A HP-UX kulcsfunkciókat kap a Tru64-ből

Címkék

A Hewlett-Packard fejlesztői portolnak néhány fontos, alapvető funkciót a Compaq-os Tru64-ből a HP-UX-re. A cég egybe fogja olvasztani a két termékvonalat.

A Compaq Tru64 Unix-át eredetileg a high-end számítógépgyártó, a Digital Equipment fejlesztette, amelyet a Compaq 1998-ban szerzett meg. A Tru64, korábban hívták Digital Unix-nak is, számos komoly funkcióval bírt, köztük a kiforrott "clustering" képességgel.

A HP mérnökök felelősek most azért, hogy a Tru64 TruCluster szoftverét portolják a HP-UX-ra. A dolog már működik a két csomópontból (node) álló HP-UX klasztereken. Továbbá a HP portolta a a Tru64-ból az Advanced File System programot is.A HP fokozatosan kivonja a forgalomból a Tru64-et, amely az Alpha processzorokon fut (köztudott, hogy a HP megszünteti az Alpha processzorok gyártását, és rebesgetik, hogy a PA-RISC processzorok sem lesznek már hosszú életűek), helyette a HP-UX-et favorizálja, amely a HP PA-RISC és az Intel(-HP) Itanium(2) processzorán fut. Az infók szerint a HP kizárólag az Intel Itanium2 processzort fogja a jövőben használni. Az Itanium2 az Intel és a HP szoros együttműködésének eredménye.

A News.com cikke itt.

Olvasd el az OSNews interjúját is, amelyet egy HP-UX mérnökkel készítettek.