Legális Dos-os játékokat Live cd-re rakni?

 ( Gozke | 2008. március 15., szombat - 1:39 )

Üdv mindenkinek.

Nem rég rájöttem, hogy nagyon bejönnek a régi Dos-os játékok és elhatároztam, hogy összerakok egy linux Live Cd-t amiben van dosbox meg kb 600Mb régi játék.

Maga a rendszer már úgy ahogy kész van, de felmerült egy pár jogi jellegű kérdés is:

Legális az ha letöltök pár kb. 10 éves játékok, kiírom egy Cd-re és körbe adom a haveroknak, (persze nem profit szerzési céllal)? Vagy csak magam szórakoztatására "szabad" ezeket használni, esetleg mi lenne ha internetes is elérhetővé tenném a Live cd-t?
Egyenként engedélyt kellene kérnem az összes játék fejlesztőjétől, hogy felrakhassam a cd-re?
És legfőképpen, mi van ha illegális és mégis elérhetővé teszem az interneten?

Sajnos van egy olyan érzésem, hogy a játékokat le kellene szednem a Live cd-ről ahhoz, hogy tisztán elérhetővég tehessem, de annak ügye semmi értelme nem lenne.

A válaszokat előre is köszi.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem az összes játék nem fog menni licensz jogok miatt, egyenként kéne utána járnod mejik játék védet még jogilag és mejik lett azóta freeware (sok ijen van).
A probléma amit felvetettél azért érdekes mert jopár játék licensz tulajdonosa NEM LÉTEZIK :)
Vagy megszünt a cég vagy már nem él a program írója(R.I.P). Igaz ettől még a licensz jogok élnek. Jó lenne ha lenne valami informatikai törvény ami pl. automatikussan ingyenessé teszi azokat a software-ket amik elmultak 15-20 évesek és komolyab üzleti hasznuk nincs.

Van 1 cd-s vagy dvd-s kiadványú c64-es és amigás játékgyüjtemény. Sajnos nem emlékszem a rendes nevére és arra se hogy mejik cég adta ki, de ha ki tudtak adni 1000-nél több játékot 1 cd-n.... nem hinném hogy mindegyiknek a licensz jogát fizették volna, max royalti-t. Öket kéne megkérdezni hogy oldották meg.

Már látom hogy warez lesz ebböl :D

ilyen
melyik

ehh :S
Bocsi a helyes írási hibákért, kifejezetten rosz nyelvtanos voltam. Igyekszem odafigyelni.

Én is rossz nyelvtanos vagyok, éppen ezért használok helyesírás ellenőrzőt a firefox-ban is.

Helyesírás-ellenőrzőt, ha már...

Köszi, erre nem jó a helyesírás-ellenőrző

Valóban, az a legviccesebb, hogy a játék írója pár esetben már rég meghalt, vagy a kiadó megszűnt.

Azért megnézek egy pár játékot, de nem igazán fogom törni magam, hogy felkutassam az összes játék terjesztésének feltételeit.

A másik kérdésem ami talán egy kicsit lényegesebb, az az hogy Van e egyáltalán létjogosultsága ennek a régi játékokat tartalmazó Live cd nek?
Megéri feltenni az internetre, meg akár reklámozni?

"Van e egyáltalán létjogosultsága ennek a régi játékokat tartalmazó Live cd nek?"

Hogyne lenne. Szerintem sokaknak felcsillant a szeme, amikor olvasott róla. De ugye az Another World még véletlenül sem fog lemaradni róla? ;)

Attól, hogy meghalt a szerző, még valószínűleg van jogutódja, ugyanúgy, mint pl. a könyveknél. A szerző halála után 70 évig érvényes a copyright.

"Van e egyáltalán létjogosultsága ennek a régi játékokat tartalmazó Live cd nek?"

Tegnap szedtem elő utoljára a Settlers II-zésre fenntartott virtuális gépem image-jét. (DosBOX-t inkább hanyaglom, sokszor nagyobb szívással és lényegesen lassabban fut (hiába állítom) rajta a játék, mint egy virtuális Win98-n).

"Jó lenne ha lenne valami informatikai törvény ami pl. automatikussan ingyenessé teszi azokat a software-ket amik elmultak 15-20 évesek és komolyab üzleti hasznuk nincs."

Van törvény, de az 70 évig állapítja meg a szerői jogokat. Azt hogy minek van vagy nincs "komolyab üzleti haszna" igen nehéz jól megitélni, mert vannak alkotások amik még 500 év után is jelentős értéket képviselnek, és vannak amik meg már megszületésükkor sem érnek sokat. Tudod a kereslet és a kínálat ahol találkozik ott van a piaci ár.

