Itt a MorphOS 2.3

Tegnap délután megjelent a MorphOS 2.3. A 2.2 óta több mint nyolc hónap telt el, és a srácok nem unatkoztak ezalatt az idő alatt.

Hogy kapásból lelőjjem a poént, a sokak által régóta várt Mac Mini G4 support viszont nem került be ebbe a release-be, majd talán a 2.4-be. Lássuk az enduser nézőpontbol legfontosabb változtatásokat címszavakban:

* Rengeteg USB hibajavítás. Sajnos a 2.x sorozat eddigi USB támogatása nem érte el az 1.4.x szintjét, amely ugyan kevesebbet tudott, de azt jól. A 2.x-ben rengeteg minden került be a "Poseidon" fantázianévre hallgató USB stackbe, többek között egy vadiúj USB driver is, de nem teljesített valami fényesen. Ennek most vége, tucatnyi hibajavításnak köszönhetően az USB alrendszer újra régi fényében tündököl. Stabil, gyors és továbbra is az egyetlen az amigás rendszerek között, ami USB 2.0-t is tud.

* ide.device hibajavítások. A korábbi verziókban sok gond volt az ATÁ-ra dugdosott CF kártyákkal, de végre rendesen működnek. Ennek főleg a teljesen zajmentes gépre gyúró Efika felhasználók fognak örülni. Ezen kívül találtak egy régi de elég jelentős bugot is, miszerint az ide.device egyel több szektort jelentett le a háttértáron létezőnél, ami adatvesztést okozhatott bizonyos esetekben, és persze a merevlemez hibás partícionálását okozta. A hibát kijavították, valamint a kapcsolódó Toolok kaptak egy plusz módot, amivel helyre lehet rakni a winyónkat, ha érintve lenne a problémában. (A rendszer szól, ha igen.)

* A "3D layers" névre hallgató compositing implementáció is kapott egy jelentős vérfrissítést, többek között mostantól futási időben konfigolható, hogy compositingot vagy a régi 2D megjelenítést akarjuk-e, ráadásul ez minden képernyőre külön is beállítható. És megintcsak, ennek főleg Efikán, (vagy gyengébb grafikus kártyával) van jelentősége, ahol a korlátozott memóriaméret (128MB) miatt, ha sok compositingos képernyőt használtunk könnyen kifutottunk a szabad RAM-ból. Mostantól pl. a desktopot használhatjuk compositinggal, míg az egyéb képernyőket, ahol ez nem olyan jelentős (browser, levelező, kinek-mi) kikapcsolt compositinggal, így növelve a teljesítményt és csökkentve a memóriaigényt. Ezenkívül van már automatikus képernyő double és tripplebuffering, új effektusok (pl. ablakok átméretezéséhez), stb.

A fenti három a legjelentősebb változtatás. Ezenkívül kisebb hibajavítások tucatjai, új utility-k (pl. WakeOnLAN parancs, SetClockNTP parancs) egy új képernyővédő, immár Efikán is működő RAMDebug (a rendszer debuglog a RAM-ba kerül, a sorosport helyett, és túléli a resetet is akár), az eddig csak külső "contribution"-ként létező C= Installer remake, és sok más apróság került be a 2.3-ba végül. Ezen kívül a készítőjét az userek körében szupersztárból élő legendává tevő OWB/MorphOS böngésző 1.4-es special edition változatát is tartalmazza az ISO.

