DNS probléma

 ( sgabor | 2009. szeptember 28., hétfő - 17:25 )

Sziasztok!

Körülbelül két hét óta olyan problémával állok szemben, hogy szakadozik az internetkapcsolatom dns szervereinek elérhetősége. Kábelnetem van és egy Linksys WRT54GL -es routerem tomatoval. Van, hogy órákig megy a net egyszer csak meghal. A szolgáltató felé a gateway-t tudom pingelni csak a dns szervereket nem. A gépeimen statikus ip van beállítva ez miatt dns-nek a routert álítottam be. A router dhcp-n kapja a beállításokat. Azt sikerült elcsípnem, hogy újraindítás során előfordul, hogy kap ip-t és gateway-t a router viszont dns-t nem. Máskor újraindítom és már megy is kiválóan míg egyszer csak meghal. Routeremmmel lehet, gond vagy valami beállítás rossz, de akkor meg miért működött eddig?

Update: Csináltam egy olyat, hogy asztali gépemen beállítottam a szolgáltató dns szervereit és működik. A laptopomon ami teljesen dhcp-n kap mindent a routertől nem megy.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Újabb network-manager tudja a "DHCP with manual DNS" beállításokat, így DNS-t tudsz megadni kézzel.

Sajnos a probléma továbbra is áll. Azt már sikerült kiszűrni, hogy a router a rossz. Lehet, hogy valami hardveres rész megadta magát? A tomato-t is frissítettem rajta, de azóta is elveszti a dns elérhetőséget.

Ezt dobja a router:
"DNS Error - Server cannot be found"

rossz a router

Éreztem, hogy dobhatom ki. Pedig jó kis router volt. Milyen routert érdemes venni mostanság? Eddig az volt a helyzet, hogy ez a router osztotta a hálót a lakásban és a wifi része meg egy távolabbi pontra lőtte el külső antenna segítségével. Most azon gondolkozom, hogy kellene egy sima vezetékest venni (lehetőleg olyat amire tudok tomatot tenni) meg egy másikat wifivel amivel a távoli pontra tudnám lőni a netet. Mibe lenne érdemes beruházni, ami ezen kis hálónak megfelelne de nem is kerülne hatalmas költségbe, persze szeretném ha stabil lenne.

Állj ! Ha minden megy, csak a dns tűnik el a látóhatár szélén, akkor a router jó. ...vagy létezik olyan hiba, hogy mindenféle csomagot jól kitol és befogad, kivéve ahol a destination port az 53-as ? ....mert ha létezik ilyen hardware hiba, akkor publikáljuk gyorsan, világelsők leszünk ! ;)

Újraindítom az egész rendszert (modem és a router). Megy a net egy darabig. Majd egyszer csak megszakad, de általában a ping megy külső ip-re csak a dns nem elérhető. Pár újraindítás alatt észrevettem, hogy nem tudja felvenni a dns címeket a szolgáltató felől. Teljes áramtalanítás után általában elindul, és változó, hogy meddig bírja. Router nélkül megy hibátlanul. frissítettem a tomato szoftvert de nem oldotta meg. Amúgy meg már több, mint egy éve hibátlanul ment.

Frissítés előtt ugyanez volt a jelenség ? ..mondjuk ez lehet memória bibi pl...

Igen. Érzésre különben én is memóriára gondoltam.

Kölcsön routerrel kell egy darabig muzsikálni és ha azzal nincs ilyen gond, akkor ez kuka vagy felszögezed a fészer homlokzatára ha nincs ökör koponyád szarvakkal. :)

Miért nem adod meg kézzel a szolgáltatód (vagy opendns) szervereket?

Csináltam olyat is, hogy a szolgáltató (T-Com) DNS szervereit bevéstem, de néha akkor is megszakad, de jelenleg ez a megoldás működik. Ezzel tudok a legtovább netezni.

Vésd be a opendns (208.67.222.222 és 208.67.220.220) szervereit a gépeken(NEM A ROUTEREN) a DNS beállításokhoz és akkor 99.9%, hogy stabilan működni fog.