Mivel ezeket a jatekokat mar nem lehet kapni, nem karositod meg a jogtulajdonosukat anyagilag. Plusz, mivel te is ingyen adod, neked sincs profitod belole. Ergo, egy birosag max. a tevekenyseged felfuggesztesere itelhet, anyagi vonzata nem lesz az ugynek.
Elvileg.

Analóg ez azzal a dologgal, ha én szeretnék az általam eladott géppel legális MS-DOS 6.22-t is adni?

Csak mert az MS Mo. képviselete ezt a problémát nem tudta kezelni: 6.22-t már rég nem forgalmaznak, de a terjesztése az tiltott maradt.

Gyakorlatilag...

Nem analog. Te a gep eladassal tenylegesen profitra teszel szert, es mint ilyen, lehet vitatkozni, hogy az ms-dos segitett tobb gepet eladni, nagyobb profitot elerni.
Nagy kulonbseg.

Jó, én is valahogy így gondoltam, de nem voltam benne biztos, hogy nem lesz e anyagi vonzata.
Teszek egy próbát és majd ha valaki sír a szerzőijogok miatt akkor leveszem.

Köszi a segítséget

egyesével meg kell szerezned a jogtulajdonos hozzájárulását, kivéve, ha esetleg már azt ki is adta mindenkinek
jó kiindulás az abandonia.com

Talan ez a legjobb valasz. Tudjak, hogy jogserto, es ki van irva nagy betukkel, hogy ha copyright owner ellenkezik, azonnal leszedik. Ebbe mar tenyleg nehez belekotni.

hali!

Az ötletet zseniálisnak tartom.
Szerintem bátra ncsináld meg, rakj bele olyan játékokat, amelyek esetleg FREE jelszővel vannak ellátva,vagy abandonware, vgy ábármi okból nincsen rendelkezés (már?) a felhasználás módjáról.
Nem hiszem, hogy bárki is bele fog kötni, főleg, ha tényleg csak ilyen game-ek vannak benne. ÉS azt sem hiszem hogy megütheted a bokádat.
Én az alábbiakat mondom az ötletedre.
1. zseniális
2. zseniális
3. zseniáis
4. nagy örömmel tölteném a DVD-t
5. nagy örömmel adnám oda a haveroknak (tudok valakit, aki elélvezne egy ilyen lemeztől)
6. nem hiszem, hogy problémád lenne belőle
7. ez rettentő sok munka, úgyhogy előre is le a kalappal elötted ha megcsinálod.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Köszi szépen a bíztatást. nagyon jól esett.

Tény hogy nagyon sok munka már kb nyár óta ezzel foglalkozom, bár talán azért is tart ilyen sokáig mert ez az életem első live cdje és hát nem mondhtnám hogy nagyon ismertem a linuxot (csak kb 3-4 éve használom).

Úgy tervezem, hogy a hónap végén vagy talán a Áprilisban feltöltöm valahová az első beta kiadást. Ha bejön a népeknek a dolog akkor akár DVD kiadást is csinálok belőle. Ami nem kevés játék, mert maga rendszer kb 200Mb-ot foglal ás eddig 350Mb játék van fent és lzmaval tömörített squashfs-ben csak 200Mb :)

Csak az a gond, hogy még nem tudom, hogy hova tudnám feltölteni az iso-kat, mert nekem nincs nagyon pénzem szervert bérelni, lévén hogy csak 10.es szakközép iskolás (Kalmáros) vagyok, na meg persze másra megy el a zsebpénz :D. Ezért is kényszerültam a googlepages szolgáltatását igénybe venni (http://gozguru.googlepages.com/).

Könöm ismért a bíztatást, így még lelkesebben tudok majd dolozni :D és van esély hogy a hónap végén már kint is lesz valami extra.hu-s tárhelyen.

Én biztos örülnék neki és letölteném! Nagy gyüjtöje vagyok a régi játékoknak.

Szerintem nezz szet a neten:
hivatalos oldalra nemhinnem hogy felmernek rakni illegalis jatekokat:
(foleg nem a google altal talalt top10ben :P)
http://www.google.hu/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Ahu%3Aofficial&channel=s&hl=hu&q=oldgames&meta=&btnG=Google+keres%C3%A9s

egy konkretabb link:
http://www.bestoldgames.net

ilyen oldalakon (ahogy atnezegettem), regen nagy, mostanra mar freeware jatekok vannak fennt.

Remelem tudtam segiteni.

-----
Intel1,6Ghz, 512SD, Ubuntu Feisty Fawn 7.04

Nos igen, én is ezért gondoltam hogy nem lenne olyan nagy bűn felrakni azt a pár játékok a cdre.

