clio-m van, tehát legyen kisdiesel (vagy van ennél kisebb?) kategória, de sosem fulladtam még le vele, sőt eleinte meg is lepett, hogy pld. 4-5.ben motorfékkel lassítottam alacsony sebességnél, és elfelejtettem kuplungolni, és "vitt tovább", míg a korábban hajtott 1.6-s benzines ott már lefulladt.
Azonkívül egyesben az elinduláshoz nem is kell gázt nyomni, mert alapjáraton szépen elindul. (Erre egyébként a barátnőm hívta fel a figyelmet, mert én sosem próbáltam ki korábban. Amikor tanult vezetni, és az oktatója vett valami brutálisabb (150+ lóerő) autót (kérdés, hogy oktató autónak minek? :) ) akkor mindig így indult el vele, és mikor meglett a jogsi, kipróbálta a saját kocsiban is.

Igaz, 2002-s kocsi... azóta valamit már elbarmoltak a dieselekben?

Sosem jártam még arra :), most gyorsan ránéztem pár kocsira, ezekből sikerült 4 dieselt találnom :) , de nem nyertem.
Ha tudnál linket adni (egy is elég), azt megköszönném. (vagy tipus/márka is jó). Megmondom őszintén, nem nagyon értek a kocsikhoz, így valószínűleg végig kellene olvasnom szinte mindent.

beírod a guglinak, hogy totalcar dízel lefulladás és ilyen linkeket kapsz:
http://totalcar.hu/tesztek/a419dtim/
"Itt konkrétan 1900-as fordulatnál jön a 310 Nm, addig viszont a nyomatékgörbe mint végtelen rónaság."
"Lefulladás lefulladás hátán, finoman indulni képtelenség"

A nyomatéki görbe arról szól, hogy padlógázon adott fordulaton mekkora nyomatékot ad le a motor. A cikk pedig arról, hogy rühellik, hogy padlógázzal kell indítani, kis gáz esetén alacsony fordulaton semmi nyomatéka nincs a motornak.

A mostani modern kisdízelek használhatatlanok, amíg fel nem épül a turbónyomás. Kb. ezt írják le a totalcaros újságírók a tesztjeik többségében.

Keresgéltem, olvasgattam... szívem szerint azt mondanám, hogy egy diesel az nem benzines. Másképpen kell vezetni.. ennyi :) (mint valamelyik találatban meg is jegyezték)

Egyébként meg bele kell ülni az autóba (tudom, ez nem mindig kivitelezhető). Lehet olvasni bármit róla, az igazi teszt az, ha az ember saját maga vezeti. Én sem akartam pld. dieselt venni, de beleültem, kipróbáltam, és meglepően jól viselkedett. És ha most pld. valaki azt írná róla, képtelenség vele fulladás nélkül eltölteni egy napot, azt mondanám neki, hogy ember.... tanulj meg vezetni vagy bérelj sofőrt vagy óvd a környezeted és menj biciklivel!

A kérdéses cikkről:
Minden tiszteletem a cikkíróké, biztos nagyobb tapasztalatuk van stb. de nekem fura, hogy valaki képes egy majd 2000-s Audit rendszeresen lefullasztani. Vagy pedig az Audi ne gyártson dieseleket (vagy ekkora kaszniba tegyen nagyobb motort!) , maradjon a benzinnél :) (Az külön figyelemre méltó, hogy a cikk szerint az automata váltóval nincs fulladás... izé, akkor nem lehet, hogy a sofőrrel van gond? :) )

Távoli középiskolás tanulmányaimból valami olyasmi rémlik, hogy a Disel-motor minőségi szabályozású (adott - nagyjából állandó - levegőmennyiséghez változó mennyiségű gázolajat fecskendeznek), míg az Otto-motor mennyiségi szabályozású (adott - nagyjából állandó - arányú benzin-levegő keverékből többet vagy kevesebbet engednek a motorba).
Ez azért nem valami jelentéktelen különbség

Ez igaz, de a dízel és a benzines motorok között az alábbi doksi szerinti paramétereket figyelembe véve nem sok különbség van. Sokkal kisebb a különbség a dízel és a benzines motor között, mint mondjuk egy stirling, stelzer, wankel vagy gázturbina és az otto motor között.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Otto-motor

+1
Izomauto rulez, nagy kobcenti szivo.

Az "akkor mar hibrid"-et arra ertetem, ha valaki benzin-diesel kozott vacilal. :)
MEg kizarolag varosi hasznalatra is jo egy hibrid, mondjuk egy RX440h... :D :)
Amugy sokan nevetnek, de egy RX440h-val varosban el lehet jarkalni 6-7 literrel, pedig van az orraban egy 3500ccm V6-os.
Es autopalyan amikor odalepsz neki, akkor a boxter porschekat is alazod, mert egyszerre hajt a 3500ccm meg a sok kilowattos villanymotor is, brutalisan. Igaz, ez nem a takarekos uzemmod. :)

"De akkor fizesd is a fogyasztását."

Kösz a kérdésedet, fizetem. :) De ha már így "érdekelnek" a költségei, nem a fogyasztás, ami drága, hanem az egyéb költségek, pl. 15.000 km-enként új gumi, amiből egy garnitúra nettó 540k HUF, 20.000 km-enként kötelező szervíz 280k HUF, fékbetétet most kell majd cserélnem (15.000km van benne, de volt benne egy nap hungaroring, 35-40 körrel és megégett), első-hátsó 340k HUF.
Ezek mellett, hogy 450 km alatt becupákol 100 liter benzint, nem is vehetp észre.

Aha. Azért ugye beszállás előtt mindig fölveszed a ghettalife-pólódat? :))

Ez a fajta autóimádat kb. a PC-s tuningosok szintjén van, 16-20 év között elfogadható, de afölött már nevetséges. Nem magyarázom, mert így még úgysem értenéd, ha lesz majd családod, akkor valószínűleg - remélhetőleg - magadtól is rájössz arra, hogy az autó csak és kizárólag arra való, hogy dolgozz vele, vagy kompromisszumokkal elvigyen A pontból B pontba (mint fönt írtam). Minden más fölösleges.

Erre egyébként az 1,4-es Fabia is alkalmas, csak túl kellemetlen kompromisszum.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Van családom, kösz. Gyerekem is.
De hogy jon ez ide?

"magadtól is rájössz arra, hogy az autó csak és kizárólag arra való, hogy dolgozz vele,"
Ez oltári nagy baromság, nem csak arra van. Amúgy dolgozni is járok evvel a kocsival is.
Szeretik bámulni az ügyfeleim. :)

Sokakból irigység beszél, úgy érzem.

Az autó nem csak szigorúan vett használati tárgy, hanem élvezeti dolog is. Nem lehet mindig mindent szigorúan a hasznossága alapján megítélni, mert akkor mindig kocka házakat építenének, mindig ugyanazt ebédelnéd, és minden női ruha ugyanúgy nézne ki.

Kell, hogy legyenek olyan területek az ember életében, amikor nem a szigorú célszerűség dominál, hanem más is. És az autó tipikusan ilyen, hogy nem csak a-ból b-be, hanem van célszerűtlen, ámde annál szórakoztatóbb oldala is.

Gondolom, eszel-iszol haszontalan kajákat is, olvasol, nézel olyan könyvet, műsort, ami nem kell a létfenntartáshoz, akarsz néha jobban is élni, pl. nyaralni. És ezekért nem kevés pénzt ki is fizetsz. Van, aki bagózik, én azt a pénzt, amit más bagóra költ, gumira költöm. Van, aki kávézik, én inkább beletankolom a szekérbe.

Van, aki eljár autópályán 7-7.5 liter/100km fogyasztással. Az enyém fogyaszt 8.5-9-et. DE KI NEM SZARJA LE, ha tudom, hogy az enyém megy, ha nyomom, megvéd, ha végül nem kerülhető el a baleset és tudom, hogy rendes autóban ülök, nem pakundekliben? Aki ezeket a dolgokat nem érzékeli semmilyen területen, az a nyárspolgár. És amikor az derül ki, hogy a nyárspolgár által vásárolt autó ugyanannyit vagy többet fogyaszt, mint az enyém, akkor visítva röhögök. Megveszi a nyárspolgár az 1.4-es meg 1.9-es dízelt, csak az lebeg a szeme előtt, hogy a kúton, amikor tankol, olcsóbb, a tco-ról általában fogalma sincs, közben az autója gyenge, lomha, és még úgy is vezeti, hogy tohonya legyen, a Keleti pályaudvartól az Erzsébet hídig gyorsul 0-ról 50-re és közben azon agyal, hogy megint megspórolt két evőkanálnyi gázolajat. Az ilyennek egyszer úgy elmagyaráznám, hogy ő is csak egyszer éli az életét...

Ráadásul a fentiekhez nem kell közveszélyesen közlekedni, sőt, még szabálytalanul sem.

Másik példa: nyithatnánk topicot a sony meg a technics hifi márkák rajongóiról is, meg a húdejó creative 8345734.32 hangfalkészletről is... Remélem, érthető, miért mondom ezt.

Az autó nem csak szigorúan vett használati tárgy, hanem élvezeti dolog is.

Tkp. itt kellett volna abbahagynom az olvasást, de azért megadtam neked azt a tiszteletet, hogy végigolvassam azt, amit írtál.

Sok igazság van benne, amit írsz, de összemosol olyan dolgokat, amiknek semmi közük egymáshoz Egyáltalán nem egy kategória az autó az étellel, a ruházkodással, a lakhatással. Nem mondtam azt, hogy más téren is utilitarista vagyok: szeretem a szépet, a luxust és áldozok is rá, ha van értelme. Az autó nem ilyen.

Nem nyárspolgárság az, hogy az ember nem hülyeségekre költi el a pénzét (értsd: fölösleges üzemanyagköltségekre), hanem ésszel használja. Amikor ugyanazoknak a követelményeknek egy olyan autó is megfelel, ami ugyan nem megy olyan gyorsan és nem gyorsul úgy, de biztonságosan és kényelmesen elvisz A pontból B pontba, akkor oktalanság a drágábbat választani. Lehet, hogy neked az autód a hobbid és és élvezeti cikként tartod, de sok embernek nem, nekem sem. És mi fogjuk nézni a költségeket is, mert a keresetünknek jobb helye is van annál, minthogy az üzemanyagra verjük el. Ja, és mi vagyunk többségben. :) Lásd a témaindító skodás kollégát.

Ja, és még valami: ...megvéd, ha végül nem kerülhető el a baleset és tudom, hogy rendes autóban ülök, nem pakundekliben?

Ezt csak hiszed, hogy így van. Egy gyorsabb, erősebben motorizált autótól nem lesz több hatalmad a fizika törvényei fölött. Lesz olyan akadály, aminek a te autód is csak "papundekli".

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Ezt írtam: "Kell, hogy legyenek olyan területek az ember életében, amikor nem a szigorú célszerűség dominál, hanem más is." Tehát ha van más terület, az rendben van, de ha minden területen szigorúan spórolós módon él valaki, az nyárspolgár az én szememben. Hogy soha ne legyen vagy egy rendes autója, vagy egy rendes hifije, vagy egy normális ruhája, vagy ne menjen el soha étterembe, nyaralni, stb. stb. aki ezt egyszerre mind megtagadja, az a nyárspolgár.

Ha úgy nézed, hogy autóban is lehet minimalista meg jobb, ruházkodásban is lehet minimalista meg jobb, kajában is lehet minimalista meg jobb, akkor ebből a szempontból nézve egy kategória mind. Akarsz azon a területen jobban élni, mint a minimum vagy nem akarsz. Ennyi.

Az, hogy valaki az autó költségeiből csak a tankolást nézi, az nem ésszel költés. Miért is oktalanság drágább autót választani, amikor te meg más területeken nem veted meg a luxust?

Az, hogy egy jobb autóban milyen eredménnyel vészeled át a balesetet, alapvetően egy dologtól függ: azonos körülményeket hasonlítasz össze vagy sem. Ha te úgy képzeled, hogy azért járok erős autóval, mert mindig tövig nyomom a gázt és megyek, ami a csövön kifér, akkor igazad van, minden autót össze lehet törni.

Én viszont azt állítom, hogy másfél tonna rendesen összerakott vasból, kisebb légiónyi légzsákkal, elektronikus rásegítőkkel ugyanolyan ütközési körülmények között jobban jövök ki, mint egy pakundekliből. Attól, hogy valakinek erős autója van, még nem biztos, hogy mindig tép vele, mint a barom (bár elismerem, ez a gyakoribb). Autópályás 130-nál egy hátsó durrdefektbe a fabiás valószínűleg belehal, én meg szinte biztosan megúszom, még az is lehet, hogy karambol nélkül. Az én autómnak sokkal nagyobb darab vasakból van összerakva a fékjei, mint ugyanilyen márka kisebb autóinak, és ha ráteszek egy olyan garnitúra gumit, aminek az árából mások használt autókat vesznek, én meg is fogok állni egy szabálytalanul sávot váltó autó mögött, más meg belecsattan. Hülyeségre nincs diéta, tehát ne mondd azt, hogy okoksabban kell vezetni, mert nem egyszer nem kétszer kerültem olyan helyzetbe, hogy bárhogy vezetek, az autónak kellett kihúzni a bajból, nem az okosságnak...

De ha már csak az üzemanyag költség számít, akkor pl. ignist minek vesznek az emberek? Haver ignise a szerencsétlen alakú kasztnijával és az alulmotorizált dobozával 110-120-as tempót feltételezve, pályán 3, 140-150-es tempót feltételezve 6-7 literrel fogyaszt többet, mint az én autóm. Mondd már meg, ha tényleg csak a tankolás számít, miért van annyi ignis az országutakon???

Azért van annyi Ignis, mert az embereknek nincs pénze többre, olcsó autó. A TCO-ját nem számolják, csak a bekerülési költségeit és ott nem jelentkezik az üzemanyag, ezért megveszik.

Na, látod én TCO-t néztem és ezért vettem dízelautót, ami most még optimális a család méretéhez. Ha kell nagyobb, akkor majd az veszünk. Minden más efölött átgondolatlan pénzkidobás lenne.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Azt próbálom bizonyítani, hogy a dízelek tco-ja nem alacsonyabb lényegesen a benzinesnél. Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a dízelek tco-jának szórása nagyon nagy, tehát járhatsz vele relatíve jól és bukhatsz vele igen nagyot is. Ha semmi műszaki bajod nincs vele, akkor 120-150 ezer kilométer után lesz hasonló szinten a tco-ja, mint a benzinesnek.

Az általad eddig elmondottak szerint egyeseknek a tco a tankolási költséggel egyenlő, másoknak meg a beszerzési árral. Egyik sem jó számítás.

"mert a keresetünknek jobb helye is van annál, minthogy az üzemanyagra verjük el. Ja, és mi vagyunk többségben. :"

És ti, többségben levők meg is mondjátok a tutit az autószeretőknek, és hülyék, ha nem kezdenek el garasoskodni azon, hogy 9 vagy 10 litert eszik a kocsijuk?
Engem nem zavar, ha valaki spórol, meg ha valaki pusztán használati tárgyként tartja a kocsiját, de akkor te se szólj bele abba, ha én 450 kilóméterenként tankolok 28.000 Ft-ért, jó, köszi.
Egyébként ti, nyárspolgárok tereltétek ide az egész topicot, ezt érdemes észrevenni.
Mi mindössze azt mondtuk a topicindító _kérdésére_, hogy szerintünk az 1.4-est hülyeség megvenni, ha teheti, nézegessen inkább 1.6-os, 1.8-as autókat, nem fog többet fogyasztani, viszont mindne téren jobb lesz.

(Mint zárójeles, mellékes dologként én konkrétan bertam, hogy van pl. egy 4.7-es maseratim, és az ennyit meg annyit fogyaszt, erre ti nyárspolgárok, azon, meg más lényegtelen, mellékesként említett dolgokon lovagoltok.
Igazából azt várom már, hogy mikor indul az adócsalózás, mert magyarországon ez a tipikus reakció. Ja, és ha megtudnátok, hogy milyen rendszámmal járok.... anyám borogass.)

"Ezt csak hiszed, hogy így van. Egy gyorsabb, erősebben motorizált autótól nem lesz több hatalmad a fizika törvényei fölött. Lesz olyan akadály, aminek a te autód is csak "papundekli".
"

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy pl. ferrari f430 törtésteszjén kiderült, hogy felesleges az oldallégzsák az autóba... ráadásul a tesztet nem a szabványos 64 km/h sebességgel végezték, hanem 84 km/h -nál.
Az oldallégzsák pedig azért bizonyult feleslegesnek, mert még ilyen sebességű oldalütközésnél sem deformálódott el a váz, a vezetőülés nem érintkezett az ajtóval/oszloppal. Egy pl. swift ilyen ütközésnél nemes egyszerűséggel meg kettészakad.
Valószínűleg egy középkategóroás autó is nyílván nagyobb védelmet nyújt bármilyen ütközésnél, mint egy 1-2 millió ft új árú autó, ami papundekli.

Engem nem zavar, ha valaki spórol, meg ha valaki pusztán használati tárgyként tartja a kocsiját, de akkor te se szólj bele abba, ha én 450 kilóméterenként tankolok 28.000 Ft-ért, jó, köszi.

Engem sem zavar, hogy erre vered el értelmetlenül a pénzedet, viszont te se próbáld meg, kérlek, ezt környezettudatos és a (leendő) gyerekeid iránt felelősségteljes viselkedésnek beállítani, mert nem az. Az ő jövőjüket, a környezetet éled föl a fölöslegesen nagyméretű és sokat fogyasztó motorral.

Egyébként ti, nyárspolgárok tereltétek ide az egész topicot, ezt érdemes észrevenni. Mi mindössze azt mondtuk a topicindító _kérdésére_, hogy szerintünk az 1.4-est hülyeség megvenni, ha teheti, nézegessen inkább 1.6-os, 1.8-as autókat, nem fog többet fogyasztani, viszont mindne téren jobb lesz.

Ha olvasnál is, nem csak írnál, akkor észrevetted volna az első hozzászólást, amit én tettem. Ott pont, hogy a kis benzinmotort kritizáltam, mert erőtlen, pörgetni kell, és méretéhez képest sokat fogyaszt emiatt.

Ez_után_ írtam, hogy fölösleges manapság már benzines kocsit venni, mert egy átlagos használatra (értsd: ha nem boiracerkedsz vele) tökéletesen alkalmas, miközben olcsóbb a dízelautó fönntartása, mint a benzinesé - elsősorban a kedvezőbb fogyasztás miatt.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Írtad az előző hsz-edben, hogy:
"Minden más efölött átgondolatlan pénzkidobás lenne." a válaszomba bele akartam írni, hogy ez így túlzó általánosítást tartalmaz, ezért nem lehet elfogadni, de arra gondoltam, talán én nem tudok magyarul és rajtam kívül mindenki más beleérti, hogy *szerinted* átgondolatlan pénzkidobás.

Erre itt ebben a hsz-ben írod:
"erre vered el értelmetlenül a pénzedet": ettől kezdve nem értem, miért gondolod, hogy ami számodra nem követendő, az számára értelmetlen? Te szereted a luxust, ha jól emlékszem, lakásban is, neked az a követendő. Ő miért ne vehetne egy rendes autót magának?? Miért gondolod, hogy a te értékrended a helyes, az övé meg nem?

Aki a dízel autókat környezettudatosnak akarja beállítani, az téved. Psc ugyan nem jó példa, de azt is el kellene végre fogadni, hogy a nagyméretű motorból nem következik egyenesen a nagy fogyasztás. Szerintem meg aki kisdízelt vesz meg kisbenzinest vesz, az a környezetromboló, mert a kisbenzines többet fogyaszt, mint egy normálisan motorizált autó és hamarabb tönkremegy, tehát ki kell dobni és egy új példányt le kell gyártani. Azt kiszámolták, hogy egy prius gyártása nagyon sokkal környezetszennyezőbb, mint egy HMMWV-é, tehát a gyártás biztosan nem tiszta munka.

Nem mondom rád, hogy nyárspolgár vagy, mert nem olyan autót veszel, ami szerintem jó és nem mondom rád, hogy nyárspolgár vagy, mert más területeken költöd el a pénzed, de mondom rád, hogy nyárspolgár vagy, mert láthatóan hamis sztereotípiák alapján próbálsz egy téves világképet ráerőszakolni másokra.

Nem akarok kötözködni, de a légzsákot nem a karosszéria merevségének hiánya miatt teszik a kocsiba (ld: biztonsági utascella - pl Smart).
Hanem azért, mert van egy olyan mobilizálható alkatrésze a járműnek, amit vezetőnek hívnak, emberből készül és elég kicsi a dinamikus erőhatásokkal szembeni ellenállása.
A légzsák attól védi meg az ember nevű alkatrészt, hogy ne reccsenjen meg a szerencsétlen nyakcsigolyája, bordája a nagy bumm hatására .
Persze, ha örökösödési szempontokat tartasz szem előtt, akkor tényleg ki lehet hagyni... ;-)

Nyakcsigoja, borda megreccsen a légzsák hatására.
De most lényegtelen dolgokon vitatkozunk.
Felesleges bele az oldallégzsák, mert 1.) nem deformálódik a karosszéria, 2.) a nagy oldaltartású ülés a helyden tart, nem csapodik a fejed az ajtonak/oszlopnak.
Nyagcsigolya-reccsenés ellen az aktiv fejtámla véd, nem a légzsák.

en inkabb olyanokkal szoktam talalkozni, akik nagyon is szeretnenek olyat, csak nem jut ra, ezert inkabb elmondjak, hogy miert is nem kell nekik olyan meg miert szar, meg miert vagy gonosz, ha olyanod van. :)

a vicces, hogy meg luxusrol se feltetlenul beszelunk, hallottam mar beszolni igy a fogyasztasra autotulajt, akinek a sajatja (uj mondeo) kb 4x tobbet ert, mint a kritizalas targya (vmi regi bomos). igaz, az vagy 30 loerovel tobb volt. mondom mi van? :)

Jártál már tartósan erős autóval vagy csak ilyen legendákat emlegetsz, hogy sokat fogyaszt sokat fogyaszt, milyen jó kis önigazolás a harmatgyenge motorra, hogy a nagyobb sokat fogyaszt...

