Debian NetBSD

Címkék

Mint tudjuk a Debian szabad számítógépes operációs rendszer. Az operációs rendszer alapvető programok összessége, amelyek a számítógép működéséhez szükségesek. A Debian a Linux-kernelt használja (jelenleg) (a kernel az operációs rendszer magja), de a legtöbb alapvető program a GNU-projektből származik; innen ered a GNU/Linux elnevezés.

Ahogy olvashatjuk jelenleg a Linux-kernelt használja, de készülőben van a Debian más kernelekhez is, például Hurdra.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy volt próbálkozás a Debian FreeBSD -re is, azaz hogy a Debian alá FreeBSD kernelt tegyenek.

Most itt van egy új próbálkozás a Debian NetBSD. A project érdekes, igaz még erősen development jellegű. A project weboldalát megtalálhatjuk a SourceForge -n.Ahogy a weboldalon olvashatjuk " A Debian NetBSD project egy Debian port a NetBSD kernel alá. A project jelenleg fejlesztés alatt áll, ezért a tiszta telepítés (from scratch) ebben a fázisban még nem lehetséges. A jelenlegi állapotban a telepítés úhy lehetséges, hogy a rendszert tartalmazó tarball -t egy működő NetBSD alatt kell kicsomagolni."

A project ígéretes, meglátjuk mi lesz belőle. Néhány érdekes megjegyzést, okot olvashatsz itt arról, hogy miért is jött létre a project, és néhány megjegyzést a olvashatsz itt a projectről, amely a DailyDaemonNews -on jelent meg.