dts Audio CD, dts 48-44,1kHz mizeria

Fórumok

Sziasztok,
van valakinek dts-sel kodolt Audio CD-je?
Nekem a kovetkezo a problemam: alaplapi via hangkartya optikai kabellel megy a a/v receiverre,
dvd dolbyD, dts minden szuper.
Kaffeine-nel (xine) szoktam lejatszani a filmeket, de megy mplayer is. VLC sajnos nem, itt nem mukodik az alsa passthrough.
Ki szerettem volna probalni egy "igazi" tobbcsatornas zene cd-t, azaz nem dolby PLx, dts neo!
Sajna nem megy. Amarok, szinten xine backenddel hajlando volt az elso es utolso szamot hallhato formaban lejatszani, de 5 masodpercenkenti
rangatassal.

Annyit sikerult a neten kideriteni, gentoo forumbol es egyeb holland forumokbol, hogy:
- a problema a mintavetelezessel van. CD-nel 44,1 kell 48kHz helyett. Csak sajna ugy nez ki,
hogy az en alaplapi hangkartyam ezt nem tudja, meg .asoundrc modositassal sem.

Vagy megis? Ugyanis valali arrol szamolt be egy forumon, h windows alatt windvd-vel le tudta jatszani a cd-t, linux alatt ua. az
problemaja, mint nekem. Tehat inditasnal felvillan egy pillanatra a dts logo a receiveren, aztan semmi....

Sajnos en windozzal nem tudom kiprobalni, mert nincs.
Orulnek, ha nem kellene vennem egy digitalis kimenetu CDlejatszot.
Koszi.

Hozzászólások

.asoundrc -be :

pcm.!default {
type plug
slave {
pcm "spdif"
rate 48000
}
}

Ma tovabb olvasgattam a neten,
es ra kellett, h dobbenjek, nem fog menni.
Ugyanis az alaplapi hangkartya spdif kimenete
bedrotozottan 48k-t tud.
Nekem rate 44,1k kellene.

Ez van. Van egy ket kartya, ami tud 44.1-et, az enyem nem ilyen.

The problem is not software, the problem is the soundcard. Most soundcards, including expensive SB cards only output 48KHz through S/PDIF. If you play 44.1KHz PCM through S/PDIF it gets upsampled to 48KHz on the fly which isn't a problem with audio streams.

DTS Audio CDs are different. They trick a CD player into thinking it's just a 44.1KHz PCM stream which it simply routes through its 44.1KHz S/PDIF unchanged, thus sending a 44.1KHz DTS stream to the (hopefully DTS capable) amplifier/receiver.

Now what happens when playing back DTS audio CDs on a computer is that the player software does the right thing in sending the stream to the S/PDIF, "thinking" it's just a normal PCM stream. The soundcard, also thinking it's PCM, does an upsampling to 48KHz which simply destroys the DTS stream as it's no audio but an encoded data stream. And since the amplifier can't find any information about the stream being DTS it also thinks it's PCM and plays white noise.

The only ways to play DTS audio CDs are:

- Use a CD or DVD player hooked up to the amp digitally
- Get a soundcard capable of outputting 44.1KHz through S/PDIF (try M-Audio cards for example)

nem csak a hangkártyától függ.

elég régóta próbálok linux alatt "bitperfect" hangot varázsolni, eddig sikertelenül.
a lényege az lenne, hogy képtelen vagyok megoldani, hogy linux alatt semmi ne nyúljon bele az adott hangba, tökéletesen ugyanannak kellene kimenni a digi kimeneten bitről bitre, mint amit a hangfájl tartalmaz.
a notiban lévő realtek csipes intel hd audio képes rá windows alatt aiso4all pluginnel, és foobar, vagy winamp lejátszóval.
a legegyszerűbb teszt rá egy általad is említett dts vagy dd kódolású hangfájl, ami ha bitperfect a kimenet, akkor a zene szól, ha nem az, akkor csak sistergés.
már egyszer itt is feltettem a kérdést ez ügyben, de nem volt aki tudott volna segíteni benne.

sajnos ezért kénytelen vagyok windows alól zenét hallgatni :(

Azt hiszem egy kis félreértés van a dolog körül.
Nem a filmek hangjával van a gond, azok szépen kimennek a digi kimeneten.

