Dual Sata külső diszkdoboz - milyent?

Sziasztok.

Egy a @topic-ban emlegetett holmit szeretnék itthonra, 500Gb-os WD RE ikreimnek.Egyelőre egy böhöm nagy spire házban laknak, egy
intel atomos lapon lógva.

Eddig jól tette a dolgát, de fölösleges. NAS-ként egyáltalán nincs kihasználva, nagy, relatív hangos (laptophoz képest, amivel használom az adatokat)
"sokat" fogyaszt. Valamint, tekintve a 100mbites itthoni hálót, lassú is. Egy usb-s külső diszkdoboz bőven elég lenne, usb-n gépre kötve még gyorsabb is lenne, remélhetőleg halkabb, alig fogyaszt többet, mint maguk a vinyók, és ha cipelni kell, könnyebb is berakni táskába laptop mellé, mint egy full-tower házat :)

A gondom csak az, hogy nem tudom, mennyire megbízhatóak ezek a dobozkák, tudnak-e NCQ-t, SMART önellenőrzést (vagy azt lehet usb-n keresztül is?) mennyire szeretik a folyamatos üzemet, stb. Valamint, raid1 hogyan kivitelezhető? Ez például jó is lenne rögtön, de az ára elriaszt. Ez még bőven beleférne árban, de a JBOD tudtommal Just a Bunch Of Disk "raid" módot takar, azaz egy nagy usb háttértárként látja a gép. De a gyártó siteján is úgy írják, hogy:

Aluminium case with JBOD function (PC detect two drives at one USB cable)

Azaz tényleg külön-külön kezelhető a két hdd?
Mert akkor sima ügy, softraid. Még titkosítva is lehetne loop-AES-sel, stb.
De ha nem, akkor max két partícióra formázni, közöttük kihagyni annyi helyet, hogy biztosan külön lemezeken legyenek, és úgy.

Ti milyen megoldást használnátok/javasoltok?

Hozzászólások

nekem freecom data tank van 1tb -s verzio (2x500samu jbod -ban), sebessege kielegito szamomra, igaz 800-as firewire -n boklasznak az bitek az egyseg es a gep kozott (50mega alatt ritkan masol). usb -n is kepes 25koruli sebessegre.
hibai azok, h smart dolgokat nem latom alapbol, gyari ventije picit hangos es vegul baromi draga volt.

-----------------------------------------
lowfast