egy újabb fórum vagy mi

Szóval tisztelettel javaslom, ha ellenvetés nincs, hozzunk létre egy
olyan bejegyzést, ahova a lopott cuccokat lehetne bejelenteni,
ha szükséges, akkor pontos tipus, product number és gyári szám
feltüntetésével, így ha valamelyikünkhöz úgy kerül valami eszköz,
hogy nem bízunk az "eladó" történetében...
Nyilván nem hálókártyákra gondolok, inkább notebook, netbook, pda,
gps, mda, gsm, egyéb mobilcuccokra, ami kurrens, illetve értéke
mondjuk meghaladja a 10000 Ft összeget.
Innéttől (mi boltosok, szervizesek) vehetjük a fáradtságot meglesni,
hogy a részünkre kínált eszköz szerepel-e a körözési listán.

Nyilván értelmet akkor nyer, amikor így kerül elő egy ellopott
eszköz, de addig is, adjunk lehetőséget ennek is.

Mielőtt az ügymenettel kapcsolatosan kétségek merülnének fel,
elmondanám, hogy az esetek többségében az "eladót" el lehet küldeni
fagyizni, sétálni, etc, amíg mi "bevizsgáljuk" az eszközt.
Amennyiben a körözési listán szerepel, úgy az értesített rendőrrel
várhatjuk visszafelé a célszemélyt, aki aztán majd a kihallgatáson
főszerepet játszva azt csinál amit akar, az eszköz meg visszakerül
a gazdájához.

Kérem a véleményeket jól átgondoltan megírni, ne flame-be menjen át.

köszönettel: bthomyka

Hozzászólások

> ahova a lopott cuccokat lehetne bejelenteni,

Már van ilyen: a rendőrség.

> Innéttől (mi boltosok, szervizesek) vehetjük a fáradtságot meglesni, hogy a részünkre kínált eszköz szerepel-e a körözési listán.

Jó ötlet, de inkább a police.hu-n lenne a helye.

kevés annak az esélye, hogy munkaidőben a hupon kívül mást is
lesegetek.

egy kérdés, a rendőr mit tehet, amikor bejelented a lopást ?
elmondom: jegyzőkönyv, érzékeny búcsú, majd néhány hét múlva
az ügy lezárva, ismeretlen tettes, stb, stb, stb.

Meg kellene nehezíteni végre az ilyen lopásokat, illetve
az orgazdaságot is, de ezt csak úgy lehet, ha mindenki
megteszi ami tőle telik.
kezdetnek egy "lessük meg a hup körözési listát" meg is felelne.

--
Sony Vaio &

> Meg kellene nehezíteni végre az ilyen lopásokat, illetve az orgazdaságot is

Igen, egy országos (vagy nemzetközi) termékazonosító körözési listával.

> kezdetnek egy "lessük meg a hup körözési listát" meg is felelne.

Nem, nem felelne meg. Csak képzeld magad elé: hogyan nézne ki, hogyan/mennyit/mit lehetne benne keresni, stb.

Ehhez óriási adatbázis kell, és egy ezt célszerűen kiszolgálni tudó oldal. Ilyen formában ennek a fórumtopiknak szerintem nem arról kellene szólnia, hogy szériaszámokat írunk be hozzászólásként, hanem kitalálni, hogy hogyan kellene egy ilyen oldalnak működnie, majd utána megvalósítani és terjeszteni a hírét. Amúgy ez nem lehetetlen feladat, itt sokszorosan megvan a szükséges szaktudás, háttér: ha páran összeállnak, egyik összerakja az oldalt, a másik elkészíti hozzá a szükséges grafikát, a harmadik adja a tárhelyen, majd utána néhányan elkezdik terjeszteni a hírét blogokban, esetleg felhívják rá a szaksajtó figyelmét, akkor ez szerintem egy megvalósítható álom.

hát ha ezt megteszed a közösségért is, akkor egy Isten vagy.

korábban gondolkodtam én is, de úgy, hogy:
(domain reg, éves díjak, egyebek fedezésére)

-regisztrálhatod a saját holmidat mondjuk eszközönként 500 Ft/év
-lopás esetén főoldalra kerül mint körözött eszköz
-aki rátalál, rádtalál, így is visszakaphatod az eszközt
-a magyar királyi rendőrség marhán örül neki, mikor lefoglalnak
cuccokat, aminek eredetéről fingjuk sincs.

aztán süllyesztőbe került az ötlet.