A probléma ott van, amikor egy zenét próbálok lejátszani.
Normál zene meg is szólal, át is megy a receiver-hez, csak épp az a baj, hogy belenyúl a linux hangkezelése. Ez sok zenénél hallható is egy picit. (alapból a windows xp is, de az megoldható, a vista az nem bitperfect)

A legegyszerűbben úgy lehet letesztelni, hogy megváltozik-e az adatfolyam, ha a következő fájlt lejátszod bármilyen zenelejátszóval:

http://www.kellyindustries.com/downloads/dts_hard_rock_44khz_wav.zip

Ha nem csak sistergést hallassz, akkor gratulálok, a hangrendszer bitperfect.
(azért ez a legegyszerűbb teszt rá, mivel ha megváltozik a jelfolyam, akkor már nem lehet dekódolni, szemben a sztereo fájlhoz már hallgatózni kell erősen)
Na ez az, amit nem tudok megoldani linux alatt. :(((

Ajanlom az angol vagy nemet nyelvu dolby digital es dts wikipedia cikkeket figyelmedbe.
Roviden az elony: ugy hallgathatsz meg egy filmet (dvd), hallgathatsz meg egy dts kodolasu audio CD-t, ahogy a szerzo(?) azt neked nyujtani szeretné.
Felteve ha van egy jo AV Receivered, ami ismeri ezeket a kodolasokat.

Egy tobbcsatornas hangfajlt szoftveresen kikodolhatsz, downmixelhetsz sztereora, de az nem ua. Egy 5.1 kimenetu analog hangkartyara radughatsz 3 pc speakert, de az nem ua. kozelsem. (meg akkor sem, ha 5.1 csatornas erositore kotod analog, jo boxokkal.)

Ha nem hiszed, akkor menj el moziba :-). Egy joba.

azért se a DTS se a dolby digital nem a minőségéről híres, különösen nem az utóbbi, a DTS tudna jó minőséget, csak nem férne el a lemezen. Annyi szól mellettük hogy régiek, elterjedtek, támogatottak, stb.

A windows tud olyat hogy beállítod, hogy milyen kimenetet támogat a hangkártyád és mit tud a dekódered, a kimenetet beállítod DTS-re, és majd szépen átkódolja. Persze ez is újrakódolással jár, de max. sávszélességen csinálja, nem vesztesz sokat. Nem hiszem, hogy ez linux alatt sikerülni fog. :/

hát azért a dts (de még szerintem a dd is) jobb minőséget produkál mint egy mp3. mindegyik veszteséges, de szerintem a dts már meglehetősen jó. már csak azt nem értem, hogy milyen lemezről beszélsz? cd/dvd/hddvd/blu-ray és társai középkori találmányok, kukába velük. letöltöd netről többsávos (audio) mpeg-ts filmeket, és ott már sok helyen alap a dts (persze látni már mostanában LPCM-es kódolást is), igaz ezekhez kell vagy 20-30 giga hely a gépeden, meg vagy 2-3 hét mire leér ...

itt elsősorban a "menj el moziba" részre reagáltam, a DD 448kbps/6 csatorna az lehet, hogy neked jobb minőséget produkál, mint az mp3, de elég határeset... DTS-ből is általában 1-2 CD jár a film mellé, lehet hogy nagy bitrátán a DTS tényleg nagyon jó, de nem olyat hallasz a moziban.

hehe, és ki jár egyébiránt moziba? majd ha minőséget fogok kapni azért a pénzért reklám nélkül és eredeti szinkronnal, úgy hogy nem fognak ezren mellettem pattogatott kukoricával zörögni, akkor talán meggondolom, addig marad a letöltés, ami már 1000x jobb minőséget ad egy mozinál...

Mondjuk az, hogy az analóg hang a D/A átalakítás után szenved némi csorbát. Például gagyi hangkártyaerősítő, táp és mindenféle zaj, vacak és vékony kábel az erősítőig. Ha digitális a kimenet, akkor nincs (jelentős) veszteség, az átalakítást az erősítő oldja meg belül. Persze, az ócsó vackok nem lesznek sokkal jobbak...
------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

Sokszor hallottam azt, hogy az átlagembernek megfizethető házimozi-erősítők hangminősége nem a legjobb. Valamilyen szinten erre mutat az is, hogy jó minőségűnek nevezett sztereó erősítők annyiba kerülnek, aminek az árából kettő is kitelik az előbb említettek közül. Ebben mi az igazság?

