NTFS partíció és a linux. [megoldva]

 ( csali | 2007. augusztus 23., csütörtök - 12:43 )

Hello!

Egy olyan (elég nagy) problémám lenne, hogy volt egy müködő linuxos rendszerem. Több darabra szét volt szedve, az okait nem sorolom, de sajnos így sikerült. Volt két ntfs fájlrendszerben formázott, és egy linuxos(+ swap). A linuxoson fent volt a linux, az egyik ntfs-n(sda1) volt egy win, a másik ntfs-t pedig tárolónak használtam. Nem volt elég a hely, így az sda1-et leformáztam és ext3-mas partícióként mountoltam a home-omon belülre. Ezen még csavart annyit a dolog, hogy volt 24giga partícionálatlan területem, amit később formáztam, majd a home-omba mountoltam, és ezen belülre pedig a nagyobb, ntfs partíciót, egy home/felhasznalo/doksik mappába mountoltam be. Ez így működött is, amíg nem kellett a 40 gigás, eddig tárolóként használt ntfs partícióra felhúznom egy win xp-t. Ezzel aztán jött a problémák sora, először is a grub-ot kellett újratelepítenem. Majd azután az ubuntu indításakor fájlrendszer hibát észlelt. Folytattam a bootolást, és láttam, hogy a gyökér könyvtárat még be tudta hozni, de a home/felhasznalo-t már nem. Ezt még sikerült kézileg felcsatolnom, de ezen belül a doksik-at már sehogysem. Nem engedni ext3-masként mountolni, alapból pedig ha ntfs-el mountolom, egy üres partíciót mutat csak, amin egy két fájl lézeng, amikről fogalmam sincs, hogyan kerültek oda. Remélem nem a win xp formázta le. Elismerem, hogy ez egy káosz, és törölném az egészet a fenébe, de azon a 70 gigás partíción van 50 GB fontos adatom. Ha valakinek lennei BÁRMILYEN ötlete szívesen fogadom.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azon 1-2 fájl nevét (netaláltán tartalmát) megtudhatnánk?
Léteznek remek partition undelete progik, ha tényleg megformázásra került, de ne sok reményt fűzz hozzájuk.
Nekem visszaállította a cuccokat, de volt köztük néhány ami megsérült...
Továbbá, nem elképzelhető hogy megváltozott a telepítés miatt a partíciók sorszáma? (pl. sda2ből sda3 lett)
" cfdisk /dev/sda " segíthet ebben neked.

Gentoo Karvaly

Nem, a számok stimmelnek, nem változtak meg, egyszerűen csak megkopaszodott a partícióm, és azóta nem engedi ext3-masként mountolni se.
A partíció most ezeket tartalmazza:
/System volume information
AUTOEXEC.BAT
bootfont.bin
CONFIG.SYS
IO.SYS
MSDOS.SYS
NTDETECT.COM
boot.ini
ntldr

Ezen kívül találtam itt egy hasonló problémával küzdőt(neki se tudtak segíteni):
"mostmár mint partíciót mutatja a cfdisk. csak nem komálja, hogy nem tudja milyen tipusú partició. a superblock-kal van valami baja. ha a partició benne van az stab-ban el sem indul a rendszer, azt mondja javítsam ki a hibát. olyan üzi jön, hogy, túl sok filerendszer vagy hibás szuperblokk vagy még pár dolog. és egy ajánlás:

try to run : e2fsck -b 8132

no ezt próbáltam, de valami baja van a 8132-vel. azt mondja bad magicnumber. a megnéztem a helpjét, hát nem igazán jöttem rá, hogy mi az a magic number. gondoltam megnézem hátha az első vagy az utolsó blokkjára gondol a partíciónak, de nem(15446-24321).

win alól, látszik csak a partició, de úgy igencsak üres.."
Ezek mind igazak rám is..
Eddig nem sikerült olyan normális progit találnom amivel vissza lehetne csalni valamilyen szinten a fájlokat szóval arra is vevő vagyok ha tudnátok valami jót!

