Fekete sáv _hozzáadása_ videóhoz

Üdv!

Van egy videóm, aminek 320x180-as felbontása van. Én ezt szeretném átkódolni a mobilomra, aminek a videólejátszója kicsit bugos. Ugyanis ha az átkódolt videó méretaránya nem egyenlő 4:3-al, akkor az üres helyet a legalsó pixelsorral tölti ki. (Olyan, mint amikor elakad a scanner feje félúton.) Ha meg átméretezem ezt a videót 4:3 arányúra, akkor nyilván elég torz képet fogok kapni.

Ezért kitaláltam, hogy valahogy hozzá kellene adni egy 60px magas (vagy még jobb lenne 2x30px magas) fekete sávot a videóhoz. Viszont ezt nem tudom, hogy hogyan lehetne megoldani.

Gondoltam a mencoder crop funkciójára, valahogy így: crop=320:240:0:-30, ezt nem fogadta el. Ezután próbáltam a crop=320:240:0:0-t, de ez se vezetett célra. Más ötletem sajnos nincs. :(

Szóval a kérdés, hogy a fenti problémát mivel, és hogyan lehetne megoldani? Mencoder megoldás lenne a legjobb, de ha nagyon muszáj mást is telepíthetek. :)

Szerk: elfelejtettem írni, hogy flv-ből kódolok mp4-be, hátha ez számít.

Hozzászólások

Majd akkor megnézem még egy másik videóval is, amint hazaértem. Egyébként az az érdekes, hogy hozzáad a videóhoz fekete sávot, szóval jóval keskenyebb a hibás sáv, de sajnos egy keskeny sáv marad. És mivel az így hardcoded lesz, ezért elég bosszantó a dolog.

Még arra tudok gondolni, hogy a valóságban az a videó nem 320x180, hanem kicsivel keskenyebb, csak rossz érték van eltárolva a videó fejlécében. Ennek még utánanézek, bár nem valószínű...

10 centis papírból hogy 14 centi legyen, nem -4 centit kell kivágni, hanem 4-et hozzáadni. Amit te keresel, az az expand, nem a crop.

Ha azt akarja, hogy a kep ki legyen toltve teljesen (kb. "belenagyitasz" az eredetileg wide videoba es a ket szelen levo oszlopok leesnek), akkor kell levagas. A masik megoldas a szebb, mikor a 4:3 (vagy 5:4) keparanyba "tesznek" 16:9-et, olyankor kicsinyitik le az eredeti videot es lesz felul-alul fekete csik az aranyok megtartasa miatt. En a levagassal probalkoznek azert, egyszerubb.

===| 4 : 3 |===
***|*******|***
***|*******|***
***|*******|***
***|*******|***

elegge elnagyolt, de azert ertheto. :)

Megnéztem, hogy az eredeti, és az átalakított videó mérete milyen lett. Az eredeti 320x180, pont, ahogy a mencoder is írja. De az átalakított videón a tényleges kép mérete 320x192px. Tehát az eredeti képarány (16:9) módosul 16:9.6-ra. Én nem tudom, de ez a képarány valahogy nem tűnik túl szabványosnak, mert se 16:9, se 16:10, hanem pont a kettő között van.

Talán utána kellene néznem az expand többi paraméterének... :)

Érdekes, leszedtem a netről egy másik videót, aminek ugyan ez volt a felbontása, azzal meg működik a dolog. Bár az is igaz, hogy a leszedett videó már eleve mp4. Na, keresek valami wide flash videót youtubeon, az eredetileg átkódolandó anyag is onnan van. :)

Avidemux. Van ilyen opciója a filterek között.

------------------------