Efika for the masses

Utalom a hetfoket, de ez a het jol kezdodik. A Genesi bejelentette, az Efika matol a beigert modon, 199 helyett csak 99 dollarba (75 EUR) kerul.

Na most mar csak a MorphOS 2.0-nak kell kijonnie vegre, es akkor jolesz mindenkinek. Uberalles.

Hozzászólások

nice

--
The Internet has evolved from smart people in front of dumb terminals to dumb people in front of smart terminals.

Remek. És most, hogy van GPIO támogatás a linux kernelben gondolom a beépített CAN vezérlőt is életre lehet kelteni.

Charlie: kis hálózati szervernek megfelel egy ilyen gép? Beletennék ISDN kártyát, hogy faxolni meg smsezni lehessen róla, meg VPN végpontként is használnám (1 kapcsolat), esetleg fájl szerver... vagy ez már sok?

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Beletennék ISDN kártyát, hogy faxolni meg smsezni lehessen róla

Ez mehet, felteve ha talalsz 3.3v-os PCI-s ISDN kartyat. Persze ekkor csak soros terminalon (vagy halozaton) at elerheto a gep.

meg VPN végpontként is használnám (1 kapcsolat)

Ezt siman birja termeszetesen, tobb kapcsolat sem lenne nagy ugy.

, esetleg fájl szerver... vagy ez már sok?

Hat a fajlszerverrel az a problema, hogy az IDE-je sajnos lassu. Szoftverbol tamogatott DMA-val megy, es maximum PIO4/MDMA uzemmodban. Freescale... :( A proci maga birna, mert az egyik ismerosomnek USB2.0 kartya van a PCI slotban, es arra van kotve a winyo, azzal repul, kihajtja a lehetseges maximumig, csak az IDE vezerlo ilyen csoffadt szegenyben.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Sokáig szemezgettem vele, de "sajnos" egy Epia lett belőle. Nálam még egy bővítési lehetőség hiányzik wlannak. Ha teszek bele videokártyát, akkor ugye a pci ugrott a wlannak és fordítva (usb nálam kiesik). Némelyik Epián ezt megoldották mini-pci(szerintem a lap alján elfért volna) vagy pcmcia csatlakozókkal.
Ha akkor ilyen árban lett volna, biztos ez lett volna a "hibája" ellenére. Bár, lehet hogy mégis veszek majd 1et.

Azért van rajta AGP meg PCI is, mert egy nyákból faragják ki a lapot, meg aPCI portba illő AGP illesztőt is, és utána ketté szedik. Egyébként ha pl a chipben lenne integrált vga mint a Geoddeban az jó lenne, esetleg erősebb crypto képességek, mint pl a VIA processzoraiban. (Kb ez az egyetlen érdemleges a VIA procikban, mert teljesítményre katasztrófa.. kb 10 perc kernelt forgatni..)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

De azért 2 éve amikor a 866-os P3-am 5 percen belül oldott meg egy kernel problmát akkor egy Via C3 1ghz kurva lassan. És leginkább azért mert szar. Olyan silány felhasználói élménnyel szolgált, hogy az döbbenet. (szerencsére nem az enyém volt)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Azert tessek hozzavenni azt a nem elhanyagolando tenyt, hogy egy kernel forditasaba nem csak a nyers prociteljesitmeny a mervado. A memoria mennyisege es gyorsasaga, a swap, az eppen futo processzek terhelese, a winyo sebessege... ezek mind-mind relevans tenyezok.

El tudok olyan esetet kepzelni, hogy egy 1,5-os proci 256 mega ram mellett rosszabb eredmenyeket produkal mint egy 1,3-as 512 ram mellett.

Tetszik ez a kis dög :)

Azért néháy dologra kiváncsi lennék:

1. Debian és egy XFCE menyire fektetné meg a kicsikét? Itt elsősorban a 128M ramra gondolok.

2. Ha az ember akar hozzá egy videókártyát, - márpedig miért is ne akarna, ha hangtalan és keveset fogyasztó netezős gépet építene - akkor hogyan lehet kikerülni azt, hogy a vinyót csak PIO módban tudja meghajtani a szerkezet? Valamelyik blog bejegyzésedben (vagy annak a kommentjében) írtad, hogy USB2-es kártyára kötött vinyóval repül a dolog (ez ugyi nem járható út akkor, ha akarsz videókártyát :( ), namost, ha a lapra integrált USB 1.1-es vezérlőre rakod a vinyót, akkor az még érezhetően gyorsabb lesz, mint a PIO módban hajtott vinyó?