Az a sejtésem, hogy ezt a partíciót megcisnálta valamiféle boot particíónak a drága...
A superblock az olyan blokk ahova a fat-ot menti (persze linux alatt nem így hívják), ha jól tudom.
Ez a partíción szabályos rendben következnek, keress egy mkfs.ext3 kimenetet interneten.
Hát utolsó esélyként ajánlhatom a partition undelete progikat. Én erre a hiren's boot cd-t használnám, de mivel ez illegális teljes verziós progikat tartalmaz, így nem használom. ( ;-) )

Gentoo Karvaly

A csillaggal jelölt típus, azaz primary boot, ezt jelentheti amiről te beszélsz? Mindenesetre köszönöm, megpróbálok vadászni valami ilyen progit, persze valami ingyeneset^^. Az is biztos, hogy én mégegyszer nem teszek win-t normális rendszer mellé, még mindig nem bírom felfogni, hogy attól még hogy ntfs partíció neki hogy van pofája letörölni róla az adatokat... :)

Csillag? Hoooool? :-D

Gentoo Karvaly

cfdisk, ha jól emléxem :)
L - logikai
P - elsődleges
* - elsődleges boot
így értettem csak :) Ha ezt átírnám hogy másik partíció legyen a boot annak lenne értelme?

viszont őszintén szólva most bajba vagyok, mert a partíció MOST ntfs fájlrendszerű, a fájlok amiket keresek viszont "linuxosok" tehát a win amúgyse látná őket. Erre mien programot használjak? Mert vannak amik linuxosok úgymond, de azok a linuxos partíciókról hajlandóak csak adatot visszahozni, ha sima winessel próbálkozom akkor vissz tudja majd hozni a linux fájlokat is?

wines, nem wines...
Az a lényeg, hogy tudja kezelni az ext3 -as fájlrendszert.

Gentoo Karvaly

de épp ez a bajom, hogy a partíció ntfs-es lett hála ennek a buzinak(win).

Én arra gondolok hogy a Windows XP telepítő formázta meg a vinyót, ide rakta az ntldr-t... / olyasmi mint a grub ;-) csak windowsos NT bootolásához kell. ;-) /

Ha jól tudom logikai meghajtóról az ntldr nem bootol - de lehet hogy hülyeség - ezért létrehozza egy elsődleges partíción a bootolásához szükséges cuccokat. A Program Files és a Windows könyvtár már elvan a D:\ meghajtón...

Gondolom ez egy "elsődleges partíció" - "primary". / az egész elméletem ezen alapul /

Ha jól saccolom akkor winxp cuccai egy D:\Windows mappában vannak..

Sz'al az történhetett, hogy a winxp telepítésekor a telepítő megformázta ezt is, és mivel elsődleges bootolásra alkalmas, mindjárt bedobálta az ntldr-t. /vagy te kattintottál félre, vagy önműködően kiválasztott magának egy boot particiót. elsőt tartom valószínűbbnek. bocs. ;-) gondolom köpött valami hibaüzenetet hogy nem tud bootolni, "javítja" igen nem, oszt ez volt a "javítás". ;-) /

Erre a partícióra kell ráengedni valamilyen ext3-at is ismerő partició helyreállító cuccost. guglin keresgélj ha jobb ötlet nem akad...

1. találat pl.: http://www.stellarinfo.com/linux-data-recovery.htm

SZERK: látom már write only módba kapcsoltam... ;-)

-------------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Üdv!

Köszi az infot, a telepítést nem én csináltam végig, szóval lehet volt egy hasonló baki mint amit leírtál. Amit linkeltél programot már kipróbáltam előtte is, de az CSAK ext3-mat ismer, az ntfs-t nem, ami pedig ntfs volt, az látta szépen, csak épp nem talált semmi visszahozandót csak a win által beledobált cuccokat. Remélem találok olyat amivel mind2 lehetséges :) Köszönöm!

Alternatív ötlet:

Ha nem ismeri fel az ext3-at, akkor módosítsd a partíció típusát ntfs-ről ext3-ra part típ. $07-ről $83-ra...

De feltétlen próbáld ki egy másik partíción, hogy a program erre hoygan reagál, NE ELŐSZŐR AZ ÉLESEN..

1. Tehát valami kis partíciót készítesz mkfs.ext3-ra megformázod, felmásolsz 200-300 mega adatot.

2. Megformázod a partíciót Windows XP alól NTFS-re. felmásolsz rá 10-20 megát.

3. indítod a linuxot megváltoztatod a partíció típusát 07-ről 83-ra elmented, és megpróbálod így valamelyik partíció helyreállítót.

Így létrejön egyfajta logikai ellentmondás mert a fájlrendszer nem egyezik a "hozzávaló" partíció típusával, valamit csinálnia kell vele a helyreállító cuccnak, nem mondhatja azt hogy rendben van. / winxp viszont nem fog bootolni ezután, mert az ntldr csak $07-es típusú partíción keres NTFS fájlrendszert /

Viszont mindenképpen egy "Próba" partíción próbáld ki, hogy mire számíthatsz mert papírforma szerint a partíció típusának megváltozásával az adatok is sérülhetnek/elvesznek.