Ezzel szemben a tény az, hogy a fogyasztás elsősorban a kocsi tömegétől, másodsorban a vezető jobb lábától függ és csak sokadik sorban a köbcentitől. Mint ahogy azt mások is kifejtették itt, az 1.2-1.4-es motoroknál az 1.6-1.8 elég gyakran takarékosabb. És ez igaz nagyobb méreteknél is.

Hmm. honnan is jön a környezetszennyezés? az üzemanyagból? ha két autó ugyanannyi üzemanyagot éget el, melyik a környezetszennyezőbb?

Most a kisebb és nagyobb köbcentis benzinesekről van szó. De már rájöttem, hogy a kérdésre senki sem tud érdemleges választ adni, mert általánosságban nem tehető fel a kérdés. Mi, egyszerű emberek viszont egy konkrét kérdésre sem kaphatnánk választ, mert egyik gyártó sem árulná el*, mennyire szennyezi a környezetet egy adott modell egy példányának legyártása, illetve mennyi környezetkárosító stiklit hallgattak el eddig és hallgatnak el most is, illetve mekkora mértékű az a szennyezés, amit nem tekintenek szennyezésnek, vagy nem tudják róla, hogy szennyezés.

* Szerintem nem.

:)

Te, figyelj, elbeszélünk egymás mellett, nem érted azt, amit mondok. Engem nem hoz lázba a nagy motor, nagy teljesítmény, nagy fogyasztás, sebesség. Fönt leírtam, hogy egy autónak mit kell tudnia, azon túl nem érdekel, utilitarista vagyok.

A nagy fogyasztás és környezetszennyezés pedig ab ovo a nagy motor velejárója, hiába is próbálnak az autógyárak ezeken egyre jobban optimalizálni. A környezetszennyezés pedig rossz, ne szépítsünk rajta. És egy nagy motorú autó többet szennyez, ez tény, nem tudod szépíteni semmivel.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Egy nagy motorú, modern autó szerintem kevésbé szennyez, mnt egy 10-15-20 éves alsókategóriás kocsi.
Pláne, ha turbós. (Úgy még tökéletesebb az égés).
Egy Euro V benzinmotor kipufojából kb. levegőt is vehetsz (túlsás persze).
A dízelek tényleg kormolnak, még azok is, amelyeken van részecskeszűrő, csak azok nem folyamatosan, hanem párszáz km-enként, amikor kiégetik a szűrőt. A dízelek által előállított finom por és finom korom valóban veszélyes.
A régeggib, Euro III, Euro II, egyéb motorú benzines autókból egy 1 literes motorú is iszonyú szennyező.
De a modern, Euro IV-V ketegóriáju benzinesek szerintem a legtisztább járművek manapság. Ésmég mindig fejleszitk, most jönnek a hengerenkénti közvetlen befecskendezéses rendszerek (tehát nem amikor a szívócsonkba fecskendeznek hengerenként, az simán hengerenkénti befecskendezésnek hívják, hanem amikor közvetlen a hengerbe, eg piezzo-elektomos injektorral), ezeknél drámaian javul a hatásfok, ezéltal az égés, ezáltal a károsanyag-kibocsájtás.

Ja, és ne internetezzél annyit légyszives, meg ne használj semmit, mert többnyire még szénerűm,űvekből van az áramod, ami igen szennyez.
Boltban ne vegyél nejlonzacskót, ne vegyél csomagolt dolgokat, ne is vegél semmit, mert a csomagolóanagok környezetszennyezők.
Asszonyod ha szed fogamzásgátlót, sürgősen hagyja abba, a vizelettel távozó ösztrogén rendkívüli módon szennyezi az élővilágot.
stb.stb.stb.

1.2 -es bezinesről mondok véleményt: minden reggel melóba megy, kb 5 perc út, a fogyasztást nem tudom, apám vezeti, de nem több mint az 1.3-as Feliciámé az tuti, mivel ez is az övé volt, és sírna, ha rossz lenne :)
Váltó állati jó, igazi vezetésre való autóé, 2 ujjal tudsz váltani, mindig tudja hova kell mennie. 140-nél még simán lehet beszélgetni benne. Eddig csak pozitív a tapasztalat, 2 éve van meg, fél évesen került a családba.
-----------------------------------------------------
Software is like a sex, it's better with a penguin :)
-----------------------------------------------------

Na ennek orulok. Szerintem megveszem, ha jo allapotban lesz. Csak meg autoszerelovel lekene boltolnom az atnezeset(2-bol egy se er ma ra, de meg probalkozom :) ).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Saját tapasztalatom nincs, de a barátom elég sokat megy (évi 50-80 ekm), és eddig a Fabia-ra mondta azt, hogy megbízható. A klíma 60-ért egy kicsit olcsónak tűnik nekem, de majd lesznek nálam okosabbak a témában.

Kb. mennyi lehet egy légkondi beszerelése? Most télen annyira mondjuk nem kell (bár párásítlanításra tökéletes :) ), de nyáron azért nem picit jön jól.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Jahm szeirntem is felejtős, végülis annyira nem nagyon táv amit megfogok tenni, hosszabb távra meg ott van a 4/100-as kondi (4 ablakot letekerem, es felgyorsítok 100-ra).

Így már jártam suzukival is, hogy picit nem szerette a kátyut.
Bár ezzel kapcsolatosan volt egy jó élményem is, mármint kátyuval:
Busz belemnt egy hatalmas kátyúba, a hátsó kerék úgy eltünt benne. Felszálltam rá, és az addig simának hitt úton is folyamatosan ugrált. Öröm az ürömben az előttem álló leányzó hatalmas kannái voltak, amelyek lengtek igen szépen :).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Egy olcsóbb autó futóműve nem dolgozza el neked az úthibákat, érezni fogod, dobál, ráz, zörög.

Egy jó futómű elrejti --> ahol én 30-40-nel megyek a kátyúk miatt, ott mások akár 60-70-nel is. Viszont hiába rejti el a futóművük a hibákat, sokkal hamarabb tönkre fog menni (szerintem) az ő felfüggesztésük, mert lényegesen durvább az igénybevétel, és annak tudatában, hogy "jó" futóművük van, agyatlanul mennek bele mindenbe.

Én inkább vigyázok a futóműre és kerülgetem a kátyúkat. Figyelem a többi autóst, 90%-ukat nem érdekli, min megy.

(Eleve pazarlónak tartom 1,5-2 tonnás "személy" autókkal közlekedni)
--
http://www.open-st.eu

Eheheh, hat igen. :)
Nem veletlenul van huszeves kozlekedoedeny a seggem alatt... hat ev es ~100e km alatt a futomuvel csak annyi volt a baj, hogy neha tolteni kellett a gombocoket, meg a zold vert kellett cserelni... nem nyekeg, nem tamolyog, csak megy. :) Es nincs benne kompjuter, nincs benne semmi harombetu, se klima, se szervorkormany, semmisenem... csak egy karburator es kezi szivato, meg negy eloremeneti fokozat a valtoban es csokolom. :D

... es uresen csak 900 kilo ;)
(es eleve pazarlonak tartom, hogy ma mar egy kisauto is nehezebb mint 1 tonna... konkretan 1.2 Fobia (12V, a piros berus H(iaba)T(aposod)P(araszt) kivitel majd 1.2 tonna)

Temahoz kapcsolodva: Jol gondold meg, mert nem egy tartos darab... konyorgom, az ami mar lassan hat eve a csaladban van, nem futott sokat (36e km), de hullik szet, futomuve nyekereg, fekei elso perctol kezdve hatareset, most mar borzalmas - markaszerviz szerint jo -, valtorudazat nyiszog, a valtoja is "furcsa", pl. egyest csak ugy lehet kapcsolni allo helyzetben neha, hogy szurni kell neki egy hatramenetet (WTF?!), hangos, nem megy, cserebe viszont fogyaszt mint a zallat (varosban nyaron 8l, telen 10 korul, szemben a husz eves ronccsal ami 7l/8l).
Szerintem ha a felet engednek a fele arabol, akkor sem kene... egy tragyadomb mind.

csak óvatosan. told el egy szervizbe és kérj állapotfelmérést. fabiák egyik nagy betegsége a futómű. a klímát nem hiszem, hogy meg tudod úszni 120-150 alatt.

Ismerőshoz eltolom mindenképpen előtte, hogy nézze át. Legtöbbet amúgy elektronikus megbetegedésekről olvastam. Hm a klíma nem lesz olcsó, bár előtte megnézem majd mennyire szálok ki rosszabb állapotban, mint BKV-val :).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

a Skoda atomreaktorokat is gyártott, az autóinak is jónak kell lenniük:)

Hello,

Az ar eleg baratinak tunik nekem, nalunk ez a kocsi kicsit dragabba jon ki:
http://www.aaaauto.sk/sk/cars.php?&make=109&model=187&filter_yearfrom=2…

Nekem is 2004es 1.4es van Benzines, 2007ben vettem, amit eddig csereltem benne fekek, huto tartaly.

A sebvalto 150 000,- km kornyeken mar nem olyan mint uj koraban, tervezesi hiba miatt az utaster futeset biztosito pumpa kihalt, (gyakori hiba a tipusnal) cserelni nem fogom mert azert az egesz panelt ki kell szedni mivel a kormany moge tettek.

A fogyasztasa varosban 8 korul vagyok, Budapest, autopalyan figyelj arra hogy ne porgesd a motrot 5osben 2500 fele mert ott a legjobb a fogyasztas es 6 l korul eszik, de ha elkezded neki tolni 150 160 akkor ne lepodj meg 13 14 l is megeszik.

Csaba

"korul eszik, de ha elkezded neki tolni 150 160 akkor ne lepodj meg 13 14 l is megeszik."
Hehehe... És itt jön ki, hogy a kis köbcentivel nem is lehet spórolni, de legalább nem is megy.

2.4-es benzines, _automata valtos_ (+1,5 liter a fogyasztasban) honda accordom 220-as utazónál eszik 12-13 litert. (4000rpm kb. 200 km/h).
Ja, es 200 loero, nem olyan picsafust, mint egy 1.4-es.

(4.7-es egyeb autom 200-as utazonal eszik 14-15 liter korul, jo 250-nel mar 20-22, 280-nal mar 25, 300-nal 30, meg mondjuk varosban 25-30 liter, az igaz. De ez meg legalabb 440 loero, mondjuk ezt mar sehogy se haszonlitsuk egy 1.4-es motorhoz.)

Na mindegy, oda akarok kilyukadni, hogy marhara nem erdemes 1.4-es kocsit venni. En azt mondom, minimum 1.6, de inkabb minimum 1.8, avval el lehet mar dinamikusan kozlekedni, ha kell, oda lehet neki lepni, es nem csak gyorhajtaskor kellhet ez, hanem varosban is hogy beferj meg eppen ide-oda, stb., es nem eszik tobbet, mint egy 1.4-es.
Nem kell agyon forgatni, nincs az emberben a "de rohadt gyenge fika szar ez" erzes, stb.stb.

Csak beszelgettunk itt az autokrol, kobcentikrol. :))

Volt nekem is mar mindenfele kategoria egyebkent, egy 1.4-es 60-valahany loeros fiat bravoval kezdtem, aminek hetente leszakadt a kipufogoja, egyszer epp romaniaban voltam vele, a hargitaban, az ut mellett a nadragszijjammal kotottem fel, hogy tudjak tovabb menni, ne a foldon huzzam a leszakadt dobot, igy mentem uzleti targyalasra (amibol persze semmi nem lett, de legalabb messzirol azt hittek, ferrarival jovok, mer tolyan hangja volt. :)) )
Egyszer a szelepeket is atrendezte benne egy megszorulo vezermuszij-feszito gorgo, onnantol kezdve havonta eltunk a kompresszio egyik-masik hengerbol, mert nem volt penzem rendesen megcsinaltatni, etc. Persze mivel szinte havonta javittattam, egy ido mulva annyit elkoltottem ra, hogy abbol komplett uj motort kaptam volna, nulla kilometerest bele, dehat ez van/volt. :)

volt ezutan kozvetlen mas 1.4-es autom is, de az mar japan, es uj, de az evek soran azt tapasaztaltam, hogy az 1.4-es auto semmire sem jo, mert nem is eszik kevesebbet, mint egy 1.6 vagy 1.8, es csak szivas az egesz, mert viszont gyenge, es varosi hasznalatban meg szodaval elmegy, de ha ki kell menni a varosbol, akkor mar egyenesen veszelyes is, mert nem lehet rendesen elozni sem vele, mert egyszeruen gyenge hozza.
Meg egy bekapcsolt klima mar az 1.4-est rendesen megfogja, etc.
:)

"nagy csirke?" <- mire gondolsz konkretan, nem ertem. :))

Sajnos az 1.4-es 12V-s Fiat Brava/bravo motor alapvetően konstrukcióhibás.
Tudom, késő bánat, de sok bosszúságtól megkímélhetted volna magad, ha a megfelelő olajat használod.
Idézet a fiatbravo.hu-ról:

"– 1.4 12V: A legtöbb problémát az 1.4-es motor alulméretezett olajzófuratai okozzák, amelyek eltömődésével (ez kisebb viszkozitású, a gyár által is ajánlott 5W-30 vagy 5W-40-es motorolaj használatával megelőzhető, pl. Selènia Performer) az elégtelen kenés miatt a vezérműtengelyen nem üzemszerű kopás lép fel. A kopás jelei az egyre erősebb, zakatoló motorhang, egyenetlen járás, jelentős teljesítményvesztés, végső esetben a hengerek kihagyása, leállása. A vezérműtengely állapota a szelepfedél levételével ellenőrizhető. Erre a motorváltozatra jellemző a magas fogyasztás is"

----------------------------
http://jailhouse.blogozz.com

Alapvetően nyugodt vezető vagyok szeretek szépen lassan öregesen haladni, ergo nem nagyon kell pörgetnem. Anno vezettem elég sokat 1.6-os suzuki swiftet, azt annyira nem szerettem a 'nagy autós' emberek miatt, jelenleg néhanapján egy mitsubishi pajero l200-assal járok, ami szintén nem egy gyors verda, de valahogy a nagy autósok mindig megadják az elsőbbséget :). Na amire kiakartam lyukadni, hogy nem kell nekem nagy autó teljesítmény szempontjából, mert igazából nem olyan a vezetési stílusom, hogy kitudjam használni, arra meg hogy alattam bőgjön egy baszott nagy motor nem éri meg többet költenem. No meg azért gondoljunk bele, hogy szépen 50-es táblánál 50-el, autópályán 130-al "döcögök" egy olyan verdával :). 150-160-al meg tolni nem fogom, 130-hoz képest minimális az időkülönbség azokra a távokra ahová mennék.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Azert az l200 utan is erezhetoen nagyon gyenge lesz egy 1.4-es fabia.
Nem azt mondom, hogy szaguldozni kell, nem csak nagy sebessegnel jon jol a picit nagyobb teljesitmeny.
Pl. autopalyan kepzeld el a tipikus szitut, mesz 130-cal a kulso savban, beersz egy kamiont. lelassitasz szepen 80-ra, elmennek melletted a belsoben, te is megelozned a kamiont, visszavaltasz egyet, kettot, tukorbe nezel, tavolba jon csak valami, kimesz, azt hiszed, befersz, csakhogy mikor a gazra lepsz, nem tortenik szinte semmi, mert gyenge az auto, kozben a belso savban erkezo is odaer, nagyot kell fekeznie, etc.etc.etc.
Ellenben, ha kicsit erosebb lenne a kocsi, vissza sem kellene kapcsolnod, vagy legfeljebb egyet, nyomnal kis gazt, huss, meg is elozted a kamiont, etc.
Szamtalan ilyen forgalmi helyzet van, varosban is, ide is jol jon kis motorero, nem csak a versenypalyara.

Ja, de mar olyan nincs, hogy szep, tiszta a palya, legfeljebb ejszaka. :)
szellosen, de azert tomott mindket sav szekesfehervarig, M1-es meg egesz vegig, M5-on dabasig, mondjuk M3-on még lehet haladni mogyoród után.
A belsoben jovo kollegat nem kenyszeritheted lassitasra, mert neki van elsobbsege (fuggetlen attol, hogy szabalyosan, vagy gyorshajtva kozledekid-e.). Emellett hogy is mondjam, nem tul illendo dolog kijonni mas ele.
Szoval ertem en, hogy mit mondasz, elviekben akar mukodhat is, hogy lemond a ajvadra az elsobbsegerol, es lassit, kienged, de gyakorlatban 1000 autobol 1 ilyen van. Te meg szivni fogsz, hacsak nem birod felvenni a tempot, a kozlekedes ritmusat.
Amugy yarisbol is csekkold le, de az 1.4-est, mostanaban igazan jo vetelek vannak, es nagyon megbizhato, japan auto. ;)
Igaz ez sem erobajnok, de azert valami 100 loero korul van az 1.4-es. ;)

OK, értem, akkor benéztem, én másik szitut láttam a szemeim előtt.
De akkor ki az a hülye, aki nem megy be a belső sávba? 130-ról 150-160-ig még egy 60LE 1.4-es motorral is simán felgyorsítom pár másodperc alatt, annál gyorsabban ritkán megy folyamatosan a kocsisor a belső sávban. Elég bénának kell lenni azért, hogy így beragadjon valaki.

"De akkor ki az a hülye, aki nem megy be a belső sávba? 130-ról 150-160-ig még egy 60LE 1.4-es motorral is simán felgyorsítom pár másodperc alatt, annál gyorsabban ritkán megy folyamatosan a kocsisor a belső sávban. Elég bénának kell lenni azért, hogy így beragadjon valaki."

Gyenge kocsival vagy bent ragadsz, vagy pedig a belsőben haladókat készteted lassításra (ami amúgy szabályellenes, meg ellentétes az "illem"-mel is, de ez a legkevesebb, csakhát magyarországon vagyunk, ugye...), aztán meg csak egy reflektort látsz a visszapillantóban, 1 centiről a hátsó lökhárítód mögül közvetlenül, amíg le nem mész újra a külsőbe.
De ez az autópáylás példa egy példa volt, városban is ezer olyan szitu van, ami egy rugalmas kocsival fel sem tűnik, míg egy gyenge 1.4-essel szenvedés, szívás.
És arról beszéltem, hogy egy 1.6-os, vagy egy 1.8-as nem is eszik kevesebbet, de mégis dinamikusabb, könnyedebb érzés.

Nem vagyok autónepper.
Eladni sem akarok semmit.
Elmondtam a tapasztlataimat.
Igazából nem érdekel, hogy ki mivel közlekedik - addig a pontig, amíg a szar műszaki állapotú autója miatt belém nem jön hátulról, mert nem tart megfelelő követési távolságot, de legalább a fékjei is jó szarok és nem tud megállni. (Sajnos többször volt ilyen.)

Értem. Tehát a topicnyitóról, és sok embertársadról azt gondolod, hogy azért vesz, venne használt Fabiat részletre, mert neki konkrétan az tetszik, és rá se bír nézni a szalonokban álló 0 km-es 15millió és drágább autókra. Valahol nagyon más világban élünk, és ezért sajnállak.

EEgyaltalan nem ezt gondolom, tevedesben vagy, es eloiteletes vagy.
Topicnyito kerdezte a velemenyt.
En azt tanacsoltam neki, hogy kicsi lesz az az 1.4-es, nezegessen inkabb 1.6-ost, esetleg 1.8-ast, jobban fog jarni vele.
Nem ismerem az anyagi helyzetet, nem is kerdeztem ilyesmit, illetlenseg is lenne, azt neki kell tudni eldonteni, hogy marad az 1.4-nel, vagy esetleg nezeget 1.6-os, 1.8-a autokat.
Velemenyt kert, nekem ez volt a velemenyem, emellett adtam neki par hasznos tanacsot leijebb, hogy mire erdemes odafigyelnie hasznalt auto vasarlasakor.
Emellett nem vettem eszre, hogy barhol megbantottam volna a topicnyitot.

Az mas kedes, hogy valaki belengette itt a peniszet, aztan arra visszalengettem en is az enyimet.
Meg ilyen csacskasagokkal leall velem vitatkozni, hogy marpedig az autopalyan, a belso savban folyamatos elozesben levonek marpedig ki kell ot engedni ha 80-nal kijon elozni a kamiont, ha a fene fenet eszik is...

Na mindegy, en itt kiszalltam, valamiert itt a hup -on mindig ilyen nehez felfogasu, a leirtakat, a beszelgeteseket ertelmezni keptelen emberekbe botlok.

(Egyebkent kosz, de nem kell sajnalni, boldog ember vagyok.)

Miért lenne szabályellenes egy lassú autóval a gyors előtt menni? Akkor ezek szerint a trabanttal ne menjek lakott területen kívülre, mert nem megy csak 80-al? Abban van valami igazság, hogy benn ragadsz, de én ezt nem nevezném bennragadásnak. Előbb-utóbb bejutsz a belső sávba. És ugye ne emlékeztessek senkit arra, hogy az autópályán még mindig a 130 a határ. A belső sávban haladó 150-160-170-180-nal furikázó emberke meg csak nyugodtan fékezgessen.

De vissza az eredeti témához a Fabia-t nem ismerem. Én inkább Octavia-ra szavaznék. Az egy nagyon jól eltalált kis kocsi szerintem. Én szeretem vezetni a munkahelyemen az Octavia-t.
Magáról a Fabia-ról nem tudok elmondani semmi jót, rosszat, de amikor én egy éve autóvásárlás előtt álltam lebeszéltem a Fabiaról magam. Elég nagy lábaim vannak, széles is vagyok és ha én beülök a kormány mögé, akkor mögém normálisan nem fér be senki. Bár még az Octavia-nál is előrébb van tolva a hátsó üléssor és egy jó nagy csomagtartója van.

Még a Skodákhoz, illetve a sebváltókhoz egy szösszenet. Én nem bírom ezt az lenyomva-elöl rükwertz-et, inkább régi opeles felhúzom-előre rükverc. Jobban kézreáll. :-)))
---
BornToBePuli
Software is like sex! It's better when it's free! ;-) -Linus Torvalds-

Azért szabályellenes, mert a szabályban konkrétan benne van, hogy nem mehetsz. Nyilván ezt értelmezni kell, mert menetirányonként egy sáv esetén jogod van annyival menni, amennyit te helyesnek ítélsz (itt most a lassúság irányába koncentráljunk), de kettő vagy többsávos úton a kresz 36. par. 2. bek. explicite tiltja, hogy feltartsd a mögötted jövőt. Tehát ezért szabálytalan.

