Mikrohullámú internet?

 ( ksgy | 2007. január 11., csütörtök - 10:19 )

Sziasztok

Gondoltam szolgáltatóváltás előtt rákérdezek a szagembereknél, hogy mégis van-e fejlődés az elmúlt 2-3 évhez képest mikrohullámú internet ügyben.
UPC b@lfaszkodásait eléggé meguntuk, és találtam olcsón 1Mbites mikrós netet. Nem a sebesség a lényeg, hanem a forgalomkorlát mentesség.
Pár fórumon amit találtam utánanéztem, és az jött le, hogy letölteni, netezni jó, de játékra pl alkalmatlan a magas válaszidők miatt - ez fakad a technológiából - de fórumokon kb 50-50%-ban oszlott meg azok véleménye akik szerint nem alkalmas és akik szerint teljesen alkalmas még játékra is, persze ha a szolgáltató, egy adóra nem 3x annyi user akaszt, mint amennyit elbír. A fórumok 2002-2003asok voltak.
Szóval a kérdés az volna, hogy vajon változott-e ez a helyzet az elmúlt pár évében, vagy még mindig alkalmatlan játékra a mikrós net?
Előre is köszi a válaszokat

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez fasság, hogy mennyit "bír el". Az elbírást nem lehet mérni. Sávszélességet, válaszidőt, csatornaszámot- és kapacitást lehet. Másfelől meg van a szolgáltatóra nézve minimum szolgáltatási szint? Nincs. Tehát annyi usernek ajánlja ki az egy ap-ját, amennyinek akarja.

koszonom szepen a rendkivul hasznos es tartalmas hozzaszolast, sokat segitettel.

Viszont amit leírt szerintem igaza van.
Szolgálatónként változik a minőség. Ha megfelelően van tervezve a gerinc, egy kicsit túl méretezik, könnyen bővíthető a hálózat, jó eszközöket használnak és nem akarnak 3 megabit betáp vonalról 1 Gigabitet eladni akkor szerintem nem függ a technológiától a válaszidő nagysága, de ez nem egy tökéletes világ.
Öcsém ősszel kezdett dolgozni egy ilyen cégnél, megmutatta a hálózatot és az első kérdésem az volt, hogy működik-e? Egy forintot nem adtam volna a szolgáltatásért. Nem volt semmilyen szűrés a leszórókon, szervereken stb. Nagyjából az kapcsolódott aki akart. Most tulajdonost váltott a cég és teljesen felújítják. 5 GHz-es gerinc és később a kliensek is, valamint a új struktúrát is készítenek, eddig minden fogalom nélkül voltak a leszórók. Az új rendszerben már vennék előfizut.
Bocs a kilengésért, szóval meg kell gondolni a dolgot, sok garázs cég van.
Egyébként melyik város?

Budapest, és a társaság az ACE Telecom lenne (http://www.netroller.hu). Akkor rákérdezek náluk, hogy milyen gerincük van, és ha 5-ös, akkor megpróbálom kideríteni, hogy van-e a házunkban/környéken valakinek és mik a tapasztalatok vele.
Köszi a választ!

Nekünk most egy 2Mbites mikrós bérelt vonalunk van, eddig (4 hónapja) teljesen jól működik, pedig én is nagyon "féltem" tőle. Úgyhogy egyelőre nem tudok róla rosszat mondani.

hi olvastam, nalam a 14.kerben csak a tvnetwork van akiket se telcsin se neten nem tudok egy hete elerni.
ha lehet megprobalnam a microst, itt budapesten .
tudtok ajanlani valami megbizhatot ?

A probléma vezeték nélküli hálózatok terén (internetszolgáltatásnál, tehát nem otthoni használatnál), az interferenciában jelentkezik.
Ez pedig kizárólag az adott szolgáltató szakembereinek hozzáértésén, illetve a szolgáltató korrektségén múlik. Mivel (a legtöbb helyen használt 802.11b szabványban) összesen 3, nem átlapolódó csatorna van, ezért nem lehet ész nélkül növelni a felhasználók számát.
A megfelelő működés nagyon függ a használt antenna típusától és az AP távolságától is.
Az egyik ismerősöm még az eredetileg felrakott patch antennát használja és állandóan gondja van vele az adott helyen. (Megszakadnak a letöltések, kilépnek az üzenetküldő kliensek, sokszor percekig nincs kapcsolat...)
Mi addig piszkáltuk a szolgáltatót, amíg kicserélte a sajátunkat egy grid antennára (rácsos, parabola). Azóta jóval kevesebb gondunk van.
Viszont az egyik ismerősöm egy várossal arrébb, egy másik WLAN szolgáltatónál minden gond nélkül használja.
Idehaza az öcsém szokott neten játszani és többnyire nincs vele probléma (az antenna cseréje óta).
Szerintem előbb kérdezz körbe néhány illetőt, akik az adott szolgáltatónál vannak és dönts az ő véleményük alapján.