Amúgy a játékok nagy részét én is a bestoldgames.net oldalról szedtem le, mondván ha már ilyen sok játék van fent akkor biztos nem illegális. :D

Attól még, hogy a fejlesztőket sem érdekli, ezért nem perelnek, illgális.

hat...
ki perelne egy 10-15-20 evvel ezelotti /egyeseknek/ ma ocskasagnak szamito jatekszoftvert?
(mar ami shareware)

-----
Intel1,6Ghz, 512SD, Ubuntu Feisty Fawn 7.04

Nem írtam, hogy illegális. Épp azért létezhetnek az abandonware oldalak, mert bár illegális, ez senkit nem érdekel.

Amiket tuti ingyenessé tettek:
Grand Theft Auto 1
Grand Theft Auto 2 < bár ez már nem Dos game
Hidden and Dangerous Deluxe < Szintén nem dos game de ingyenes lett
Xenophage: Alien BloodSport < Ingyenessé tett dos game szintén.
Wild Metal < Szintén Rockstar tette ingyenesé de sajna wines:(
S.W.I.N.E < Is ingyenes lett pl.

Én ezekről tudok nagyjából.

Amúgy én elég sok retro dos játékot szedegettem le netről amiket nagyon régen szerettem ,és játszottam vele Dosboxon hatalmas volt:)

Alázza szerintem némelyik dos os játék szórakoztatásban a mai , 1-2 giga ram követelményű, elmosódott kép, nem látok, semmit folyik a szemem őrületeket.....

Eszembe jutottak késői Dos játékok most, pl F22 Lightning 2, Extreme Assault, Carmaggedon, stb stb, mind ment 2 megás Cirrus logic kártyán, és akkoriban nagyon szépek voltak.

Ötömmel látom, hogy GTA 1 is ingyenes lett, mert azt is feltétlenül felrakom a cdre.

"Amúgy én elég sok retro dos játékot szedegettem le netről amiket nagyon régen szerettem ,és játszottam vele Dosboxon hatalmas volt:)"

Le tudnád írni azoknak a játékoknak a nevét, mert én sajnos már a dosos korszak végén születtem/kapcsolódtam bele a számítógépes játékok világába és így nem tudom, hogy mik voltak akkoriban a "nagy játékok".

"Alázza szerintem némelyik dos os játék szórakoztatásban a mai , 1-2 giga ram követelményű, elmosódott kép, nem látok, semmit folyik a szemem őrületeket....."

Igen én is így érzem, hisz nincs is jobb egy éjjeli Trasport Tycoon partynál. :D Többekközt ezért is gondoltam, hogy készítek egy ilyen Live cdt.

Amikkel én nyomultam akkoriban, iszonyú kezdőként:
Grand Theft Auto1
Duke Nukem 3d
Doom1
Doom2
Destruction Derby (DDerby)
Nascar
Need For Speed 1 (Hihetetlen jó játék volt, igazi kamerával felvett videóbejátszásokkal)
TFX egy repülőszimulátor volt Tactical Fighter eXperiment (lehet levegőben tankolni meg pár apróság)
F22 Lightning 2
Tomb Raider 1
Alien Trilogy
Ultima 8 (Sokan Diablot tekintik szerepjátékok atyjának , pedig ez szintén szerepjáték volt nagyon nagyon rég)
Alone in the Dark
Corridor 7
Dark Forces (Doom időkből egy Star Wars féle lövöldözős játék)
Diablo 1 (Ezt gondolom senkinek nem kell bemutatni)
Exumed
Imperium Galactica 1
Cannon Fodder ( szórakoztató játék volt szintén, egérrel real time ban kellet lődözni katonákat)
Price of Persia
Aladdin
Age of Empire 1 (Mintha emlékeim szerint ez is menne Dos on)
Blood 1
Theme Park (Parkot kell benne összerakni költségvetésből és szórakoztatni az embereket , kólás gépet lehet elhelyezni meg stb stb)
Theme Hospital (Szintén a Bullfrog cég játéka, Theme Parktól későbbi game csak itt kórházat kell építgetni)
Shadow Warrior
Carmageddon
System Shock 1
Warcraft 1
Warcraft 2
Mortal Kombat 1,2,3
Prehistoric 2 (még mindig fennt van a 286 osomon)
Tie Fighter (ez meg egy Star Wars féle repülőszimulátor a Star Wars harcigépekkel)
Carmageddon (rengeteget kerestem de nem leltem rá neten)
Skyroads (kb fél megát foglaló játék 286 os korszakból, kis űrrepülőgéppel akadálypályákon átugrálni , lehet hülyén hangzik de nagyon szórakoztató)
Street Figther 2
Extreme Assault ( ez már szerette a 486 os gépezetet nagyon később magyar szinkronnal is elkészült a játék)
Rally Championship (Ez már egy pentium 1 et kívánó dos játék volt,)
Quake 1 (per pillanat nem rémlik hogy Dos os volt vagy windowsos, a 2 már tuti csak Windowsos, az 1 asszem ment Doson.)
Screamer Rally (ez is egy nagyon fain Rally-s játék volt)

Még majd ha valami beugrik leírom, természetesen ha tudok segíteni írj Privmsg-t és megpróbálok!:)

Tomcsi1987

Nagyon szépen köszi a listát. Van rajta jó pár játék ami érdekesnek hangzik.