Vagy törlöd magát az NTFS partíciót, így vagy az ntfs-t vagy az ext3-at állítja vissza. ha a a program az ext3-at ismeri talán (?) szerencséd lesz.

Itt egy másik , amivel esetleg érdemes próbálkozni.

http://www.recoverdatatools.com/linux-data-recovery.html

---------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Ezt a programot is próbáltam már, szintén csak ext3mat lát. :)
Köszönöm az ötletet, jól hangzik, és azthiszem próba partíciónak is tudok helyet csinálni mert már semmi sem érdekel, csak legyen meg az adat, tudjam kimenteni és húzhassam újra az egészet ahogy van :).
És mielőtt megcsinálnam ezeket a dolgokat, nem kéne a primary boot - partíciónak a másik ntfs-et megadni?

Ha hozzányúlsz ehhez az ntfs partíción amint az ntldr van, akkor a windows valszeg nem fog bootolni. elméletem szerint ez a C:\ meghajtó.

vagy megkeveri a meghajtóbetűjeleket, ami kb. ugyanezzel egyenértékű. Attól hogy berakod bootable flaget rá, attól még nem lesz rajta ntldr. ;-)

A másik NTFS amúgy gondolom logikai , azon nincs ntldr ergo nem fog bootolni. szerintem logikaira nem is lehet rátenni. (?). Mondjuk ha primary akkor esetleg felrakhatsz rá egy ntldr-t, de a meghajtóbetűjeleket attól még elvben megkeveri. Így a D:\windows-tól c:\windowsra kerül a rendszerkönyvtár, viszont a bootoláskor mindent a D:\windowsban fog keresni mert ugye oda települt, így a bootolás be fog dőlni elméletileg.

-------------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Na egy pillanat most elgondolkodtam ezen. :) Ezekszerint, ha vissza is nyerném az adatokat, a winem használhatatlan lenne. Ergo azt újra kéne tenni, akkor viszont megvan az esélye hogy újból ugyan úgy elszarja... bár érdekel is már engem, újrahúzom az egészet és akkor egy ntfs lesz, és azon lesz ebből win. Köszi mindent, viszonylag kezdő linuxos vagyok jól jönnek az infok :)

Gondolom az NTFS partíciód NTFS típusú volt. Te azt a partíciót megformáztad, és tettél rá ext3 filesystemet, de a típusát nem módosítottad.
Így az XP telepítés során az egy üres/formázatlan NTFS partíciónak látszott, és vagy az XP magától, vagy aki telepítette, az meg is formázta, és használatba is vette a Windows.

Ha a partíció típusát átállítod Linuxra, akkor a Windows telepítés nem fogja elszarni.

Legközelebb.

G

Hát nem tudom, szerintem inkább xp telepítő nyavalygott hogy nem tudja hova tenni az ntldr-t és javasolta egy meglevő "unknown primary partíció" törlését.

Linuxos telepítők szerintem módosítják a partíció típusát formázáskor. / bár kétségkívül nem ismerem az összes telepítőt / de pl. arra rákérdeznek hogy linux (83), linux swap (82) (?)...és ilyenkor a megfelelő típust is állítják be. parancssori cuccal biztos el lehet követni amit mondasz, de szerintem a mai grafikus installerek már "intelligensek"... (?)

----------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Telepítő?

Én úgy olvastam ki az írásból, hogy a működő linuxból megformázta a korábban ntfs partíciót.
Gondolom simán nyomott egy mkfs-t, és közben a partíciós táblát nem változtatta meg.

G

Ezekszerint, ha vissza is nyerném az adatokat, a winem használhatatlan lenne.

Elvileg van remény a windows xp bootolására, mert boot.ini-t is lehet szerkezteni, meg telepítő recovery console-al is lehet xp-t buherálni, de ez egy kicsit macerás.

Ha az ntfs c:\ meghajtót kiütöd és elindítod a CD-ről a helyreállító konzolt, elvileg vissza kell tegye a másik primary ntfs-re az ntldr-t.