--
Sony Vaio &

Nem hiszem, hogy ehhez óriási adatbázis kellene. Legalábbis az elején biztos, hogy nem. Ha van rá igény, akkor próbaként el lehet indítani egy ilyet itt, aztán ha úgy látszik, hogy kevés az erőforrás, akkor tovább lehet lépni.

Topik név kellene első körben. Mondjuk "Lopott áruk fóruma"? Persze ide nem a pipaálmokat kellene beleírni (azt hiszem Ferinél lopott cucc van), hanem azt ha tőled loptak el valamit is számlával vagy egyéb papírral tudod bizonyítani, hogy az valóban a tied.

--
trey @ gépház

Ok, de a postban azt olvastam, hogy a részedre felajánlott dolgokat akarnád lenyomozni. Ahogy fentebb írták, erre ott a rendőrség. Itt nem hiszem, hogy sok Sherlock Holmes lenne. Én pedig arról írtam, hogy ha ellopták az izébigyódat és annak a sorozatszámát tennéd itt közzé. Pont a másik fele a dolognak. Ennek szerintem több értelme van.

--
trey @ gépház

Az ötlet nem rosz, de a kereskedő meg ha megakar venni valamit valakitől ne pult alatt tegye , hanem hivatalosn, adásvételivel/gyáriszámmal/igazolványszámmal(esetleg fénymásolat mellékletként).Sajna a licitálós oldalakon baromi könnyen ellehet passzolni az ilyen dolgokat
és aki megveszi majd elakarja adni viszi el a " balhét".
Az illetékes hatóság meg ha be is van jelentve "xarik" az ilyen kis tételü dolgokra, mivel nincs létszámuk, (kedvük) ezekkel foglalkozni, meg ugye sokan be sem jelentik....

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090

Alaplahibás P4 notebokk alkatrészek eladók :
processor, memória, dvd iró, kijelző... oszt bótos legyen a talpán aki a "lopott" szétbontott alkatrészek megvétele után nem lesz orgazda :)))
Ammedig az állam nem gondoskodik a polgárok megélhetéséről addig lesz " megélhetési bünözés" és ameddig 20eft ig csak szabálysértés utána meg ejnye bejnye többet ne tegyél ilyet nem sok jó várható. Azh a kör aki ebből él nem a boltokba fogja vinni hanem gyorsban eladja akárhol bárkinek....

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090

112 is a joke. Két hete 15 percen keresztül nyomta a marketing szöveget a 112 magyarul és angolul, mikor egy bűncselekményt akartam bejelenteni, hátha forró nyomon fülön csípik az elkövetőt.
Meguntam: 107: 3 perc, megyei kapitányság. Mint kiderült a megye egy másik városában vagyok, így átkapcsoltak a helyi kapitányságra. Eddig 20 perc telt el. Ekkor felvette egy rezignált hang, majd, miután elmondtam, hogy egy bűncselekményt kívánok bejelenteni, azt mondta, hogy "Ne már, mi van ma? Na, mondja, mit látott."... A részleteket nem akarom közzétenni, de egy csúcskategóriás laptop ára meg sem közelítette a bűncselekmény volumenét. 30 perc és követelt helyszínelés kellet ahhoz, hogy a rendőrök megjelenjenek.
Szerinted lenne értelme?

--
Én egy divathupper vagyok. :)

A 112 köztudottan egy központi telefonszám, és az oda beérkező hívásokat továbbítják az illetékes hatóságoknak. a 112 célja, hogy nemzetközileg legyen egy szám, amit tudod hogy hívhatsz ha baj van, de kicsiny hazánkban ha a 112-őt hívod az illetéskes szerv helyett, akkor kb 15-20 perccel meghosszabítod az értesítést. Egy munkavédelmis tartott minap előadást ő mondta, hogy "SOHA NE HÍVD A 112-ŐT".

.:LISA PHP Framework:.

Beszmacen is van ilyen témakör, itt miért ne lehetne?

Még az átkosban hallottam, hogy ahol nem folyik vér ott csak a KRESZ miatt tesz bármit is a rendőr...

