T-Online végre lépett spam ügyben?!

Látom bent csücsül a spoolban egy rakás levél, na nézzük csak miért:

2006-11-04 08:48:08 SMTP error from remote mail server after RCPT TO:: host mx.t-online.hu [195.228.240.9]: 451 4.2.0 : Recipient address rejected: You are greylisted for 600 seconds

Ti is észrevettetek hasonlót? Nagyon örülnék, ha végre lépnének ez ügyben is, és tiltanák defaultból minden net előfizetőnél a 25/tcp-t (webes felületen persze bármikor kikapcsolható a tiltás). Hátha követné őket a többi ISP is.

Update (2007-06-22): Holnaptól tiltja a T-Online a dinamikus ügyfelei 25-ös portját!

Hozzászólások

A greylistinggel csak a saját webszervereiket védik, a 25-ös tcp jó lépés lenne.

en is lattam, de ez pontosan "mi ellen" ved?

koszonom a jotanacsot, bar a kerdesem inkabb arra vonatkozott volna hogy kell-e/erdemes-e greylist melle callout vagy forditva.
a valaszodbol itelve - gyakorito szavak - nem biztos hogy ismered a kovetkezo parametereket, amelyekkel befolyasolni lehet a callout CACHE-t:

callout_domain_negative_expire
callout_domain_positive_expire
callout_negative_expire
callout_positive_expire

Akkor kérdésedre a válaszom (ami persze nem szent írás, csak imho): igen, érdemes használni greylist mellett is a sender verify check callout-ot. Csak mivel ez utóbbi jóval erőforrászabálóbb, a greylistet teszem előre. Ami azon átjön (mert újra megpróbálja a küldő) arra már mehet a callout, csak töredéke lesz az összes bejövő mailnek. (Persze mint fentebb írtam csak sec mx-eim végeznek sender/callout-ot.) Remélem jól értettem kérdésed.

T-mobilenál is okosan megoldották.
Előbb kapok egy értesítést smsben hogy levelem érkezett /persze ott virít a fejlécben hogy SPAM/
utána szűrhetnek talán, mert letölteni már nem nagyon kell.