GNOME

X felfuggesztese idolegesen

Fórumok

Udv!

 

Valamilyen - minel egyszerubb, akar shell scriptes - modszert keresek egy felhasznalo X-hasznalatanak idoleges korlatozasara. Ertsd: mondjuk 12-tol 12:15-ig ne tudja hasznalni az X-et, es ha lehet, egy uzenet megjelenitheto legyen - teljesen mindegy milyen formaban.

 

Linux mint 18.3 - Sylvia, es cinnamon ablakkezelo van, es ha nem tevedek, akkor valami lightdm a bejelenkezo felulet (DM).

 

Milyen lehetosegeim vannak?

 

Fontos lenne, ha ssh-n keresztul tudjak beallitani ilyen - ugymond - korlatozasokat.

 

 

 

Koszonom.

Gnome-session torlese utan korabbi userel nem tudtam belepni mas grafikus kornyezetre sem

Fórumok

Udv!

Szerettem volna Gnome-rol egy egyszerubb kornyezetre valtani, es mivel valamiert mindig is a Qt fele huztam, kiprobaltam az LxQt-t. Miutan telepitettem, beleptem, es elkezdtem az izlesemnek megfeleloen bekonfiguralni, ugy dontottem, hogy a Gnome-ot leszedem, elsosorban a hozza tartozo rengeteg, szamomra felesleges alkalmazas miatt. Miutan a "nagyja" megtortent, egyeb megfontolasbol is ujrainditottam a gepet. Mivel az sddm fent volt korabbrol, igy az a login screen fogadott. user+password enter. fekete kep par masodpercig, majd vissza a login screen-re. Egy kulonallo tty karakteres terminalbol startx-szel sikerult egyszer elinditani, de nem ezt a megoldast szerettem volna. miutan letrehoztam egy teljesen uj user-t, siman be tudtam vele lepni login screen-rol is. Azt gondolom, hogy a user-em configjaiban valahol be volt meg epulve a Gnome/Gdm/Gtk, de sajnos nem sikerult kideritenem, hogy hol, es mi. Mas nem jutott eszembe, igy Gnome install, azota muxik ugyanugy, mint korabban. Tudni szeretnem, hogy hasonlo helyzetben mit, es hol kell a usernel manualisan configolni. Tud nekem ebben valaki segiteni? Nincs alapvetoen bajom egyik DE-vel sem, viszont zavar, hogy rengeteg altalam nem hasznalt alkalmazassal arasztanak el, epp emiatt a kissebb, egyenkent legozhato desktopok tetszenenek.

A rendszer Debian 9 oldstable (Stretch)

a valaszokat elore is koszonom

LF

epiphany pdf

Fórumok

Üdv!

Az epiphany nem tud pdf-et megjeleníteni?
Van egy progi ami moddal ablakba tölti a pdf-et.
Chrome és ff alatt a beépített viewer ezt szépen megjeleníti.
Epiphany alatt viszont nem jelenik meg. Nem tudja vagy nincs beépített pdf viewer?

pch

ssh terminál parancs root jogosultsággal

Fórumok

Üdv!

Van egy ssh parancsom, amit viszonylag sűrűn ki kell adnom. Még KDE alatt a menu editálásával lett belőle .desktop
Váltanom kellett Gnome-ra, de itt sajnos nem indul, csak azt jelzi, hogy error, de azt nem, hogy mi.
a desktop entry file-ban voltak X-KDE-XXX részek is, ezeket töröltem, de nem tudom, mi a gnome-os megfelelőjük.
Úgy kéne kinéznie a dolognak, hogy elindítom, feldobja a terminált, és várja a root jelszót. Ez KDE alatt alapból így volt.

köszönöm előre is a segítséget.

Csatolási pontok

Fórumok

Üdv!

Frissen telepített Fedora 26 GNOME 3.24-gyel.
A GNOME a /home könyvtáramban létrehozott pár alapértelmezett mappát: Letöltések, Zenék, Képek, Videók stb.
A kérdésem annyi lenne, hogy használhatnám-e ezeket a mappákat csatolási pontnak?
Konkrétan: a NAS-omon levő zene megosztást becsatolhatom-e a Zenék mappába?
A GNOME-nak ezzel nem teszek keresztbe? Az fstab-ba szabad egyáltalán ékezetes betűt írni?

Előre is köszi!

Fájl megnyitás lassú

Fórumok

Sziasztok!
Linux Min 17-et használok Cinnamon-nal, de azt hiszem, olyan gondom van, ami a GNOME-ból ered. Szóval a jelenség az, hogy ha valamilyen GUI-s programból megnyitok egy fájlt (akár olvasásra, akár írásra), akkor megnyitás után egy pár másodpercre leáll az egész GUI.
Korábban volt már nekem ilyen, és akkor megtaláltam a hiba okát. Valami olyasmi rémlik, hogy valamelyik modul, ami az utoljára megnyitott fájlok listáját tartja nyilván megpróbálja frissíteni azt a listát, és az okozza a fagyást, hogy van köztük olyan fájl, ami már nem létező hálózati meghajtón volt. Valahogy valahonnan ezt a listát törölni kell, és akkor a fagyás elmúlik. Nem tudja valaki fejből, hogy mit kell törölni, vagy legalább mire keressek a Gugliban?
Köszi!

MATE unmount

Fórumok

Sziasztok!

Linux Mint MATE-ban ("mátéban") Caja 1.16.1 a fájlkezelő. A Caja-ban hogy lehet egy pendrive, vagy SD kártya egyik partícióját unmount-olni? Csak az "Eject" parancsot találtam a menüben, az viszont kiadja az egész USB-s eszközt, ha több partíció van rajta, akkor mindet. Más, okosabb fájlkezelőkben van külön "Unmount", meg külön "Eject" parancs.
Előre is köszi a tippeket!