:)

Ki kell próbálni.
Én mire egy stereo spdif bemenetes erősítőt összevadásztam, majdnem bele tellett fél évbe. volt vagy 18000 pénz. Most használtan olyan csúcs eszközöket kapsz bagóért, amiről évekkel ezelőtt álmodni se mertél. Most mindenki eladja az "elavult" technikát az új csodáért.
A házimozi most nagy sláger, a szemetet könnyű eladni, mert az átlag pógár nem fogja nézni, hogy az jó-e vagy sem, csak az legyen dóbisörándos meg ilyesmik. Az se nagyon izgat senkit, ha a DVD és az erősítő integrálva van, meg az se, hogy a hangszórók a gyufásdoboztól alig nagyobbak. Az meg nem sok levegőt fog megmozgatni, tehát marad a .1 basszusláda. Az meg nagyon nem lesz igazi hang. Én már hallottam párszor robbanást és azt kell hogy mondjam, különösen nagyokat is. Az amit egy házimozi ad vissza, több mint szánalmas. Nem beszélve a szobák méretéről, aminek semmi akusztikája nincs. A legbénább, ha a számítógép köré teszi a gyufásdobozait 2m-es körön belül. Az elszórt pénz helyet inkább venne egy normális fejhallgatót. Én az AKG, Beyerdinamic és a Sennheiser termékeket tudom ajánlani. Személy szerint a Sennheiser a kedvencem, de ez már ízlés dolga. Figyelem, a minőség valahol 10000 Ft -nál indul!
------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

Teljesen igazad van, ebay-en olyan dolgokat lehet találni bagóért, hogy nem is érdemes máshol nézelődni. Dobálják ki a megunt cuccokat.

De abban nem értek egyet, hogy a modern, kis méretű hangfalak annyira rosszak. Most nem a gagyi műanyagról beszélek és nem is a 10 centisről. Modern anyagok vannak, neodímium mágnesek, mit tudom én, olyan érzékenységgel, hogy 20 éve csodájára jártak volna a paramétereknek (és a hangnak is). Megint mondom nem az akciós LG szettről beszélek, hanem respektált gyártók termékeiről.

Az lehet, hogy manapság csodaszámba megy, de mi most nem a zenéről beszélünk, hanem a moziról. A mozi hanghatásai megkövetelik a nagy dinamikát. Azt pedig csak nagyon nagy levegő tömeg megmozgatásával éred el. A valós életben egy AK gépkarabély irtózatosat szól, a házimozin maximum csak egy csattogás. Ezt hivatott segíteni a basszus láda, de az meg annyira megfesti a hangot, (különösen, ha a dolgozónak eljár a keze a mélynyomó potmétere irányába) hogy az már nagyon nélkülözi a valóságot. Az 50 Cm3-es kis vacak kétüteműeket is meg lehet piszkálni, hogy nagyon gyorsan menjenek, de egy 600-as motorral sohasem fognak felérni. Talán majd ha a dinamikus hangszórókat valami leváltja, akkor lesz valami.
------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

A példa nagyszerű, de egyetértünk-e, hogy a 600-as széria sportmotor viszont kívülről kerüli az 1300-as túragépet a versenypályán? És mindkettőt elveri mondjuk Rossi 250ccm-es kétütemű gépe. Egy 1800ccm cruiser viszont iszonyat tömeget mozgat, viszont a dinamikáját jobb nem forszírozni...

Ne keverjük a dinamikát a hangerővel, a dinamikához elsősorban nagy érzékenységű ládák kellenek, hozzá passzoló erősítővel, ez nem olcsó, persze az ideális a >100dBm érzékenységű láda 2-400W teljesítménnyel, hozzá passzoló erősítővel, de ez nagyon sokba kerül... ha nem futja rá, akkor bőven jobb megoldás egy szett modern, kis méretű szett 15centis mélynyomókkal és >95 dBm -el, mint ugyanez 35 centi / 85 dBm.. feltéve hogy filmet akarsz nézni és nem falat bontani. 50 ccm -ről senki nem beszélt :)

