Fix IP-k LAN-on

Üdv!

Azt a kellemetlenséget szeretném kiküszöbölni, hogy a helyi hálón belül az IP-címek folyamatosan változnak, kb minden (desktop) restartnál. A netet egy Asus WL550gE router osztja, de itt nincs olyan beállítás mint egy régebbi routeremen (Edimax), hogy állandóak legyenek a címek.
A csavar ott van benne, hogy nem szeretném a DHCP-t kikapcsolni és egyesével beállítani az átjárót, csak 1-1 adott kliensnek kéne fix cím (server & saját desktop, családnak teljesen mindegy hogy mit kapnak).
Szórakoztam már sokat hálózatokkal, de ehhez nem tudom, hogy hol kéne nekiállni. Igazából 2 ötletem van, de nem tudom hogy gyakorlatban hogyan működne:

1) A 2 adott gépen beállítanám hogy ő csak a 192.168.1.x címet kérje a DHCP-szervertől. Ez igazából nagyon egyszerű megoldásnak hangzik, de még soha sem próbálkoztam a dhclient-et állítgatni.

2) A routeren próbálom meg átállítani a DHCP-szervert hogy adott MAC-address-nek mindig ugyan azt az IP-t adja. Ehhez valószínüleg fel kéne tolni egy non-official drivert, amit nem szeretnék erőltetni, de ha csak ez megy, akkor ám legyen.

Szerintetek megvalósítható ezek közül vmelyik? Van esetleg jobb megoldási 5letetek?

(szerk: mind2 fix kliens linuxot futtat, egy Kubuntu (desktop) és egy Trustix (server))

Hozzászólások

ha ugyis ugyanazokat az ipket adja a dhcp, akkor miert nem allitasz be fix ipt a klienseken? masreszt ha erolteted a dhcpt akkor kapcsolodj nev alapjan a szerverhez...

udv Zoli

Bocs', megint hamarabb kérdeztem minthogy utánajártam volna. Kubuntun sikerült beállítani (akinek még kéne ilyesmi: /etc/dhcp3/dhclient.conf), de Trustix-on nincs ilyen file. Annak még utánajárok hogy hogyan müxik, de ha vki tudja akkor várom azt is.

Hozzátenném, hogy 99%-ra taksálom, hogy a router tudja, hogy adott machez fix IP-t osszon. Mondjuk a kliensben beállított fix IP még gyorsabb bootolást is eredményezhet.
--
Mortal Kombat's gimmikk was to replake all instankes of the letter 'C' with the letter 'K' (bekause of that feature, it was one of the first applikations to bekome part of KDE).

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de ha a szervernek beállítasz egy IP-t, akkor azt nem hiszem, hogy másik gép mnegkapná DHCP-n.
Azt mondtad egy gép van, aminek fontos lenne állandó IP, a családnak meg mindegy... Szerintem egy próbát megér.

dhcp servernel vedd kisebbre az ip range-t... mondjuk 192.168.0.2-192.168.0.254 helyett osszon ki ip-ket 192.168.0.5-192.168.0.254 tartomanybol...
ezt gondolom csak tudja a routered...
annak az 1-2 gepnek pedig amelyiknek fix ip kell, azoknak allitasz statikus ip-t a 192.168.0.2-192.168.0.4 tartomanybol... igy tuti, hogy nem akadnak ossze az ip-k, es nem osztodik ki a fix ip-ju gepeknek szant ip sem egy esetleges reboot eseten sem....