Forward Scatter Meteor Detection Project For Linux

 ( hotplug | 2008. augusztus 18., hétfő - 17:53 )

Ha valaki megijedt volna a blog címétől, nem kell! :)
Elmondom miről is van szó.

Pár éve foglalkozok rádió meteor észleléssel. Sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy még mindíg nincs linux alatt futó detektáló program.
Pár külhoni rádióamatőr írt egy-két programot, de azok sem igazából erre a célra valók, csak ajánlják hozzá.

Mi is az a rádió meteor?

Amikor a meteor belép a föld légkörébe mozgása felgyorsul, felizzik és a maga körül lévő levegőt ionizálja. Ez az ioncsík, amit szabad szemmel is láthatunk éjszaka, olyan tulajdonsággal rendelkezik, hogy a rádiófrekvenciás jeleket vissszaveri.
A detektálásukhoz kell egy antenna, ami lehetőleg több elemes, egy számítógép hangkártyával és egy digitális rádiótuner vagy egy autórádió valamint a detektálást végző program.
Keresni kell egy olyan frekvenciát, ahol a közelünkben nincs adó, tehát csak un. fehérzajt hallunk. Ha találunk ilyen frekvenciát, ami manapság már elég nehéz, akkor nagy segítségünkre lehet a http://www.fmscan.org ahol meg tudjuk nézni, hogy ezen a frekvencián milyen távoli rádióadók vannak. Lehetőleg olyat érdemes választani, amely 0-24 óráig ad és legalább 1KW vagy nagyobb teljesítményű. Ha ezzel megvagyunk már csak fülelni kell. :)

Mihez kérek segítséget?

Eltökélt szándékom, hogy elkészítsünk egy olyan detektáló szoftvert, amely linux operációs rendszer alatt fut és grafikus felületű.

Kit keresek?
- Nagy tapasztalattal rendelkező egyéneket, akik magas szinten járatosak a C programozási nyelvben és a grafikus (GTK, Qt) felület programozásában.
- Kedvet éreznek eme nemes feladat elvégzéséhez.

Ezzel nem csak nekem, hanem azoknak az észlelőtársaimnak is segítetek szerte a világon, akik szintén linux opeerációs rendszert használnak.

Ebbe a blogbejegyzésben, hozzászólás formájában vagy a vilmos.molnar@pannongsm.hu e-mail címen jelentkezhettek.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Ha valaki megijedt volna a blog címétől, nem kell! :)"

FYI: Blogot beküldeni itt tudsz.

--
trey @ gépház

Ok, elnéztem. Bocs, és kösz az áthelyezést!