Eddig én ezeket a játékokat gyüjtöttem össze:
Death Rally
C&C
Lemming2
MICRO2
TYCOON
WAR1
terep2
Duke Nukem 3D- Atomic Edition
TOMBRAID
4D Prince of Persia
Micro Machines 1
UGH!
Might and Magic 2
Might and Magic 2
C&C Red Alert
Abuse
DOOM 2
Jungle Strike
Desert Strike
Dune
Mortal Combat
Mortal Combar 2
Wolfenstein 3D
Black Thorne
Descent
Sam & Max Hit the Road
Aladdin
Warcraft 2
Warcraft 2
DOOM
DOOM 2

Ez kitömörítve 381Mb és törítve (ahogy a cd-re kerül 191Mb), így ha a továbbiakban is sikerül ilyen arányban tömöríteni akkor egy Cd-re még kb 600Mb-nyi kitömörített játék fér. Összesen tehát majdnem 1 Gb játék. Azt hiszem az nem kevés. Ha pedig már DVD-ben gondolkozunk, akkor kb 7-8 Gb-nyi játék fér egy lemezre. Ez szerintem elképesztő menyiségű játék. Lehet hogy nincs is ennyi :D

Úgy hogy azt hiszem a legtöbb segítségre a játék gyüjtés során lesz szükségem.

Addig is, köszi a listát

Pá: Géza

Üdv igazán nincsmit!:)
Szerintem Live dvd lessz az igazi, és hidd el lessz annyi játék 99%:)

1 gond van:
Mar a felsoroltak kozt is van egy csomo (regi) win-es jatek. Szoval a dosbox keves lesz, wine is kelleni fog (a 3d progikhoz meg meg nvidia/ati/intel driver is pluszban +ki tudja meg mi).

akinek a dosbox keves, annak lehet rajta qemu/virtualbox + valami regi dos, ami elfut rajta

kiegeszito lista (dosbox):
UFO 1&2
Master of Magic
Master of Orion (2)
Day of the Tentacles
Discworld :)
688
Vikings (Lost Vikings)
Dark Legions
Dungeon Keeper
Syndicate
Battle Bugs
TIM (The Incredible Machine)
Prehistoric
UGH!
Scorched Earth (klasszikus)

ami wine-al megy:
Starcraft+Brood Wars
Age of Wonders

amit nem probaltam, de lehet ra erdeklodes: (nemtom eletre keltheto-e)
Commandos
Centurion
North and South
Panzer General sorozat
Stunts
Battle Chess
Golden Axe
erettebbeknek Larry sorozat ;)
Monkey Island-ek (ScummVM)
Street Rod (1&2)
Simcity

Terjesztese meg mehetne torrenten.. jobb a savszel, plane egy CD/DVD image eseten..

----
"Heavy Mental" - Pratchett
honlap készítés

"ami wine-al megy:
Starcraft+Brood Wars"

Ez is kapható.

Scorched Earth, Centurion, North and South, Stunts, Golden Axe, Larry, Simcity, Street Road: +1 =)
Amit én szívesen látnék még ezeken kívül, az a Lotus: The Ultimate Challenge, Test Drive 1-3

Gozke: Drukkolok, hogy összejöjjön a dolog!

Örülök, hogy szerepel a TIM (The Incredibble Machine), de ki ne maradjon a TIM2 (Return to the Incredible machine) !

Meg az a hangyás játék, amiben dominókat kellett átpakolni/felrobbantani! (Ha mázlid van, valamikor még a címe is eszembe jut)

pushover :D pda-n nyustolom snes emulacioban egyfolytaba :D

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

AZAZ!
Azt a pda-s emulációs izét magánban esetleg leírnád részletesebben (netán linkekkel)

Ha PalmOS alapu pdad van akkor LJP, Windows Mobile eseteben pedig MorphGear. ROMokat pedig szerte a vilagban talalhatsz, ebben a google is segit. Mint a ket emulator ingyenes, es kepes emulalni Nintendo (NES,SNES,GB,GBC es aszem GBA is) es SEGA (MS, MD, GG) gepeket.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Stunts!!
nagy jatek volt :)
van valami magyar fan oldal?

a listahoz:
Red Alert 1
Command & Conquer
Worms 1
Agent
simfarm
Ski or Die
Skate or die
Summer Challenge
Winter Challenge
Blood
Dune 2
Gobliins sorozat
Prehistorik 1 (a 2 kihagyhatatlan!!) :)
Supaplex
Lost Wikings (jujj, 6-7 eves koromban mennyit jatszottam rajta :') ) <- le is szedem most :D
Heroes Might & Magic 2
Lotus 3 (ezzel sokat nyomultunk spit screenben)
settlers 2

Probaltam olyanokat irni amiket itt nemtalaltam
Biztos van sok koztunk ami ismetles, ezekert bocsanat.
De jo igy atfutni ezeken a neveken.
A regi emlekek...! :)

-----
Intel1,6Ghz, 512SD, Ubuntu Feisty Fawn 7.04

Tök jó köszi a listát.

