DVD rögzitőkre is Artisjus "jogdíj"

 ( Nagyapa | 2006. július 21., péntek - 22:44 )

Üdv.

Ma kaptam hírlevélben az alábbi elgondolkodtató hírt:

A merevlemezes DVD-rögzítõkre is jogdíjat vet ki az Artisjus
http://www.hwsw.hu/hirek/31738/merevlemezes_dvd-felvevo_jogdij_artisjus.html

A kérdés csak az, hogy: Mi lesz a következő?
Netán a fényképezőgépek? Digitális kamerák? Merthogy némely bátor ember a moziban az utóbbival "örök élménnyé" tesz egy új mozifilmet.
Mindenesetre valahogy ésszerű határokon belül "mozoghatna" az Artisjus.

Netán segíthetnénk nekik valahogy ebben?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én úgy tudom, már a fényképezőgép memóriakártyája, amit úgy külön vehetsz (nem volt még soha digit. gépem), na szóval annak az ára már tartalmazza. Nem tudom, így van-e, de nézd a jó oldalát: ha neked van egy csomó DVD-d tele filmekkel, akkor nem sértesz jogot.

ha neked van egy csomó DVD-d tele filmekkel, akkor nem sértesz jogot. Ezt az egetrengeto baromsagot honnet veszed? ;-(

Zsiraf

Abban az esetben nem az, ha tiszta, legális, gyári, műsoros DVD-i vannak.... ;) Persze, gondolom bastya_elvtars nem erre gondolt.

- waiter -

Már pedig nem sért, nézz utánna.

a törvényekből.

Sőt, letölteni is legális.

Ha olyan üres CD-t, DVD-t veszel amin van Artisjus matrica (magyar boltban csak ilyet kaphatsz), akkor már megfizetted a jogdíjat a magáncélú másolásért.
Tehát a magyar szerzői jogi törvények értelmében saját célra, nem haszonszerzés reményében lemásolhatsz bármit amit a normál szerzői jog véd. Filmeket, zenéket. Programokat nem.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Hmm... Azert erdemes a torveny szoveget is megnezni, ugyanis:
(2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

(3) A szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezéseket nem lehet kiterjesztően értelmezni.

Tehat ennek ertelmeben elegge meg lehet kerdojelezni a DVD(/VHS)-k masolgatasat (hiszen karositja a szerzo(k) erdekeit, mivel nem veszed meg az eredetit).

Zsiraf

p.s.: persze, ha az eredeti peldany a birtokodban van, akkor semmi problema;-) csak ne tarts belole nyilvanos eloadast...

Nahogyutoljára leirjam:

"Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?

A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes."

Forrás: http://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/faq.html#02

Akinek nem világos, azt tényleg tudom sajnálni! Tehát
ha letöltesz egy filmet a netről, akkor az nem jogellenes.
Ha kihozod a kölcsönzőből és decss, akkor az jogellenes.
De ha haver decss-elte, és azt lemásolod, akkor TE nem
követsz el törvénysértést. Az, hogy ki mit ír ki a
dvd indulásakor, az egyéni szociális probléma. Az artisjus-nak
ezért fizetünk. Ezek után a "másolás megöli a zenét" és
hasonló baromságokat hírdetőknek GOTO Artisjus, ott tessék
érdeklődni.

Na, még ezt érdemes elolvasni:
--------------------------------

Miért kell fizetni az "üres" CD-k, DVD-k után szerzői jogdíjat?

A magáncélú másolatkészítést a szerzői jogi törvény viszonylag széles körben lehetővé teszi. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha azoknak a műveknek az alkotói, jogosultjai, amelyek a törvény alapján így másolhatóak, legalább részbeni kártalanításban részesülnek. A jog nem akarja a magánszemélyeket a másolatkészítések miatt folyamatosan ellenőrizni, ezért azokat kötelezi átalány jellegű fizetésre, akik olyan hordozókat gyártanak, forgalmaznak, amelyek lehetővé teszik a magáncélú másolatkészítést.

Ki köteles a jogdíj megfizetésére?

A hordozók gyártója, importőre, forgalmazója, és az a kereskedő, aki olyan hordozót forgalmaz, amelyre az előbbiek elmulasztották a jogdíj megfizetését.

Árusítható-e matrica nélküli CD, DVD, videokazetta?

Nem. Csak a matrica igazolja a jogdíj megfizetését. Ennek hiányában jogsértés történik, és az így árusító kereskedőtől is követelhető a jogdíj.

Vásárolhat-e magánszemély matrica nélküli CD-t, DVD-t?

