25 millió dollárt keresett a HP a Debian segítségével eddig

Címkék

Ki állítja azt, hogy nem lehet pénzt keresni szabadon elérhető, közösségi alapon fejlesztett Linux disztró támogatásával? A Hewlett-Packard 25 millió dollárt keresett eddig azzal, hogy támogatja a nyílt forrású Debian GNU/Linux-ot.

A HP még 2005-ben jelentette be, hogy támogatási szolgáltatásokat fog nyújtani a Debian-hoz. A cég a 2006-os pénzügyi évben 25 millió dollárnyi olyan hardvereladásból származó bevételre tett szert az EMEA (Európa, Közel-kelet, Afrika) régióban, amelyet közvetlenül a Debian támogatáshoz lehet kapcsolni.

"Egészen megdöbbentem, amikor erre jutottam" - mondta Jeffrey Wade, a HP globális nyílt forrású és Linux termékmenedzsere. Jeff szerint ez az eredmény messze felülmúlta a várakozásait. Noha a HP hivatalosan tavaly augusztusban jelentette be a Debian támogatást, valójában csak decemberben kezdte el árusítani a "Debian Care Pack"-eket.

A HP a Debian támogatást szakaszosan vezeti be. Jelenleg a hardvertesztelés negyedik fázisban vannak, amelyet ennek a negyedévnek a végéig befejeznek. Ezután az összes HP Proliant és Blade Systems szerver támogatást élvez majd. A szupport csapat a Debian Sarge támogatására készül, de Wade megjegyezte, hogy folytatják a minősítési munkálatokat a hivatalosan még kiadás előtt álló Debian Etch-re is.

A HP támogatja a SUSE és Red Hat operációs rendszereket is, de nagyobb profitot generálhat a Debian-nal kapcsolatos eladásokból, mivel az szabadon elérhető, és így az ügyfelek számára nem jelent extra licenccel kapcsolatos kiadásokat a használata.

Annak ellenére, hogy a HP sikeres a Debian-nal, egyelőre nem tervezi, hogy más Linux disztrót is bevonna a támogatási programba.

Bővebben itt.

Hozzászólások

A nap mottója:
"debian felhasznalasi kore altalaban megmarad a zugdesktop es a debianvanotthonisaztrakomszerverre effekt szintjen"

ugye, van még élet az ubuntun túl is...

Azért az sem lenne rossz, ha kicsit visszacsepegtetnének ebből az összegből a debian fejlesztőknek.

A HP rendszeresen támogatja a Debian fejlesztőket és a nyílt forrású közösséget:

  • számos szervert adományozott és hostol Debian projekt részére (gluck.debian.org, és egy csomó gép, amivel a Debian portjait készítik: IA64 - merkel.debian.org és merulo.debian.org; HPPA - paer.debian.org, stb.)
  • Debian fejlesztőket (például a korábbi Debian Project Leader Bdale Garbee-t) támogat, többet is alkalmaz (Paul Bame, Dann Frazier, Eric Schwartz, Al Stone, Matt Taggart, és Matthew Wilcox)
  • évről évre az egyik legnagyobb támogatója a legnagyobb Debian rendezvénynek, a DebConf-nak
  • online híroldal (lwn.net) hozzáférést fizetett az összes Debian fejlesztőnek

--
trey @ gépház

Ezért a pénzért lehet venni 1 db sztár futballistát, vagy 2-3 közepesen jó, de nem sztár futballistát.

--
CCC3