Mi biztosítja a false positive bejegyzések minimalizálását? Mert ameddig pár jóbarát felteszi egy oldalra a lopott cuccaik sorozatszámát, addig eléggé esélytelen, hogy false pozitive bejegyzés kerüljön fel, de annak az esélye is csekély, hogy lopott cuccra bukkanjanak valahol, hiszen kevesen használják.

De ha kinövi magát, akkor mi biztosítja azt, hogy nem árasztják el az adatbázist olyan sorozatszámok, amelyek nem lopottak? Mert beviszi az legális ügyfél a gépét a szervizbe, ott látják, hogy lopott, hívnak rendőrt, és a második ilyen esetén az egész projekt mehet a kukába, mert vagy a rendőr nem fogja komolyan venni, vagy az ügyfél perel, vagy mindkettő.
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

ezt úgy találtuk ki, hogy a regisztráció után a termékről szóló
számlát és garilevelet kérjük pdf-ben elküldeni, majd a feldolgozást
követően a reg életre kel. innéttől a false pozitive bejegyzések
csökkentésre kerültek.
de természetesen várom az egyéb ötleteket, ha ez az út nem járható.

--
Sony Vaio &

en ugy tudom, hogy ha atveszi az uzlet a gepet / vagy akarki mas, akkor minimum egy atadas-atveteli akarmit irnak rola. az nem eleg bizonyitek ahhoz, hogy megsem lopott? tehat, tegyuk fel, megveszed a gepet, az elozo tulaj felnyom, hogy lopott, te meg szepen meglobogtatod az atadas-atveteli akarmidet, es igy mindenki boldog.

A tulajdonosoknak miért is lenne jó ide beregisztrálni, pláne beküldeni a számlát, ami esetleg senki másra nem tartozik?
Nagy értékű eszközökre inkább kell venni biztosítást, ez pár ezer Ft szokott lenni, ami térít, ha megsemmisül, vagy ellopják.

De persze meg kell csinálni, hátha működni fog, csináld, lehet, hogy lesz belőle valami értelmes, és megkerül pár ellopott laptop.
Ártani nem ártasz vele senkinek avval hogy létrehozol egy ilyet.

Nem vagyok ellene de azért rávilágítok az árnyoldalára a dolognak:
Adatbázis orgazdáknak?

A magyar realítás:
Ezután mikor a boltba bevisznek egy ilyen gépet akkor a boltos felcsapja a "katalógust" és azt mondja: Oppá, ez egy lopott cucc, így nem ér 20e-t, csak 5e-t adok. És már szedik is darabokra.... (hasonló kísérlet: http://lopottlaptop.hu/)

Bizony, és még egy dolog eszembe jutott. Pl, hogy egyébként a nem orgazda miért nem élne a lehetőséggel. Mert az, hogy a rendőrség bevárása is pár órát elvesz az életéből, majd jegyzőkönyv, stb. csak egy dolog. De! Most figyelj: Ezután még minimum egy alkalommal a rendőrségen is tanúvallomást kell tennie, ami megint nem 2 perc, ráadásul időpontra kell menni,stb. Ennek elmulasztása súlyos tízezrek. És akkor van még egy ami a legütősebb! A bolt/boltos sehova nem megy. Pont ott lesz ahol "elcsípte" a lopott cuccot, a jó nagy kirakataival együtt....

Éppen érintett vagyok a dologban. Nekem csütörtökön lopták el a laptopomat. Az illető ma használta is, mivel a gépen telepítve volt egy LogMeIn kliens, így tudom az IP címét a tolvajnak adott időpontban. Holnap megyek a rendőrségre feljelentés kiegészítést tenni. Emellett én támogatom ezt a kezdeményezést. Szerintem egy ilyen adatbázis messzemenően segítené a használt eszközt vásároló embereket.

Egyébként Ti mit tennétek a helyemben? A whois inviteles IP címet dobott ki.

Szerintem a fórum címe nem elég informatív.

cd334

"Egyébként Ti mit tennétek a helyemben? A whois inviteles IP címet dobott ki."

Hát, ez jó kérdés. A rendőrségre valószínű nem várnék, mert mire lépnek valamit, nemhogy a tolvaj eladja fillérekért a gépet, de addigra kijön 3-4 új generáció is a laptopból. :) (vagy inkább :( )
Valahogy saját kézbe próbálnám venni az ügyet, invitelnél valami úton-módon megpróbálnám megszerezni az ip-hez tartozó címet.