Az a magánszemély, aki nem kereskedik a hordozókkal, nem felelős a jogdíj megfizetéséért. Azzal sem követ el szerzői jogsértést, ha matrica nélküli hordozókra - azaz olyan hordozókra, amelyekre nem fizették meg a jogdíjat - készít megengedett magáncélú másolatot. Kétségkívül megkárosítja azonban az alkotókat.

lehet szemezgetni a húsosfazék mellett állók neveiben:
http://www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/tagsag.html
Van köztük olyan aki megérdemli és sokan akik nem...

Hehe, az a legjobb, ha amikor meg akarsz valamit venni, megnézed, hogy a szerző rajta van e eme feketelistán, és ha igen, akkor inkább lemásolod a művét (vagy, sokuk esetében, "művét"). (Persze legálisan, szlovák import CD-re.)
Oda kell ütni, ahol fáj: a pénztárcájukra.

LagziLajcsi is ott van! Kúl!

Akkor most kapaszkodjatok meg.
A memóriakártyákon is van Artisjus matrica.
Kb. egy hete vett a bátyám egy digit gépet vmelyik nagy áruházban és vett memóriát is hozzá. Itthon mutatja én meg csak lesem, hogy mi az rajta.
De most komolyan: miért?

És, hogy milyen durva ára van!
http://artisjus.hu/opencms/export/artisjus/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_U.html
a kisebb méretekre kivetett 1600Ft/GB elég nagy lehúzás...
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

"Az Szjt. 20. § (2) bekezdése alapján a fenti jogdíjat az üres kép- vagy hanghordozó gyártója, külföldön gyártott kép- vagy hanghordozó esetén pedig a jogszabály szerint vám fizetésére kötelezett személy, _vagy - vámfizetési kötelezettség hiányában - egyetemlegesen a hordozót az országba behozó személy és az azt belföldön először forgalomba hozó személy_ köteles..."

szóval a szlovák dvd-re is tessék megfizetni! (meg a k.@nnyukat:P)

Ők sem mondják, hogy kell rá fizetni, és amig nem helyezed forgalomba, addig nem is kell. (Nem árulod tovább.)

Nem kell forgalomba helyezni. Ezten nem a X cegtol vasarolod a dvd-t, hanem megbizod oket mint futart...

Tegyük fel, hogy ugyanilyen árakkal bevezetnék a vinyókra is a jogdíjjat. Egy netes bolton 160GB Samsung 7200rpm 8MB cache-val (teljesen találomra böktem ki) 14,760Ft. Fogadni mernék, hogy nem a valós méretet, hanem a gyártó által megadott méret után vetnék ki a jogdíjjat, így laza 33%-s áremeléssel lehetne számolni. Gondolom néhol lesz az 40-45% is. Fasza lenne.

Ez után mi jön még? Memória, mert abban tárolódnak lejátszáskor a zenék? Processzor, mert segédeszköz a lejátszáshoz? Hangfal W-ra bemérve, mert azon szól a zene? Billentyűzet/egér mert azzal kell elindítani? Na maradjanak már.

Mármint: szerinted nem 160.000.000.000 bájt adat van rajta? Mert szerintem ez a valós méret.

Na és szerinted a 160.000.000.000 bájt az hány gigabyte? Szerintem 149,01 Gb.

http://en.wikipedia.org/wiki/SI_prefix

160 GB
149,01 GiB - ezek szerint

Utána kéne olvasni.

Az altalad linkelt oldalon a Giga-nak valoban 1 milla a valtoja, de itt Gigabyte-rol beszelunk annak viszon 1024x1024x1024=1073741824 a valtoja. Azert, hogy elkerulheto legyen a felreertes hoztak be a KiBi, MiBi, GiBi jeloleseket, csak eppen nem hasznaljak.

A linkelt oldalon alul ott a Computing megnevezes es az ott hasznalt valtoszamok is.

Szerk: elbactam a beillesztest.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

a KiBi, stb nem csak jelölés, hanem egy teljesen más prefixumot jelöl, KiloBinary, azaz 1024, a kilo attól még 1000-es váltó marad (pl a merevlemezgyártók is helyesen, SI szerint használják), maximum a szoftverek jelzik "rosszul".

Az annyi is! Csak a 160.000.000.000 bájt az nem 160GB

Szerintem

A giga az SI szabvány szerinti prefix, jelentése 10^9.
Ezzel szemben van a számítástechnikában egy kényelmi egyszerűsítés, miszerint 1 giga=2^30.
Hozok egy hasonlatot. Van egy ember, akinek van egy "méterrúdja", ami mondjuk valójában 103,6cm hosszú, és emberünk tud is erről az apró különbségről. Nos ő úgy szokta meg, hogy egy méter=az ő méterrúdja hosszával, hiszen így sokkal egyszerűbb számolnia vele mintha még azt a kis különbséget is figyelembe venné. A gond akkor kezdődik, amikor elmegy a boltba vásárolni, kér 5 méter valamit (mondjuk kötelet), a boltos ki is méri a szabvány szerint, és emberünk elkezd reklamálni hogy csak 4.82 méter hosszút kapott a saját méterrúdja szerint.