Szerintem arról volt szó, hogy megfelelő mennyiségű levegőt megfelelő dinamikával kell megmozgatni. Egyre bonyolultabb. Először is, húdefasza mikrofonokkal kell felvenni húdefasza médiára az eredeti hangot. Utána át kell kódolni a hangot úgy, hogy ne foglaljon rengeteg helyet, de a minőség kb. megmaradjon. Mindezek után olyan rendszeren kell lejátszani a hangot, amit tömeggyártással előállítani nem lehet. Nekem ebből az jön le, hogy az egész a gazdagok és a vájtfülűek játéka. Abban is kételkedem, hogy két ugyanolyan specifikációjú hangrendszer ugyanazt a hangot fogja produkálni. Csak etetik az embereket a valósághűséggel. Van egy elterjedt kifejezés: házimozi-hangzás. - gondolom ez azt jelenti, hogy olyan mintha, de csak olyan, mintha... Ha jól sejtem, a legtöbb 5.1-es film hangját nem úgy rögzítik, hogy a teret bemikrofonozzák, hanem utólag kevergetik ki a hangokat. Meg az is bevett szokás a filmeknél általában, hogy sok hangot utólag adnak hozzá a hangsávhoz, mert így jobban hangzik. Bocsánat, hogy össze-vissza kevergetem a dolgokat. Az elméleti részt kezdem érteni.

:)

Igazából én a legelején fejtettem ki a valós véleményem, mely szerint minek megvenni az übergagyi házimozis szemetet, amikor annyiból vagy kevesebből jobb stereo-t lehet kihozni. Ha futja a vacakra, akkor ki lehet fizetni egy normál rendszert is. Senki se beszélt a sznobizmusról és a túlzásba vitt igényekről.
Az utólagosan kókeszolt térhatásnak meg olyan műanyag hatása van, hogy én inkább nem kérek belőle. Ráadásul örültem annak is, hogy a lakásomban két hangfalat normálisan el tudjak helyezni.
------------------------------------

Si vis pacem, para bellum!
Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

Van igazság, de nem totális, vannak jó vételek. Az biztos, hogy mindennek megvan az ára, ha van egy elvárási szinted, akkor van egy minimum ár, ami alatt semmiképp nem azt kapod, amit szeretnél. Seat-ból nem lesz BMW, bármekkora koppány-kipufogót raksz rá, a 60 ezer forintos akciós HP lézernyomtatóból nem lesz 1 milliós Xerox, Chembro házból és Asus alaplapból nem lesz Sun X4440 szerver, akármit csinálsz, és az AC97 chipből sem lesz audiofil megoldás, hiába keresztelik át Realte... bocsánat, _Intel HD Audio_ -ra (omg!). Azt lehet mondani, hogy valakinek nincs pénze a drágább termékre, vagy nincs szüksége rá, de a gyengébb akkor sem lesz olyan.

Ugyanígy teljesen természetes, hogy egy kedvező árú, sokcsatornás, mindent-egyben házimozi erősítő nem lesz olyan, mint valami prémium cucc. De ez nem jelenti azt, hogy csak azért, mert nem prémium, még nem érdemes digitálisan összekötni, kihasználva a lehetőségeket. Eleve veszteséges tömörítéssel készülő hanganyagokat hallgatunk, a digitális kábellel simán megspórolsz egy drága hangkártyát, drága kábeleket, egy remek ár/teljesítményű integrált Intel HD Audio (ismételten omg)-val és egy normális dekóderes erősítővel egészen jó eredményt lehet elérni, a hangkártyán megspórolt pénzből meg veszel hangfalat.

Nalam siman megy az spdif kimenet, optikai van a gepemben, ami ehy shuttle sk43g. A hangkartya valami realtek vagy via integralt.
Xine, mplayer, amarok, stb: kimenet: passthrough-ra allitani, es ennyi. aplay -l :
video@templarius ~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: V8237 [VIA 8237], device 0: VIA 8237 [VIA 8237]
Subdevices: 3/4
Subdevice #0: subdevice #0
Subdevice #1: subdevice #1
Subdevice #2: subdevice #2
Subdevice #3: subdevice #3
card 0: V8237 [VIA 8237], device 1: VIA 8237 [VIA 8237]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

--> itt a card0, device1 az spdif. ja es alsamixerben unmuteolni az spdif-et.

