p2p, BSA, Artisjus, történések...

Hali!

Gondolom legtöbbünknek megvan a maga véleménye a $SUBJECT-beli címszavakról. Kevésbé ezek mentén flametrollolni, sokkal inkább érdeklődni szeretnék, hogy vannak-e civil kezdeményezések a helyzet megváltoztatásáért?

Gondolok itt életképes kezdeményezésekre, azaz:
- civil, és _NEM_ (!!!) politikai
- vannak konkrétan megfogalmazott és vállalható célkitűzései (pl. sarcmatrica eltörlése), és nem csak üres nagy szavak
- van egy honlapja, ahol olvasható valamilyen program, nyomon lehet követni az eseményeket

ÜdV:
Gábor

Hozzászólások

Volt ilyen kezdeményezés, de nem tudom milyen stádiumban tart a dolog. (MINK)
De szerintem a legjobb ami tehető az ügyben az a felhasználói ellenállás. Tudod az okostojás kiadók/jogtulajdonosok azt hiszik, hogy ha az általuk pénzelt gestapo majd yol megszivatja a torrent oldalak, és ftp szerver üzemeltetőket, akkor majd a mezei user pánikszerűen rohan a boltba 5e forintos britní szpírszt venni.
Most már azért kezdenek rájönni, hogy ez a hajó elment. Szóval a megoldás a user kezében van szvsz.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Amivel eddig összefutottam:

http://felhasznalok.blogter.hu/?post_id=206303
http://toborzo.extra.hu/

Szerintem a felhasználói ellenállás szükséges, de messze nem elégséges feltétel. Nem csak a nagyságrendek miatt, de önmagában még akár ártalmas is lehet, mert - tételezzük fel - ha senki sem venne mondjuk eredeti audio cd-t egy hónapig, egy ezt magára vállaló civil szervezet nélkül ezt is az "illegális letöltések (sic!)" nyakára varrnák.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

P2P? Használom.
BSA? Nem érint, nem kompatibilisek az oprendszereimmel.
Artisjus? Nem érint, az EU-ból vásárlok üres lemezeket.

Kezdeményezések? Kétévente egy. Mindig feltűnik valami szervezet, kezdeményeződgetés, akármi... tiltakozik, kerekasztalt szervez, aztán pár sajtóközlemény után eltűnik.

Személy szerint nem látom értelmét az ellenszerveződésnek, anyagi kérdések miatt elég egyértelmű a csata. A passzív ellenállásra szavazok, nekem tökéletesen megfelelnek a free alternatívák is, ha meg elvisznek pár szervert, vállat vonok, és átírok néhány IP címet.

"BSA? Nem érint, nem kompatibilisek az oprendszereimmel."

Erre ne vegyél mérget, volt egy ismerős cégnél valami ellenőr féle, aki le akart foglalni egy PC-t Ubuntuval, amire vicces felhasználója egy Windows témát és hátteret installált. A szekértő 30-40 percig élt abban a tudatban hogy jól működő ámde kalóz Winfost fogott... :D

Csak nem azt akarod mondani, hogy nem szeretnéd Márió és a harmónikást támogatni, amikor SD kártyát veszel a fényképezőgépedbe?

A legszebb, amikor egy egészségügyi intézmény közbeszerzésben CD-t vásárol betegadatok archiválásának céljából, akkor mondjuk kénytelen kifizetni a jogdíjat...

Milyen alapon fenyegeti a végfelhasználókat az ASVA, ha az egyszeri user Artisjus-os CD-re írta a másolt számot?

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A macska rúgja meg, akkor engem félretájékoltak. :)

"A Magyarországon hatályos jogszabályok értelmében továbbértékesítés esetén a vásárló köteles megfizetni az ARTISJUS által meghatározott jogdíjat az üres adathordozók után.
Az artisjus elvi állásfoglalása alapján magánszemélyeknek, akik külföldröl vásárolnak, és kizárólag magánfelhasználásra, ezt a díjat nem kell megfizetni."

http://itmedia.sk/hu/itmedia-tajekoztatas.doc

A velemenyem jol tukrozi egy okossag a nyolcvanas evekbol:

“Home Taping Is Killing Music” — A 1980s campaign by the BPI, claiming that people recording music off the radio onto cassette would destroy the music industry.

forras: http://listverse.com/history/top-30-failed-technology-predictions/

bar lehethogy jobban jartunk volna ha beteljesedik :)

--
Igényesség nélkül nincs boldogtalanság.