Általában jogod van (most hirtelen nem tudom, hogy kötelező-e) feltételezni, hogy a többiek is megtartják a kreszt. Emiatt a fenti helyzet úgy néz ki, hogyha elég távolinak látod, és feltételezed, hogy a legnagyobb megengedett sebességgel jön, és ezen két feltétel alapján be tudod fejezni az előzést az ő feltartása nélkül, akkor kresz szerint nincs elsőbbségi helyzet, mert nem keresztezitek egymás útvonalát. Tehát jogszerűen kimehetsz.

Ha azért kényszerül fékezésre, mert gyorsabban jött, mint amit fel lehetett tételezni róla, akkor így járás van. Viszont ekkor sem teheted meg, hogy amikor már lehetőséged lenne biztonságosan visszatérni a külső sávba, akkor nem térsz vissza és ezzel feltartod.

"A belsoben jovo kollegat nem kenyszeritheted lassitasra, mert neki van elsobbsege"
Bocs, de ezt honnan vetted?
Úgy tudom, ilyen esetben ha indexel, neked kell beengedned.

Németországban pl. ki is veszik a forgalomból, aki nem lassít a belső sávban egy indexelőnek, mert erősen balesetveszélyes. Ott komolyan figyelik ezeket az autópályán a jobbról előzőkkel, a letolni akaró villogó-indexelő vezetőkkel együtt.

Mondjuk engem spec. nem zavar, hogy ilyenkor le kell lassítanom, max gyorsítok utána egy jóízűt :)
Meg jól esik alázni a mögöttem villogókat, miután elment a lassú jármű az útból :)

Neked sok karosszérialakatos haverod lehet... ekkora marhaságot csak jattért érdemes terjeszteni szerintem.

Annak, aki terelő vonal átlépése nélkül tudja folytatni az útját, MINDIG elsőbbsége van. Ez az alapeszme hozza azt a kreszben lefektetett szabályt, hogy sávváltáskor a sávot váltani szándékozó köteles meggyőződni arról, hogy nem előzik, elsőbbsége pedig nincs.

Még egy dolog: ha te alázni szereted a mögötted jövőket, akkor add vissza a jogsidat, nem vagy közutakra való.

+1

Ezért:
"Még egy dolog: ha te alázni szereted a mögötted jövőket, akkor add vissza a jogsidat, nem vagy közutakra való."
pedig +sok.
Ha a kolleg alázni akar más sofőröket, javaslom látogasson el a hungaroringre nyílt napon, meglátjuk, hogy ki kit aláz.... :)
E a mentalitás nem a közutakra való.
Én sem vagyok apróbb szabálytalanságok ellen épenséggel, de azt is csak akkor, ha biztonságosan kivitelezhető, és nem veszélyes senkire. De ez a mentalitás, hogy másokat hogyan alázzunk a közúton, nagyon veszélyes, amellett átlagméreten aluli péniszre is utal. :)

De elveztem, de nem azt, hogy "muhaha, hogy elmaradt a mogottem levo", mert pont nem erre figyelek, es nincsenek ilyen jelelgu komplexusaim, amit masok alazasaval kellene kompenzalnom.
Hogy jol megy a kocsim, hogy jol gyorsul, azt onmagamert elvezem, nem azert, mert masokat lealazok vele.
Nem is lenne helyenvalo az ilyen gondolkodas.

Egyebkent a kategoriaban megfelelo autok eseten (SL55 AMG, BMW M5, M6, Porsche 911 Turbo, Aston Martin Vantage, Ferrari California, 612 Scagileti, etc.etc.), amikor autopalyan, uton, valahol osszetalalkozunk, akkor ismeretlenul szoktunk egyet villantani egymasnak, kocsikazunk piciket, ugy hogy masokra ne legyen veszelyes, aztan mikor vege, villantas, intes, elkoszones, elengedes van, nem pedig peniszlengetes, meg alazas. Esetleg kovetkezo benzinkuton egyutt megallas (ismeretlen emberrol van szo), egy kave, par perc beszeletes, majd elkoszones, mindenki megy tovabb a dolgara.
Tudod akik ilyen kaliberu autot meg tudnak venni, azoknak egyszeruen nincs okok masokat alazni, nincs is ilyen komplexusuk, hajlamuk, es nem is olyan emberek. Ha olyan kicsiyes, defektes emberek lennenek, akkor sohasem jott volna ossze ra a penz.
Ismerek jo par 599 GTB Ferrai tualjdonost, egy olyan 100 milli Ft-ba kerul, megsem alazzak vegig vele az orszagot, pedig rolls royce -on kivul nem tudsz mutatni olyan autot magyarorszagon, ami avval felveszi a versenyt. Es teljesen, halal normalis emberek, a benzinkuton, kozertben, tescoban, etc. is a legutolso takaritoval is teljesen emberi hangnemben beszelnek, szepen kernek, nem koveteloznek, nem hangoskodnak, engednek masokat ervenyesulni, etc.
Ezek nem a bunozo, gengszter reteg, akik a kicsinyes komplexusaikat igy elik ki.
Azok a kozepkategorias merciket veszik, meg 530-as bmw-ket.
Ilyen kocsira nincs is penzuk, es ki is zavarnak a szalonbol.

Szép és jó amit írsz, talán még igaz is, kivéve amikor nem.
Bár a mercis meg az 530-as példa nem életszagú, inkább említhetted volna a bőrtuning kalos-t, a kamu type-R-t, meg a szárnyas wagonR-t, azok talán jobb példaként szolgálnának.

udv
letix

---------------------------------------------
linux alapparancsok - http://www.doksi.atw.hu

Ez volt itt az első hozzászólásom. Bevallom, ezt korábban egy egykori buszsofőr hangoztatta nekem, amit én elfogadtam, ráadásul a totalcar-on is olvastam olyat, hogy be kell engedni, ha indexel. Nos, elismerem, ez téves, a kreszben én sem találtam ilyet.

Ez a téves infó nálam azt eredményezte, hogy az indexelő autók mögött én inkább visszaveszem a gázt és beengedem őket. Nem rohanok bele a seggébe villogva meg indexelve, ami a normál magyar viselkedés.

Ilyenkor persze utolérnek engem is a villogó indexelő suttyók.

Viszont ahogy én megfigyeltem, ezek a villogók általában azért viselkednek így, mert gyenge az autójuk és próbálják elijeszteni a szerencsétlen előzni próbálókat maguk elől, hogy ne kelljen fékezni, mert akkor vissza is kell gyorsítaniuk, ami már nem nagyon megy.

Bevallom, saját perverzióm, hogy élvezem a gyorsulást, így mikor a lassabb jármű befejezte az előzést. én egy kövér gázadással szoktam visszagyorsítani az eredeti tempómra. Akár van mögöttem valaki, akár nincs.

Ekkor az addig mögöttem villogó, indexelő, cikázó autó lemarad. Erre írtam, hogy alázás, amit lehet így is és úgy is érteni. Természetesen nem úgy értettem ezt a szót, hogy emberi mivoltában alázom, hanem ahogy a köznyelvben elterjedten használják a jobb gyorsulás szinonimájaként és te is használod.
Persze, miután befejeztem az előzést, kimegyek a külső sávba és hagyom elmenni, ha van valaki mögöttem, mert nem száguldozni akarok.

Így van, a buszt be kell engedni. CSAK A BUSZT. És azt is csak akkor, amikor autóbusz öbölből akar visszasorolni a forgalomba. Amikor buszsofőr haverod emlegette, akkor gondolom lemaradt a mondat fele az értelmezésből...

És próbáld értelmezni a különbséget: élvezi valaki, hogy jól gyorsul az autója, önmagában vagy azt élvezi, hogy szerinte ez megalázó másokra.

"CSAK A BUSZT"
Nekem mindegy. Én nem vagyok az a mindenáron én nyerek típus, pláne nem az utakon. Inkább beengedem magam elé, nem szívatom, annak ellenére, hogy hozzád hasonlóan sokan anyáznak arra, aki ilyeneket csinál. Én csak örülnék, ha betennének egy olyan szabályt a kreszbe, hogy az indexelőket be kell engedni a sávodba. Ha már ennyi udvariatlan tapló van ebben az országban, akkor szabályokkal rá kell venni őket is az emberi viselkedésre.
Az aláz szón meg én nem lovagolnék ennyit. Mondom, helyettesítsd be a jobban gyorsul kifejezést a helyére, ha ennyire nem a mai nyelvet beszéled vagy esetleg nem Magyarországon élsz.

hagyjuk már ezt a süketelést, hogy nyerő típus vagy sem. a kresz az hivatalos szabály, nyerő és vesztes tipusokra egyformán vonatkozik.

Az aláz szóról meg annyit: a jobban gyorsul az rólad meg az autódról szó, más résztvevő nélkül. Az aláz meg rólad és a mögötted jövőről szól, tehát van egy idegen résztvevő is.

Az autisták élnek a saját kis világukban.

Az nem érdekel, hogy ki a nyertes meg a vesztes típus. Szerintem aki ennyit foglalkozik ilyen témákkal, nézzen magába egy kicsit.

Mint már mondtam, az egyik autó _alázza_ a másikat kifejezés nem azt jelenti, hogy emberi mivoltában korlátozza.

Amúgy meg nagyrészt igazad van.

A buszt csak lakott területen belül, ha hirtelen fékezés nélkül meg tudod tenni, lassítással esetleg megállással. Erről a Sofőrök című sorozat jut eszembe: "Nyuszómuszó, nem megmondtam, hogy a buszt nem engedjük be?! Csak itt pöfög az orrunk alá, lassú..." :-)

---
BornToBePuli
Software is like sex! It's better when it's free! ;-) -Linus Torvalds-

Buszt, Trolit, buszöbölből. Ezenkívül tudnak köszönni, ha megadod nekik a lehetőséget, hogy megállás nélkül kanyarodhassanak be magasabb rendű útra, s ne kelljen percekig szobrozniuk mire üresedés lesz a külső sávban.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Én nem ilyen diszkrét uriembereknek ismerem az általad említett autók tulajdonosait. Épített autóval szoktam járni ha sietek. Egy "roncs" Audi 80-as kaszni, 1.9 pdtdi blokk, minden egyéb egyedi, gyorsulási versenyre épült, most visszabutítva utcai autózásra kb 250LE és 550 nm, ja és forog 1500-5500-ig. Szóval mikor ez a roncs megeleőzi az általad említett autók valamelyikét, mert szinte mindegyiktől jobban gyorsul 150-200-ig, akkor igencsak beindul a péniszlengetés. A legdurvább eset egy AMG Merci volt, annyira rajta volt a visszaelőzési kényszer, hogy egy vasúti átjáróban piros lámpánál én megálltam, az pedig faroklengetve átment a piroson. Szóval én nem mindig tapasztalom ezt a diszkrét uriember stílust, igaz volt már ellenkező példa is.

AMG merci talán már inkább gengszter kategória magyarországon.

599-es Ferrari, F430-as, 430 Scuderia, etc., Maserati, Lambordghini meg nem hiszem, hogy fog veled versengeni. Hacsak nem direkt kocsikáztok együtt.
(Amúgy milyen AMG volt az? Nem lehet, hogy csak kapott egy AMG optikai pakkot? Igazi AMG nagyon kevés van ám. Csak mert 250LE és 550Nm egy igazi kompresszoros AMG-nél sehol, semmilyen tartományban nem gyorsul jobban szerintem.)

Hidd el, hogy jobban gyorsul max. 200-ig, erre lett építve. Nem csak a teljesítménytől és nyomatéktól függ a gyorsulás hanem a tömeget is figyelembe kell venni, így élből megszorozhatod 2-vel azokat a számokat amit írtam. Nem beszélve a spéci futóműről és gumikról.
Végül is nem ez a lényeg, meg nem is a versenyzés csak azt akartam írni, hogy igenis nagyon sok felső kategóriás sportkocsi tulajban benne van a bizonyítési vágy ha egy látszólag sokkal gyengébb autó úgy megy el mellettük mint ha állnának.
Soha nem én kezdeményeztem a versenyzést, egyszer versenyeztem csak, de az ellenfél egy épített Suzuki volt. Na az nagyon ment. Hozzáteszem, ezek nem autópályán történtek, hanem egyéb utakon, ahol egyik kanyar után jön a másik és csak viszonylag rövid egyenesek vannak. Tisztában vagyok vele, hogy autópályán esélyem sem lenne.

Elhiszem, mondjuk ezek a ferkák/maserek 2 tonna körül vannak, bár 0-200 13-14 sec alatt megvan azért.
80-120 szinte nem is mérhető (tapasztalatból modnom) 2. fokozatban gyorsítva.
Futóműre nem lehet mit mondani, ferkát/maser inkább versenypályákra tervezik, plusz magnetoride, etc.
De az is biztos, hogy a sofőrön is sok múlik. Gyorsulásnál is, pályán is. Hungaroringen én pl. 2:22 körüli köridőt tudok menni, de 1-2-szer voltam életemben, míg valaki, aki hetente kijár, 2:15 körül simán, ráadásul "rosszabb" kocsival. Ferrari Chalenge versenyzők meg 1:58 körül.
Mondjuk én nem a "szokványos" felsőkategóriáról beszéltem, ami mondjuk mercedes, bmw, lexus, stb., hanem az egzotikus kategóriáról, ezek tulajairól írtam, hogy nem ilyen bizonyítani vágyó, "kispöcsű" embernek ismerem akiket ismerek.
Én sem szoktam senkivel "jaszkarizni", néha van olyan, amit írtam, hogy diszkrét villantás, "felkérés a keringőre", akkor kocsikázunk kicsit, de egyrészt nem bizonyításból, hanem élvezetből, másrészt fő a biztonság.
Amúgy amióta én maseratival járok, azóta azt vettem észre, hogy az audi TT-seknek valamiért nagyon csípem a szemét... ha találkozok egy TT-vel, tuti, hogy valamit csinálni fog. Legutóbb pl. beállt mögém töküres pályán (200-zal mentem tempomattal), lehúzódtam külsőbe, ő is, egy centire a hátsó lökhárítómtól. jött így öt-tíz kilómétert, picit talán lemaradt. Külsőben közben utólértünk egy kamiont, bementem belsőbe, TT-s erre újra 1 centire mögém, elkezdett indexelni is meg villogni is. Na mondom az ilyen barmot inkább otthagyom, a végén még belémjön, átkapcsoltam sport-módba (felkeményednek a futóművek, megváltozik a motor és váltó programja, kipufogóban pillangószelep átkapcsol), visszahúztam kettőt a "DOWN" feliratú váltófülön, gáz, audi TT volt nincs. :)
Tehát nem gond, de valamit mindig akarnak, veszélyeskednek, igazából nem tudom, hogy miért.
Ja, meg két hete volt egy olyan, hogy kettő darab 530i fekete BMW érkezik nagy sebességgel konvojban egymás mögött, Nagykanizsa magasságában. Én olyan 180 körül haladtam szépen, kényelmesen, lehúzódtam előlük a külsőbe.
Egyik mellém áll, de úgy, hogy a vezetőt nem láttam, a hátsó ajtó volt kb. a motortérrel egy vonalban, másik elém, picit befékez, gyosítanak, elmennek.
Na én az ilyet nem értem, minek. Utána letoltam őket, mint a rongyot, de nem értem, minek kell kötekedni.
Másik kocsim egy 2.4-es honda accord, arra meg a passatosok pikkelnek szerintem, mert azok akarnak folyton letologatni, meg olyanokat csinálnak, hogy beáll elém, rámfékez, aztán elmegy, etc.

"Na mondom az ilyen barmot inkább otthagyom, a végén még belémjön, átkapcsoltam sport-módba (felkeményednek a futóművek, megváltozik a motor és váltó programja, kipufogóban pillangószelep átkapcsol), visszahúztam kettőt a "DOWN" feliratú váltófülön, gáz, audi TT volt nincs. :)"

Kb ugyanezt írtam le néhány hozzászólással korábban csak némileg tömörebben.
A reakciótok bambano kollégával megdöbbentő volt.

Hihetetlen, hogy mennyire igazak a közmondások. ("Bagoly mondja..", "Vizet prédikál...", "Nem látja a fától..." stb.).

Gratulálok...

Pedig de. Sőt, arról az esetről, mikor előttem egy lassú jármű (teherautó, busz, stb) előz és úgy villog nekem hátulról.

Mellesleg szerintem az ilyen sima seggben villogóval nem érdemes foglalkozni, hiszen pont az a célja, hogy gyorshajtásba hajszoljon. Ha már nagyon veszélyesnek érzem, amit csinál én a hátsó ködlámpát szoktam nekik felkapcsolni. Utána lesz is rendes követési távolság egy pillanat alatt. (Persze csak akkor csinálok ilyet, ha nincs mögötte senki.)

Legyorsítani én akkor szoktam a számalmasan alulmotorizált Avensiseket, Passatokat, Merciket, mikor villogva rámmásznak akkor, mikor két kamion megy előttem egymás mellett és már messziről elveszem a gázt, hogy mire odaérek, leelőzzék egymást, de legalábbis ne kelljen nagy fékkel lassítanom, mikor utolérem őket.
Mikor a kamionverseny befejeződik, én szeretek padlógázzal visszagyorsulni a saját tempómra, mert élvezem, ahogy gyorsul a kocsi.
Ilyenkor a villogós "takarodj" típusúak szépen lemaradnak a gyenge járgányaikkal.
Ez szerintetek veszélyes művelet?

Láttál valahol olyan hozzászólást tőlem, hogy én gyorsan hajtok? Vagy olyat, hogy 200-nál ha utolér a tt, akkor beletaposok a gázba?
Nem láthattál, mert nem közlekedem 200-zal. Akármilyen hihetetlen is, de nem szokásom kitolni a szemét a szekérnek.

Úgyhogy nekem ne mondd, hogy vizet prédikál meg hogy bagoly mondja.

Persze, élvezem, hogy jobban gyorsul az autó, de nem az az élvezet benne, hogy megalázom a mögöttem jövőt, mert ez bennem fel sem merül. És attól, hogy az autó jól gyorsul, még nem kell gyorshajtani vele. Például az autó jól gyorsul 0-130 között is, ami autópályán szabályos tempó és jó, hogy egy benzinkútról vagy pihenőből kijövet be tudok úgy sorolni, hogy nem kell másoknak miattam lassítania.

Azt elfogadom, ha félreérted a hsz-eket, akkor megdöbbensz.

Ja, meg két hete volt egy olyan, hogy kettő darab 530i fekete BMW érkezik nagy sebességgel konvojban egymás mögött, Nagykanizsa magasságában. Én olyan 180 körül haladtam szépen, kényelmesen, lehúzódtam előlük a külsőbe.

Tehát önmagad jelented ki, hogy Nagykanizsánál, Magyarországon, ahol a KRESz szerint 130 km/h a legnagyobb engedélyezett sebesség autópályán, te 180-nal mentél?

38%-os gyorshajtás szerintem nem felelős, szabálykövető viselkedés. Tudod mi, "nyárspolgárok" pl. erről ismerszünk meg, hogy még akkor is igyekszünk a szabályokat betartani, ha annak "nincs értelme", mert éppen szabad az autópálya és lehet menni. Azért ezen gondolkodj el, pláne, ha van már gyereked.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Pfff....

Jelents föl.
A magad fajta nyárspolgárokat arról is megismerni, hogy feljelentgetnek.
Hofi is megmondta: "feljelenteni a hülye is tud, nem kell hozzá más, csak papír meg toll".

Veletek ellentétben, mi, vállakozók, cégtulajdonosok, felsővezetők, akik lendítjük előlre a gazdaságot, néha egy-egy értelmetlen szabályt áthágunk, ha avval másnak hátrányt nem okozunk. Ha nem tennénk néha így, egy helyben topognánk.

Ez úgy szokott lenni, hogy az 1.9 pdtdi versenyez az AMG-vel, néha nyer is, csak az AMG-s nem is tudott róla, hogy verseny van... :)))

Honda fórumon az 1.6-os 160 lovas VTI-k "visznek mindent", nem egy beszámolót olvastam, hogy az S500-ast emelkedőn felfelé megszégyenítően lealázták, a leírások alapján a porschék gyenge fostalicskák a VTi-hez képest, kb. a bugatti veyronos ha meglát egy VTi-t, inkább félreáll, nehogy nagyon megszégyenüljön, stb.stb. :)
Kb. ilyesmi lehet az 1.9 pdtdi-vel is.

Valószínű, hogy ezeken a mindent alázó járgányokon van egy nagy szárny is, evvel pedig az van, hogy amikor egy hatalmas spoilert látsz közeledni a tükörben, szinte biztos lehetsz benne, hogy utólért téged az Utak Koronázatlan Királya, aki a lóerőket homasitás neonokkal, a kifogástalan műszaki állapotot egy bazinagy műanyag spoilerrel, a vezetési tudást pedig bátorsággal pótolja.
Épp eszű ember inkább lehúzódik előle, amit ő hatalmas alázásként él meg, aztán terjeszti...

ha nem 1.9 pdtdi lenne, hanem valami kicsit komolyabb (vmi tsi?), meg nem kanyargós út, hanem negyed mérföldes vagy vmi, azt mondanám, faszányosan összerakták a célra. na de kanyargós út? audi 80 kasztni vs AMG felfüggesztés? az a CLS 63 nem viccel ám, de hát tudod.

eszembe jut egy régebbi történet, még a 2.0t -vel voltunk a kopaszabbik barátoddal, visszafele az A10-en Monte Carlotól Genova fele, már azon a részen ahol a viaduktok és az alagutak váltogatják egymást, na szóval ott ugyanilyeneket mondtunk egy M3-assal való életveszélyes autókázás után, nehezen, de sikerült tartani, egyszer meg is előzni, csak az izgalmat kipihenve egyértelművé vált, hogy az öreg fószer az M3-asban nem nagyon versenyzett, csak ment. :)

:D :D
Van ez így.
Ha jól emlékszem, Genova előtt van egy kis hegyi rész, rendes, széles szerpentinnel. Lehet, hogy nem pont Genova előtt, de Monte Carlo felé átmész ezen a szakaszon.
Na én az accorddal ott egy porschéval "versenyeztem", aztán a szerpentin végén elmentem mellette, bazmeg, a fószer végig telefonált fél kézzel, én meg vért izzadtam, hogy legalább valamennyire tudjam tartani. :)

az ugyanaz az A10-es, de kicsit odébb. ha Genovától jössz, akkor ugyanezzel indul, csak így néz ki: elválik egymástól a két irány és viadukt-alagút-viadukt-alagút-viadukt-alagút stb stb (repeat 50x) nincs is "rendes út", aztán egyszer csak meglátod a tengert, kellemes hely :)

ja ugyanez volt, elég ciki, de még nem is telefonált hanem a nagyival pofázott és ment a tempójában.

akkor láttunk egyébként először 599-est, az még előtte volt pár nappal Franciaországban egy benzinkúton, gyönyörű kék volt és a tulaja is kb szerelmes volt bele, azóta tudom, hogy az 599-es az igazán menő, előtte nem voltam képben annyira ebben a paripás témában :)

meg van egy benzinkút rögtön ahogy beérsz olaszországba, ott érdemes tankolni, mert oda járnak át franciaországból, monacóból, afféle helyi budaörsi Jet kút, csak nem '96-os porrárohadt bmw-vel gyűlnek oda, hanem ferrarival, astonnal, ilyesmivel, először meglepődtem, hogy na ezeknek ennyit számít az olcsóbb benzin, aztán kiderült nem, csak megforgatják a verdát, meg ilyen meeting place. meg ott van rendes (nem olasz módi) kiszolgálás a környéken.

Ja-ja, az a szakasz lesz az.
13-án megyek, de most a maserral, meglátjuk, milyen lesz a szerpentinen. :)

Hát persze, hogy az 599 a legmenőbb, az a legerősebb, meg a legdrágább, ráadásul V12. :)

Na ezt a kutat megnézem, ha ez tényleg ilyen találkahely, akkor biztos járunk arra, mert ilyen maserati club találkozó lesz szerte európából monte carlo -ban 13-15 között, aztán írták is a programban, hogy lesz egy nap valami konvojban kocsikázás. Lehet akkor érintjük azt a kutat. :)
Végre majd parkolhatok a casino elé. :)

Jogos amit írsz, ezekre a csilli-villi autókra szoktam mondani, hogy a nyomatékot a mélysugárzó adja. Én vagyok az ellen példa, teljesen szakadt kinézetű a kocsim, semmi optika tuning, semmi csilli-villi, csak a kerekeknél látszik, hogy esetleg mást rejt a belső, mint amit a külső sugall. Ja és a kipufogónál. (Megérne egy fényképet elrettentő példának :) ).

Azt pedig, hogy milyenek a hondások meg a pdtdiesek, nem tudom. Én csak használom megyek vele a saját tempómban. Azt írtam le amit tapasztalatam. Azt is leírtam, hogy autópályán esélyem sem lenne az általad emlegetett autók ellen, viszont azt továbbra is fenntartom, hogy itt a hegyek között(Mátra, Bükk) egyszerűen lomhák és dinamikátlanok azok az autók. Persze ez adódik a diesel és a benzin motor eltérő nyomatékgörbéjéből is.

Egy biztos, igazán gyors autót csak építeni lehet. Minden gyári autó tele van kompromisszzumokkal, még egy Maserati is. Ezek az autók pályára valók, ott lehet őket kiautózni, az enyém pedig ide a hegyekbe.

Mi érdekel? A fénykép? Lehet hogy félreérthető voltam, nem a kipufogó elrettentő, hanem az egész kocsi annyira semmitmondó és szakadt. Holnap lefényképezem. Egyépként amikor megépült a gyorsulási versenyekre, akkor picivel 11 alatt tudta a negyedmérfoldet. Kerestem róla a videót egy előbbi postod miatt, de nem találtam. Talán a haveromnál(ő építette) még megvan, akkor felrakom azt is. Akkor kb 300paci és 650nm volt, de füstölt mint egy gyárkémény. Azóta az autó inkább rallys irányba lett fejlesztve.

Részemről gratulálok a kocsidhoz, sok élvezetet hozzá!

"Egy biztos, igazán gyors autót csak építeni lehet. Minden gyári autó tele van kompromisszzumokkal, még egy Maserati is. Ezek az autók pályára valók, ott lehet őket kiautózni, az enyém pedig ide a hegyekbe.
"
Erre jó lenne akkor egy köridőt látni, mondjuk a hungaroringről. ;)
Azért azt tudnod kell, hogy ezek a kpcsik, amiket említettem, mind kézzel épített, hoszú évek alatt, 1:1 szélcsatornában kikísérleteett járművek - kicsit sem azonosak egy átlag széria-kocsival ;) Hogy hegyekre, szerpentinre nem való? Biztos azért van bennük állítható keménységű futómű, meg elektronikus vezérlésű sperr...
Ezek nem gyorsulós-kocsik, hanem versenypályára is való sportos kocsik... egy versenypályán meg picit nagyobb kanyarok vannak és sűrűbben, mint egy átlag hegyi úton... Hidd el, jók ezek hegyi útra is, sőt ott érzik igazán jól magukat, csak tapadnak, tapadnak, és tapadnak. ;)
Van itt szántódnál, az M7 viaduktnál egy olyan rész, hogy a régi útról fel kell menni a dombra egy kb 1-2 kilóméteres kis "szerpentinen" az autópáylához (körösheyi feljáró). Csak viszonyítás képp: eddig kipróbáltam ezen a feljáról a következő autókat, és a következő sebességgel tudtam felfelé, a aknyargós feljárón rámenni az autópáylára, csúszáshatáron: Peugeot 206 1.4 hdi: 70-75 km/h, honda accord 2.4 executive (normál futóműves, automata): 95-100 km/h, Subaru B9 Tribeca: 125-130 km/h, Maserati GranTurismo S (sport módban, kemény futóművekkel): 145-150 km/h, de még nem kezdtek el nyikorogni a gumik, de nem mertem jobban nyomni...

Köszi a gratulációt, szintén gratulálok a Maseratidhoz, nagyon szép autó és nem is veszélyesen drága. Ha sokat kellene autópályán közlekednem és is hasonló autót választanék, de most nagyrészt csak nézegetni tudnám.

Azzal vitatkoznék, hogy versenypályán nagyobb kanyarok vannak mint egy hegyi úton. Írd be GoogleMaps-ba Parádsasvár-Mátraháza útvonalat. Ha egyszer arra jársz menj rajta végig és megérted, hogy miről beszéltem. Ez a kedvenc teszt útszakaszom. Egyszer jó lenni látni, hogy mit tud itt egy olyan autó mint a tiéd egy olyan sofőrrel aki mer is és tud is vele haladni. Az bennem is felmerült, hogy nem merik nyomni a gázpedált(főleg kanyarban), de akkor miért szúrja a szemüket ha megelőzöm őket, mert sietek? Miért kell az addig békés hegyi autókázását feladni és jönni utánam mint az állat? Ezt nem értem. Lehet, hogy errefelé nem a diszkrét úrimeberek járnak ilyen autóval? Ezen az útszakaszon vagy beteszed magad a kanyarba határon autózva, vagy nem, de akkor fel is adhatod a reményt, hogy az előtted autózót megközelítsd a következő max 100-200m-re levő kanyarig, bármekkora erőkülömbség is van a két autó között. Azt sem értem, hogy miért kell erőlködi, ha látja hogy ismert terepen járok, ő pedig most jár életében erre először. Na mindegy.

Hungaroringi versenyzésre, sőt egyáltalán bármilyen pálya versenyzésre nem alkalmas az autóm, 200 fölött elfogy, azt hiába éri el akármilyen gyorsan is, utána csak malmozni tudnék :).

Érdemes lenne egyszer kimenned a hungaroringre, az nagíok technikás pálya.
Én a célegyenesben tudok 210-zel menni, a Ferrari Challenge versenyzők mennek 250-255 körül 800+ lóerős autókkal.
Ha a célegyenes előtti kanyarból rosszul gyorsítok ki, akkor 170-nel megyek a célegyenes végéig.
Ha a te kocsid 200-ig jól megy, és a aknyarokat szereti, tényleg érdemes lenne kinézned, pint neked való pálya.

"Miért kell az addig békés hegyi autókázását feladni és jönni utánam mint az állat? Ezt nem értem. Lehet, hogy errefelé nem a diszkrét úrimeberek járnak ilyen autóval?"

Ezt nem tudom. Ferrarisok?

"Ezen az útszakaszon vagy beteszed magad a kanyarba határon autózva, vagy nem, de akkor fel is adhatod a reményt, hogy az előtted autózót megközelítsd a következő max 100-200m-re levő kanyarig, bármekkora erőkülömbség is van a két autó között."

Pedig ezek az autók pont erre vannak kitalálva. Mondjuk tényleg sokat számít, ha te jól ismered az utat, ő meg akkor jár arra elöször.
Nekem is van zala megyében egy olyan szakaszom, ahol egy 40 km-es enyhe szerpentines erdei úton 160-as átlagot tudtam menni 1.4-es corollával, soha, senki, még a közelembe sem ért, igaz én két évig napi szinten jártam arra oda-vissza, csukott szemmel tudtam az íveket, kátyúkat, útminőségeket.

Érdekes amit írsz, tényleg ki kell mennem tavasszal vagy nyáron. Most hogy többször említette a Hungaroringet megnéztem a vonalvezetését. Pont a célegyenes az egyik, vagy talán az egyedüli hely ahol malmoznom kellene 100-150 méteren át.

Mennyivel tudsz ráfordulni a célegyenesre? És mennyi a végén a féktáv, és mennyire kell lefékezni? Most már érdekel.

A Mátrában konkrétan két Porscheval volt dolgom. Az egyik volt csak idióta, a másik pedig egy pozitív tapasztalat, csak diszkrétan jelezte, hogy tudna ő menni, de most nem ezért jött, haladjak ha dolgom van. Egyébként nyáron viszonylag sok exclusive autót látni az üdülőövezetek környékén.

Ja, az van. :)
430 Scuderia, na az nem kompromisszumos, abban még kárpit sincs, csak csövek, lábad alatt meg közvetlen az aluminium alváz, még egy textil sincs. Ajtókon van egy diszkrét kemény carbon burkolat, hogy mégse a vasat lássad, aztán csókolom.
Se klíma, se rádió, se hangszigetelés. Csak betonkemény futómű, kormány, váltófülek, motor, difi, váltó, 4 kerék, 2 recaro ülés 4 pontos övvel, azt' csá.

Aha...

Kresz Előzés fejezet:

34. § (1) Előzni abban az esetben szabad, ha
[...]
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;

Ha esetleg hallottál a jobbra tartásról is, talán össze tudod kombinálni, hogyan kell autópályán közlekedni. Ha nem, add vissza a jogsidat inkább.

Amikor előzés céljából be akarsz sorolni a belső sávba, akkor az általad megelőzni kívánt járművel kapcsolatban igaz ez, amiről írtál.
A téged előzővel kapcsolatban meg ez a kötelező:
"b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;" (34. par. 1. bek b pont).
Olyat sehol a világon nem láttam még, hogy aki a belső sávban gyorsabban halad, mint az, aki a külsőben ment, annak kötelessége beengedni maga elé a külsőből a csigát.

Hülyén írtam, az tény, de engem határozottan idegesít, hogy pl. M7-en mindenki a belső sávban megy, a külsőben meg csak pár autó ill teherautó.

Ha az ember szabályosan próbál menni és kimegy a külsőbe előzés után, egyből leelőzik, vagy nem engedik vissza a következő előzéshez.

Én soha nem előzök jobbról, de sok embernél ez a teljesen gázos belsőbe ragadás kiveri a biztosítékot és elkezd a külsőben előzni. A magyar gyakorlat így idéz elő baleseteket és ez ellen próbáltam felszólalni, de nem nagyon figyeltem oda, mit írok, lévén elég késő van, így csak beböfögtem ide, hogy azért nem úgy van az.
Most látom, hogy az egész kommunikációnk teljesen gáz, bocs.

Az m7-esen Székesfehérvártól Pestig nyugodtan ki kell menni a külső sávba és ott feljönni az érdi emelkedőig. Szabályos is, gyors is.

A közutakon tapasztalható állapotok (amelyek olyanok, amilyenek), nem befolyásolják a kresz értelmezését.

A következő kérdésem: "egyből leelőzik": és akkor mi van? Én csak azt nem szeretem, ha kínkeservesen 20 kilométer alatt megelőz, majd beáll elém és lelassít. Engem nagyon nem izgat, ha megelőz és sosem látom többet, mindaddig, amíg engem nem tart fel...

Engem nem zavar, ha leelőznek, csak leírtam, hogy mi van.
Amúgy azon a szakaszon a 3-ból a legkülső sávban szoktam menni, mert nekem nincs kedvem összetörni magam. Nagy ritkán leelőzök 1-2 nagyon lassú buszt vagy teherautót, amit egyébként a többi teherautó is leelőz.

Abban a hsz-ben mindenáron be akarod bizonyítani, hogy a te autód jobb. A bizonyítás felesleges. Nem versenyzünk, a többi hozzászólás igazságtartalmát pedig nem befolyásolja, hogy kinek nagyobb az autója. Ezért nem is értem, minek bocsátkozol találgatásokba az én autómmal kapcsolatban. Hogy mit gondolok a kreszről, az nem lesz igaz attól, ha 5 literes verdában ülök és nem lesz marhaság attól, ha 1 literes buzukiban.

Az e-penis meg annak a kifejezése, hogy sokak szerint a fórumozó tekintélye nagyobb, ha régebben regisztrált. Szerintem nem, de ez más kérdés. Ennek a macsó kivetülése a kinek hosszabb c. játék. A való életben is sokan hiszik, illetve élnek úgy, hogyha kisebbségi érzésük van a saját tehetségük miatt, akkor vesznek hozzá egy böszme nagy verdát, mert attól már nem lesz kisebbségi érzésük, vagyis azt hiszik, hogy tehetségesebbek is lettek.

érdekes, hogy ezt magyarázni kell...

Nem tudom, mire gondoltál abból, amit írtam, de csak némi irónia volt.
Gondolom sok száz lóerős hátsókerekes gépeknél kockázatos lehet egy padlógázas gyorsítás 100-as tempónál, de nekem nincs ilyen autóm... Ergo, én nem látok benne semmi veszélyt, hogy néha gyorsítok egy nagyot.

Kanyarban kockázatos lehet, de ez nagyban függ a futőműtől, súlyelosztástól, diffitől, stb.
Egy szar futóművő, szar diffijű többszáz lóerős hátsókerekes kocsi (pl. mustang, merev hátsó híd, bruhaha) egyenesben, padlógázra is keresztbe áll neked könnyedén.
Viszont a maseratival kanyarban is sport módban (felkeményített futóművekkel), két sebességet visszahúzv tudok padlógázzal kigyorsítani. Sőt, miven elektronikus vezérlésű sperr-rendszerű diffi van benne, nagy kanyarból szépen ki lehet húzni a diffivel. Ami nagy élvezet. :)

""A belsoben jovo kollegat nem kenyszeritheted lassitasra, mert neki van elsobbsege"
Bocs, de ezt honnan vetted?
Úgy tudom, ilyen esetben ha indexel, neked kell beengedned.
"

Tévesek az információid. :)

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

36.§
(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

Előzés
34.§
(1) Előzni abban az esetben szabad, ha
a) az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy - figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre - az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja;
b) az előzni kívánó jármű előzését más jármű nem kezdte meg;
c) az előzni kívánó jármű előtt ugyanabban a forgalmi sávban haladó másik jármű előzési szándékot nem jelzett;
d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;
e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.
(2) Az előzési szándékot - ha az előzés irányváltoztatással jár - irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.
(3) Az előzést - a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve - balról kell végrehajtani.
(4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
b) azt a villamost, amely az úttest közepén - egyirányú forgalmú úton az úttest bal oldalán - levő pályán közlekedik.
(5) Jobbról is szabad előzni a figyelmeztető jelzést (villogó sárga fényjelzést) használó járművet, ha a vezető meggyőződött arról, hogy ezzel a többi járművet és a gyalogosokat nem veszélyezteti.
(6) Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.
(7) Lakott területen kívül a nagyméretű, valamint a lassan haladó jármű vezetőjének az úttest szélére húzódással és - a szükséghez képest - lassítással is elő kell segítenie azt, hogy járművét más jármű megelőzhesse.
(8) Tilos előzni:
a) kijelölt gyalogosátkelőhelyen és közvetlenül a kijelölt gyalogosátkelőhely előtt;
b) villamost közvetlenül olyan megállóhely előtt, ahol az utasok fel- és leszállása az úttestről, illetőleg az úttestre történik;
c) be nem látható útkanyarulatban, illetőleg bukkanóban, kivéve, ha az úttesten egyirányú forgalom van, vagy záróvonal van felfestve és az előzés annak érintése nélkül végrehajtható;
d) vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt;
e) útkereszteződésben és közvetlenül útkereszteződés előtt, kivéve
- ha a forgalmat rendőr vagy fényjelző készülék irányítja és az előzés az úttest menetirány szerinti bal oldalának igénybevételével nem jár,
- ha a jármű főútvonalon vagy olyan más úton halad, amelyen elsőbbségét jelzőtábla [16. § (1) bek. u) pont] jelzi.
- körforgalmú úton,
- ha a járművel csak jobbról szabad előzni [(4) bek.].
(9) A (8) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott tilalom nem vonatkozik a kétkerekű motorkerékpárnak, segédmotoros kerékpárnak és kerékpárnak gépjárművel való előzésére.

Tehát, ha autópályán valaki jön a belső sávban, kvázi előz téged és az előtted haladót, és te ennek ellenére kimész elé, akkor megsérted a 34.§ (1) (a), 34.§ (6) szabályokat.
Ha senki nincs a belsőben, de mögötted van valaki, és előbb kiteszi az indexet, mint te, ennek ellenére mégis te kezdesz el előbb előzni, akkor pedig a 34.§ (1) (c) szabályt sérted meg.

A parhuzamos kozlekedesrol szolo paragrafusbol ez volt a lenyeg, zsolt kerdesere:

"a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza;"

De gondolom ezt te is tudtad, csak koteksezel, hisz a kerdesre, amire a KRESZ idezes volt a valasz, hogy autopalyan a belso savban, kvazi folyamatos elozesben levo auto ele ha kimesz, akkor neki ki kell-e teged engednie, vagy sem, ez a felmondat, illetve az elozesrol szolo szabalyok adnak egyertelmu valaszt.
De bocs, innentol ertelmezd magad, azt hoszem egyertelmu a dolog.
Ja, es kerdesedet megelozendo, a parhuzamos kozlekedesrol szolo paragrafusban most idezett felmondat utolso tagmondata megadja a valaszt, hogy miert villognak a mogotted jovok, amikor bevagsz elejuk a belsobe, es nem mesz le elozes utan.

"...hogy autopalyan a belso savban, kvazi folyamatos elozesben levo auto ele ..." egy baj van ezzel, hogy az altalad ideztt szovegben ott van a "lakott teruleten", ebbol adodoan autopalyan hivatalosan nem elozhetnel folyamatosan a belso savban, csak ha teljesen telitett a kulso sav.
Es nyilvan valoan a " a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza" nem a 200-zal haladokra vonatkozik, hanem ha a belsoben 130-cal megy, en meg 110-zel elozok a kulso savbol egy 80-as kamiont.
Ugyhogy szvsz aki 130 folott akar letolni ugy, hogy esszeru tavon megyek ki ele, es ha 130-cal menne lassitania sem kellene, az "villoghat"..

Hozza teszem, hogy ha kulturaltan megy gyorsan a belsoben, nem zavar, es nyilvan igyekszek kimenni elole/be sem menni ele.

"A belsoben jovo kollegat nem kenyszeritheted lassitasra, mert neki van elsobbsege (fuggetlen attol, hogy szabalyosan, vagy gyorshajtva kozledekid-e.)"

De igen, sőt nagy forgalomnál még jelentősen akadályozhatod is (nem veszélyezteted!). Tessék tudomásul venni, hogy a pályatempó 130, senkitől nem szabad elvárni hogy 80-al csattogjon a nyerges után és ne menjen ki előzni a belsőbe, mert hátulról jön a gyökér 200-al, és lusta levenni a gázról a lábát ha valaki "csak" 140-el megy előtte.

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Ez a kresz értelmezés miért ekkora probléma???

Az, hogy nagy forgalomnál felvetted a forgalom ütemét és ezért 80-nal mész, az teljesen más tészta ahhoz képest, hogy nincs előtted senki.

A kresz szerint ha a külső sávban nem alakult ki összefüggő autófolyam (kresz megfogalmazás szerint: a külső sávba biztonságosan vissza lehet térni), akkor köteles vagy visszatérni és nem akadályozhatod a belső sávban gyorsabban haladókat, még akkor sem, ha a gyorsabb már szabálytalan sebességet jelent.

Ha pedig a belsőben valaki gyorsan jön, és te a külsőből be akarsz menni előzni, akkor a szabály az, hogyha a belsőben jövő már elég közel van ahhoz, hogy elsőbbségi kérdés felmerül (vagyis nem tudsz az előzésed után visszamenni a külsőbe anélkül, hogy neki lassítania kellene), akkor vedd úgy, hogy a te előzésedet már megkezdték, tehát nem válthatsz sávot.

Hogy is mondtad: "tessék tudomásul venni", hogyha kint ragadtál a külső sávban, akkor kint maradsz mindaddig, amíg a belsőben nem lesz elegendő hely.

A kresz egyébként engedélyez kismértékű akadályozást, de az az útra való rákanyarodáskor van, nem a szabálytalanul megkezdett előzéskor.

Nem azt mondtam hogy kipofátlankodom, hanem azt hogy a tükörből jó messze van, és mégis odaér, mert 200-al (vagy fölötte) jön, továbbá látja hogy vissza fogok térni a külsőbe, mégis dudál és villog. Imádom ahogy az ilyeneket büntetik a többiek.

Azzal nincs is gond ha kint ragadok, megvárom én míg lesz elegendő hely, de ha lesz és szabályosan, nem tökörészve előzök akkor bizony teszek rá, hogy a 140-em kevés a 200-asnak arra a kis időre, míg visszamegyek a külsőbe.
Ez egyébként áll akkor is, amikor a külső sáv tömve van. Nem fogok 140-ről 80-ra satuzni és becentizni magam két kamion közé, majd perceket várni a belső sávra csak azért, mert a mögöttem lévőnek kevés a 140. Majd ha lesz hely ahová biztonságosan ki tudok sorolni, el fogom engedni. Amíg motoroztam se villogtam le senkit (pedig az ugye megyeget), én kivárom a sorom, várja ki más is!

Azért arra kíváncsi lennék hogy mit szólna egy ilyen nyomulós suttyó, ha valaki a reflektorjára reagálva visszavillogna - a hátsó szélvédő mögül :D

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

A tükörből is fel kell mérni a sebességét és ha gyorsabban jön, akkor a szükséges helyet, távolságot úgy kell felmérni, hogy a gyorsabb tempóhoz is elég legyen.

"Imádom ahogy az ilyeneket büntetik a többiek.": Magyarországon a bűüldözés a rendőrség nevű hatalmi ág feladata, a büntetés meg a büntetésvégrehajtásé. Imádni lehet, hogy szivatják egymást az autósok, de ez ettől még nem lesz szabályos.

"Nem fogok 140-ről 80-ra satuzni és becentizni magam két kamion közé,": megint az a fránya kresz... két kamion között lenni kell annyi helynek, hogy egy autó biztonságosan beférjen, ez a kamionosok sara. Azt, hogy te nem fogsz satuzva centizve kisorolni, meg kár volt felhozni, mert azt az előző hsz-emben levő idézet szerint ("ha ki lehet sorolni biztonságosan, akkor vagy köteles kisorolni) ez szabályos. Ne hozzunk már fel olyan esetet magyarázatul, amiről nincs szó.

A levillogás nem megengedett. Bármennyire is erőlteti az autóstársadalom elég nagy része, nem megengedett. A balesetveszély és az előzési szándék jelzésére a duda való a kresz szerint.

Ha rávillantasz egy ilyen surmóra, le fog szorítani, kiszáll és kiveri a fogsorod. Kielégítettem a kiváncsiságod? Úgy látom, a közlekedési morál egyik fő oka az, hogy sokan a kresz hiányos ismeretét agresszióval pótolják. Elég nagy baj.

A tükörből is fel kell mérni a sebességét és ha gyorsabban jön, akkor a szükséges helyet, távolságot úgy kell felmérni, hogy a gyorsabb tempóhoz is elég legyen.

A tükörből a 200-as sebességet nem kell felismerjem, azt a szándékot pedig főleg nem, hogy nem fog visszalassítani normális sebességre, holott látja, hogy előtte épp előzés történik. Kötelességem feltételezni, hogy nagyjából a megengedett sebességgel jön. Bizalmi elv. Mint ahogy nem lassíthatok 30-ra minden kereszteződésnél egy főúton, mert egyszerűen feltételezem, hogy meg fogják adni az elsőbbségemet. Ettől függetlenül én személy szerint a lehetőségekhez mérten engedem útjára az összes mérgezett egeret, de hadd ne neki legyenek még elvárásai az én irányomba, s főleg ne hivatkozzon a kreszre.

A tükörből felmérve a sebességét szabályosan ki tudok jönni elé, arról már nem tehetek hogy a 200-as tempójából nem akar visszavenni őkelme, amíg én előzök. Ha a te álláspontod szerint közlekednénk, akkor az emberek vagy mennek max. 80-al a külsőben, vagy 160 felett a belsőben.

"két kamion között lenni kell annyi helynek"
Sokszor nincs, illetve legtöbbször nincs. Nem véletlenül szoktak egymásba csúszni, mint pl. most az M0-n négyen is. Közöttük lenni nem túl egészséges ilyenkor.

"Ha rávillantasz egy ilyen surmóra, le fog szorítani, kiszáll és kiveri a fogsorod."
Még egyszer: én nem szoktam villogni és büntetni se, nem keresem a bajt, csak szeretem ha az agresszív emberekkel kiszúrnak, ha már a rendőrök nem csinálnak semmit. Ha pedig valamilyen okból kifolyólag leszorítana egy ilyen gyökér, akkor:
- vagy ülve maradok az autómban, és ha elindul felém simán áthajtok rajta,
- vagy a gázspray pont elég hatásos addig, amíg harcképtelenné rugdosom acélbetétessel.
Önvédelemből persze, provokálni nem szoktam.

"Magyarországon a bűnüldözés a rendőrség nevű hatalmi ág feladata"
Erre meg csak azt tudom mondani hogy autózz mondjuk Borsodban, és ha rád támadnak 40-en (oka nem lesz, ne félj), akkor mondd el nekik hogy te jogállamban élsz, és lincseltesd magad halálra. Én maradok az önvédelemnél.

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

+1 minden mondatodhoz.

Levillogás, letolás elítélendő, legalább annyira kellen büntetni, mint a 110-zel belsőben, vagy középső sávban totyogókat...
Viszont nem lenne levillogás, ha mindenki kisorolna a külsőbe, amint ezt biztonságosan meg tudja tenni.
A KRESZ nem hülyeség ám, ha mindenki betartaná, nagyon gördülékenyen, logikusan lehetne közlekedni...

Fentebb írod, hogy aki kulturáltan gyorshajt a belső sávban az nem zavar.
Én konkrétan kultúráltan közlekedek - lehet, hogy el sem hiszed, de zebránál is mindegyiknél megállok.
Ha épp lassabban haladok pályán, és valaki jön 200-zal, én is el szoktam engedni kulturáltan.
És tartom, hogy nem önmagában a gyorshajtás a veszélyes, hanem az, ha valaki gyorsabban megy, mint a képességei, autója műszaki állapota engedné, meg még veszélyesebb a külsőből tükörbenézés és index nélkül a belsőbe bevágó suzukis tata, aki ott felgyorsul elképzelhetetlen 110 kkm/h-s sbességre fél óra alatt, aztán ott is marad.
Nagyon veszélyes dolog még a 3 sávos pályán középen közlekedni tartósan.
A jobbról előzés szinte öngyilkosság.
Tartom, hogy ha valaki úgy hajt gyorsan (autópályáról van szó), hogy odafigyel, ha utólér kocsisort, idejekorán leveszi a lábát a gázról, és fékkészenlétbe helyezi, aztán amikor megbizonyosodott arról, hogy biztonságosan előzhet, akkor újra gyorsít, emellett mindig 3-4 kocsinyival előlre figyel és "kalkulál", időben lassít, fékez, nem tologat le senki, akkor az egyéltalán nem veszélyes se magára, se a többi közlekedőre.
Ja, és ha tisztában van vele, hogy a többi autós nem számít a nagy sebességére, mindent ehhez igazít.
A "pesten beteszem 6-ikba, felkapcsolom a reflektort, tempomat 200-ra, siófoknál fékezek" mentalitású, mindenkit, a forgalmi helyzettől függetlenül, 1 centikről letologató bmw-sek valóban veszélyesek.

Értem, amit mondasz, viszont én rendszeresen találkozom olyan helyzettel, hogy goyrsan megek, a másik autó kijön elém 140-nel.
Én nem szoktam villogni, sőt, fékezek, és kellő követési távolságot is tartok - egyrészt a biztonság miatt, másrészt mert féltem a kocsit.
Szépen megvárom, míg visszasorol a külsőbe. Ha elfeledkezik erről, akkor diszkréten villantok.
De! Ha a delikvens várt volna mindössze 2-3 másodpercet, akkor elsuhantam volna mellette, ő nyugodtan előzhetett volna a saját tempójában, engem sem tartott volna fel, és rjta sem lett volnya "nyomás", hogy "itt van mögöttem egy gyors kocsi, érdekes, ugyan, hogy nem tol, de akkor is, úristen, mi lesz, tolni fog, vagy türelmes", etc.etc.

"Én nem szoktam villogni"

Na, ez az egy, ami fel tudja b.szni az agyam a közlekedésben.
Ha látom, hogy gyorsan jön valaki a belsőben, akkor inkább fékezek, és nem kezdek előzni, ha azt látom, hogy utolér mielőtt befejezem az előzést.

Ha véletlen elnézem, és utolér, de kulturáltan követ, akkor odalépek max. 150-160-ra, hogy minél kevésbé tartsam fel.

Ha viszont a parasztya villogni kezd, akkor átmegyek én is bunkó tapló parasztba, és sebesség max 130-ra beállít.

Múltkor valamelyik M-en egy ilyen rám rántotta a kormányt, mikor végre elengedtem.
Azaz csak akart a hülye, mert a végén ő rántotta vissza , mert rájött hogy még van kb egy centije, és ugrik a jobb hátsó része.

Egyébként a hivatalos vélemény is az, hogy ha belső sávban pályán 130-felett jönnek mögötted, akkor ha biztonságosan megteheted engedd el.

Ja, durva, de vannak ilyen parasztok.
Egy ilyet egyszer eljátszottak egy pár kocsival előttem is. Szegény kiment jobbra félig be a leálló sávba ijedtében.

Ez az én fickóm fickó nem volt nagyon rutinos, mert kb 3-4 másodpercig húzott jobbra, úgyhogy eltartott egy ideig mire rájöttem, hogy ijesztgetni akar.

(Ilyenkor szar a sötétített üveg, mert biztos kézmozdulatokkal is nyomatékosított, de sajna nem láttam be hozzá....)

:)

"De igen, sőt nagy forgalomnál még jelentősen akadályozhatod is (nem veszélyezteted!)."

Dehogy akadályoztathatod. Mindannyian jobban járnánk, ha visszaadnád a jogsid, ha ilyen nehéz értelmezni a KRESZ-t.

" Tessék tudomásul venni, hogy a pályatempó 130,"

Tessék tudomásul venni, hogy te nem vagy rendőr, hogy ezt betartasd.
Mellesleg nincs is hozzá műszered.
Tegyük fel, hogy mésig igazságosztó vagy. Mi alapján osztasz igazságot? A saját, pontatlan kilométerórád alapján?
De ne is tegyük fel, mert egyszerűen nincs jogosultságod erre.
A belső sávban gyorsabban haladót el kell engedni, akadályozni nem lehet. Ez van a KRESZ-ben.
És az illem is így kívánja.

De tudod mit? Ha jövök 250-nel a belsőben, és te le tudsz menni a külsőbe, úgy, hogy ne kelljen fékeznem, akkor tedd meg légyszives.
Cserébe, ha olyan lesz a helyzet, hogy kijönél előzni a kamion, és gyorsan közeledek, és mögöttem is goyrsan közelednek, én akkor ki foglak engedni téged, és megvárom szépen míg megelőzöd a kamion(oka)t, aztán szépen kisorolsz újra a külsőbe, én meg tovább megyek.
Így jó lesz?

"De tudod mit? Ha jövök 250-nel a belsőben, és te le tudsz menni a külsőbe, úgy,
hogy ne kelljen fékeznem, akkor tedd meg légyszives."
Bakker ezt magyarázom egy napja, ha ki tudok menni BIZTONSÁGOSAN ki is fogok, és tőlem mehetsz 250-el. Ha viszont a tükörből látok két távoli pöttyöt a horizont romantikus homályából felsejleni, akkor nem feltételezem hogy 250-el jössz, és szintén lekakkantom hogy neked fékezned kell azért, mert én nem tudok BIZTONSÁGOSAN kisorolni.

"Tessék tudomásul venni, hogy te nem vagy rendőr, hogy ezt betartasd."
Ki mondta hogy bármit is be akarok tartatni? Én csak annyit mondtam, hogy senki kedvéért nem fogok gyorshajtani, vagy veszélyeztetni magam. No meg azt hogy kedves látvány ha az agresszív gyökereket büntetik, de én ilyet nem szoktam.

"A belső sávban gyorsabban haladót el kell engedni, akadályozni nem lehet. Ez van a KRESZ-ben.
És az illem is így kívánja."
Tökéletesen igazad van, ld. 1. pont, úgy elengedem. A lehet és a szabad fogalmát pedig ne keverjük, jó?

_________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Tessék tudomásul venni, hogy te nem vagy rendőr, hogy ezt betartasd. [a 130-at]

De nem is kötelessége mások nyilvánvaló szabálytalankodásaihoz fülét-farkát behúzva asszisztálni, így jó lesz?
Ha valaki kavicsokat dobál egy autópálya feletti felüljáróról, annak is jelzed, ha tudod, hogy ezt nem kéne, mert veszélyeztet. Holott nem vagy rendőr, s nem a te tiszted megítélni, hogy milyen alakú a kavics, milyen súlyú, alkalmas-e károkozásra az adott szakaszon várható sebességnél, stb. Néha illik kilépni a nulla "hatáskörünkből", mert nem paragrafusjelek között élünk, hanem az életben.
250-nel döngetve ne te diktáld az elvárásokat, légy szíves. Arra van egy köz által képviselt társaság révén hozott szép szabályozás. Abban pedig 130 van. Lehet beszélni az országgyűlési képviselőddel. Felőlem mehetsz akármennyivel (bár valljuk be, hogy már azzal, hogy váratlan sebességgel teremsz ott, emeled a kockázat- és veszélyszintet minden érintett számára), azt sem állítom, hogy én mindig, mindenhol szabályos lennék, ne érts félre: de ne legyenek elvárásaid és húzd meg magad. Én legalábbis így teszek, ha tudom, hogy szabálytalan vagyok. Nem gyártok hozzá törvényenkívüli illemtant, ami alapján elnézően csóválgathatom a fejem mások "bunkóságán".

Azt kellene belátni végre sok autósnak, hogy amikor betartja a kreszt, az nem fülfarok behúzott asszisztálás. Nem kellene személyes sértődésnek felfogni, hogy egyes helyzetekben másoknak ad előnyt a kresz. Meg nem is verseny.

A köz szabályzásában pedig benne van, hogyha gyorsabb jön mögötted, el kell engedned. Ezzel te nem mondasz le a falkavezéri pozíciódról, csak eleget teszel annak az elvárásnak, amit éppen másra akartál kényszeríteni.

A 250-nel közlekedő maseratikat majd levadássza a pályarendőrség meg a matricakamera, neked annyi dolgod van vele, hogy elkerüld.

Hagyd ezt a "falkavezéri pozíciót", meg a "személyes sértődésnek felfogni" szöveget, légy szíves.
A kresz sehol sem ad előnyt a 250-nel száguldónak. Ha belédszáll hátulról, miközben kerülöd a kamiont, s netán túlnétek, majd nézd meg, hogy kit hoznak ki vétkesnek.

Hagyjuk ezt az egészet szerintem. Te száguldozz kedvedre, én meg remélem, hogy magadat ölöd meg mielőtt másokkal tennéd. Az összes fára csavarodott autó vezetője tudta, hogy az összes többi előtte fára csavarodott autó vezetője csak hiszi magáról, hogy teljesen uralja a gépet, de ő nem olyan.

"A kresz sehol sem ad előnyt a 250-nel száguldónak": 36. par. 2. bek.:
"megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza"

Szinte kizárólag mindig az a vétkes, aki beleszáll hátulról valakibe, mert ilyenkor a nem megfelelően megválaszott követési távolság paragrafust alkalmazzák rutinszerűen.

Erről kellene leszokni: "De nem is kötelessége mások nyilvánvaló szabálytalankodásaihoz fülét-farkát behúzva asszisztálni". Attól, hogy mások szabálytalankodnak, és attól, hogy neked ebből valami vélt vagy valós hátrányod származik, még nem asszisztáltál semmihez, hanem egyrészt betartottad a kresz első számú főszabályát, másrészt ésszerűen cselekedtél. Okosabb enged alapon. De ezzel a dolognak itt vége is van, ez nem meghunyászkodás.

Ide figyelj: én asszisztálok, tudom, hogy miről beszélek. Mert látom, hogy jön a barma, s inkább lassítok, hogy ne kísérjen végig a kamion mellett. Az, hogy nekem kell helyette lassítani, nem vélt hátrány, hanem valós. Ha emiatt a lassítás miatt (eddigre már ugye 110 körül járhatok) mások is mögém érnek, s 130-as sebességgel szintén előznek, akkor beszélünk a mögötteragadásról, ami még valósabbá teszi a hátrányt. Tessék megköszönni, s nem bizonygatni, hogy ez pedig jár. Nem jár. Ezt kellene csak megérteni.

A kresz első számú fő szabálya, és mindent keresztülszövő irányelve pedig az, hogy biztonságosan és ésszel, nem az, hogy a gyorsabban haladónak tűnés az útjából (bár a kettő között józan ésszel erős korreláció van.)

A megadott kresz bekezdés azzal kezdődik, hogy előzés után vissza kell térni a külsőbe. Amit idézel, az arra vonatkozik, hogy mikor lehet ott maradni. Arról nem szól, hogy azt, aki még csak a néggyel mögöttem járó autót előzi, nem akadályozhatom majd pár másodperc múlva, amikor a gyorshajtásának köszönhetően érkezik meg időelőtt mögém.

+1
A 250-nel közlekedő vállalja a felelősséget, emellett igyekszik nem paraszt módon, mások hátrányára gyorshajtani.
Hanem toleráns a többiekkel szemben, írtam másik válaszban is, hogy én pl. nem is szoktam villantani, meg tolni - ha kijön elém, lassítok, fékezek, megfelelő távolságt tartok, megvárom, míg lehúzódik, ha erről elfeledkezik, max akkor szoktam diszkréten egyet villantani.
Viszont a népnevelő igazságosztókat nem kedvelem, én sem osztom neki az igazságot, én sem "nevelem" őt, én is megadom mindenkinek az elsőbbséget, akinek szabály szerint jár, néha olyannak is, akinek nem jár, de jobbnak látom, ha az minél hamarabb minél messzebre távolodik, etc.
A közlekedési kultúra nem azt jelenti, hogy valaki gyorshajt-e vagy sem.
Meg ez a sebességhatár dolog is olyan, hogy nincs explicite igazság, van olyan ország, ahol ennél is alacsonyabb, viszont van ahol magasabb, több országban nincs is. (Jellemzően amúgy ilyan országokban a legjobb a közlekedés, a gyorsan közlekedők nem tolnak le, megvárják, hogy le tudj húzódni, viszont ha nem teszed, na akkor már kíméletlenül tolnak, de a suzukis tata sem áll be 110-zel a belsőbe a 250-nel közeledő mercisek/bmw-sek elé, mégis jól élnek, jónak tartják a közlekedést, odaérnek mindenhova, külső szemlélő szerint is sokkal gördülékenyebb, fájdalommentesebb a közlekedés, etc.)

A szalhoz nagyon lazan kapcsolodo tortenet, csak az erdekesseg kedvejert egy ellenpelda.

Suzukival vittek M7-esen, kocsiban oten. Kamionsor, elkezdjuk elozni. Mire epp vissza tudtunk huzodni a kulsobe utolert minket egy kormanyoros felvezetos konvoj ezerrel. Erzesem szerint nem kellett lassitaniuk, de nem lehetett korabban kihuzodni eloluk. Elmegy a konvoj, a zaro kocsi, mikor mellenk ert, rankratotta a kormanyt, mint allat...

Nem hangzott el olyan állítás, hogy a kormányőrök mind iq bajnokok... Az ellenkezőjére viszont van példa, az autózz blogon pont ma mesélt el valaki egy ugyanilyen sztorit, azzal a különbséggel, hogy az istenbarma kormányőr egy kamionra rántotta rá a kormányt...
http://autozz.blog.hu/2009/11/03/tolt_villogott_vakuzott_az_allitolagos… Tombolda posztja 11:29:07-kor.

Olvasd el mégegyszer, amiket írtam. Ha tudsz szöveget értelmezni, rájössz, hogy nem várom el, hogy ne tartson fel, elmondtam, hogy tisztában vagyok vele, hogy nem számítanak erre a sebességre, elmondtam, hogy nem prosztó módon hajtok gyorsan, elmondtam, hogy nem tolok senkit, de ha befejezte az előzést, kérem, hogy haladéktalanul húzódjon le, amint tud - a szabályok is ezt diktálják.
És ha látja, hogy jön gyorsan egy kocsi a belsőben, és fel tudja mérni a sebességét, és neki csak 1-2 másodpercet kéne várni, hogy elhaladjon, ami után nyugodtan, kedvére előzheti a kamionsort, akkor kérem, hogy várja ki ezt az 1-2 másodpercet (tényleg ennyi szokott lenni), nem sok, de viszont mindenki "pressure" nélkül haladhat - mellesleg a szabályok is ezt diktálják.
A gyorshajtás miatti büntetést, "nevelést" meg bízzuk a hatóságokra szerintem. ;)

Értem a problémádat, bár én talán 8-10 éve vezettem 200 felett utoljára. Mostanában már nem vagyok ilyen vakmerő.
Javaslom, hogy próbálj meg egyszer egy gyengébb autóval 2-300 km-t megtenni magyar autópályán. Az egy dolog, hogy egy átlag kisautóban az embernek 130-nál már majdnem halálfélelme van egy normális kocsihoz képest, anyira nehéz úton tartani, de ennél sokkal rosszabb a rengeteg belső sávba ragadt autó.
Ha mindenki betartaná a jobbratartást, akkor az ember tükörbe nézve látná, hogy előzik-e hátulról vagy sem és el tudná dönteni, hogy előzhet-e vagy sem.
Viszont a rengeteg belső sávban ragadt autó miatt állandóan a tükröt kell figyelni hosszan, hogy felmérje az ember a belső sávban közeledő autó tempóját. Ez hosszabb távon iszonyú fárasztó azzal együtt, hogy még úton is kell tartani a kocsit (ami komoly munka, főleg szélben) és az ülések se valami kényelmesek.

Nos ezért emberünk inkább beáll a belső sávba, aztán néha belenéz a tükörbe és elengedi azt, aki nagyon villog.
Ez van Magyarországon. Nekem sem tetszik, de ilyen környezetben 200 felett mászkálni szerintem életveszély.

Szabalytalan vagy te is.
No meg honnan tudod, hogy o mennyivel megy? A te orad mutat 130-at, a valosagban lehet, hogy 120-124 kozott van valahol (altalaban ennyit csalnak az orak).
A szabalyok betartatasat hagyjuk a rendorsegre, ne jatsszunk igazsagosztot, jo? :)

Amugy, KRESZ:
36.§
(2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

Kiemelnem ezt a mondatot:
"a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; "

Ebbol meg kiemelnem ezt:
" feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza;"

Ertelmezes: haladsz a belsoben (szerinted, a te orad szerint, amugy nagy valoszinuseggel tevesen) 130-cal, jon mogotted egy gyorsabban halado auto. Neked el kell engedned, hogy ne akadalyozd a mogotted gyorsabban halado kozlekedeset.
Nem tiszted megallapitani, hogy mennyivel megy, nincs is hiteles muszered erre, nincs is ra felhatalmazasod, es azert, mert mas szabalytalan, nem kapsz felhatalmazast automatikusan arra, hogy te is az legyel.
Tehat, ha te be akarod tartani a szabalyokat, akkor le kell huzodnod a nalad gyorsabban kozlekedo elol, fuggetlenul attol, hogy mennyivel megy.

A rendőr 160 km/h alatt autópályán nem fog megbüntetni, a kilóméterórád és a traffipax megengedett hibahatára miatt 130 km/h sebességnél.
160-as traffipax-szal mért értéknél van az a pont, hogy biztosan gyorshajtasz, ez már biztosan a kilóméter óra és a traffi megengedett együttes hibahatárán felül van.
Most mindezt mellékesen mondom, mert úgy látom, nem érted, amit mondtam - te semmiképpen nem tudod, hogy én mennyivel megyek, sőt, igazából még azt sem, hogy te mennyivel, márcsak ezért se akard betartani a 130-at másokkal, hisz nem is tudod, mennyi a 130, emellett jogosultságod sincs rá.

Ahaha, vagy az a szitu, amikor városban satufékeznek előtted, te kiránthatod a kormányt jobbra, de jönnek ott is és nagy gázadással pont befér...nél, ha történne valami, így a külső sávban is satufék, hogy elférj.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

kis köbcenti? egy literes splash 150-nél 4000-en 14 literes fogyasztást jelez ki. na EZ kis köbcenti.

De 1.8 alatt senki se akarjon ennyivel menni, mert úgy láttam, hogy még az 1.6-os focus fékjei se nagyon bírják a 180ról erős fékezést.
Szal szerintem a thread lényegtelen, mivel a kis köbcentit nem száguldozásra találták ki.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nekem 1.2-es Fabia van. Ha csak egyedül utazok benne (nálam így van az esetek 99%-ában) akkor bőven elég, elfogadhatóan gyorsul, a megengedett sebességtartományokban elboldogul. Úttartás/fékek rendben, probléma nem volt vele, fogyasztás 6l körül. Márkaszervízbe viszem évente, 80e körül van benne, fékeket jövőre mondták hogy kéne cserélni. 4 emberrel már érezni hogy nem húz annyira az autó. Nálam bejött, amire használom pont elég. És tud olyat amit a "nagy" autók nem nagyon - 30-al menni a 30-as táblánál... :)

Leírásod alapján számomra tökéletesnek tűnik. Köszönöm! :)
Jaj jut eszembe a fékekre panaszkodtak 1-2 helyen, hogy nem fognak annyira jól, ezt hogy kell elképzelni, vagy hülyeség?

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Ha sokat áll a kocsi, a fék berozsdásodik, és nem fog annyira. (Ez akár 4-5 nap állás után is előfordulhat, ha szabadban van a kocsi és párás a levegő)
Pár km intenzív fékezés után rendbejön. Azt meg a szerelő mg tudja mondani, hogy a fékbetétek és féktárcsák milyen állapotban vannak.

Anno teszteltem egymás után 1.2-es corsa-t meg 1.2-es fabiat. A fő különbségek: az 1.2es fabia 55 lóerő volt, 3 hengerrel, az 1.2-es corsa 80, 4 hengerrel. Az 1.2-es fabia abszolút csupasz volt, de annyira, hogy az hihetetlen (se szervókormány, se központi zár, se semmi), volt rajta egy olyan gumi, amivel én ki nem mennék a kereskedés udvaráról se. A corsába csak riasztót kellett rakatni, minden más volt rajta, rendes(ebb) gumival bezárólag.

Ehhez képest a fabia-t 2.2-ért adták volna, a corsa-t meg 2.5-ért. Ha a fabiaba belerakattam volna mindent, ami ahhoz kell, hogy utcán lehessen hagyni, meg közlekedni lehessen vele, annyiba vagy többe került volna, mint a corsa. A fóccvágen csoport márkaszervizeitől meg sírógörcsöt kapok.

Úgyhogy fabiat az vegyen, aki tud magának szerelőt is szerezni mellé, vagy még az se.

Ja márkaszervízeket nem picit köpködik, de nem csak ezzel a márkaszervízzel van baj. MO-n az összes sz.r szinte kivétel nélkül, és nem csak autóban, mert ugye az Apple-t sem dícsérik nagyon (meg a Nokia-t, etc etc). Sajnos.

Költségben meg tény, hogy ha szar, és sokat kell költeni rá, akkor olcsóbban kijön, ha már veszel egy normálisabbat (ez ugye PC-nél is így van, meg szervernél). Egyelőre úgy néz ki, hogy olyan autót kapok amihez nem kell hozzányúlnom ideig (autószerelőé jelenleg az autó).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

"Egyelőre úgy néz ki, hogy olyan autót kapok amihez nem kell hozzányúlnom ideig (autószerelőé jelenleg az autó)."

Evvel igy latatlanban - a tapasztalataim alapjan - vannak nemi fenntartasaim...
Nezesd at masik szerelovel mindenkepp, ne sajnald ra azt az 5-10 ezer Ft-ot.
Plane egy fabiat, amit az emberek utnek-vagnak, padkara fel-le ugratnak, lesz*rjak a katyukat, etc, meg varosi tartos varosi hasznalat egy autonak sem tesz jot, nagyon leroviditi az elettartamot. (Szervizkonyvekben a tartos varosi hasznalat fokozott igenybevetelkent van egyebkent megjelolve, s suritett szervizperiodust igenyel, amit 10000 emberbol jo ha 1 betart...)

Az auto tortenetehez hozzatartozik, hogy 2 evet allt, nem hasznaltak. Termeszetesne megnezetem masik szerelovel is, mivel attol fuggetlenul, hogy ismerostol veszem, a paranoia megvan bennem ekkora penzeknel :).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Utobbi fel evben-1 evben hasznaltak mar. Csak pontatlanul fogalmazok elnezest. Szoval 1-2 evet hasznaltak mikor megvettek, aztan 2 evet allt. Szerelo majd megmondja ezeket, en szemely szerint az autokhoz segghulye vagyok, igy mindenkeppen ra kell hagyatkoznom :). Kozben nezegettem toyotakat, kicsit dragabbak (1,5x), a fenntartasi koltsege, meg nem tudom, mennyivel magasabb ennel.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Többnyire csak ültem benne. Vezetve túlérzékeny, de meg lehet szokni. Úttartás stabilnak tűnt. Persze ez egy kombi volt.
Minden egyszerű benne. Ha jól tudom még nem romlott el,
70ezer km-en már túl van. A fékek jól fognak, hogy mennyire
kopnak azt nem tudom. Légkondi ebben sincs.

Hitelre szerintem SEMMILYEN autót ne vegyél.
-------------------------------
"Have you tried turning it off and on again?"

Ja swift tenyleg uzembiztos, ezt alairom, olyan mint a wartburg, az is mindenhova elvitte az embert :).
Ami a swiftben nagyon nem tetszett, az az uttartasa volt, a fekek, az ulesek, es az, hogy folyamatosn lenyomtak az utrol. Minden hulye barom mikor 50-es tablanal mentem mondjuk 55-60-nal, meg mindig a seggemben volt, es tolt. Volt egy karambolom is majdnem mivel a draga zoldseges mercis bevagott elem. Na mindegy, szoval leginkabb az emberekkel van gondom osszesegeben, a swift-tel magaval meg azok amiket leirtam.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Ilyen bajod minden kocsival lesz.
Még a maseratit is folyton betalálják pöcsköszörű, kispöcsű audi TT-sek, bmw-sek, mindneki, aki be akarja bizonyítani, hogy na ő most lealáz egy maseratit. Ezek úgyanúgy le akarják majd alázni a swifted, a fabia-t, a másik mercit, a másik bmw-t, a lexust, meg akarják mutatni a bentley-snek, a rolls-royce-osnak, a wartburgos mari néninek, hogy ők a schumachert is lealáznák a nürburgringen.

Ismerős jó pár éve vett egy Suzukit, alapmodell. Beázott. Neki kellett fölrakni a gumicsíkot.
Nővéremnek van egy új Swiftje. Részletkérdés, hogy én konkrétan nem férek el benne rendesen (2 méter, 120 kiló), de ha én beülök, mögém már nem ül senki. Gyárilag fölrakják ezeket a vékony kis gumikat, ajtónyitónál neki kell mindig egy csavart meghúzni mert az lötyög. Kért bele elektromos ablakemelőt, a kurblis ablakemelő kar helyét egy műanyag sapkával elintézték. Menni megy mondjuk rendesen az tény és való (egyesnek van vicces hangja, mintha tolatnál... :-) ).
Szóval Suzuki sem a legjobb.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Ez szép.
Néha-néha másik fórumban szoktak linkelni kársztájlingos adatlapokat, eddig mindig csak igénytelenül megcsinált, tiri-tarka, homasita-neonos, forma1-eseket megszégyenítő szárnyas, festés alatt rozsdás vackokat láttam. :)
De ez tényleg szép, sok grat! :))

Édesapámnak van egy 1.4-es Fabia kombija (2006-os talán, még a régi modell). Vezettem jó párszor én nagyon szeretem. Nem gyorsul valami jól, de ha jól kezeled simána elmegy 4-5 literrel. (2 bicikli tetőcsomagtartón, légkondi, autópálya és megevett valami 5.5 litert [fedélzeti számítógép]). Váltó tényleg egy ujjas, úttartása kiváló (ez függ azért a gumiktól is). Fékje nagyon jó (mihez képest?, nekem már az is jó volt, hogy nem az utca elején kellett rálépnem), 2 éve télen mentem vele Etyek és Biatorbágy között, jégen elég szépen megállt (ABS) (rendőr kevésbé volt sikeres 2 lábon, mikor jött szólni, hogy baleset miatt várni kell egy keveset). Gond sose volt vele eddig. Alkatrészek, VW, Audi (legalábbis ha a motorháztetőt felnyitod ilyen logók várnak).

(Off: Sokan nemtudják de van egy kis trükk tankolásnál, ha jól tudom 40 literes a tankja de ha picit félrenyomod a töltőpisztolyt akkor még belemegy 10 liter.)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Amikor ilyen hihetetlennek tűnő fogyasztási adatokat ír valaki, jó lenne mellékelni, hogy mennyivel is mentél az autópályán? Mert lehet 90-nel is menni pályán, csak nem érdemes.

Én pl. tudom, hogy vw alkatrészek vannak benne, ez nyomós érv arra, hogy kerüljem nagy ívben.

Ha a tágulási tartályt teletöltöd benzinnel, akkor pakisztáni lelkisegély szolgálatosok fognak nagy örömmel fogadni (lásd klasszikus vicc).

"Ha a tágulási tartályt teletöltöd benzinnel, akkor pakisztáni lelkisegély szolgálatosok fognak nagy örömmel fogadni (lásd klasszikus vicc)."

Passz, ismerős benzinkutas mondta (nem nekem, édesapámnak, ő mesélte, hogy miért is jöttünk haza Kékesről mutató szerint 0 literes fogyasztással).

Ezt a fogyasztást meg 110-130-nál produkálta.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Tehát a klasszikus vicc:
felhívtam a lelkisegély szolgálatot, hogy öngyilkos akarok lenni. egy pakisztáni call centerbe kapcsoltak, ahol nagyon izgatottak lettek ennek hallatán és megkérdezték, hogy tudok-e teherautót vezetni...:)

Tehát a tágulási tartályt valóban tele lehet tölteni benzinnel, csak balesetveszélyes. Ha rögtön utána beleülsz a kocsiba, és mész vele sok száz kilométert, hogy legyen ideje ürülni, akkor nem gáz, de csurig töltött tankkal napon otthagyni a kocsit az kifejezetten szemét húzás a közelben lakókkal szemben.

vw-t nagyon szoktak pedig ajnarozni, hogy milyen megbizhato, es jo.
Elegge vacilalok amugy meg mindig, egyik nagyon jo baratom skoda fan nem picit, o neki pl. nagyon felcsillant a szeme :).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Emiatt nem hallgatok 100%-ban o ra.

Amugy sok oldalt nezegetve az jott le kozben, hogy a motort picit kevesnek tartjak (meg ahhoz kepest viszonylag magas fogyasztasunak 6-8 liter varos, 10 es felett 130 felett), az elektromos kutyuivel eleg sok baja van ami par honap alatt elojon, valamint hogy a muszerfalon a visszajelzok is eleg gazosan neha villodzanak. A fekeket picit gyengenek tartjak paran, de suzukihoz kepest azt mondjak jo. Az uttartasat mindenki dicseri. A belso ter elfogadhato leginkabb (de 5 fonek nem nagyon ajanljak, bar en mogottem ugy hiszem a 170es mag^H^Helysegemel boven elfernek mogottem :) ). A muszerfal nekem viszont nagyon tetszik. ABS remelem mondjuk lesz benne, mert irtak, hogy nem szeriatartozek (ezen csodalkozom). A gazpedalt szinte kivetel nelkul szidtak, hogy elektronikus (na ilyenrol sem hallottam meg :) ). Ahogy neztem amugy, ha fel ev alatt nem doglodik, nem akar meghalni a kezeid kozott megbizhato darabot kaptal ki. A szervizet ugye nagyon szidjak, bar autoszerelot ugy nez ki talalok. A bizonsagi elemeket viszont nagyon dicserik, hogy nagyon sokat atemeltek a VW-bol (ha legalabb szar biztonsagos :) ).

Ami nagyon feltuno, hogy mind kulfoldon, mint itthon cikkekben nagyon szepeket irnak rola, kerdes, hogy ugye miert is. A forumokban viszon t nagyon kevesen szidjak, de azok akik igen, na azok aztan tenyleg nagyondurvan leginkabb felgyujtanak a Skoda gyarat :).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Szervusz !

1. az egyik unokatestvéremnek 1.4-es benzines Fabia-ja van, a felesége miatt automata váltóval, és már legalább 5 éve használják - ez önmagáért beszél.

2. DIESEL: szerinted ha kőolajválság lesz, akkor teherjárművektől vonják el a gázolajat vagy a civilektől? (teherautók kevésbé használnak benzint, azt is inkább a volt Szovjetunió területén (pl Zil)
2b: szemcsekibocsátás tekintetében a diesel rosszabb, ráadásul a modern technikának köszönhetően jó mélyre letüdőzöd, míg a régi szívódízelek füstjénél van esélyed a kiköhögésre.
2c: tudtommal a dieseleknél gyakrabban kell motorolajat cserélni (kb 1 tankolásnyi benzin árába kerül, de időkiesés is)
2d: a turbódízeleknél pont a turbó miatt magasabb fordulatszámon kell használni a motort - jobban kopik.

3. bár környezetvédelmi szempontból nagy a károsanyag (és CO2) kibocsátása az amerikai V8-soknak, de mechanikailag (és hangra is) ez az igazi. Egyetértek a korábbi hozzászóló idézetével, hogy a lökettérfogat legyen nagy (és lehetőség szerint a löketút legyen hosszabb a henger átmérőjénél).

Én egy 1.6-os, 8szelepes Astrával járok (85LE). Városban ritkán megyek 2000-es fordulat fölé :-), és egyébként sem "hajtom szét".
"Paradox" módon -a gyári adatok alapján- kevesebbet fogyaszt az 1.4-nél, pont azért, mert alacsony fordulatszámnál is megfelelő a nyomatéka. Totalcaron olvastam olyat, hogy modern dízel lefulladt alacsony fordulatszámon - némi ügyetlenkedés miatt - alul nyomatékszegénnyé váltak.
Egy ismerősöm 1.9-es dízel Mondeojánál 1000rpm {nem RedHat Package Manager} volt az alapjárati fordulatszám.

Nagyon szeretem a számháborúsdit, egy másik ismerősöm 1.4-es Thaliája 110 LE-s; ami igaz, mert a teljesítmény = fordulatszám * nyomaték {az ahhoz a fordulatszámhoz tartozó}; ezért van az, hogy versenyautók és a motorkerékpárok 10000-15000 fordulatszámot használnak {kopik is rendesen a belsőség}
Számomra úgy tűnik, hogy a szgk gyártók kisebb hengerűrtartalomból nagyobb névleges teljesítményt hoznak ki.

Én a 85-LE-s gépemmel csak mosolyogtam, amikor a "súlyadóról" áttértek a teljesítményadóra :-)

PS: a fikázásra: a Népítéletben is az Opel Astráról elég végletesen nyilatkoznak. Én újonnan vásároltam, rendesen bejárattam, az éves olajcseréknél nyúlnak a motorolajhoz -> míg a Népítéletben van, akinek 1L/1000 km a motorolaj fogyasztása, és ez "típushiba".

CSZ

Jol beszelsz mindenben, egy valamit pontositanek csak:

2c: ez nem igy van, nem kell a dizeleket gyakrabban szervizelni. Amugy az olajcsere koltsege nem ter el lenyegesen a benzineseketol.

2d: tolt az alacsony fordulattol is (1500-1700rpm), viszont nyomatekod, teljesitmenyed gyakorlatilag csak akkor lesz, ha lepadlozod.
Es pont hogy 4300-4500 rpm korul vege is a mokanak, mert lefuj a tulnyomasszelep.
Egy-egy padlogazas elozeshez pont jo ez a mukodes, de masra nem igazan.
Tehat ha csordogalsz mondjuk varosban, alapjarati kozeli fordulaton, es picit megpoccinted a gazpedalt, semmi sem fog torenni, csak ha lepadlozod, na akkor elkezd felporogni a turbo, felepul a nyomas, lesz nyomatek meg loero, kocsi mogott meg jo nagy fustpamacs (ismeros gondolom :) ), de eleri a motor a 4000-4500 rpm-et, aztan vege is.

Ha én beviszem a saját autómat márkaszervizbe, hogy tegyék bele a gyár által az emelt karbantartási szinthez javasolt olajat, akkor belerakják a kb. 2300 forint/literes gyári feliratú olajat. Ugyanezt amikor a fóccvágenemmel csináltam annó, akkor belerakták a shell helix olajat, 6600 Ft/l ismétlem: hatezerhatszáz forint per liter áron.

Nekem ez a lényegesen eltérő költség kategória (kb. ugyanúgy 4.5 liter kell).

Pf, honda szervízben nekem is 6-7 ezer forintért akarnak mindig adni castrol tökömtudja-milyen 0w-30 -as olajat....
Máshol ez 1500-2000 Ft, és amúgy ezt csipegeti is, az 5w-40 tökéletes bele - gondolom a szervíz 0w-30 -at kapott akciósan, aztán el akaják tolni drágán...
Soha sem vettem meg a szervíz olaját, vittem mindig hiper-szuper liquy-milly olajat, a legjobb fajtát (ami a kocsiba való), abból is egy 5 literes kanna volt 15.000 Ft, és messze jobb olaj, mint amit a szervíz akart adni (nem utolsó sorban, az autóhoz való... :) )
Volt olyan szervíz, ahol közölték, hogy hozott olajat nem tesznek bele, erre közöltem, hogy akkor viszlát, pedig lett volna négy féktárcsa, összes fékbetét, ablaktörlő-gumi, váltóóolaj csere (80.000 km-es szervíz, automata váltó, nem kellett volna még cserélni, de olajjal együtt telefonba 7 ezer Ft-ot mondtak rá, és azért járok sokat a kocsival, mások javasolták, így gondoltam lecseréltetem), meg az apró (tömítések, anyámkínja, stb.)
Erre a szervízvezető hirtelen meggondolta magát, leadott egy olyan dumát, hogy "talán nem veszi észre a főnök" (hehehe :)))) engem akar madárnak nézni... :) ), és még adott 10% kedvezményt is a végösszegből, csakhát mégis cseréltessek má' ott fékeket, ha már a gyári honda féktárcsa darabja 32.000 Ft, a fékbetét meg 22.000Ft, legyek olyan kedves.... :))

Üdv!
Nekem egy 2006os 1.4 diesel kombi fabiam van, és nagyon szeretem. Eddig ~88ezer km-t futott. Olajat 15.000 km-enként kell cserélni. Nálam ez azt jelenti, hogy 6 havonta kell meglátogatni a szervízt (4 liter olajat kell lecserélni). Az első két évben a márkaszervízben szerintem nagyon pofátlanul lehúztak minden alkalommal, amikor bevittem. A 4. szervízelést már egy ismerős autószerelő végezte, feleáron mint a skoda szervíz. (Ugyanazt az olajat rakta bele, csak nem 4-5000Ftért számolta a literenként). 30.000km-ként illik üzemanyag szűrőt is cserélni. A fékcsere nekem a következő 90ezres-nél lesz esedékes.

A fogyasztásról annyit tudok mondani, hogy kb a 15-17 ezredik km környékén tűnt fel, hogy egy teli tankkal (a fentebb is említett "túltöltős tecnikával ~48l) sikerült 1100km-t futni. Ennek kb 70%-a országúton (nem autópálya) 90-120-as tempó. Az országút város arány azóta nem változott, de a teljesített táv lecsökkent 900-950km-re, igaz a lábam is kicsit nehezebb lett.

A csomagtartó óriási, nekem ez volt az egyik fő szempont a választáskor. A hátsó üléseket lehajtva sikerült már berakni egyszerre két fotelt és egy benzines fűnyírót (igazi logikai feladvány volt a be és kivétel, de benn volt :) ).

Szervusztok!