felugyelek egy szervert, ami egy ilyen mikro link vegen csucsul es azt tapasztalom, hogy folyton billeg a pppoe, nyilvan mert az alapsavi kapcsolat is billeg.
elofordul, hogy naponta tobbszor leakad percekre, de legalabb hetente egyszer.
korabban a gondot valami fa okozta, aminek egy aga benott a ket antenna koze, ezt levagtak, de meg mindig billeg, nem valami stabil.

-----
Si vis pacem, para bellum...

Na, akkor egy UP.

Felmerült alternatívaként, hogy jelenlegi szolgáltatót lakossági net tekintetében kiváltsuk az ace telecom mikrohullámú szolgáltatásával. A Pr telecom-mal van egy kis probléma, ugyanis egy címre csak egy szolgáltatást létesítenek, a lakásban már van egy net, ami le van korlátozva, mert az előfizető külföldre távozott. A számlákat nem fizeti, és bár sikerült elérni, nem igazán együttműködő.

Érdekelne tapasztalat, hogy Szigetszentmiklós környékén használja-e valaki és ha igen, milyen tapasztalatokkal?

Ugyan nem Szigetszentmiklós, hanem Budapest területén használunk 3 helyen Ace Telekom mikró-alapú szolgáltatást, és semmi különösebb baj nincs vele. Havi huszonakárhányezer forintért ad kvázi béreltvonali megbízhatóságot. Azt nem tudom, hogy a szerződésben milyen rendelkezésreállást vállalnak.

A lakossági lényegesen olcsóbb, honlapon éves szinten 98%-ot vállalnak rá. Ami a UPC viszonylatában egész jónak mondható. ott ahol korábban laktam éves szinten az 5-6 nap downtime-ot szerintem a UPC is összeszedte. :)

Sub, mert épp ezzel szemezek én is, Sztmiklóson, Buckán.

--
[laca@manjaro ~]$ %blow
bash: fg: %blow: no such job

Nálam a héten voltak kint felmérni. Kimásztak a tetőre és fényképeztek. Eddig amit megígértek, az úgy volt. A megadott napon hívtak vissza, hogy időpontot egyeztesseneka felmérésre. A két szerelő a megadott napon, és a megadott 30 perces időablakban jött ki felmérni.
Nem úgy mint a UPC, hogy jönnek 8-12 között, üljél otthon, majd a szerelő vagy 11:30-kor jelenik meg vagy akkor telefonál, hogy késik min. egy órát. Szóval eddig pozitív. Én most a felmérés eredményét várom, meg az ajánlatot.

Meg lehet velük beszélni munkaidőn kívül eső időpontot?
Nálam bonyolítja a dolgot, hogy csak nyáron lakom ott, kb. áprilistól októberig.

--
[laca@manjaro ~]$ %blow
bash: fg: %blow: no such job

Ezt nem kérdeztem, mert nem volt érdekes. A budaörsi irodát érdemes felhívni, mert Szmiklós hozzájuk tartozik.

Nálam is kimásztak a tetőre, fényképeztek, majd kaptam ajánlatot. Oszt amikor jöttek kiépíteni szépen felrakták az árbocot, rajta az antennát, majd egy óra múlva leszerelték az egészet, visszacsináltak mindent és elmentek, mert "nem jó házat (antennát) néztek".

Hm... Mondjuk nálam a T volt viccesebb. Felhívtam őket, hogy optikát szeretnék, lehet? Ó, hogyne, persze a megadott címen létesíthető. Remek! Megkötöttük telefonon a szerződést, leegyeztettük a létesítést. Szerelő a megbeszél napon ki is jött. Gyanús lett hogy lent áll a társasház udvarán és már vagy 20 perce telefonál.. Majd feljött (4. emelet), és közölte, hogy akkor a létesítés elmarad, ugyanis most jöttek rá, hogy az optika a földszintre a kábelrendezőbe be van húzva, de a lépcsőház már nincs bekábelezve. Ezt nem bírtam ki röhögés nélkül, annyira groteszk helyzet volt.

Hát erősen romlott az összkép. A felmérés már megvolt, viszont a "még ezen a héten" ajánlat azóta sem érkezett meg. :(

sub