OOo Writer oldalszám az első lapon

 ( elephant | 2009. április 14., kedd - 0:45 )

Sziasztok!

Hogyan lehet elérni, hogy az OOo Writer az első oldalra ne tegyen oldalszámot az "élőláb"-ba csak a második vagy harmadik laptól kezdve?

Köszi a segítséget!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Már volt, de a lényeg:
Két oldalstílust kell definiálni, az egyiken legyen lábléc, a másikon ne. Egy régebbi topicban leírtam lépésről lépésre, hogy hogy kell, ha akarod, megtalálod.
Csaba

Lehet, hogy a fenti hozzászólá is kb ugyanez. De én így csinálnám:

1) Új dokumentum
2) Megjeleníted a stílusok és formázás oldalsávot (F11)
3) Az oldalstílusokat kikeresed benne (negyedik ikon a tetején), és megjeleníted az összes oldalstílust (alul "Minden" kiválaszt)
4) Duplakatt az "Első oldal" stílusra, ezzel az 1. oldal "Első oldal" stílusú lesz
5) Az első oldal tartalmát beírod.
6) Beszúrás --> töréspont. Típus legyen "Oldaltörés", Stílus "Alapértelmezett", Oldalszám megváltoztatása kipipálva, oldalszám = "1"
7) Beszúrás --> élőfej --> alapértelmezett (Azaz élőfejet (fejlécet) rakunk csak az Alapértelmezett stílusú oldalakra)
8) Beszúrás --> Mezők --> oldalszám (még az élőfejen vagyunk)

és kész. élőfej helyett élőláb, ha alulra kell. Nem valami egyszerű, de nekem sokévi használat után (staroffice 5.2 óta) elég jól beidegződött az OpenOffice-logika.

Sajnos a word minezt teljesen máshogy csinálja, ugyanis a wordben szakaszok és nem oldalstílusok vannak. Emiatt Word formátumba nem mindig kompatibilis módon menti el a doksit. Inkább odt-be mentsd tehát.

Köszi, így tettem, működött.
Persze hogy odt, aztán pdf.

mondjuk a wordben az oldalszámos panelen meg lehet kérni hogy az első oldalt légyszi hagyd ki, és kész.

-----------------------------
Ubuntu 8.10

Hát igen, a word egyszerű, az Oo.o viszont logikus (programozói agyra van tervezve). A word 2007-ben valami eszméletlen, hogy az új ribbon ui mennyire megkeverte többek között az oldalszámozást is.

Ez most életet mentett. (A laptopomét meg az idegrendszeremét is) Köcce!

--
Kodály Zoltán azt mondta: "Legyen a zene mindenkié". Én inkább neki hiszek mint az ASVA-nak.

Egy kérdésem lenne: Amennyiben az első három oldalra nem kellene oldalszám, a negyediktől pedig 1-től kezdődő oldalszámozásra van szükség, hogyan változik a fenti megoldás? Előre is köszöntem...

Sehogy. Ez pontosan az, ami neked kell. Az "Első oldal" stílust akárhány oldalig használhatod, ne rakj rá oldalszámot, akkor _nem lesz rajta oldalszám_.
Csaba

Az első három oldalnál "F11->első oldal" ismétel. A negyediknél beszúrás->töréspont a megfelelő paraméterekkel, majd beszúrás->élőláb, majd beszúrás->mezők/oldalszám. Erre berakja nekem a második oldaltól az oldalszámot és aminek az elsőnek kellene lennie, az a 4-ik. Szóval nem értem...

Vagy fogod és beállítod az offset-et egy negatív számra.
Belerakod a footer-t, majd abba a pagenumber-t, majd azt kijelölve kettőt kattintasz rajta. Ezek után megjelenik egy dialog, aminek a jobb alsó sarkában az offset-et -1-re állítod, vagy -2-re, vagy -3-ra, ízlés szerint.

Ezzel az a gond, hogy bekavarhat a tartalomjegyzékbe, ott elcsúszhatnak az oldalszámok.

Nálam még SOHA nem fordult elő, de lehet hogy így van.
Bár én mindenhol heading-eket használok rendesen és azokat nyomom bele a table of content-be.

Ezért írtam, hogy előfordulHAT. Nekem is rendben volt a legtöbbször, de futottam már bele. És akkor a google alapján kiderült, sokan mások is. Ami az oldalformátumok használatával kiküszöbölhető. Egyébként TOC-ot a heading-ek alapján csinál alapesetben, és én is úgy szoktam. De azt meg nem mondom, milyen körülmények fennállása esetén csúszik el a TOC oldalszámozás a lap alján lévő ofset-teltől. Csak jeleztem a saját tapasztalatom (és mások tapasztalatát).

Másik előnye a page format használatának az ofset-tel szemben, hogy lehet az elején oldalszám nélkül (címlap, ilyenek), aztán római számos oldalszámozás (TOC, meg a nem főrészhez tartozó dolgok), aztán rendes arab számos oldalszámozás a főrésznek, esetleg a végén (mondjuk mellékletek) ismát előlről kezdett oldalszámozás.

ott a pont

Azért az ofset-nek is van előnye: MS Office alatt is működik.

Röhögni fogsz, de amit most írok doksit, abban előfordult, hogy elcseszte az oldalszámozást a tableofcontents-ben. :)
Nagyon rossz előjel volt beszélgetni erről. Legközelebb majd arról bszélünk, hogy nem indul el az OO és nem fog nálam elindulni. :)

Most legalább már előre tudtad, miért. Megspóroltad, hogy én a google előtt egy jó fél órán át kísérleteztem a beállításokkal, meg a TOC újbóli beszúrásával, meg folyamatosan szitkozódva, hogy miért nem megy. :-D