A francia parlament az Ubuntut választotta

Címkék

Egy tavalyi ZDNet.com cikkben már megtudhattuk, hogy a francia parlament au revoir-t intene a zárt forráskódú (elsősorban Microsoft) szoftvereknek, és Linuxra váltana idén nyártól, azt viszont, hogy milyen disztribúció lenne az alternatíva, még akkor nem lehetett tudni. Az Ubuntu Közösség most közzétett híre szerint a franciák a Debian alapú disztró mellett tették le a voksukat és júniustól 1 154 gépen lecserélik a szoftvereket nyílt forráskódúra. Az Ubuntu itt számol be a dologról, francia nyelvű cikk itt.

Hozzászólások

Ez a tökösség hiányzik itt Magyarországon.
Ha valakiben lenne is valami kurázsi, a többiek
lerántják, vagy kivonulnak, vagy ilyesmi.
Na akkor most rosszat tettem, mert politizáltam?
Tényleg, miért nincs politikai fórum a HUP-on?
Én nem akarok máshova menni politizálni, jó nekem itt.

A vállalkozásoknál és magánszférában is azért szépen terjed az opensource, még a Linux is. Idővel ez ki fog hatni a politikára is. A nyílt forráskódú szoftverek nem csak ingyenes alternatívát jelentelenek, hanem formálják a társadalom felfogását is a szabadságról és függetlenségről. Ez most még csak a gyártófüggetlenségben, USA függetlenségben és abban látszik meg, hogy van bőségesen még szoftver, ha valahova kell. Amit most még csak előnyként látnak benne, idővel valamennyire elvárássá fog válni és nem csak a számítástechnikában, hanem az élet más területén is.

Ezt hívja az egyik barátom "kötelező lemaradás"-nak. Előbb-utóbb nálunk is felfedezik, hogy mennyivel jobb Ubuntu-val dolgozni - az anyagi előnyökről nem is beszélve. Persze nekünk nincs arra pénzünk, hogy kilóra megvegyünk politikusokat, de előbb-utóbb rájönnek, hogy hogyan lehet az így megspórolt pénzt ellopni - onnantól kezdve pedig már sokkal vonzóbb lesz a Linux.

Hát van abban valami, amit mondasz.
Mindenesetre szerintem most akkora sz*rban vagyunk, hogy legkisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy ilyesmiről vitázzanak a parlamentben. Pl. ilyen baj az, hogy lassan Romániában jobb lesz élni, mint itt. Mindenesetre el kéne kezdeni valahogy a felzárkózást a nyugathoz, mert 17 éve csak beszélünk róla...
________________________________________________
Debian 4.0 - linux-2.6.20-smp - KDE 3.5.5

Nézd, - lehetőleg politikamentesen (?) - próbálok hozzászólni: amíg Ibolykát (aradi stílusban: Iboly(i)át!?) újraválasztják - sokadszorra, addig nagy baj - talán - nincs. Ellenben van egy komoly (!?) ember az MDF padsoraiban: kövérkés, szemüveges, s - megjegyzem, tán rám is haonlít - jóindulatú, jószándékú (!?) parlamenti képviselő!?
Anélkül, hogy bántanám, vagy rosszindulatúnak tűnnék vele szemben, Pettkó Andrásnak (MDF) hívják, s talán sok ember, sokat - akaratlanul is - köszönhet neki. Itt gondolok az ABEV probléma parlamenti felvetésnek, függetlenül attól, hogy - egyelőre - nem sok sikere van... (lásd korábbi Veres választ a HUP-on (is) - keress rá!)
Talán lassan-lassan valami - apránként - beérik, s ez lassan-lassan eljut (?) kormányzati szintre is?

Annak idején úgy kezdte egy - később híressé vált - "fekete" ember: "...van egy álmom!" - "I have a dream!"
Nos, neki nem sikerült elérni az álmait, mert megölték (sajnos), de mégis a mondáson keresztül - érdekes módon - híressé vált.
No, a halála után - pl. az ABBA együttes is feldolgozta ezt a "témát"!

