Digitális könyvtár

Mit gondoltok a jövő könyvtáráról? Kikölcsönzöm elektronikusan, letöltöm, és ennyi? Eltűnik a papír alapú könyvek létjogosultsága? Ki hol, hogyan olvas? Pár írás a témáról vitaindítónak:

http://www.ifla.org/IV/ifla61/61-batc.htm http://www.origo.hu/techbazis/internet/20071119-konyvtar-20-kaveval-az-…
http://www.gmconsulting.hu/inf/kit/hircsokor/konyvtar20.htm
http://www.libraryjournal.com/article/CA6365200.html

Hozzászólások

A papíralapú könyvmegjelentetés baromira drága. Kisebbrészt a festék ára miatt, nagyobbrészt a terjesztéssel összefüggő költségek miatt, legnagyobbrészt a felhasznált papír+munkaerő miatt. Elektronikus kiadásnál ez majdnem mind NINCS. Max a kiadványszerkesztés költsége, de legtöbbször a szerző ezt maga is elvégzi, ha nem is űberprofin.

No most, ezt bizonyítja, hogy nyomtatásban eddig nekem is csak pár novellám jelent meg, de egy csomó más már (regények is) elektronikusan könnyedén a MEK-ben:
http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors&szerzo=…

Ettől még természetesen nem fog eltűnni a papíralapú kiadás, csak rémségesen lecsökken a mennyisége. LUXUS lesz, olyasmi, mint manapság a faximile kiadások. RÉM drágák lesznek, de a kivitel majdnem mindnél szintén luxusminőség lesz. Gyűjtőknek, hobbistáknak, újgazdagoknak, "régi"gazdagoknak, dicsekvőknek, vagy akik valamiért idegenkednek a képernyőről olvasástól. Különben, az olvasás mint SZÓRAKOZÁS (tehát nem az olvasás KÉPESSÉGE) mindigis csak egy szűk, elit réteg hobbija volt...

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

A science nevu agazatban a papirmentes publikacio mar realitas. Vannak olyan jo nevu tudomanyos folyoiratok, amelyek mar nem jelennek meg nyomtatasban, csak elektronikusan. Az olvaso meg letolti a pdfet, kinyomtatja, esetleg (ujabban) az ebook reader divajszan olvassa el.

Az ebooknak szamos elonyet latom. Kis helyen elfer, toredek a kiadasi koltseg, anyagkimelo stb. Ugyanakkor nem hinnem, hogy eltunnenek a papir alapu konyvek, mar csak a tarsadalmi hehezkedes miatt sem. Azt gondolom, hogy az atmenet lassu lesz, eloszor valoban csak a gyengebbb minosegu irasok jelennek majd meg csak elektronikusan (bar velemenyem szerint jelenleg pont a legjobb konyvek kerulnek digitalizalasra, lasd. MEK, vagy a Doctorow regenyek). Talan sok ido mulva mar az elektronikus kiadas lesz az alap, es csak a zenes tancos kepes kiadvanyok lesznek meg csak papiron, meg azok a konyvek, amik annyira jok, hogy KELL majd papiron is. De ez meg soka lesz szerintem. Talan unokaink fogjak latni....

Csaba

A szép, papír alapú könyv mindig is érték marad. Nem tudom elképzelni, hogy pl. szépirodalmat a monitoron olvasok, teljesen más érzés kézbe venni egy szépen kivitelezett darabot. Egyébként is, olyan jó végignézni a könyvvel teli polcokon. Más kérdés, hogy irreálisan drágák manapság a könyvek, ha nagyon paranoiás lennék, még a szándékos népbutítás is eszembe jutna.

A szakirodalomnál viszont praktikus az elektronikus forma. Nem kell mindenhova magammal cipelni a baromi vastag köteteket, lehet bennük keresni és legtöbb esetben csak referenciaként használom őket, úgyhogy a hosszas olvasástól a szemem sem folyik ki.

Szerintem a "papír alapú könyveknek" van és lesz is létjogosultsága. Jelen pillanatban nem hiszem, hogy van olyan készülék amit olyan kényelmes lenne olvasni mint egy "papír alapú könyvet". Egyébként pedig a gigászi méretű digitalizálásnak még mindig gátat szabnak a szerzőijogi törvények, a jogvédő szervezetek stb. A jövő könyvtára szerintem valahol a digitális és hagyományos könyvtár között van ezek egészséges keveréke. Már most könyvtári levlistákon, blogokban (klog) elég sokat lehet olvasni a könyvtár 2.0-ról (web 2.0 analógiájára), de ez igazából szerintem nem a dokumentumok adathordozóinak a megváltoztatásáról szól hanem egy kényelmes, felhasználóbarát (olvasó barát) felületről, illetve olyan szolgáltatásokról, kommunikációs csatornákról amelyek kibővítik a hagyományos könyvtári szolgáltatásokat. És erre szükség is van, hiszen a könyvtárlátogatók száma évről évre csökken, a könyvtári szolgáltatásokat egyre kevesebben veszik igénybe. A könyvtáraknak tehát muszáj lépni valamerre, különben könnyen eltűnnek a süllyesztőben (és itt most nem nagy könyvtárakra gondoljunk hanem csak megyei városi könyvtárakra). A könyvtárak szerintem most "tanulják", hogy hogyan lehetne felhasználni, szolgáltatni egy az eddigitől teljesen más féle módon a náluk felhalmozott tudást.
Egyébként "könyvtáros" lévén rendszerint otthon olvasok, és általában ülve vagy fekve ;)

--
"Az ember sokszor más mint aminek látszik. De ritkán jobb..."

Hallott már valaki az SLP-ről (Silent Library Project)? Amint hallottam, eszméletlen sebességgel folyik ott a könyvek digitalizálása, függetlenül a copyrighttől. Az más tészta, hogy zártkörű klub... Mindenesetre ez azt bizonyítja, hogy a copyright és az e-könyvtár nem egymást kizáró ok. Különben meg ha valami új dolog CSAK elektronikusan jelenik meg, azt még csak be sem kell szkennelni, azzal mégkönnyebb a "bekönyvtárazás"...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó