Sambafs probléma

 ( csortu | 2006. augusztus 23., szerda - 10:04 )

Sziasztok!

Adott egy local network melyen linux gépek vannak. Van még továbbá egy Western Digital NetCenter. Erről azt kell tudni, hogy smb vel osztja meg a winchestere tartalmát a lokális hálózaton.

Beállítottam a kütyüt, a KDE konquerorja szépen használni is tudja, ha jól értem az smbclient programmal. (smb://ipcim/megosztott_konyvtar )

Viszont néha szükségem lenne arra, hogy becsatoljam a megosztott könyvtárat. Erre az smbmount és társai programokat használom:

smbmount //ipcim/megosztott_konyvtar /home/en/lokalis_konyvtar

Aztán kéri a jelszót, és megy is a dolog.

Viszont azt vettem észre, hogy ha nagy fileokat másolok (0.1-1 Gb) a megosztott könyvtárba, és közben megpróbálok olvasni ugyanonnan, akkor kiakadás van:

cp nagy_file /home/en/lokalis_konyvtar
másik parancssorbol:
ls /home/en/lokalis_konyvtar/

Akkor mindket parancs elakad es csak var, var, var....

És innentől nem tudom umountolni a tavoli könyvtárat, rootként sem, umount -f el sem, smbumount al sem.

Azt adja vissza, hogy device is busy.

És onnantól nem lehet elérni (pl. máshová felmountolni) //ipcim/megosztott_konyvtar at. És az smbclient sem tudja onnantól kezelni (pontosabban a konqueror smb://ipcim/megosztott_konyvtar timeoutol).

Ezzel szemben a NetCenter másik megosztott könyvtárait minden további nélkül el tudom érni akár smbclienttel, akár fel tudom csatolni smbmount tal.

Azt szeretném kérdezni, hogy:
1- Hogy tudom újraéleszteni azt a bizonyos //ipcim/megosztott_konyvtar at rebootolás nélkül? (Azt tippelem, hogy valami smbio processzt kell lelőnöm, de honnan lehet ezt kideríteni?)

2- Mi lehet a probléma fő oka és hogyan lehetne megjavítani? Hol induljak el? Esetleg további paraméterek kellenek az smbmountnak?

Ötlet? Köszi előre is:
Csaba

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Izé....

Akkor válaszolnék a kérdésemre. Csak azért, hátha egyszer valaki belefut ilyesmibe.

Az eredeti kérdéseimre ugyan nem találtam meg a választ, de kiderült, hogyha a sambás megosztásokat nem -t smbfs hanem -t cifs mountolom, akkor nem jelentkezett az említett probléma, továbbá sokkal gyorsabb is lett az adatforgalom.

Üdv:

Csaba