Olvastam itt sok okosságot és sok hülyeséget.
Az autóról annyit, kinek mit bír el a költségvetése olyan autót vegyen, illetőleg ami jobban tetszik az ízlésének. Egyébként a "gazdasági válság" közepette van egy 16 éves Swiftem 1.0, 12 évesen került hozzám, azóta 50ezer forint javítási költségem volt! (nem számolom a fogyó eszközöket, mint pl. fékbetét) Tankolom meg a kopó alkatrészeket cserélem! Igénytelen, nem járok vele pályán csak ritkán, de elvisz bárhová! Igaz nemsokára cserélem le fiatalabbra majd én is!
Az autópályáról annyit, hogy a 90km/h-val haladó kamionommal (ennyivel van bekorlátozva minden kamion, aminek van valamennyi %-os eltérése, akár 5-6km/h +-) nekem is haladnom kell, ha előttem egy másik csak 80km/h-val közlekedik, úgyis megelőzöm, és hiába villognak mögöttem türelmetlenül!!!
Bár sokan "kivágnak" a belső sávban haladók elé hirtelen, (és sajnos mindíg velük példálóznak) azért legtöbben tisztességesen próbálunk közlekedni! Nem szeretnék itt autós/kamionos ellentétekbe keveredni, mert emberek vagyunk, van mindenkinek valami hibája és van aki sokat van aki kevesebbet hibázik. Egymással kell élnünk, azaz egy országban, megyében városban, földön, stb.... felesleges a másik idegrendszeréve szórakozni. (Szeressük egymást gyerekek!)
A legyorsulós emberkének igazat adok, miért ne menne el ha van rá lehetősége, csak ne ezzel szórakozzon senki sem, hogy majdnem megállásra kényszeríti a mögötte haladót, mert velem megtörtént már egy olyan eset, amikor a hülyegyerek (sajnos megilleti a jelző) megelőzött és szinte azonnal befékezett előttem (szerintem ő is önbíráskodni akart) majdnem "legyalultam" a kamionnal, mert megrakodva de még üresen sem úgy lassul/gyorsul mint egy személyautó. Majd (gondolom némi pénisznövekedés után) utánna egy kövér gázadással elment a fenébe. (ilyenkor látom hogy nem tiszták az emberek, vagy legalábbis egy részük) Az is érdekes, amikor megelőznek egy úton, nem pályán, és párszáz méter után letér balra vagy jobbra, rákényszerítve hogy lassítsak vagy megálljak! Ez vajon mire jó? Másik kedvencem, amikor az előttem haladó fékez sokáig, mintha megűllna csak ugye nem értem miért, majd a lekanyarodási lehetőségnél az utolsó pillanatban kiteszi az irányjelzőt és már kanyarodik is le, pl. jobbra! Ezzel megint "feltart", mert balról ki is kerülhettem volna, de mivel nem jelezte szándékát ezért muszály lassítani mögötte.
Meglátásom szerint sokkal szigoróbbá tenném például a jogosítvány megszerzését is, mert NINCS KÖZLEKEDÉSI KÚLTÚRÁNK! Sokan elmondták már, de így van, hogy a kis kocsikat egyszerűen letolják az útról, villognak, dudálnak! Engem is szoktak leelőzni...
És taníttatnám a teherautósoknak kötelező vezetési és pihenőidőt a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező embereknek is. Gondolom nem értik, miért szabálytalankodnak a kamionosok. Erről annyit, hogy van napi 9 óra vezetési idő, és ebbe bele kell férjen minden munka, amit arra a napra kiosztanak! És haza is kell érni a családhoz, tehát nem fog egy kolléga sem megállni 10km-re az otthonától, mert valaki úgymond "sétakocsikázik" amikor haladni is lehetne.
De tényleg nem akarok viszályt szítani, szívesen válaszolok a kérdésekre ha vannak!

Üdv.

Ugyan én nem kamionozok, átlagos havi távokat teszek (1200-1600km/hó) leginkább városban, de a közlekedési "morálról" (már ha van), egyezik a véleményünk.

Nem értem miért kell pofátlanul, bunkó paraszt módjára vezetni. Nem értem, ha 70-es táblánál, 70-nel megyek a külsőben, miért kell letolnia egy taxisnak (igen a külsőben), ahelyett hogy megelőzne.
Azt sem, hogy ha 130 a megengedett maximális seb. autópályán, miért kell 220-al menni. Persze persze, haza kell érni a Barátok köztre, vagy épp egy fontos tárgyalás kimenetele a tét.
De kérdezem én, milyen jogon veszélyeztetei az utasaim (és az én életem is) a paraszt, ha 200-al a leálló sávból bevág elém? Vagy éppen akkor, mikor előz a szarházi, és realizálja hogy sehova se fér be, és egyszerűen rám rántja a kormányt, rákényszerítve hogy 60-as sebességgel a fűben, salakon, árokban landoljak? Nem értem.
Miért kell a páruzamos közl.-re alkalmas úton 80-al zebránál a (egyhelyben áló, és nem véletlenül áló!!)buszt előzni, és elcsapni egy áthaladó kissrácot? (pár napja láttam, a busz mögül).
Miért nem lehet _ésszel_, és _kúltúráltan_ vezetni, ha már ennyien vagyunk?

Na jó..
Azt hiszem, egy kicsit felhúztam néhány post-on magam, elnézést.

udv
letix

---------------------------------------------
linux alapparancsok - http://www.doksi.atw.hu

hát ez egy jó kérdés!
Talán azt kellene megkérdezni, aki ilyenkor nem kapcsolja ki a tempomatot arra a kis időre...
Ha ze magyarézat egyénként,a kkor annyi, hogy lehet a 80-al haladónak annyi a végsebessége. Mivel mint említettem 9 óra vezetés/nap, tehát ha hosszú órákban gondolkodunk akkor nap végére ha mindíg lassítgat elengedni a másikat, stb... akkor a nap végére akár lemaradhat egy parkolóról vagy egy rakosásról, vagy épp nem ér oda időben a parkolóba hogy kivegye a pihenőidejét. Bármi is lehet az oka, de ezt mindíg az tudná elmondani, aki "nem enged" egy kicsit. Ha ráérne biztos vagyok benne, hogy kicsit lassítana.

Bizonyára az autósnak minden esetben fontosabb, időben célba érnie (mint egy fuvarosnak, aki ebből él), hátha a gyereknek nő a foga, vagy épp hasmenése van a szomszéd kutyájának.. Ha meg az autósnak tényleg igen fontos , sőt életbevágó időben érkeznie, nem 82-vel előz.

udv
letix

---------------------------------------------
linux alapparancsok - http://www.doksi.atw.hu

Ha légkondis autót akarsz akkor vegyél olyat.
Ha már most tudod, hogy nem felel meg, akkor 70 hónap nagyon hosszú idő lesz.
Az utólagos légkondi szerelés nem olcsó és nem is jó. Mindig problémád lesz vele nem szabad belefogni, olyan autót vegyél ami megfelel az igényeidnek.

Szia!

Nem véletlen, hogy 1.4-es kocsikba nem nagyon tesznek klímát.
Bár nem tudom mennyi lóerő van benne, de a klíma rendesen visszavetné a teljesítményt. Nálam az 1.4-esben (nem Skoda) még az is észre vehető, ha bekapcsol a hűtőventillátor.
Szóval azt a klíma dolgot azért gondold meg!

Üdv,
Imi

"Lehetséges amúgy légkondit venni egy ilyen autóba, s ha igen milyen árban lehet?"

Jobban jársz ha klimásat veszel, ha szükséged van rá.

"Nem véletlen, hogy 1.4-es kocsikba nem nagyon tesznek klímát."

Ez nem igaz, mert speciel az Almera-mban van. :)

A skoda minőséghez nem tudok nyiltakozni, de vw csoport tagja.
Olyan rossz nem lehet.

Annyit tudok hogy ha nem akarsz olyan autot, ami többet van szervízben
mint hazsnálatban, akkor japán autot vegyél!
Sorrendben:
Nissan, Toyota, Mitsubishi, Mazda. :)

"Nem véletlen, hogy 1.4-es kocsikba nem nagyon tesznek klímát.
Bár nem tudom mennyi lóerő van benne, de a klíma rendesen visszavetné a teljesítményt."

Olyat kell venni, amiben képesek normálisan kezelni ezt a problémát. :)

Az 1.4 -es diesel Corollámban ha maxon jár a klíma, akkor sem veszed észre a gyorsuláson. Ugyanis van benne egy elektronika ami, ha észreveszi hogy kell a nyomaték (emelkedőn mégy, vagy odalépsz neki), akkor leveszi a klímáról a meghajtást....

7 éve vettem egy teljesen új, 1,4-es klímás Skoda Fabia Combi-t. Azóta szinte csak olaj kellett bele. A legnagyobb hibája eddig egy néhány ezer forintos jeladó volt. A klímát bekapcsolva is lehet vele közlekedni. Nem rakéta, de megbízható autó.

--
trey @ gépház

A címben feltett egyszerű kérdésre, egyszerű válasz: NEM! Vegyél valami használható autót valami normálisabb márkából.

Nekem Skoda fabia cool combi 1.4 MPI-s gépjárművem van.
Öreguras, de megbízható jószág, főleg annak, aki nem rakétázni akar.

hiba lista 4 használt év alatt:
1 fényszóró izzó
1 helyzetjelző izzó
1 féklámpa izzó
1 féknyomás gomba
2 szilent elöl (skoda helyett opelt javasolt helyette a futóműves)

Nekem a fékek kissé nyúlósnak tűnnek, de ilyen volt a VW Jetta II-ben is.
ha légkondi van gyorsulás csak nagyon pörgetve van.

Fogyasztása városi araszolósban horror, amúgy normál esetben elfogadható.
nekem 6.5 körül télen-nyáron

Kicsit billeg kanyarban, de simán hozzá lehet szokni.
Eléggé "jóindulatú" autó de csodát ne várj tőle. Ha így állsz hozzá nem fog csalódást okozni!

Remélem segítettem.

-TamsA-

Kb. ez az ügyeleti cégautó nálunk is, meg tudom mindenben erősíteni, amit írsz.

Itt annyi volt még pluszban, hogy 32-33e km körül (ha jól emlékszem) a fedélzeti komputer meghülyült és világított a lámpa, hogy valami gond van a motorvezérléssel. A flottakezelő elvitte szervízbe, megcsinálták, azóta oké.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Szia!

Nagyjából végigolvastam a hozzászólásokat, de egy alapvető dolgot mindenkitől hiányolok: Te mire akarod használni az autót?

pl.
város/autópálya aránya?
szállított csomagok, esetlegesen személyek száma?
számít-e a megjelenés?
mekkora költségvetésed van rá havonta?

70 hónapnál ezeket érdemes előre eldöntened, mert 2 év múlva már igencsak utálni fogod esetlegesen minden apró hibájáért, mégha az csak egy izzókiégés lesz is.
Miután ezeket eldöntötted, jöhet a dízel vs. benzin, kisköbcenti vs. nagyköbcenti, szabályos vs. szabálytalan közlekedéssel való fröcsögés...

Leginkabb varosban hasznalom majd. Evente max 2-3 alkalommal fogok szerintem kimereszkedni autopalyara akkor sem nagy tavolsagokra (Veresegyhaz, esetleg nyaralaskor valahova Balaton kornyekere, vagy Bécs). Ergo munkábajárás leginkább.
Szállított csomagok: én, barátnőm (együtt olyan 110-120 kiló :D), laptop, retikül.
megjelenés? :) Hát az én megjelenésem volt főnöknőm szerint gyerekgyilkos, szóval annyira nem számít az autó megjelenése, ez az autó ami megjelenésben számomra megfelelő amúgy.
Havi 40 felé nem nagyon akarok menni mindent összevetve (szervíz, kötelező stb, bérlet helyett majd szeretném a benzint inkább, ugyanannyi számításaim szerint, és még más izzadságszagát sem kell szagolnom, no meg 70-80 perc helyett 25 perc az út, ezt már lemértem). Ez így szerintem ennél kijön.
Dízelnek jobban örülnék az olaj ára miatt (mondjuk egy scenic már elég baráti a 4-5 literjével, ami lássuk be olcsó, csak ott a szervíz lehet drágább).
Azt hiszem megtudnék barátkozni ezzel az autóval (kinézet alapján, meg amit írnak róla véleményeket) bőven.
Szabálytalankodni nem szokta, csak mikor nem figyelek oda, ergo száguldozni nem akarok, A-ból B-be biztonságosan elérni annál inkább.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Nos azt hiszem, amiket leírtál, gyakorlatilag fedik azt, amit ez a kis Fabia tud. Az állapotát azért szerintem megéri felméretni, de ha megbízol abban akitől veszed, akkor jó vásárt csinálhatsz. A dízelt ne sirasd, ezeknél a kis autóknál jellemzően nincs több százezres futásteljesítmény ahol bejönne az ára. Viszont dízelmotor ha meghibásodik valószínűleg inged gatyád oda lesz...
Mondom ezt úgy, hogy nekem még sohasem volt 1,6 alatti kocsim, de úgy gondolom feladathoz kell az eszközt válogatni, nem pedig fordítva.
(Nálam persze bejátszik némi autóbuzis defektus, de nálad ez a leírtak alapján nincs meg. Ha mégis, akkor mostanában nagyon jó áron lehet szerezni 500, 600-as W140-es bálnákat, csak itt a 4-5 lityis fogyasztás elé még kell 1 számjegy :D )

a 12k havi törlesztő és a 70hónap mennyire fix (nőhet a törlesztő, vagy a futamidő?)? forint vagy deviza hitel?
mennyi ideig akarod megtartani? (eladásnál a klíma hiánya nagy hátrány)

Ezeket is hétfőn tudom, igazából csak japán yen ne legyen :).
Megtartani: Minnél tovább. Amíg működik, ismerősöm is 10 évesen adta el az autóját, mert beszámítottak egy újba elég jól.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Szánalmas egyesek mennyi hülyeséget össze tudnak itt hordani.
A fábiára visszatérve.. Ha műszakilag rendben van (hozzáértő nézze meg), akkor nyugodtan megveheted, kategóráján belül nagyon jó kis autó az.

Mondom ezt fabia tulajként (2003,1.2, > 120e közösen megtett km után) Olyan helyeken jártam a kis 1.2-essel melyet itt sokan a 200 lóerőkön túl el sem hinnének, ezért nem is mondom.

Olvastam, hogy az elektronika eleg sokszor beszarik, a lampak kiegnek igen gyakran, zorog az auto, valamint, hogy a futomuvel is vannak gondok. (Ennek olvastam ellenkezojet is :) ). Neked milyen problemaid voltak?

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

6 éves koráig semmi, aztán egymás után: féklámpa kapcsoló és hőgomba. Ezen kívűl néha nem világít a csomagtartó világítás, illetve 120 ezernél lettek csereérettek a fékbetétek és a lengőkar szilentek elől. Az időszakos szervízre hordom, szervízkönyves a mai napig. (Ha kell meg tudom mondani mi mennyibe került)

Besz@rani még nem sz@rt be egyszer sem, akármit is jelentsen ez, eddig cseréltem 4 tompított és egy rendszámtábla izzót összesen, zörögni csak a hólánc szokott a csomagtartóban téli időszakban. Futómű gyenge pontja a lengőkar szilent, párban cserélik, futómű beállítással együtt 30-35e Ft. Ez utóbbi eseén átlagos használat mellett 80 ezer km-enként cserére lehet szükség. Én sokat autópályáztam, ott tovább bírja.

"hozzáértő nézze meg"

Ezzel van most némi tapasztalatom: Amikor vettem egy Golfot átnézettem egy márkaszervízzel, 15.000Ft -ba fájt hogy összeállítsák a hibalistát. Kormány gépet kellet rajta generálozni, valamint minden szűrő, olaj, vezérműszíj csere volt még esedékes összesen 210eFt-ért. Ez a költség bele is volt tervezve a költségkeretbe.
Amikor a következő hétvégén, nagy levegővel hasítok az asszonnyal az M3-ason egy Wellness hétvégére újabb hiba jön elő a gépen: észerveszem, hogy fékezésnél elkezd rázni a kormány. Beigazolódott azonnali sejtésem amikor a kerék lekerült az autóról, hogy kopott a féktárcsa és deformálódott is már. Irány a legözelebbi Speedy szervíz, 55eFt féktárcsa+fékbetét csere. Néhány óra múlva megyek vissza a gépért, amikor mutatja a szerelő hogy lóg a jobb oldali gömbcsukló is. Fájdalmas gondolkozás után, mondom neki cserélje ki. Kiveszi a gömbcsuklót, és mondja hogy a gömbcsukló csavarja nem volt meghúzva rendesen, és kiverte a "jobb első kerék-csonkállvány" perselyét is. Vazzeg, erre már nincs 80e+szerelési díj pénzem, majd óvatosan hazaevickélek aztán keresek egy bontóst. Pár nap múlva megyek a sokadik földrajzilag elkülönített szerelőhöz, aki persze nem talál hibát a futóműben, de azt megállapítja hogy a főtengyely szimering cserére szorúl, illetve a kézifékkötél is be van rohadva. Közben még kiderűlt, hogy a hűtőcső kidörzsölődött, és kész szerencse hogy nem autópálya tempóban nyomtam le a visszautat, mert így pont a szervíz kapuban durrant el a hűtőcsövem. És még egy kerékagy csapágy cseréje is metörtént.
A Lángnál adtak ajánlatot egy 20eFt/db kézifékkötélre. Magyarázkodott az eledó, hogy számára is feltünően drágának tűnik, és hogy biztosan el van árazva a cikk, de nem talált managert aki megnézhette volna a bovden árát. Abban maradunk, hogy visszahív. Azóta sem hívott. Vettem viszont 2db hátsó féktárcsát, és fékbetét szettet. Most már annyit költöttem a gépre, hogy magam fogom beszerelni a hátsó féket.
Nincs egy szakember aki meg tudná mondani szétszerelés nélkül, hogy mi a baja az autónak. Az enyémet 3 független szakértő is látta, mégsem tudta megmondani egy sem az összes hibát. pedig ez egy VW ami kicsit jobb mint egy Skoda. Gyanítom hogy a Skoda is ugyan úgy viszi a vagyont, ha szervízelni kell mivel egy tulajdonosi körhöz tartozik.

Vannak olyan műszaki vizsga állomások, ahol végigcsinálják a vizsgát párezer forintért. Ott elég jól ki tud derülni sok probléma.
Felteszik a kocsit arra a "rázógépre" vagy mire, ott minden mechanikai baja előjön.
Ha újabb a járgány, a legtöbb márkaszerviznek van országos hálózata, ott lehet csekkolni az előéletét.

Pont ilyen vizsgaállomásra vittem el én is a verdát, rátették még a rázó gépre is, de a hibák egy része jött csak elő. Amikor elkezdték lebontani, akkor derült ki minden. Az autó újszerű volt, természetesen az előéletéről sem lehett tudni semmit, hiszen nem javítatták meg, így a szervízben sek került archiválásra munkalapja neki.

Klubtarsamnak van Fabiaja. Elmondasa szerint olajon es a kopoelemeken kivul massal nem kell foglalkozni, ha nem tolod ki a szemet.
Okolszabalykent elmondhato, hogy az ember mindig az alatta levo autohoz igazitsa a vezetesi stilusat. Egy kiskobcentis autoval vagy egy nagy batarral ne akarjon autoversenyzosdit jatszani. Arrol nem beszelve, hogy ha idiotaval kerul ossze azt engedje el.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

1.4 Classic-on belül melyik változat? Nekem 1.4 16V volt, az 100Le - meglepően jól tudott gyorsulni a kocsi, legalábbis az elterjedt 1.2 55Le változathoz képest. 2003-as gyártás volt, 2008 januárban adtam el közel öt évesen, akkor 1.3 millió körül számolták be.

Fogyasztás, úttartás és fékek kapcsán szintén fontos, hogy milyen motorral szerelték, mert a 16V100Le motorral jött elől-hátul tárcsafék és ABS is, a kisebb motoroknál hátul már dobfék van...

Annyit hozzátennék, hogy Toyota Corolla-ra cseréltem, amely közel azonos méretekkel rendelkezik, de erősebb kivitel (1050kg vs. 1275kg), a Fabia-ban mondhatni féltem autópályán menni.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Ezt a fekes dolgot megkerdezem mindenkepp holnap, mivel jo lenne a jo fek. Az ABS foleg jol jonne, igaz anelkul is elvagyok, de ABS-t biztonsagosabbnak erzem.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Szerintem nem lesz benne se ABS, se ASR, se hátsó tárcsafék, legalábbis 2003-ban ezt még csak a legnagyobb motorhoz tették be alapból. Városi autózáshoz tökéletes, az alváz és minden más gyakorlatilag VW Polo, ezért tudják szervizelni ott, ahol VW szerviz van.

Jól át kell nézni - nézetni, még a megvétel előtt. Csodák nincsenek, kategórián belül azonos árért közel azonos autót kapsz, bármilyen márkát nézel ki.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Az egyetlen Skoda amibe beülnék az az RS Octavia :)

Skoda 1.2 HTP: Hiába Taposod Paraszt (56 lóerő)

Az utólagos légkondi mindenképpen szívás.

Megeri. Nem rossz auto. Foleg, ha pl. kispolszkibol ulsz at.

Olyat sajnos meg nem vezettem. Egyszer kiakarom probalni, no meg a trabantot is :). (Ill. trabantot olyan 12 evesen vezettem, de nem nagyon ment a valtas :D). Ellenben akkora nyaklevest kaptam visszavitelkor, hogy jobban kilottem, mint egy ferrari :).

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Szintén Skodám van, igaz, Felicia.
Nekem nincs vele bajom, amire kell, azt tudja.
...hanem azt nem értem, hogy, ha 95%-ban arra a 25 perces útra akarod használni, akkor miért ragaszkodsz a klímához?
Mire nyáron lehűti az utasteret, jószerivel haza is érsz.

Nekem Fabia 1,4 16V Ambiente van, 2006-os. Másfél éve vettem, eddig komolyabb bajom még nem volt vele.

Klíma van benne, de ha bekapcsolom érezhetően lomha lesz az autó, meglehetősen erőssé válik a "motorfék". Ezért csak nagy melegben használom, általában a budapesti dugóban... :) Amúgy sem túl dinamikus, főleg ha "súlyosabb egyéniségeket" is szállítok.

Nem száguldozom vele, betartom a sebességhatárokat. Havonta 1-2x megjárom a Debrecen-Budapest-Debrecen távot autópályán, itt sem volt még sok gondom, bár valóban előfordul, hogy beragadok a külső sávba, és akkor bizony türelmesnek kell lenni. (Tudom, biztosan béna vagyok.) A többi városban, napi szinten. Így az átlagfogyasztásom 6,5-6,8l, de bele kell számolni, hogy nem régóta vezetek, szóval nem vagyok rutinos sofőr.

A fékkel nincs bajom, csak egy kis megszokást igényelt, nincs sok átmenet a "nem fog" és "nagyon fog" között. Az elektronikával sem volt még gond, leszámítva néhány apró érdekességet.

Az anyagi részét nagyrészt a biztosítás dobja meg, illetve az hogy nem szeretek gagyit venni semmiből (pl. abroncs, ablaktörlő cuccok).

Szia!