Persze a fentiek csak azoknak hasznosak, akik már vannak olyan szerencsések, hogy van egy Pegasosuk, vagy Efikájuk, mert a Mac Mini support tovább csúszik... De azért a közelgő vihar első cseppjei már a 2.3-on is rajthagyták a nyomukat. Hogy a HDConfig nevű partícionáló már a gyakorlatilag a 2.0 óta tud Mac-es formátumú HDD-t partícionálni az körülbelül közismert, de a 2.3-ba bekerült sok más is, amit bíztató jelnek vehetnek az érdeklődők:

* az Info nevű kötet-információs parancs mostantól ismeri a HFS-t és a HFS+-t is (az ext2/3, SGI-XFS és az NTFS mellett)
* megjelent egy új, ShiftClick nevű utility, az egygombos egerek szerelmeseinek (régi Mac egerek, és persze iBook, PowerBook...)
* Eject képernyősáv plugin, a CD-k kiadásához, ha nincs hardveres gomb az optikai meghajtón (jellemzően Apple gépek, ugye)
* már a Mounter nevű utility is támogatja a Mac partíciós táblákat, valamint a HFS/HFS+-t.
* HierarchicalFileSystem, vagyis HFS+ driver, a Mac fájlrendszer olvasásához.

Letölthető innen, részletes releasenotes (angol) itt.

Összességében a MorphOS 2.3 az eddigi leggyorsabb, legjobban tesztelt és legjobban működő kiadás a 2.x-es sorozatból. Immár szinte minden szempontból teljes értékű operációs rendszer, és megítélésem szerint hosszú évek, ha nem évtizedek óta az első olyan Amiga-gyökerű rendszer, amelyet már-már egy "egységsugarú", amigás múlttal nem rendelkező user elé is oda mernék rakni. A desktop gyors, kinézetre és tudásra is modern és gyönyörű, telepíteni egyszerű, kompatibilis a legtöbb rádugható kütyüvel, a legfontosabb programok és utility-k pedig alapból benne vannak, vagy könnyen elérhetők a netről. Ez pedig mindenképpen kritikus, ha a remélhetőleg nem túl távoli jövőben egy Apple gépen is fut majd a rendszer, ezáltal pedig talán olyanokhoz is eljuthat, akik nem az amigás múlt miatt szavaztak mellette.

Hozzászólások

Mindig úgy olvasom ezeket a híreket, mintha egy idegen bolygóról érkeznének (ahol ugyan nem alkalmas a légkör az életbenmaradáshoz, mégis elég vonzó ahhoz, hogy néha már egy űrruha beszerzésén gondolkodom).

minden moprhos-os cikk/blog olvasásakor fáj a szívem, hogy nem tartozom a célcsoportba és még kipróbálni sem tudom vmi virtuális környezetben.

+1, a fentebbiekhez. Sajnos se időm se pénzem nincs arra, hogy meg pegasos-t beszerezzek. Pedig nagyon csábító.
szerk.: uff, eltévedtem. pegasos helyett efika-t akartam írni.

Az AmigaOS 4.1 a következő gépeken fut: AmigaOne SE, XE, és microA1, Pegasos II valamint ACube Sam440EP és Sam440EP Flex. A 4.0 fut PowerPC-s Amigán is. Ezen kívül van egy befejezetlen, kiszivárgott, illegálisnak számító, pre-alpha változat Mac Mini G4-re is, de az nem fut minden Mac Minin, csak a legutolsó revízión és azon is hol igen, hol nem. Az OS a gép mellé ha jól rémlik 105 EUR-ba kerül.

A MorphOS 2.x a következő gépeken fut: Pegasos I, Pegasos II valamint Efika. A régebbi 1.4.5 létezik PowerPC-s Amigára is, valamint kb. egy éve ígérik a Mac Mini G4 változatot, valamint terjengenek a neten olyan screenshotok, amin a fejlesztői rendszer egy PowerBookon fut... A MorphOS regisztráció 150 EUR-ba kerül és hardverlockos, vagyis minden gépre meg kell venned ha több géped van, és gép-specifikus kulcsot kapsz. Viszont a major verzion belüli frissítések ingyenesek, a 2.3 ugye a harmadik ingyenes update a 2.x-hez, az elmúlt egy évben.

Összességében, ha olyan gépet akarsz, amin mindkét rendszer teljesértékűen fut, akkor egy választásod van: ez pedig a Pegasos II. De ez meg pont ezért baromi drága, és akkor még az oprendszereket nem is számoltuk. Vigyázat, belépés csak fanatikusoknak. :P :/

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-