--
GEO-ENVIRON Környezetvédő Egyesület

"Szabadság, demokrácia Magyarországon? Na ne röhögtess!"

Amikor ilyen hozzászólásokat olvasok mindig ez a vicc jut eszembe:

Egy orosz, egy francia és egy német vitatkozik azon, mi a legjobb érzés a világon.
-Német: Tegnap a haverokkal 3 liter schnapsot és 5 liter sört ittunk meg.
Szerintem ez a legjobb a világon.
-Francia: Tegnap a barátnőmmel 12 órán át szeretkeztünk.
Ez a legjobb érzés a világon.
-Orosz: Tegnap megállt a ház előtt 4 fekete autó, kiszállt belőle 20 bőrkabátos KGB-s Kalasnyikovval a kezükben, és bekopogtak hozzám.
- Ivan Szergejevics Rokosszovszkij?
- Nem, egy emelettel feljebb.

Szerintem EZ a legjobb érzés a világon.

A franciák miért nem a Mandrivát választották, van benne sztm francia befektetés (is) bőven???

Sztm Magyarországon ezt se lehetne megoldani botrány nélkül...
1.) bejelentené Kis Béla open-source-ügyi államtitkár 2050-ben, hogy áttérünk Ubuntu linuxra.
2.) Tüntetések 3 hónapon át
a.) "Ticcsák be a linukszot."
b.) "Kis Béla monnyon le."
c.) "Nemzetellenes hazudozók"
d.) "Az ubuntu logója embereket a nyilasokra és a kommunistákra emlékezteti."
3.) Kordon 6 hónapon át.
4.) Rendőri brutalitás 1 hónapon át.
5.) Kordonbontás 1 nap.
6.) Alacsonyabb kordon 1 hónapon át.
7.) Bejelentené az államtitkár, hogy sajnos a linux bevezetése során létrejött tüntetések miatt jelentős idegenforgalmi adó csökkenést regisztráltak, emiatt, (ti a linux idegenforgalmi adó csökkenést okoz) elállnak korábbi szándékuktól.

6.) 2060-ban bejelenti az illetékes miniszter, hogy megpróbálják az egyik magyar disztrót bevezetni.
7.) A többi magyar disztró fanclubjai forgalomlassító korlátozást vezetnek be.
a.) Összeverekednek a tüntetők és a munkába sietők.
b.) Véres leszámolás a disztrófanok között...
8.) Bejelenti a miniszter, hogy mivel a Ms Novell Windowsból csak egy magyar verzió van, különben is a magyar disztrófejlesztés akadozik (erőforrás-hiány miatt), visszaállnak Novell-Microsoft szövetség termékekre.

> Ez a tökösség hiányzik itt Magyarországon.

Kíváncsi voltam, vajon az első vagy a második hozzászólás fogja ismét szidni a hazai hozzáállást. :-) Már ez is fárasztó, és ami fárasztó azon átsiklanak.
"Politizálás" helyett próbálj meg tenni valamit a saját cégednél. :-)

Nemtom mit sirtok. Ez piszkosul nem esz kerdese. Mai Magyarorszagon ugy mukodnek ezek a dolgok, hogy amig valaki nem fizet egy valag penzt a megfelelo szemelynek, addig semmi erdemleges nem fog tortenni.
Kifejtem: Ha ma letrejonne egy xyz Kft aki bekopogna az informatikai atyauristenhez es felkinalja neki, hogy egy 3 milliardos projekt kereteben lecsereli az osszes informatikai rendszert korszerubbre es 10%-ot visszacsorgat az illetekeseknek, garantalom, hogy 1 even belul megtortenne az atallas (sot, meg kamupalyazatot is kiirnanak, kamu versenyzokkel tortenne versenyzes is) es a hirekbe ugy vonulna be, hogy mi is olyan "okosak" vagyunk mint a nyugat. Ennyi.
De ha ingyen akarnatok megcsinalni az atallast, ne csodalkozzatok, hogy 1 politikus sem foglalkozik vele komolyabban. Ez nem igy megy nalunk -sajnos-. Tessek szepen nyitott forrasu szemekkel jarni. :>