Irtsuk az aljnövényzetet

 ( strangedr | 2008. március 5., szerda - 20:09 )

Az alábbi rövid írás a Linux Format legutóbbi, 2008 áprilisi számában jelent meg. Gondolatébresztőnek találtam, ezért (a szerző legteljesebb tudta nélkül, de remélem, ismeretlenül is megbocsátja nekem) gyorsan lefordítottam.


A minap egy helyi jótékonysági egyesület irodái közötti VPN kapcsolatot építettem ki, hogy lehetővé tegyem egy Windows alkalmazás számára, hogy kommunikáljon a főirodában lévő Samba-szerverrel. Miért Samba-szerver? Nos, az alkalmazás nem igazán hálózatképes – Windows-megosztásokat használ.Igen, rettenetesen lassú a VPN-en át, de az alternatíva az, hogy egyáltalán ne legyen semmilyen hálózat. Az illető alkalmazás egy másik évszázad szülötte.
Ami még rosszabb, a program egy, szintén abból a másik évszázadból való flat-file adatbázis fölött fut, ami kereskedelmi termék. Méghozzá már nem fejlesztett-támogatott. Jajj. Afféle rétegfeladatra jó, de fontos dolgokra ugye nem használná az ember? Sajna, az illető alkalmazás egy speciális pénzügyi szoftver, amelyet az önkéntes szektor egy adott szelete használ: száz csoport talán, esetleg több. Az alternatíva ára az ötszámjegyű tartományban van (fontban).

No és?

Mi köze ehhez a Linux Format olvasóinak? Nos, mindössze apró figyelemfelkeltés, hogy amikor olyasmiket emlegetünk, hogy „ez a Linux desktop éve”, az operációs rendszer és irodai alkalmazásainak kiválósága igazából már nem kérdéses. Ami rajta tartja az embereket a Microsoft-futószalagon az nem feltétlenül a MS Office, hanem ezernyi kereskedelmi rétegalkalmazás, amelyeket rendszerint VBA-ban írtak meg apró cégek. Bármilyen rosszak legyenek is ezek a szoftverek, az embereket megtanulták a kezelésüket, és megtanultak együtt élni a hasfájásaikkal, ennélfogva vonakodnak megválni tőlük. Ezért hát legközelebb, amikor beléd áll a késztetés, hogy nekiállj megírni az n+1-edik szövegszerkesztőt, ablakkezelőt avagy mp3-lejátszót, megtanulj egy új programnyelvet vagy valami egyéb vágyadat kergesd, gondolj inkább a kereskedelmi rétegprogramokból álló dús aljnövényzetre, amelyet Linuxosokkal kellene kiváltani, és inkább ácsolj össze egy szabad szoftver alternatívát.

Richard, a szerző jótékonysági és közösségi egyesületek számára nyújt informatikai szolgáltatást: http://m6-it.org

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Teljesen jogos Richard észrevétele!

Én is rengeteg még DOS alatt megírt számlázó meg egyéb irodai, pénzügyi programmal találkoztam. És nem mertek rajta túllépni, mert féltek az újtól.
Ezek és egyéb MicroSoft-os alkalmazások kiirtása szerintem szinte lehetetlen feladat.

Én nem vagyok programozó, csak amatőr műkedvelő. De volt egy munkatársam, aki rengeteg ilyen Windows-os szutykot készített kis cégeknek.

Feltételezem ahhoz, hogy sikeresek lehessenek a szabad szoftverekkel készített vagy készítendő irodai alkalmazások, ahhoz elsősorban a linux további "eltömegesedésre", azaz még nagyobb térhódításra lenne szükség. Ennek egyik gátjának érzem azt, hogy a linux világ is rendkívül szétforgácsolt. Én még csak 3 hónapja vagyok FSF támogató az UBUNTU révén, de azt látom, hogy túl sok a disztribúció. Jobb lenne kevesebb irányba haladni, de gyorsabban. Lehet, hogy szétforgácsoljuk az erőinket.

Másrészt egy ilyen tömeges jelenséggel szemben, ami sok kicsi láncszemből áll nehéz felvenni a versenyt. Nagyon jól megírt programcsomagnak kellene lenne annak, amely megpróbál birokra kelni ezekkel. Flexibilis, testre-szabható legyen, és a régi millióféle adatbázist könnyen, és megbízhatóan konvertálni tudónak.

Esetleg ki kellene találni egy külön alapítványt erre a célra? Biztos, hogy megérné, mert a jövőben az üzleti szféra is egyre nagyobb mértékben fog áttérni a linuxra. Ez a folyamat elkezdődött, de kellene egy erős támogatás hozzá. A jövő cégei, akik áttérnek linuxra remélhetőleg sikeresebbek lehetnek, mint vetélytársaik. Főleg, ha egy kiváló programcsomag segíti munkájukat.

Egyetértek!

Tényleg egyre jobbak a linux/bsd rendszerek, egyre felhasználóbarátabbak a rájuk írt programok. A feljesztők előtt le a kalappal, tényleg nagyon jó munkát végeznek.

Jó sokféle disztró van, ami valóban szétforgácsolja az erőt, ugyanakkor ez ösztönzőleg is hat a közösségre. Valahol ugyanazt a közös célt érik el, egy picit más úton haladva, és ettől szerintem jobb lesz. A felhasználók is profitálnak belőle, tényleg van választási lehetőség.

Amit személy szerint hiányolok a palettáról, az az adatbázis-konvertáló disztrók (vagy csak én nem találkoztam velük?). Már létrehoztak a tévénézéstől a tűzfalon keresztül a VoIP központig egy csomó jó disztrót.

A cégek áttérését az enterprise környezet és a support nem feltétlen elégíti ki, és nem is szükséges. IT szakemberből van elég, aki képes megoldani a migrációt. Azonban az eszközök a sokaság ellenére lépten-nyomon kevésnek tűnnek (pl VBA szutykok miatt).

A külön alapítvány erre a célra szerintem egész jó ötlet.

/mazursky

gambas (http://gambas.sourceforge.net/) - előnye hogy viszonylag gyorsan portolható rá a Visual Basic-es alkalmazás, és a "régi" fejlesztő is használható hozzá.

Amúgy teljesen egyetértek a cikkel.