Annyiban hibázik az elmélet, hogy egy számítógép sem 10-es számrendszer alapján működik és az azokban használt adathordozók sem. Mivel 2-es számrendszerrel használjuk őket, nyilván azzal is kell mérni. Tehát nem szabadna feltüntetni rajta valótlan adatot, hanem akkor [KMG]iB jelölést kellene használni rajtuk. Az SI által definiált prefixumokkal itt semmire nem megyünk, mert semmi nem így használja. Ennyi.

erre nem azt kéne ráírni hogy 120GB, hanem h 117GiB!
joe@gentoo ~ $ sudo grep hda /var/log/dmesg
ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
hda: ST3120022A, ATA DISK drive
hda: max request size: 512KiB
hda: 234441648 sectors (120034 MB) w/2048KiB Cache, CHS=16383/255/63, UDMA(100)

Egyébként ebben a 117 is rossz ;-) ugyanis már a 120034 MB is ezerrel kerül kiszámításra. Szóval utána már csak 114 marad. Persze még ez is attól függ h a bájtok darabját számolták meg a vinyón és azt szorozgatták ezerrel. Ez inden bizonnyal így is van és akkor már csak 111GiB marad. Ez az amit fel tudok használni bármilyen OS alatt, és mivel mindkettő GB-ot ír ki, így úgy érzem 9GB-al vagyok megrövidítve. Persze ha az eszközön 111GiB lenne feltüntetve, nem lenne ilyen probléma.

joe@gentoo ~ $ sudo fdisk -l /dev/hda

Disk /dev/hda: 120.0 GB, 120034123776 bytes

joe@gentoo ~ $ bc
bc 1.06
Copyright 1991-1994, 1997, 1998, 2000 Free Software Foundation, Inc.
This is free software with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
For details type `warranty'.
120034123776/1024
117220824
117220824/1024
114473
114473/1024
111

A vinyókat mérnökök tervezik, akik ismerik az SI rendszert, és nem érdekli őket, hogy X éve valaki nem vette a fáradtságot kitalálni egy új prefixumot, és hibásan kezdte el használni a kilo, mega, giga előtagokat.

Mivel 2-es számrendszerrel használjuk őket, nyilván azzal is kell(ene) mérni. sztem.

Akkor meg úgy kéne ráírni, hogy 1101101010101010101010101010101010101 byte, nem?:)

na így már LOL

Még talán igazad is lehetne, ha a méretet kettes számrendszerben adnák meg, de nem, tizesben van megadva. Az, hogy az ő belső lelkivilágában hanyas számrendszerrel dolgozik a kutyát nem érdekli.

A következő benne van a hírben: merevlemezekre is tervezik ráverni a díjat. Visszatérnek még a régi szép idők, amikor külföldről csempészték be az emberek az ilyen cuccokat... Most már nemcsak a DVD-R lemezek, hanem a vinyók is feketén fognak bejönni. Remélhetőleg azért állambácsi idővel rájön majd, hogy ezzel a költségetéstből igen sok pénz esik ki csak önmagában az áfa be nem fizetése miatt is és remélhetőleg egyszer majd veszik a fáradtságot és lecsapják ezt a mindent önkényesen megsápoltató bandát.
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Dolgoztram egy nagyüzemi összeszereldében, légy erős, eddig is feketén jöttek be a cuccok.

Lassan elmehetnénk Strassbourgba tiltakozni, mint egyes roma származású ember(?)társaink.

Mászógép

"Szerző: maszogep
Dátum: szo, 2006-07-22 08:03

Lassan elmehetnénk Strassbourgba tiltakozni, mint egyes roma származású ember(?)társaink.
"

Talán a kérdőjel egy kissé erős volt!
Nem tudhatod, hogy hány roma származású olvassa a HUP-ot.

Egy kollégának pár éve bemutatkozásképpen elmondtam, hogy apám román cigány volt, anyám zsidó és Causescu titkárnője (vérbeli kommunista) míg a nagypapám skót, a nagymama sváb, az üknagypapám néger rabszolga, az üknagymamám pedig arab származású.
:)

Tudod ő (a kolléga) egyáltalán nem fajgyűlölő (saját bevallása szertint) csak a felsoroltakat és az erdélyből áttelepült magyarokat nem szereti, "románok"-nak hívja őket.
Egyesek szerint világít a szájában a negró... No ennyit a "szellemiségéről"
Bízom benne, hogy itt senki sem akar hasonlítani rá.