Az nem baj, hogy ismeretlen, én elég fiatal vagyok úgyhogy nekem kevés ismerős régi játék van :D

Hogyne lenne magyar stunts fan-oldal... :)

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Én úgy terveztem, hogy erre a Live cd-re vagy DVD-re csak Dos-os játékokat rakok.
A Wine-os téme egy kicsit összetetteb és ha még abba is belekezdek, akkor soha nem kerül kiadása az egylbként Live Games Dos Editionnak nevezendő live cd.

Amúgy a gyári nvidia (nvidia.com-os) driver rajta van a live cd-n és ha akarja valaki használni, akkor hajrá, de nem az az alapírtelmezett, mert rengeteg ramot eszik és ráadásul a régebbi videó karikat csak a legancy driver támogatja. És nem elhanyagolható indok az is hogy a dosboxhoz nem igazán kell 3d gyorístás és egyéb olyan dolog amihez kellene a gyári driver.

A listából a Commandos-t próbáltam és rajta lesz a cd-n. A többit is kipróbálom ideővel.

Szvsz a RA1 es a C&C1 necces, ugyanis az EA még mindig forgalmazza (C&C: The First Decade), továbbá van Win-s verziója, ami szeirntem nagyságrendekkel szebben néz ki (320x200 vs 640x400)

Viszont tudom ajánlani a Sim City 2000-t. Esetleg a Settlers I vagy II-t.

On August 31, 2007, current publisher and owner of the C&C franchise Electronic Arts made Command & Conquer (Windows95/Gold version) freely available for download from their official website[1], to mark the franchise's 12th anniversary.[8]
(reszlet a wikipediarol)
----
Anthill inside
honlap készítés

* Imperium Galactica 1
Szvsz. felejtős. Rohadt jó játék, de 2 CD-s.

* Quake 1 (per pillanat nem rémlik hogy Dos os volt vagy windowsos, a 2 már tuti csak Windowsos, az 1 asszem ment Doson.)
Eredetileg DOS-s, később lett Win-s verzió is (glQuake) tudtommal.

Viszont terjesztik Steam-n, pénzért, szóval ha szigorúan akarjátok venni a "már nem terjesztik" elvet, akkor ez is ugrott. És a Doom-k is fennvannak Steam-n. (Link)

"Ultima 8 (Sokan Diablot tekintik szerepjátékok atyjának , pedig ez szintén szerepjáték volt nagyon nagyon rég)"
Latszik, hogy nagyon-nagyon fiatal vagy :)

Nem tudom, hogy milyen a jelenlegi jogi helyzete, de a System Shock 1-2-t is erdemes megnezni.
A keszito ceg a 2. resz kiadasa utan nem sokkal csodbe ment, nem tudom, hogy megvette-e vegul valaki. (Ha nincs jogutod, nem jogserto masolni sem, mert ugye nincs kinek a jogat megsertsed.)
----
"Heavy Mental" - Pratchett
honlap készítés

Amire úgy emlékszem, hogy már free az a goblins sorozat.
amiről bizton tudom, hogy az: system shosk (első rész), és a privater. (olyannyira, hogy a felújított linuxos verzió letölthető szabadon). Csak sajna 260 mb, tehát a linux rendszer+privater+system shock alapból több mint 700 MB.

Mellesleg tudom javvasolni, hogy az ubuntu DVD-s verzióját hekkeld meg (sok giga szükségtelen kihajigál, játékok belerak). Így egy stabilan telepíthető disztrót kapsz játékokkal felturbózva.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Az egyik gond az ubuntuval, hogy szerintem eszméletlen lassú a live cd mert (és javíts ki ha tévedek) az egész rendszer egy squashfs image-ben van. Persze bele tudok nyúlni, hogy darabokból rakja össze a fájlrendszert, mint a slax, de minek dolozzak, anyit? :D

Ebböl a hiányosságból következik egy újabb probléma: Ahhoz, hogy külön lehessen elkészíteni a játékokat tartalmazó squashfs image-et, szoval, hogy testre szabható legyen ahhoz szökség van erre a modulális felépítésre.

A mások ok arra hogy slax-ot vegyem alapul az az hogy abban már alapből van egy fájlrendszer módosítások elmentésére szolgáló funkció.(nem vagyok benne biztos, hogy az ubutuban nincs, de a slaxos megteszi.)