Ha logikain van a másik ntfs, akkor nem biztos hogy erre rá lehet venni. Őszintén szólva még sose próbáltam logikai partícióról WinNT alapú rendszert butulni. mert valami miatt úgy rémlik, hogy ez nem is megy. :-)

A meghajtóbetűváltást mondjuk nem valószínű hogy elviseli mert d:\ meghajtója gondolom nem lesz /amin valszeg most a windows rendszerkönyvtár is van /, de ha a mostani c:\ partició helyreállítása ext3ra megtörténik, akkor egy próbát megér winxp reinstall elött. ;-). ha valami csoda folytán mégis sikerül helyreállító konzollal feltenni az ntldr-t /vigyázz hogy mégegyszer le ne töröld a linuxos partíciót :-) / és be is bootol nagy morogva mindenféle dll error üzenetekkel együtt, akkor a wines disk manager-rel kell d:\-ről c:\-re állítani a partíciót. aztán reboot, miegymás, és talán elindul :)). Viszont a regisztriben biztosan marad néhány D:\windows kezdetű bejegyzést . vagy kézzel kicseréled az összeset, vagy bizol hogy nem okoz gondot a későbbiekben ;-).

A kritikus pont az ilyen meghajtóváltásnál amikor elkezdenek elindulni a win rendszerszolgáltatások és a winlogon, ezt vagy elviseli, vagy kék halál. utóbbi a valószínűbb.

Az a furcsa a win bootolásakor hogy az ntldr még "fizikailag" hívja meg az eszközt (multi, disk, meg particiószám alapján), aztán valahol elindul bootolás közben ez a meghajtóbetűjeles barom lemezkezelő és multi-boot rendszerek esetén általában a legkevésbé kívánatos módon elkezdi osztogatni a betűjeleket az általa "olvasható" partícióknak. ;-)

Dual boot esetén talán az a legkívánatosabb felállás, hogy egy primary partíciót - mindjárt sorban a legelsőn *da1 - t bootable NTFS-re beállítani, windows xp rendszert rápolcolni, mert ntldr itt érzi legjobban magát, és nincs szívás vele. A többit meg már oda rakod ahova akarod, lemezkezelővel lehet szortírozni váltogatni a meghajtóbetűjeleket ész nélkül, (kivéve a rendszermeghajtót ;-)) /

Mindjárt a *sda egyben C:\ meghajtó is lesz (3-3,5 giga elég (?) ). és minden winxpes motyó ide kerül.

Egy D:\ fat32-es meghajtót (vfat) jó nagyot meg csinálsz az adatoknak valami logikai partición amit mind a linux mind az WinXP megfelelően kezel. És akkor mindenki örül.

/ páran csinálják néha azt is, hogy mkswap pagefile.sys és swapon pagefile.sys-el linux alatt is mint swapot használják. jó lassú, de szükség esetén valszeg műxik, és helytakarékos ;-) /

Azt ezeken felül meg jönnek a linuxos mókák. A grub/lilo-t meg bevágod az MBR-be és kész is. Ez a legsimább, legkompatibilisebb, stb...

------------------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Fuh, köszi! :)
Megcsináltam a visszaformázást ext3-ra, egy programot sikerütl csak idáig találnom, az látja is, de nem hajlandó visszaállítani a fájlokat mert trial verzió. Úgyhogy most vadászok valami használhatót, és újrarakom az egész rendszert. De ezekszerint a winxp eltűri hogy egy partíción legyen a windows mappa és a boot fájlok is ugye?(bár én is egy közös fat-es partícióval képzelem el a jövőképüket.)

De ezekszerint a winxp eltűri hogy egy partíción legyen a windows mappa és a boot fájlok is ugye?

Persze, csak bootable legyen, primary, és 07es típusú a partíció. És a grub/lilo-t ki fogja hajítani az MBR-ből. de gondolom ezt már észrevetted mikor felraktad.

--------------

Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy...

Köszönöm a segítséget, probléma megoldva! Végigmentem mindenféle megoldáson de sehogyse tudtunk a végérejutni a dolognak. Az fsck-t lefuttattam, és rákérdezett mindenféle hibákra amiket fixálni kell(ide onnan jutottam el, hogy mountoláskor arra panaszkodott a gép hogy nem lát ext3-mas fájlrendszert az sda1-en), lehet, hogy nagyon béna voltam, hogy nem ezzel kezdtem, de erre nem is gondoltam, csak később ugrott be, hogy már ilyet is használtam. :) Szépen fixáltattam vele mindent, bemountoltam a partíciót és ott virít minden adatom.
Köszi mindenkinek aki próbált segíteni, jó sok infot szereztem tőletek! :)