Én sem vagyok fajgyűlölő. kollektíve nem értek egyet az emberi fajjal, úgyhogy inkább a mizantróp kategóriába sorolom magam. A kérdőjellel nem akartam senkit megbántani, de sajnos elég sokáig laktam és dolgoztam a hetedik-nyolcadik kerületben ahhoz, hogy legyen egy bizonyos kialakult véleményem az említett kisebbséggel kapcsolatban.

Egyébként székely-zsidó keverék vagyok magam is.

"Szerző: maszogep
Dátum: szo, 2006-07-22 10:45

Én sem vagyok fajgyűlölő. kollektíve nem értek egyet az emberi fajjal, úgyhogy inkább a mizantróp kategóriába sorolom magam. A kérdőjellel nem akartam senkit megbántani, de sajnos elég sokáig laktam és dolgoztam a hetedik-nyolcadik kerületben ahhoz, hogy legyen egy bizonyos kialakult véleményem az említett kisebbséggel kapcsolatban.

Egyébként székely-zsidó keverék vagyok magam is."

Megértelek.
Ugyanis fajra, nemre és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül én is ismerek néhány személyt, aki biz' nem egy "matyóhímzés" és inkább csak sűrűbben vagyunk vele, minthogy okosabbak, szebbek, vagy jobbak lennénk. (tehát egyik sem "követendő példa")

Ám mindezekkel szöges ellentétben ismerek 3 roma családot, akik mindenkinek példaképként szolgálhatnának olyannyira, hogy meg sem mondanád, hogy honnan származnak.
Persze nem a bőrszinük miatt nem ismernél rájuk, hanem a viselkedésük 100%-ban más!
Persze nem a VIII. kerületben laknak
:)
(és nem is rózsadombon :)

A dvd-felvevők merevlemezeire. Ez lesz a nem túl távoli jövő: Van két egyforma felépítésű dvd-recorder, az egyikben van vinyó, a másikban nincs. De jól felmérve a vásárlói igényeket az illető bolt forgalmaz vinyókat is, amikhez kérésre esetleg egy frappáns összeszerelési útmutatót ad, vagy a kapun kívül két és fél perc alatt kollégájuk a helyére illeszti. Így pesze majdnem az artisjus díjával lesz olcsóbb a cucc. Melyiket fogja a jónép választani? ;)

Ezt megelőzendő már történtek lépések elég "régen".

Pionner készülékeket is javítok, pl vettél egy 80GB winchesteres recordert.
- A winyó elektronika nem egyezik meg a külön vásárolható sz.gépbe rakható winchesterrel.
- Nem tudsz beletenni egy nagyobb kapacitású winchestert sem
- a winyót kivéve számítógépre dugva(sima IDE-s winchesterek) a C/H/S fals helyre viszi a fejet
- sőt rossz winyóval (elektronikahiba) már lemezre sem lehet felvenni ! (Error kóddal megáll a gép), winchester nélkül szintén nem működik.
- A gépek hátulján (a vonalkód előtt) van egy ID szám, amihez kötni kell a winchestert, recorder elektronikát. Winchester, vagy pl MPEG modul csere után újra kell inicializálni a gépet (ID kódok, boot lemez stb)

- Ja és persze jól felfogott érdekek miatt csak -R, -RW -re tud írni. (Panasonic meg ... nem nehéz kitalálni mire)

A többi recordergyártó is nagyjából hasonló módon jár el...

Yeahh, that's so cool!
Akkor azt hiszem mégis csak egy számítógép fogja kiszolgálni a család multimédiás igényeit... Ott nem lesz ilyen kompatibilitási probléma, azt veszek fel a tévéből amit akarok, olyan formátumban amiben akarom, és olyan nyersanyagra, amilyenre akarom. Ja, és az Artisjus is becsókolhat, mert az alapanyagot továbbra is szlovák cégektől fogom a neten venni.

Azert ne szalj el magadtol. Kozeljovoben fog elterjedni a foldfelszini digitalis musorszoras, a gyartokat nem a nep igenye erdekli, a jobb kepminoseg csak blabla, ok inkabb az egy idoben atviheto reklamok mennyisegere hajtanak minnel olcsobban, sokkal konnyebb lesz letitkositani az adasokat es aki tvt akar nezni az fizethet, persze a reklamokert, ugyhogy be fogunk csokolni az artisjusnak, de kemenyen

udv Zoli

ps.: olyan dejavu erzesem van ;-)

Csakhogy a műsorok (és a reklámok) nézettsége ettől azonnal a nulla felé kezd majd konvergálni, hála az egyre olcsóbban beszerezhető "egyszerű" filmeknek, amivel egyébként a kereskedelmi tévé is tele van (Bud Spencer életműve, stb.). És ráadásul pont azokat veszti a ker. tv rohamosan, akikért a legtöbbet fizetik a reklámozók.