Kérdés: ha már dos-os játékok, miért nem freedos-ra pakolod őket?

freedosra dos-os játékok :))
kb a fele nem fog kapásbol menni,a többi meg csak kínkeservesen. Jopár játékot probáltam felrakni freedosra.... 1 müködöt :) Cybercon 3..... csak ..szóval ... ment kb 4000 fps el.. ami azt jelenti hogy 1 pillanatra lenyomod a jobbra kurzort és kb 200xor körbefordul a karaktered.

Amúgy ezzel tulajdonképpen érdekes problémára világítottál rá, mégpedig:
ok hogy live cd, gondolom dosbox lesz rajta, ez is okés, csak mi van ha valaki ezt 1 p2-essen akarja használni avval a nekiindulással hogy : "hát ezek dos-os játékok száguldaniuk kell".Hozzátenném hogy a haverom Celeron 1.8 ghz-es 756 megával ellátot gépén a warcraft 2 dosbox alatt épp hogy elmegy még jól.

Nos igen, ezen és is rengeteget gondolkoztam és csináltam is teszteket.

Például egy 400-as celeron gépen 190Mb rammal Duke Nukem még teljesen kezelhetően és vidáman osztja a szörnyeket 3D-ben a Live cdről!! :D úgy hogy nem olyan rossz a helyzet, persze ezt majd a további emberek további teszjei lehet hogy megcáfolják. Egyébként az új dosbox kiadások pl 7.2 már nagyon sokat fejlődtek és sokkal gyosabban mennek benne a játékok, mint a régebbi kiadásokban, (ezt tapasztalatból mondom).

Amúgy meg szerintem épp azt fogja érdekelni ez a Live cd akinek újabb gépe van és arra Windows XP-t rakott (mert ügye az Xp mondhatni semmilyen szinten nem képes a dos-os játékokkal elbondogulni) és nem akar sokat bénázni a dosbox felrakásával minden játék egyenénti beállításával stb. E helyett csak leszedi a Live cd-t és már van egy csomó használatra kész játéka, amit ha megun, csak újra indítja a gépét és mehet is vissza dolozni az Xp-jével. Vagy ha csak böngészésre használja a gépét akár a Live cd-ről és tudja csinálni a dolgát.

A mások ötlet pedig az, hogy ok. hogy pl otthon beállítja magának a dosboxot meg leszed pár játékot, de mi van ha mondjuk meg akar mutatni a barátainak egy játékot, vagy csak annyira rákattan valamelyik játékra, hogy nem csak otthon szerete velük játszani, hanem pl munkahelyen, vagy iskolában. :D

Sajnos ebben a logikában az is benne van hogy akinek régi gépe van az "szív" mert lehet, sőt biztos hogy lassabban fog menni a játék, esetleg használhatatlan lesz. Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni.

Nyiván a "régi gép" fogalma elég szubjektív, de számomra ez a fogalom az 1Ghz-nél lassab procival rendelkező gépekre vonatkozni.
Ami pedig a ramot illeti, szerintem 256Mb ram manapság teljesen szokványos és a live cd-nek nem igazán kell több. Mert direkt csak egy fluxbox van rajta, és csak ténylyleg szükséges dologk futnak rajta.

Most hirtelen, ennyit tudok ehhez a kérdéshez hozzá szólni.
Úgy tervezem, hogy elérhetővé teszek egy kissebb kb 300Mb-os iso-t és azon mindneki kipróbálhatja, hogy kb hogy fogank mennia játékok. No meg persze magát a Live rendszert is nyüstölheti, annélkül hogy le kellene töleni egy egész cd-nyi isot.

"(mert ügye az Xp mondhatni semmilyen szinten nem képes a dos-os játékokkal elbondogulni)"

Nem teljesen igaz. Haverom régi gépén ment a Settlers II fullosan, hangostul, MIDI-stűl, mindenestűl. Persze nálam cseszett menni.

Dosbox-ban a dynamic CPU core nagyon sokat segít. Dosemu-t nem lehetne esetleg? Nem biztos jó ötlet, de talán egy próbát megér.
Másik lehetőség pl. a qemu, csak azt nem játékoknak találták ki (billentyűkombinációk, stb.)

Igen a dynamic CPU core tényleg hasznos csak azzal az a gond, hogy nem lehet minden játéknál alkalmazni, mert még nem elég stabil.
Meg mondom őszintén és a Dosemut játéra nem igazán próbáltam még, de köszi a javaslatot, mindenképpen
megpróbálom.

