recsegésmentesítés

hogyan lehet kiszűrőzni egy felvétel hanganyagából, a mikrofonkábel megtörése/kontakthibája által okozott recsegést?

Hozzászólások

Mivel próbáltad eddig? Első körben az Audacity pluginjeit nézegetném végig.

Egyszer mp3-ba tömörítettem (talán bakelitről) recsegősre digitalizált zenét és a tömörítő (kötelező) aluláteresztő szűrője tök jól kiszűrte a recsegést.

Szerintem úgy kiszűrni, hogy a recsegés "alatti" felvétel élvezhető legyen lehetetlen. Vágd ki, halkítsd le vagy valami szűrővel tompítsd el a recsegős részeket.

jelenleg egy wmv, hangsávjaként van eltárolva a hanganyag vma codeces kódolással. sajnos mégis recseg pedig ez még veszteségesebb tömörítés mint az mp3. egy mplayer opciók megadása kényelmesebb lenne mint, kiszedni a hangsávot, majd audacityvel megszerkeszteni, majd visszavágni a video alá.

Azt hiszem ehhez az mplayernél mindenképp, de lehet hogy még az audacitynél is komolyabb szoftverre lesz szükséged, bár egynlőre az utóbbi is megteszi. A hogyanban nem tudok segíteni, az egy külön szakma. A legkorrektebb megoldás szerintem az lenne hogy ha lehetséges javítsd meg a mikrofon kábelét és késztísd el újból a hangfelvételt mert a szűrőzésnek az az átka hogy a számítógépnek elég nehéz elmagyarázni mi az a recsegés, ezért amikor szűr akkor általában rengeteg hasznos frekvenciát és adatot is kidob, ez pedig mindenképpen durván megváltoztatja az eredeti felvétel hangzását.

Amit én használok naponta:

Adobe Audition (1.5-ös verziót)

Zajszűrés, adott frekvenciák szűrése a "Noise reduction"-nal lehetséges. Ebben először kijelöléssel megadod a programnak, hogy mi a zaj, majd ezt a mintát ellentétes fázisban rápakolja az adott hanganyagra. Így kioltják egymást, persze szabályozható, hogy milyen mértékben. Torzul így az eredeti hang is, de ha nem cd-re kell masterelni, akkor nem gond :)

Van többféle szűrési módszer is a programban például LP lemezekre jellemző pattogás eltüntetése is. Esetleg azzal is lehetne próbálkozni.

Ugyanakkor a mikrofonkábel miatti recsegést szerintem nem fogod tudni ezzel a módszerrel kiszűrni rendesen. Tudom, mert naponta találkozom ilyennel, én már nem is próbálkozom vele. Itt az a baj, hogy a leglehetetlenebb helyeken reccsen be, nem törvényszerű, hogy csakis akkor, amikor nem hallható hang. Ebben az esetben pedig lehetetlen az eredeti hang roncsolása nélkül eltávolítani a reccsenést, mivel így már az is a keletkező hang szerves része.

Adott mondjuk a "persze" szó, amelyben az "e" betűnél bereccsen. Kiszűrni nem tudod, esetleg kivágod a reccsenést. Vágás után "prsze" lesz, szóval az "e" betű tuti eltűnik.

Legjobb megoldás, ha új kábellel felveszitek újra.

Lehetséges, hogy van Audacity-hez is valami hasonló plugin, de mivel nem azzal kell dolgoznom, így nem is tudom.