a gyozike, balazs es monika musoraiert nagyon sokan fognak fizetni meg ugyis, hogy 5 percenkent megszakitjak reklammal

udv Zoli

ui.: Bud Spencert legyszives meg ne bantsd ;-)

nem lehet pl. szoftver csere után ezeket a "problémákat" megoldani?
biztos lehet flashelni
én várom már hogy kijöjjön valami feltölt firmware, mert eléggé zavar, hogy pl. nem enged dvd-t másolni, sőt, (!) a műsoros vhs szalagot sem lehet dvd-re írni!!! és ez nagyon fontos lenne főleg mert saját szalagok, saját, legális filmekkel és szép lassan tönkremennek! többek között ezért vettük a dvd-felvevőt. panasonic diga. ja és csak +-os lemezre ír...

Az a szép, hogy jelenleg egy másik működő gépből sem tudom pl a HDD-t átpróbálni egy másikba, hogy gyorsan kiderítsem mi is a rossz, mert nem egyeznek az ID-k (bootlemez, ID törles, beírás procedúra), utána meg visszatenni nem tudom a régit, mert akkor meg az nem megy(megint ID, boot, stb...)

Általában az analóg videojelet (pl VHS) AV bemeneten keresztül gond nélkül tudják digizni, (A saját tunerjeléből jövő jel is alapsávi videó lesz, és utána lesz bedigizve)

hát nekem nem hajlandó a videóról átvinni RCA-kábelen.
érzi a macrovision jelet!!!

biztos lehet szoftvert cserélni csak vkinek fel kell törnie

Elkezdtem fantáziálni...

"Nyócker Pistikét" beviszi a Yard kocsmai verekedésért (súlyos testi sértés) és mivel nincs nála a személyi igazolvány előbb "hazakisérik" és ha már ott vannak akkor szétnéznek egy picit a lakásban.
Véletlenül megpillantják Pistike 400db-os DVD gyűjteményét és meggyőzik Pistikét, hogy hozza be az őrszobára, legalább lesz mit nézni. Ám az Artisjus is tudomást szerez (beépített emberei révén) erről és bepereli Pistikét.
Eljön a tárgyalás napja.

Majd az ítélethírdetés: Pistikét felmentik az Artisjus vádai alól, ugyanis minden egyes DVD-n ott díszeleg az Artisjus matrica ezért a bíró kimondja, hogy a DVD-k jogtisztának számítanak!
Fellebbezésnek helye nincs!

Ám ez csak fikció, képzelgés.

Addíg is "szedik a vámot" mindenkitől akitől tudják.

Ám a kérdés ott feszül a levegőben: Amelyik CD/DVD-n ott van az Artisjus matrica, arra lehet bátran másolni, bármilyen jogvédett művet?
Elvégre a matricáért nem avégett kell fizetni, mint amikor az ember vesz egy kiló kenyeret...

A cd/dvd-n nem kell matricának lennie, nem is igen lehet, mert a fóliára szokták ráragasztani. A matrica a magyarországi forgalomba helyezés feltétele, nem pedig a jogvédett tartalom rámásolhatóságának. Teszem azt Szolovákiából interneten rendelt matrica nélküli dvd-kre is _legálisan_ lehet másolni pl fizetős ftp-ről letöltött filmeket, amennyit csak akarsz, ameddig nem osztod meg fájlcserélőn.

"Szerző: flimo
Dátum: p, 2006-07-21 23:09

A cd/dvd-n nem kell matricának lennie, nem is igen lehet, mert a fóliára szokták ráragasztani."

Ja,
szokás kérdése.
Én vettem már olyan CD-t (nem is egyet, tehát nem véletlen), amin a CD tok előlapján volt a matrica. Nomeg (most ugrott be) a mini DVD-k is ilyenek. Nincs fóliában hanem "natúr" és a tok elő- vagy hátlapján ott a matrica.

Azért könnyedén átsiklotok azon 1xű tény felett, a jogdíj szedése törvényi keretek közt zajlik.
"A megállapított jogdíjakat tartalmazó jogdíjközleményt minden évben a nemzeti kulturális örökség minisztere hagyja jóvá"
Tehát megvan, kit lehet miskárolni...

Mennyire is zajlik az törvényi keretek között?!
Kivételesen talán egy hasznos hír a kedvenc antioldalunkról:
Jogellenes a Blu-Ray lemezekre és videófelvevőkre kivetett magyar jogdíj ?