Egyetlen gond az ilyen livecd-s jatekokkal, hogy nem lehet bennuk menteni :(.
Amugy nagyon orulnek en is ilyen gyujtemenynek :).

meg lehet oldani :) mondjuk pendrive+unionfs

Persze meglehet oldani nem arrol van szo, de akkor pl kell egy pendrive erre a celra. :)

ramdrive +ext3 vagy vfat vagy ntfs írás + egy script ami a ramdriveból lementi majd indításkor ha tlál visszatölti, bár a dosbox filerendszer támogatását nem ismerem

dosbox -nak lehet UNIX/Linux könyvtárakat megadni parancssorban, amiket aztán felmountol, és lesz belőle D: meg E: (azt meg rendes dos-ban a join paranccsal vissza lehetett játszani akármilyen alkönyvtárrá, úgyhogy a dolog nem reménytelen)

Teljesen igazad van. Én ezt úgy tervezem megoldani, hogy írok egy kis progit amivel a felhasználó úgy tudja átmásolni a mentéseit a cdről mondjuk vinyóra vagy a vinyón lévő mentéseket használni, hogy semmi sem kell csinálnia, csak kiválasztani a mentéseket tartalmazó könyvtárat.

Tudom, ez nem egyszerű, de szerintem ezzel tudnánk azt elérni, hogy az átlag, más operációs rendszerhez szokott felhasználok is érdemben tudja használni a Live cdt.

Én sajnos még nem igazán vagyok otthon a programozás világában, sőt mondhatni shell scripteken kívül még mást nem tudnék megírni. Bár épp most ismerkedem a pythonnal és egész átláthatónak tűnik.

A lényeg az hogy, ha van egyszerűbb ötletetek azt szívesen fogadom.

Google mail-re feldobni?
Elvileg van hozza FS tamogatas. Barhonnan elerheto, scriptbol automatizalhato, es boven van hely par mentesre. DOS-os korszakban nem voltak meg GB-os nagysagrendu winyok.
----
Anthill inside
honlap készítés

Szerencsére ezt a problémát már valaki megoldotta.
Én a slaxféle Linux live rendszert használom (http://www.linux-live.org/) ami lehetővé teszi a fájlrendszer módosításainak akármilyen másik fájlrendszerre való mentését. (Még Fat vagy ntfs-3g-vel ntfsre is megy) Így nem csak a mentéseket tudja magával hordozni a júzer, hanem az összes többi változtatást is pl felrak magának xmms-t vagy akármit.

Ja és az a legjobb, hogy nekem, ahhoz hogy ezt használni tudjam, csak pár változtatást kell elvégeznem. Úgy hogy azt hiszem erről is le van a gond. :D

Ha a játékok valami publikus site-ról letölthetők a netről, és van mindenféle licenceük, amit te nem tudnál követni, stb. akkor szerintem a megoldás az, hogy a CD-image készítését valami scripttel automatizálnád.

Az a rész, ami a "keretrendszer" az a te műved, olyan licenc alatt terjeszted, amilyen alatt csak akarod. (Pl. GPL)

A script a "keretrendszered" "összekészíti" majd utána letölti a többit a netről, pl. vmi. linkgyűjteményből, wget-tel, stb. Akár a linkgyüjteményt is tarthatod karban valami url-en, hogy ez is "naprakész" lehessen.
Majd a végén mkisofs és voila, lehet írni az iso-t. Így "technikailag" te csak saját művet adsz közre, de "átlaguser" is elő tudná vele a maga iso-ját állítani, majd felírni.

Az ötletet egyébként az msttcorefonts csomag ötlete adta, szóval... Nincs új a nap alatt ;-)

Persze, csak ha az átlag win userek is célszemélyek, akkor kicsit bonyi lesz a windowsán mkisofs-t találni :)

Egyébként bennem is felvetődött egy Steam szerű letöltő-beállító keretrendszer (ami indítaná az előre beállított dosboxot), ha már így szóba hoztad a letöltést.

A script is leszedheti az mkisofs.exe megfelelő verzióját; függetlenül, hogy van-e másik.
Az átlag winuser-t nem érdekli a többi pedig úgyis a kód ellenőrzésével kezdi... ;-)

Üdv.
Gabriel

"Persze, csak ha az átlag win userek is célszemélyek, akkor kicsit bonyi lesz a windowsán mkisofs-t találni :)"

Hamár az ABEV Win alatt fut, akkor legalább rákényszerítjük a Linux használatára. Döntse el, hogy akar-e játszani...

/mazursky

Ez egyszerűen remek ötlet. És az benne a legjobb, hogy a szkriptnek sem kell sokat bajlódnia, mert csak egy lzmaval tömörített squashfs fájlt kell készíteni, mert a slaxféle Linux live rendszert használom. Már el is kezdtem írni a szkriptet Linuxra.:D Ha az kész elkezdem Windowsra is.

Amúgy az mkisofs-nek vannak gondjai Windows alatt vagy jól megy?

regi nintendo, sega .. stb romok is keringenek a neten, gondolom hasonlo banasmodban reszesulnek.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_commercial_games_released_as_freeware
http://en.wikipedia.org/wiki/Abandonware

Ha ceg 'meghalt',skkor nincs jogutod.

