felbontás-állítási mizéria

Fórumok

hellósztok!

problémám a következő: volt egy nagyszerűen bekonfigurált X-em, 2 db xorg.conf-al: az egyik nagyszerűen működött, ha nem volt a laptopomhoz külső képernyő csatolva, a másik meg tudta kezelni a külső képernyőt (megfelelő felbontással, frissítéssel, stb.). Ez nagyon jó is volt, mindig cseréltem a conf-ot, ahogy változott a képernyő-helyzet.

A probléma ott ütött be, amikor véletlenül elindítottam a gnome-display-properties cuccot, ami elvileg a képernyők automatikus konfigurálására hivatott. Természetesen nem tudta helyesen beállítani a képernyőket, de ami nagyobb baj: valamit beállított, amitől mostmár nem érvényesek a gnome futása alatt az xorg-beállítások: amíg a gdm bejelentkező-képernyője van kinn, addig tökéletes a külső képernyő használata, de amin bejelentkezem, visszakapcsol klónozott képernyőbe, rossz felbontáson és frissítéssel (pedig a helyes, kiterjesztett képernyős xorg.conf van használatban, ahogy azt a gdm jól is használja!)

Van esetleg ötletetek, hogy mit piszkáljak át, hogy a gnome ismét az conf-ban található paraméterek alapján fusson, ne pedig a saját feje után?

próbáltam grandr-val helyrepofozni, az megtalálta a helyes képernyőbeállításokat, csak ha rányomok, hogy OK, állítsd be, akkor rommá fagy az egész gép :(.

Köszi!