Csak sajnos az említett antioldal nem hazudtolta meg szánalmas magyar mivoltát és követte azt az oly bevett magyar szokást, hogy a cikkbe még véletlenül sem tette bele a hivatkozott sajtóközleményre mutató linket. Dehát ez megérthető, hisz miért is raknának bele linket esetleg még azt a bizonyára hamis látszatot keltené, hogy nem ők szarták a híreket, hogy nem minden cikk alapul elsőkézből kapott értesülésen, hanem esetleg külföldi hírportálokra beküldött postokból mazsolázgatnak. Mert bizony mindez lejáratná őket, nem lennének többé versenyben a többi több száz magyar híroldallal, melyek mind mind elsőkézből értesülnek még a világ másik végén fa tetején rekedt kiscica szíszorító történetéről is, nemhogy a világot bejáró technológiai hírekről. Tulajdonképpen Magyarország a világ hírközpontja, csodálkozom is, hogy a külföldi oldalak szerkesztői miért nem tanulnak meg magyarul és miért nem hivatkoznak forrásként az itt megjelent hírekre. És egyáltalán az USA hírszerzésre is mennyi felesleges pénzt szór el, csak a magyar elsőkezes értesüléseket kéne figyelnie és rögtön mindent tudna, azonnal és elsőkézből, nem kéne megyfigyelni még a lakosságot sem. :/
Elnézést a kissé cinikus hangvételért de ez úgy általánosságban kikívánkozott belőlem különösen, hogy bizony a cikkben egyedül a témában bizonyára maximálisan kompetens cdgrab.hu oldal merül fel (persze link nincs a cikkre, de szerencsére ott az első a sorban), viszont a hivatkozott szervezett a Digitális Adathordozók Felhasználóinak Közhasznú egyesülete alias DAFKE oldalán jelen pillanatban semmi, de semmi utalás nincs arra, amit a cikkben róluk írtak. Szóval valahogy az a szörnyű érzésem támad, mintha talán kissé hoax lenne vagy legalábbis 1 ember magánakciójáról lenne szó... Ne legyen igazam.
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Ráadásul a határozatban végig Blue-Ray-t írnak, szóval a Blu-Ray lemezekre nem is kell fizetni.. :D

"Szerző: XMI
Dátum: szo, 2006-07-22 03:07

Mennyire is zajlik az törvényi keretek között?!
Kivételesen talán egy hasznos hír a kedvenc antioldalunkról:
Jogellenes a Blu-Ray lemezekre és videófelvevőkre kivetett magyar jogdíj ?

Csak sajnos az említett antioldal nem hazudtolta meg szánalmas magyar mivoltát és követte azt az oly bevett magyar szokást, hogy a cikkbe még véletlenül sem tette bele a hivatkozott sajtóközleményre mutató linket
"

Nos, igen. Pedig az alábbi sorba bőven befért volna egy link.

Egy magyar informatikai szakportálon megjelent információk szerint...

Újabb "falat" az Artisjusnak!
Így már a saját nyaralásod felvételei után is (!) jogdíjat fizethetsz az Artisjusnak!!!

DVD-re és merevlemezre rögzítenek a Sony új HD-kamkorderei
írta: Ady Krisztián , idő: 10:27

[News.com] A Sony két újabb nagyfelbontású videók készítésére alkalmas kamkorderrel, kézi videorögzítővel bővíti kínálatát. Az eddig megjelent, kazettára rögzítő HDR-HC3 modelljéből alkotott "katalógust" egy DVD-lemezre és egy merevlemezre dolgozó változattal egészíti ki. A két új HD-kamkorder az első HD-felvevő lesz a DVD-s és merevlemezes kamkorderek között.

http://www.hwsw.hu/hirek/31737/sony_dvd_hdd_hd-kamkorder.html

Nekem már régóta böki a csörömet a "kollektiv bünozés" feltételezése.
Ez sérti az emberi jogokat. Sértö az állampolgárokva nézve is.
Valami ügyes jogi szakember ezt egy kicsit meg szellöztethetné. Elvégre, ha valaki siket az nem fog zenei anyagot másolni. Viszont az elkészült digitális munkáját, vagy mondjuk vizsgamunkáját, szakdolgozatát stb. Jogában áll a megvásárolt (jelen esetben feleslegesen drágitott) adathordozóra írni. Kollektiv büntetés!? Igen!
Ha már a vásárlásnál tartunk! A többszörös adózás kizárására még allamok közti egyezmények is vannak. Nálunk mi van?
1- A jövedelmemböl levonnak minden félét. (O.K.) Ez mindenhol igy van.
2- Vásárolok egy PEN-drive-ot. Az árához, hozzá van csapva az ÁFA.
!- Itt van az ami szemérmetlenül nagy kiszúrás a dolgozóval!
Mert az árban benne van a 32MB-onként számolt artisjus sáp is!!
Tehát olyan dologért fizetek ÁFÁ-t amiért nem kapok semmit! Csak
gyomorideget! Meg beszĺlok egy vizfej eltartásába. A szerzö ui.
semmit sem kap! Ez persze relatíve igaz de nem több a lenyúlt
sáp 15-18%-ánál!
Tisztességes helyen (ha még van ilyen?) Ez úgy lenne korrekt, hogy
megvásárolom a terméket.
Majd külön tételként feltüntetve kapom a számlán az artijus sápot.
Ez valószinüen már csak azért sem menne, mert lenne arról írásos
adatom, hogy ilyen címen már elöre fizettem.
Elnézést, hogy nem teljesen a felvetett kérdéshez szóltam hozzá.
De alapjaítól kell a házat vizsgálni. Meg a fejétöl büdüsüdik a hal is.