Minimális tapasztalatom van Skoda Fabia-kkal, de az a következő:

Nem tudom, hogy kombi vagy 5ajtós.
Mindkét autó egész jól használható, bár hátul hosszabb távon kényelmetlen. Magasabb embernek a fejtér, lábtér kevés.
A váltóra is azt mondanám, hogy átlagos, bár alapost meg tud kopni.
A fékekkel vigyázni kell. Valahogy hirtelen kezd el fogni a fék és akkor nagyon. Szokni kell.
A klíma utólagos beszereltetése megoldható, de veszett drága, ugyanis miszlikbe kell szedni a kocsit hozzá.

Egyéb karbantartása egyszerű, sok az utángyártott alkatrész, de a márkaszervízek egy része iszonyat drága és mérhetetlenül lehúzósak.
Fogyasztása lábtól, útviszonyoktól és fura módon gumiabroncstól függ. (Hajlamosak ismeretlen koreai és indiai gyártámyú gumikat tenni ezekre a kocsikra, amik azon kívül, hogy veszélyesek, átlag 0.4 -0.8 literrel emelik a fogyasztás 100km-en)

Nekem 6.2 (közút) és 8.3 (pálya + város) közt fogyasztott.

Az árról, de ez is az én véleményem: 70*12000 = 840.000 forint + árfolyamveszteség + átírás + casco (mert a hitelre vett autót casco nélkül használni elég bátor szerintem). Nos ennyiért egy klíma nélküli 5 éves Skodát máshol is kapsz. Egyszerűbben. A kérdés az, hogy milyen az autó előélete, volt-e törve, stb. stb...
Ami fix, hogy kell egy tételes átvizsgálás valahol amit Neked kellene fizetned az általad választott szervízben.
A futott kilométer sem mindegy, mert ugye nem kellemes a vétel után 2-3e km-rel vezérműláncot cseréltetni.

khhmmm:))

évekig szuzukival jártam, mindenki le akart taposni, villogni, szorítani és még sorolhatnám....hozzá kell tennem, hogy nagyon előzékeny és türelmes sofőr vagyok, figyelem az autóstársakat és ha tehetem beengedem, elengedem, elsőbbséget adok nekik. Mindegy milyen járművel közlekednek. Szerintem tegyetek Ti is így! Nekem nagyobb örömet okoz az ha megvillan elöttem a "duplaindex" a köszönet jeleként, mint, hogy letaposom a faszba.
Időközben a szuzuki lecserélődött egy kettőfeles turbodizel 2 tonnás pickup-ra. Érdekes dolgokat tapasztalok...még az X5-is óvatosan és diszkréten szinte elnézést kérve lopakodik a 3 tonnás vonóvasam felé amit a pickup seggén hordok, ha esetleg 130-al előzők egy román kamiont:))) Természetesen villantással meg is köszönöm a türelmét:))

Ha rávillantasz egy ilyen surmóra, le fog szorítani, kiszáll és kiveri a fogsorod."

Háát biztos van ilyen, velem is előfordult már ehhez hasonló eset még szuzukis koromban, aztán amikor kiszáltam a gagyi szuzukimbó' és udvariasan megkérdeztem, hogy az ak-47-es csövére való 40cm-es rohamkéssel vagy a hátsó ülésen rendszeresített favágáshoz használatos baltával szeretné megkonzultálni az előállt helyzetet, úriember visszaült a járművébe és sietősen távozott a helyszínről...:)) van ilyen de azért több a jó példa. Namost ezt csak azért mondom, hogy ne az autó típusa alapján mérjétek fel a sofőrt, mert soha nem lehet tudni, hogy esetleg egy állapotos kismamának anyáztok vagy egy elmebeteg vadállatnak akinél akár lőfegyver is lehet, stb...ezért fő a nyugalom és a higgadtság.

A topicindítónak, minden jóindulatom ellenére én lebeszélnélek a fábia vásárlásról, nézzél inkább valami mást, ha lehet japánt.

Nézegettem japán autókat is. 5-6 évet mennie kellene szépen az autónak, mivel kb. annyi időre szeretném a hitelt felvenni. Emiatt nézegettem 5 év körüli autókat. Suzukiból sajnos nincsen olyan ami ilyen korú, és nincs benne 200 000 km. Illetve suzukiból a régi swifttől idegbajt kapok (vezettem ideig, és nagyon nem szeretem), az új (sx4 vagy nem tudo ezeknek már mi a neve :) ) drága, wagon r+ -tól szintén kiráz a hideg. Egyéb japán autót nem nagyon láttam, nem tudom mit kellene nagyon keresni. koreaiból van dögivel, de koreai csodákat nem merek venni.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Nézzél használt szuzuki ignist, műszakilag tönkretehetetlen jármű, milla alatt lehet találni kevés km-est, nálunk van a cégnél egy amivel 5 évig én jártam, német pályákon ( nem vicc ), 220.000km van benne és még nem eszi az olajat!!! semmit nem cseréltünk rajta a légszúrőn, olajon, olajszűrön, pollenszűrőn, váltóolajon, gumin kívűl, de ezeket más gépeken is kell cserélni. Ja igen a futóműve mindent kibír, én még terepre is jártam vele:))

Igen, ha megkímélt. (o:

A helyzet az, hogy láttam már rommá hajtott 1.6os békalámpás civic-et, ami 12 liter benzint és 1.5 olajat evett százon.
Ugyanígy láttam már suzukit, amit szintén nem volt szabad megvenni.
Én olyan autót vettem, amit le tudtam informálni, ellenőriztetni, s ami tetszett. Vehettem volna mást, de nem tettem, mert nem tetszett.
Ennyi...
Igazából bármelyik megfelelő állapotú járgánnyal boldog lehetsz. (Ismerősnek sikerült olyan francia kocsit fogni amiben most 244ezer km van. S ebbe ő 180ezret tett gond nélkül.)

Lehet nem ide tartozik, de Skodát nem vennék. Használtam már vállalati Skodát de nincs róla nagy véleményem. VW tulajdonos már voltam, de még 1x azt sem vennék (lásd fent). Úgy alapból a német autók BMW, VW, Audi, Mercedesz igen szervíz igényesek, és rohadt költségesek. Én Ford-ra vagy Japán márkára esküszöm.
Hitelre meg autót nem vásárolnék. Csak annyiért vennék autót amennyi felesleges pénzem van.

Ha sima 1.4 MPI 60 vagy 68 lóerő (hengerenként 2 szelepes) akkor semmiféleképpen ne vedd meg, ezek a motorok zabálnak.

Egy 1.8 125 vagy 150 lovas turbó passat vagy octavia nem eszik ennyit, jó eszik többet is, de mekkora a kocsi, de ha ésszel nyomod neki akkor az is 10 liter körül van városban, és az 125 vagy 150 ló, tudom mert nekem is egy 54 lovas 1.3-as felíciám van, de teljesítményéhez képest zabál és nyomatékszegény is és már leírták itt, pörgetni kell mint állat.

Ha fábia akkor inkább 1.2-es kis háromhengeres 64 lovas, de lealább nem zabálja ki a szemed és még jó is, ráadásul hengerenként 4 szelepes, vagy 1.4-es 16 szelepeset kell venni, én mindenféleképpen csak 16 szelepeset vennék, mert nagyobb a teljesítményűek jobban gyorsulnak és kevesebbet esznek, ráadásul a váltókiosztásuk sem olyan rövid.

A Fábia 1.4 60 és 68 lóerős motorok lényegében megegyeznek a favoritokban lévőkkel, ezeket a nyomatékszegénysége és nagy fogyasztásuk miatt kerülni érdemes + kostrukciós okai vannak a rövid váltóattételnek, azaz minden hengerenkét 2 szelepes motorral szerelt kocsi ilyen.

Légkondi attól függ, hogy mennyi a paci benne és az cca 5 lovat levesz a motorteljesítményből.

Szervókormány: minden fábia alapból szervós méghozzá elektromos.

Fékek: vigyázni kell, hogy a sima 1.4 motorokkal szereltek és az első kiadás lehet, hogy elől nem hűtött tárcsafékes, ez sokat, sőt mi több én tapasztalom nyáron mindennap rengeteget számít, ugyanis a nem hűtött szimpla hamar felmelegszik és nagyon legyengül a fékhatás. Ez is számít ha fóleg sportosan vezetsz.

Itt volt aki írta, hogy dieselt nem, mert porlasztó meg stb: "hun van mán az az idő kéremszépen" ma már a szívódiesel a fábiákban is elektronikus befecskendezéses a PD TDI- iknek tényleg lehet valami gondjuk, de olvas utána.

Igenis dieselnél nincs takarékosabb autó, ha tehetném csak dieselt vennék, mert a gázolaj ára valóban kb. egyezik a benzinével, de nagy nyomatéka és kevesebb fogyasztása miatt nem kell gondolkodnod azon, hogy a családdal elmenj egy hétvégi kirándulásra, sajnos nekem kell.

A gázos autó, azzal tényleg gáz van mert a mélygarázsokból biztonsági okok miatt ki vannak tiltva azaz sorry, de nem mehetsz le + még hab a tortán, hogyha tegyük fel a benzines 1.4 60 vagy 68 pacis kocsidat át szeretnéd alakítani akkor igen mélyen a pénztárcába kell nyúlnod, mert a hengerenkénti befecskendezés és az azt vezérlő elektronika miatt a legdrágább beszereltetni + csomitartóból lefoglal egy jó adag helyet.

Egyébként már én is gondolkodtam gázos átalakításon, de elvetettem.

Üdv: Windows NT

"Igenis dieselnél nincs takarékosabb autó, ha tehetném csak dieselt vennék, mert a gázolaj ára valóban kb. egyezik a benzinével, de nagy nyomatéka és kevesebb fogyasztása miatt nem kell gondolkodnod azon, hogy a családdal elmenj egy hétvégi kirándulásra, sajnos nekem kell."

1.4-es diesel Corolla, 6.2 vegyes fogyasztással. (vidéki úton, fogyasztásra optimalizálva szolid 90-et tartva, jóval 5L alatt).

Mivel relative sokat autózok, (30-50k között egy évben) ez havi szinten 10-15 ezer HUF megtakarítás.)

Ja igen, lentebb olvastam, hogy vannak az A-ból B-be tipusú autósok. No ez vagyok én. Legyen optimális az ár/érték/kényelem arány, aztán teszek rá, hogy a 190-et lejtőn hátszéllel és min 50km-es szakaszon lehet csak "kigyorsulni".
Vazz, a múltkori 103-as előzésem is 30 ropiba került valahol Miskolc alatt. (A mocsok 60-al vánszorgó kisteherakármi kitakarta a 80-as táblát.) Kicsit jobban gyorsul a verda, és a 104 már egyel magasabb bonus sávba esik.

Ha ennyit mész megéri a diesel. Amúgy meg a diesel motor felára -azonos típust nézve- a benzineshez képest általában többszázezer forint, ami jó esetben is évek alatt térül meg. Szervizköltség is több lehet, ha beüt valami gubanc. Használtan meg dieselt venni sokkal rizikósabb, pont azért, mert általában azok használnak dieselt, akik sokat mennek. Aztán egy 250e Km-ről 80-ra visszatekert "keveset futott" diesel már nem biztos, hogy olyan jó vétel.

Ok, az enyémet 2.5 évesen vettem, elég reális futási teljesítménnyel vettem, és volt még rá fél év gyári gar.
Most kb 5 éves, mentem vele 2.5 év alatt kb 75 ezret (volt pár hónap pihenője is) és eddig csak az MMT szart be (semmi köze a dieselhez, Toyota specifikus, első szériásan még hulladék váltó), de azt meg végül sikerült garba kisírni. ( a gar lejárta után 1 évvel)

A Corsámban ennyi idő alatt már volt egy lambda szonda csere.

Ja, kb. 300k HUF külömbség volt anno hasonló korú benzines verziókhoz képest, anno 3 évre saccoltam a megtérülését.

1.4-es diesel Corolla, 6.2 vegyes fogyasztással. (vidéki úton, fogyasztásra optimalizálva szolid 90-et tartva, jóval 5L alatt).

Ettől többet várnék egy dízeltől. Nekem is Corolla van, benzines 1.6 motorral 110Le, ráadásul automata váltós, és a két éves fogyasztási átlag 7.7 l / 100km, kb. 1/3 Bp, 1/3 városon kívüli és 1/3 egyéb városi forgalommal. Mondjuk dugóban araszolva 9,5 - 10l körül fogyaszt, de nem is kell állandóan kuplungot csiszolni... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Teljesen hasonló a fogyasztásunk. Hozzád képest 14%-al kisebb hengerűr, 22%-al kisebb teljesítmény, és 24%-al alacsonyabb fogyasztás.

Egyébként hasonló menetprofillal (Bp, autópálya, egyéb) . klímával, automata váltóval 6.2L -es a két éves átlag (viva budapesti dugók). 90Le, 1.4 D4D motor.
Budapest nélkül simán 6L alatt lenne.

Bár megjegyezném, ha neked is MMT-d van, az nem igazán automata váltó, hanem egy normál kuplungműves (amit egy automatika kuplungol), így nem is tolja fel a fogyasztást annyira mint egy "normális" automata váltó.

Teljesen hasonló a fogyasztásunk. Hozzád képest 14%-al kisebb hengerűr, 22%-al kisebb teljesítmény, és 24%-al alacsonyabb fogyasztás.

Noigen, de itt dízel vs. benzin a két kocsi... :)

Bár megjegyezném, ha neked is MMT-d van, az nem igazán automata váltó, hanem egy normál kuplungműves (amit egy automatika kuplungol), így nem is tolja fel a fogyasztást annyira mint egy "normális" automata váltó.

Nem MMT, hanem "normális" (elektro-)hidraulikus automata váltó... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

"Noigen, de itt dízel vs. benzin a két kocsi."

Ja, benéztem. :)

Bár az a 24% az szerintem nem rosz. Ha nem vánszorognék minden reggel és este a Váci úton be és ki, akkor 6L alatt lenne... Egy vidéki túrát 5.5L-átlaggal megúszok.

Per pillanat éves szinten a dízel-benzin árkülönbség is 20-30k HUF. Már, ha nem játszák el az, amit tavaly (előtt?) nyáron, amikor 25Ft-val volt drágább a dízel.

A másik ok, a dízelre, hogy szeretem a hangját, és hogy nem kell 5000-es fordulatszámmal visító motor, hogy legyen némi nyomaték... :)

No meg a dízel olaj még vakondriasztásra is jó a kertben.

Asszony fél 9-re jár dolgozni. Ahoz 8 előtt ki kell rakjam a metrónál.
No meg általában 9-13 között online kell legyek egy meló miatt.

Jövőre meg teszek az egészre, mert asszony itthon lesz, én meg max 1-2 nap megyek be pestre. Nyáron meg még annyit sem.
VPN gyorsabb mint az M3 üresen...

"csak nem jön a kis zwei?"

De de. :)

Aztán lehet, hogy egy idő után már hétvégén is bejövök, ha másért nem aludni végre egyet az irodában. :) :)

Azt az útvonalat ismerem. Nem tudom beljebb mi a helyzet, de az M0 kihajtótól a Régi Fóti út elején levő a körforgalomig reggelente áll az egész.
Mióta kiszélesítették a Váci utat, és normálisan belőtték a lámpákat a Megyeri csárda előtt, egész tűrhető lett a Váci út.

látod, a kérdés jó :) de veresre gondoltam, ott nőttem fel és szinte mindenhol van vki, akivel nem kéne összefutni :) illetve fel kéne fedezni újra, mostanában nagyjából a gyros-osra korlátozódott a tevékenységem (aranyos cigánylány, A+++) meg a pékség éjszakai műszakjára (miért mindig ugyanazok vannak?), a tó környéki szolgáltatóegységeket viszont kerülnöm kell. :)

Az MB 1000-es emlékére
A létezés Skodája

Most 1.3LXi 50kW Feliciát használok. 140 000 km. Fogyasztás 5,6..6,4 l/100 km. Olaj fogyasztasa praktikusan a kotelezo csereben kimerul. Egyenlore megbizhato. Tartja a gyari parametereket. Gumi Matador.

Uzemi Felda 300 000 km utan sem akart szetesni, pedig azt gyurta mindenki. Még general javitas sem volt a motron. Kotelezo szerviz persze igen.

Hello,

Csak jókat tudok mondani a Fabiáról, tekintettel, hogy nekem is az volt, így egy kicsit elfogult vagyok. Az 1.2 -es 5-6 liter körül fogyasztott. Nem volt egy vadállat autó. Persze nem is ezt vártam tőle. Általában komótosan mentem vele de sehol nem hagyott ott és mindig számíthattam rá. Ami probléma volt vele, hogy kiégett az izzó de ezt azonnal cseréltem is. Egyszer életében még a hőérzékelő gombát is cserélni kellett. Ezen kívül csak a tankra kellett ügyelni, hogy ki ne fogyjon. A szervízben korrektek voltak, én csak ajánlani tudom. Persze minden a vezetési stílustól függ és attól, hogyan becsülöd meg.
Azért adtam el mert egy nagyobbat vettem. Az új egy Skoda Roomster, csak hogy magam után tudjam húzni a szobámat is...

------
http://szentendreinyaralo.hu

Majdnem végig olvastam az összes hozzászólást de teljesen egyikkel sem értek egyet...

Nekem egy 2000-es 115LE -s (tehát a gyengébbik) PD TDI Passatom van, kombi.
Komfortra még nem panaszkodott senki, pedig szoktunk járni teltházosan, pl családdal is. Átlagom jelenleg 5,4 liter. Most egy kicsit felment, mert megcsúsztam kicsit időben sok volt a 140-160 közötti autókázás (főutakon leginkább, lassít, gyorsít, előz, stb, stb). Barátnőm Debrecenbe tanul egyetemen. Mostanában annyira nem jellemző sajnos, de mikor rendszeresen jártam pályán a Budapest - Debrecen távot, akkor is 6, max 6,5 fél volt (tempomat 160). Pont a héten léptem át a 300.000 -et, pontosan 300.043km jelenleg. 10.000 -ként olajcsere. Nem gagyi, hanem belevaló PD TDI. Olajcserével együtt átnézetés, ha valami van, meg kell csinálni és alaposan, rendesen. Hosszútávon meghálálja az autó...
Mikor megvettem és telefonáltam a kocsiból többen kérdezték, hogy hol vagyok? Nem halloták a menetzajt. Ennyit a traktorhangról...
Szüleim autója egy Astra 1,6 16v (100Le), nyaralni azzal mentünk, enyémmel nem mertem a Tisza ártérre bemenni :) Hiába 100Le, nem megy, és iszonyat mennyit eszik. Még nagyon régen, a Passat előtt nekem is benzinesem volt (2 literes Omega). El nem tudtam volna képzelni magam dízeles kocsival. Mostmár el nem tudnám képzelni benzinessel.

De hogy konkrétabb legyek. Ha benzinest vennék, akkor minimum 2 liter, mert a kisebbekben nincs nyomaték, de inkább sor 6. Viszont az sokat eszik, így legyen inkább dízel :) Így a következő autóm nekem pl 525d lesz :) Bár ha Fabiát nézel, valószínűleg nem ugyanazok az igényeink. Nálunk céges autóként van Fabia, igaz kombi. Igénytelen, gagyi anyagok. Zajszigetelés olyan, hogy még a benzines is képes traktorhangon üzemelni. Könnyű, a karosszériát még az alföldön tomboló orkánok (értsd: szinte szélcsend) is dobálják. A motor amennyire gyenge, a fék annyira durva. Viszont biztonságosnak mondanám. Kolléga egy Mercit hajított ki vele a körforgalomból, majd beufgratott egy udvarba. Semmi baja nem lett senkinek, kolléga kicsit beverte a lábát, de semmi. A javítás önrészét kellett fizetni (~10%, ~80.000Ft) az sokkal jobban fájt neki...

Tehát ha a véleményeket nézed, azt is nézd, hogy kinek milyen elvárásai vannak. És az sem mindegy, hogy mondjuk egy ezerkettes zsiguli után ülsz bele, vagy egy négyes Golfból, vagy Ventóból. Ezért is lehet róla ennyi féle és változó vélemény. Én nem vennék, fentebb kifejtettem miért, de neked lehet tökéletes lenne és ódákat zengenél róla.

Bocsi mindenki, ha hosszú lettem.

Nem tudom, más írta-e, már akkora ez a topic, hogy csak összevissza beleolvasgatok, de szerintem ha autót akarsz venni, ne kérdezd meg senkitől, hogy jó lesz-e neked, mert maximum arra fog válaszolni, hogy neki jó lenne-e? Arra se biztosan.

Egyszer kérdeztem meg másokat, milyen autót vegyek, kaptam is tippeket az elképzelhető összes típusra és évjáratra. Végül inkább vettem egy olyat, ami kipróbálás után nekem tetszett.
Nálam még fontos szempont az is, hogy a várható költségek (részlet, biztosítás, üzemanyag, szervizek) elhanyagolható tételt jelentsenek a költségvetésemben.
Szerintem aki a bevételei 10-15 százalékánál többet is képes az autójára áldozni havonta, az nagy valószínűséggel nem magának veszi, hanem a szomszédai, ismerősei elámítására. Esetleg autóbuzi, de az ritka.

ja, asszony meg anyám választotta, sebességkorlátozást is rakattak bele, meg az egyik hátsó ülés helyett gyártattak bele gyerekülést fixen. :)
üzemanyag-limitem 15.000 Ft/hó, ha munkahelyen kapok prémiumot, párom felemeli 20.000 Ft-ra.
igazából nem is járok vele, néha kimegyek a garázsba, beindítom, brummogtatom pár percet, aztán sötétedés előtt bemegyek, megmasszírozom asszony lábát, gyereket megfürdetjük, társasjátékozunk meg barbizunk 1 órát, és lefekszünk aludni 9-fél tíz felé. :D

"teljesen mindegy amúgy a csajoknak, milyen a színe, túl van azon a kategórián. :)"

amúgy ez igaz, sokan nem is képesek értelmezni.
szó szerint, olyan, mintha mittudomén, etherneten küldenél egy gépnek pár random bitet, nem is foglalkozna vele, egyszerűen ignorálja, mert nem tudja értelmezni.
na néhány ember így van evvel is, nem tudja egyszerűen értelmezni a dolgot.
érdekes dolog ez, nagyon sok olyan emberi tulajdonságot tapasztaltam, amiket régebben nem...
meg amúgy nem is csajozok, asszony levágná a farkam. :)