Valahol azt hallottam, ha valamely szoftveret 15 evig nem arusitjak, akkor nem buntethetnek meg a az ingyenes terjeszteseert, de ha ujra elkezdik arulni akkor baj van..

A hozzászólások jó ötletet adtak, a freedos megy live módban is, a mentés meg mehet drive-ra, vagy pendrive-ra.
Az opendos mellesleg kiváló terjesztés, 99,99%-ban komp. az msdos-al. régi dos-os progik közül még egy sem akadt.
A másik amit érdemes lenne megsasolni, hogy egy virtualizált dos mennyire megy jól. Mert ha pöpec, lehet elég egy linux disztrót indítani, amin virtualizálod az opendo-t a játékokkal. Asztalra ikon, és ennyi.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Érdemes megnézni az abandonware-s honlapokat. Azokon sokszor játékprogramok is találhatóak, amelyeknél elméletileg jogutód nélkül megszüntek a copyright birtokosok, vagy a birtokosok "lemondtak" a konkrét termékhez fűződő jogaikról.
(Nem keverendő az abandonwarez-el, ahol inkább csak "elfelejtett", de jogállásilag nem egyértelmű szoftvereket gyűjtenek.)

Egyébként szerintem érdemes összerakni egy ilyen csomagot. Ahogy elnézem, érdeklődés is lenne rá bőven (rajtam kívül is). A továbbiakban meg már csak az előző hozzászólókat tudnám ismételni, szóval sok sikert!

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn. (Húsvét hétfőn nem működik. Olyankor ez nem váratlan. :)

Lemmings és Lemmings Holiday le ne maradjanak!

settlers 1.
prehistorik 2
stunts
sherlock
muszáj! :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Akkor már a [url=en.wikipedia.org/wiki/Civilization_(computer_game)]Civilization 1[/url] is. (Ha jól emlékszem elfért 2 db 1.2MB-os floppyn)

PS: Hogy lehet zárójelet tartalmazó URL-t linkelni?
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

Link: http://en.wikipedia.org/wiki/Civilization_computer_game

Link: Civilization 1
Wikipédián mindegy, hogy írsz-e zárójelet a linkbe vagy sem, mert ígyis-úgyis ugyanazt hozza be :-)

Készíts egy how-to -t arról, hogyan kell összerakni egy ilyen CD-t és azt tedd közzé. Azzal nem sértesz semmi féle jogot. Vagy tiltsd meg a CD iso letöltését, de tedd ki netre :D
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Lehet, hogy itt kapsz nemi segitseget is, nem csak ingyenes jatekokat: http://www.abandonia.com/en/game/all

Az ekezetek hianya miatti esetleges felreertesekert bocsi. :)

Ez egy tök jó oldal, köszi szépen, valószínűleg lesz egy csomó játék erről az oldalról.

Engem is hirtelen így elkapott a nosztalgia feeling, kb 10 évvel ezelőtt mennyi dos-os játékkal játszottam, anno még egy Pentium 133Mhz-es gépen, Dos meg Win 3.11 volt rajta. Jó volt, sokáig szórakoztam a floppy lemezekkel. Sajna már tönkrement, mivel az a gép nem volt saját, többen használtuk és egyszer valaki leöntötte valamivel :D Kár érte, szerettem azt a gépet.

Egyébként véleményem szerint az _összes_ DOS-os játék másolása legálisnak számít ma már, mivelhogy abandonware, vagyis kereskedelmi forgalomban nem kapható.. :-)

Nekem ezek voltak a kedvenceim: Dynablaster, Wolf 3D, Doom 1-2, Gods, Heroes Of might and magic 2, Raptor: Call of the Shadows, Lemmings, Prehistorik 2, Jetpack, Wolf 3D, Jazz Rabbit, X-COM: UFO Defense, Aladdin, Prince 1-2, Hexen, Heretic, Gta 1, Commander Keen össze része, The Lion King, Mario, Theme Park stb...

Sokkal több játék volt a gépen akkoriban, csak most ennyi jut eszembe hirtelen, ezek a kedvenceim és ami azt illeti nekem a CD lemezeken még mindig van egy rakás ilyesmi játék, meg esetleg még floppykon is valahol.
Hihetetlen élmény volt ezekkel pár éve játszani, sőt még ma is az, sajnos manapság arra mennek a játék fejlesztők, hogy "húú legyen jó grafika, meg csilivili, és akkor sokan veszik".. szóval azt kell, hogy mondjam, hogy sok mai játék ezeket a címeket meg sem közelíti, legalábbis játékélményben biztosan nem.. Szívesebben játszom ezekkel, mintsem inkább egy mai játékkal.
A Heroes 2 szerintem a legjobb a műfajban. Annál nincs jobb körökre osztott stratégia. :-) Legtöbben egyébként a harmadik részt tartják a legjobbnak. :-)