Nézzétek meg ezt a linket :-): http://www.artisjus.hu/opencms/
Érdekes, nem, opensource webportál a szerzői jogok élharcosának?

Ez milyen erdekes...
Vajon ki uzemelteti nekik? Van neki jozan esze?

oscar@shelob:~$ nmap artisjus.hu

Starting Nmap 4.10 ( http://www.insecure.org/nmap/ ) at 2006-07-24 14:38 CEST
Interesting ports on www.creo.hu (217.113.62.14):
Not shown: 1672 filtered ports
PORT STATE SERVICE
22/tcp open ssh
25/tcp open smtp
80/tcp open http
113/tcp closed auth
443/tcp open https
587/tcp open submission
995/tcp open pop3s

Nmap finished: 1 IP address (1 host up) scanned in 51.683 seconds

Jeee, vannak nyitott portok milyen erdekes..
Melyikkel van a baj ? Vagy csak pont ezzel a parositassal ?
Azert nem rosz, ha valaki mar nyitott portok listajabol kovetkeztet :D , vagy de..

Megtaláltam!
A Magyar PCMagazin 2004-márciusi számában a 24.oldalon az akkori sápok
a következöek voltak:
DVD mind. 150HUF/db.
CD-R , RW 44HUF/db.
CD-RW audió 64HUF/db. A java most jön!

Minidiszk 64HUF/db.
MP-3 ban lévö memória 530HUF/32MB!!
MP-3 hoz illeszthetö 530HUF/32MB!! És mindezekhez+jön az ÁFA!
Adatlejátszásra alkalmas memóriakártya 320HUF/32MB!
Ha ezek jogos majd még ÁFÁ-val is terhelt kivetett
adók? Akkor a Rózsa Sándor egy tisztességes és a
maga korában emberséges egyinéség volt! A jelen
követöire nem találok publikus meghatározást!

hat az mar eleg reg volt

mp3as mem 530+fa/32mb
akkor 1 Gbos 16960+fa? :) csak a sap akkor mennyi az ar ?

szerintem ez az egesz eu-s joggal utkozik

meg kell tamadni mint a regisztracios-adot kocsikra, s addig is kulfoldrol hozatni cuccokat, majd kab az artisjus es MO. is vastag buntetest a lehuzasert.

ahogy tanultam: eu == szabad aramlas a termekek, szolgaltatasok, munkaero stb koreben...

hello!

Azzal tudjak biztositani nekunk azt a jogot, hogy a zeneket, fiilmeket letolthessuk, hogy minden film zene utan fizetni kell egy pici jogdijat.

Namarmost nem tudom mennyi ez a plussz penz egy cdn de 200hufnal nem lehet tobb. Ha pedig ez igy van akkor ne sirjon a szatok mert ennyiert nem kaptok semmilyen zenet, filmet. Hameg tul sokat hirdetitek, hogy hogyan spurkodtok ossze a cdken egy gomboc fagyi arat akkor elobb utobb lehuzzak a rolot mindannyian kevesebbet fizetunk de cserebe "szabhatjuk" a letolteseket, a p2p-t, a warezt meg a torrentet.

itt nem is azzal van a gond, hanem mondjuk en 3D grafikus vagyok
keszitek a megrendelonek egy reklamfilmet. Kiirom egy dvd-re neki
akkor nekem jarna a jogdij, nem pedig mondjuk a balazs palinak.

