BIOS flash-elés hardcore linuxosoknak, súlyosbító körülményekkel

Címkék

Olyan sokszor azért nem, de egy alaplap vagy hardver életében néhányszor előfordulhat, hogy firmware-t kell rajta cserélni, vagy egyszerűbben: "BIOS-t kell frissíteni". Azoknak ez nem okoz valószínűleg problémát, akik Windows rendszereket használnak, mert a legtöbb gyártó már Windows alól elvégezhető online frissítési eljárásokat kínál. De vajon mit csinálhat az a szerencsétlen, akinek évek óta nincs Windows a gépén (vagy sosem volt), nincs floppy meghajtója sem, csak Linuxsza, és egy kis esze? Megoldja valahogy.

Hozzászólások

Én lehet, hogy kölcsönkértem volna egy floppy meghajtót... Nem szívesen kísérletezgetnék ha nem muszáj. Mellesleg a win alóli frissítéstől is fázok. A régi jól bevált módszer szerintem a legmegnyugtatóbb. Tudom, régimódi vagyok. :)
Egyébként nagyon ötletes megoldás, ha tényleg nincs más út, akkor biztos nagy segítség az írás. :)

-- pgergely --

Nekem epp a minap volt erre szuksegem...
Igazabol annyi volt a teendom, hogy a floppy image-et dd-vel felirtam a flash-re es bebootoltam rola...

-off
Valaki talalkozott mar egy abit AV8-as alaplapnal olyannal, hogy nem jon elo a bootmenu f8-ra vagy barmely mas bill.-re? Ez az egyik amiert frissiteni akartam. A masik az, hogy nem kapcsol be USB-s bill.-rol a beallitott bill. kombinaciora. Igen, a jumper jol van beallitva...
-/off

Hat nem tudom en most irtam freedos-sal (UBCD) biost a gepen (Abit-IC7), hibat nem adott, reset utan viszot bios checksum error fogadott, Szerencsere ugyanezt az image-t win98 boot floppy-val megette, az abit bios recovery-je. En most mar kicsit parazok a freedos-tol :)

Általában először ellenőrzi a floppy-n lévő adatokat, és csak utána történik meg a tényleges felülírás, de erről tájékoztat is menet közben a rendszer.
De valóban drukkolok még így is. :)
Kicsit off: ha sikerült a BIOS frissítés, még utána is el lehet szúrni. A remekbeszabott NF7 széria egyszer adott jó melót. Egy barátom frissítés után átnézte gyorsan a beállításokat, minden oké, valami kis apró változás volt csak. Új beállítások mentése, kilép. És már nyomta is a kikapcs gombot. Éppen csak annyi időre villant fel a "Beállítáok mentése, most ne kapcsolja ki a gépet különben..." figyelmeztetés, hogy el tudja olvasni, reagálni már nem tudott. Gép leáll, és többé nem mozdul. o.O Hozta hozzám, szerencsére kerítettünk egy másik NF7 lapot, és jött a menet közbeni chip csere a remegős kezemmel című balett. Izgi volt, de sikerült. :)

-- pgergely --

Miért vesz olyan alaplapot ahol csak igy lehet? crashfree bios?

Bár nem szorosan a témához tartozik:
[off]
Találkoztál már a Gigabyte crashfree BIOS nevű csodáival, out-of-the-box formában?
10 lapból 3 az első bootot sem élte túl, múlt év karácsony környékén... Apu meg verte az asztalt, hogy a gyerek nídforszpíídkarbonja akkó hogy fog menni? Me a szomszéd gamerpistike aszonta hogy ez a lap jó, csak mi raktuk össze $zarul. Gamerpistike városunkban pedig általában nagy úr...
Azóta nincs a cégünknél Gigabyte + AMD páros értékesítve...
[/off]
Elnézést a kifakadásért.

--
//:wladek's world

pont hetfon szoptam ezzel, egy abit lapban kellett volna bios upgrade, de a gepben nincs floppy. most megneztem a fenti linket, ez ugyanazt csinalja, csak boot cd-vel. na de cd drive sincs benne...

inkabb az awdflash.exe-t portoljak mar linuxra, annak lenne ertelme.

A'rpi