A baj, h a kartya 48000-es mintavetelezest csinal, ami filmeknel: DolbyDigital, dts, dts96/24 jol mukodik, kikuldom a jelet, a receiveren megjelenik a megfelelo logo, oszt orulni, mint majom a farkanak. Csak epp a dts audio cd mas. lasd elozo postom. Ott kell a 44,1kHz.
Amit mas kartyak tudnak, enyem nem, de, amarok faq idezet:
How do I get digital output from my SoundBlaster card?
First, you have to tell xine you want to use the digital output. Select ALSA as your xine output engine. Then under ALSA device configuration enter "plug:spdif" under the "Stereo" box. This will enable digital output, but, if you are like me, the audio will begin stuttering about 3 minutes into a track. This is because xine is outputting data at 44.1 kHz and SB cards only output at 48 kHz (which is why audiophiles don't use SB cards). You have to get xine to re-sample to 48 kHz. Do this:
shut down amarok
edit ~/.kde/share/apps/amarok/xine-config
add these two lines to xine-config
audio.synchronization.force_rate:48000
audio.synchronization.resample_mode:on

Amugy jo olvasmany:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Dolby_Digital_Out_(AC3,_SPDIF)
http://de.gentoo-wiki.com/DTS_in_Dolby_Digital_konvertieren

bocsi, nem tudom most végigolvasni az előzményeket, de volt nekem is tapasztalatom a témában.

sajnos PC-ről nekem emberi módon sehogy sem ment a DTS cd-k lejátszása, mert nem csak a mintavételezési frekvenciától, hanem a bitrátától és minden egyéb mástól is függ (sajnos többféle DTS cd van). akkoriban csak winfos alatt próbáltam.

ezért én vettem használtan (apronet) egy olyan egyszerű cd-lejátszót (10 váltós, távirányítós, 15 rongy) aminek van optikai kimenete, és azzal gond nélkül megy azóta minden.

persze ez nem megoldás, de nekem bejött :)

Igen, vagy van egy pl M-Audio hangkartyad (~70 Euro)(tud 44,1-et optikain), vagy egy digitalis kimenetu CD lejatszo. Egyebkent meg az jutott eszembe, h a PCs DVD lejatszonak van a hatso paneljen 2 pines digitalis kimenet. Sose hasznaltam. Gondoltam utanna nezek, hatha azt direkt ossze lehetne kotni a receiverrel. Sajnos nem, az ugyanis TTL-es, a a hangkartyad digitalis bemenetevel (hazon belul) osszekotheted. Tortenelmi hagyatek? Digitalisan le lehet venni a jelet SATA/PATA kabelen is....
Visszaterve a hifi CD lejatszora: ujonnan 2x annyi, mint egy menö DVD lejatszo (1080p, stb.), amivel szinten le lehet jatszani CD-t. A dvd lejatszo, mint technika lassan elavul, a blueray még draga.
A hasznalt 15.000-es CD lejatszohoz: a vadiuj, alapbol 2 ev garancias (Nemeto) pioneer, samsung, sony - amit akarsz - DVD lejatszo digitalis kimenettel 70 Eurotol indul. Igy latatlanban baromi sok a 15 rongy egy hasznalt CD lejatszoert.
Ebay-en lehet persze olcsobban is, de minden 5ik hasznalt hibas, ezert adjak el.... Sza hasznaltan CD/DVD lejatszo rosszabb, mint a lotto. Szerintem.

Sajnos nincs kedvem mindenre valaszolni. Ujra atolvastam az osszes hozzaszolast:
- Az 5.1 stb hulyeseg, nem jo: 30 evvel ezelott talan ugyanezt mondtad, mondtak egyesek a sztereo hangrol...
- valosaghu hanghatas, 2 set mashogy szolal meg: a legtobb ember izlese es hallasa kulonbozo. Mindegy, h otthon pont szemben ulsz a tvddel, vagy a havernal, moziban a sor szelen, te sztereot fogsz hallani, mert az agyad elhiteti veled. Ha (egy jo) moziban filmet nezel, es a film tenyleg tetszik, akkor a padlogaznal a gumi egett szagat is erezni fogod.
Ezert: mindig meghallhatni, es azutan venni boxokat. Amit en olvastam, mint tanacs: ha van x ezer forintod akkor 1/3-a at koltsd az erositore, es 2/3-at a boxokra...

látom nem érted te sem amit írtam...

no mind1, már letettem arról, hogy a linux alatt is lehet bitperfect audio kimenetet kreálni. marad errea win :(