A kedvencem:

Jogdij: CD-R és CD-RW/Data 700 MB-ig 44 Ft/db

itmedia

IT Media CD-R printable 52x **50cake** Darabár 44 HUF

Jo nem a legmarkasabb CD-rol van szo, de akkor is ;-)

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Köszi gyrgyvrs!
Egy tanulság van az általam leírt régebbi sápok és a 2006-os 'kolektív büntetések között', hogy a félvezetö tárolókat nem veszik olyan keményen mint a többit!
Viszont még ez is pofátlanúl magas összeg egy vélt vétség gyanujának feltételezésért.
Én a fogyasztó védelmet szabadítanám rá az azértisjuss-ra!
-Jogtalan haszonszerzés.
-Hatósági jogkörrel való nagy értékü indokolatlan bevétel útján
okozott. A fogyasztók nagy csoportját érintö károkozás.
-Valamint a bevétel összegének követhetetlen felhasználása címén.
-Van még egy hatósági joghézag. Ami abban valósúl meg, hogy a harmadik
ország polgára. Visszaigényélheti az ÁFÁ-t. DE EBBEN AZ ESETBEN A
'JOGDÍJ' CIMÉN az árba épített "KOLLEKTÍV" büntetés amit miránk
Magyarokra rónak ki. NEKI IS kiadást jelent! Pedig hazai szempontból
nézve vétlen!

Rohadjak meg ha ertem, hogy egy 60 forintos DVD minek 144 Ft jogdij es kinek adjak mi alapjan.
Talan emberi leptekkel kene merni a sarcot es senki nem tiltakozna. Pl a lemez aranak szazalekaban hataroznak meg, akkor talan itt Mo-n is lehetne kapni lemezeket olcson es nem kellene teljesen legalisan Szlovakiabol, Ausztriabol hozatni ahonnet meg postakoltseggel egyutt is jobban jarsz.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

Tulképpen nem teljesen világos, hogy mi az amit soknak tartasz.
De, ha minimálbért összevetjük egy játék, menö CD, DVD árával?
Akkor középamerikában vagyunk, vagy az alatt is! Jó a Kinaiaknak
nekik még nincsen "azértisjusson nekik is"!

Amit mondasz tulajdon képpen igaz! De miért vegye meg rendszergazda a
telepítö dolgokat tartalmazó PEN-DRIVE-ot felárral!
Tulajdon képpen ez akkora marhaság mint aki vadászfegyvert vásárol lépjen be egy vadásztársaságba. Pedig lehet, hogy csak az anyós van neki útban, és már készíti is neki a jelmezt..
Itt jön a másik buktató a pénzéhes bagázs részéröl. Másolat PEN-DRIVe-ra!!? Licence van erre?
Tulajdon képpen amig nem szakemberek, hanem 'lüszter könyökvédös' burokraták döntenek szakmai ügyekben mit is lehet várni?

http://www.obh.hu/allam/1999/3_3.htm címet ajánlom. Ez felment sok minden kufárkodás alól!
Tehát az amit az artisjuss (nekem is felszámol) többlettként. Abból a harácsolt pénzekböl adják A pl. violin kulcsot. Bárkinek aki zenél,dalol, énekel stb.
Abból a pénzböl amit sátáni módon az ALKOTMÁNY megsértése és megkerülése útján kivetnek minden gyanútlan 'elemre' mireánk! Maradjunk abban, hogy nem csoda az a sok lényegesebben nagyobb, de ugyanakkor megtorlatlan törvény sértés amikröl nap-mint-nap hallhatunk! DG. AB. BKv zrt?
Tehát, aki szeretné támogatni az 'xx-ex' zenekart. Vásároljon ott ahol ezt megteheti... Valamint szégyelje magát!

Most aki TB-t fizet, és soha nem megy/ritkán megy orvoshoz, az tkp. a narkósok, munkakerülők et al. kórházi költségeit fizeti ki. De azért maradjon inkább ingyenes az egészségügy... Még jó, hogy a hülye magyarok tisztában vannak az ok-okozati összefüggésekkel.

Persze, ha majd rajtad kene egy olyan orvosi beavatkozast elvegezni (idegsebeszeti mutet, stb...) amit soha eletedben, sot meg az unokaid sem tudnanak kigazdalkodni, akkor persze jol jon az a sok hulye (egeszsegesebb) magyar aki az ilyesmit finanszirozza...

Zsiraf

Ezt annak érdekében is csinálják, hogy még sok TB-t fizethessek. :-)
Egyébként inkább a diagnosztika a költséges, azért is privatizálják. Az egészségügy amúgy most sem ingyenes. X. Y. fizeti a TB-t, hogy potenciálisan őt majd megműtik, csinálnak MRI-t, stb. Ha ez bárki szerint ingyenes, akkor ilyen alapon az előfizetéses telefonon is a beszélgetés kerül csak pénzbe (==percdíj). :-)
Amúgy igazad van, de ez végül is egy biztosítási rendszer, ami ugye így működik...

Az adott évben befizetett TB-ből fizetik az aktuális kórházi kezeléseket, nincs olyan, hogy majd a jövőben ha szükséges... Nyugdíj ugyanilyen. Akik dolgoznak, azok fizetéséből származik a nyugdíjasok pénze (nyugdíja).

milyen sok ember megel ezekbol a sz@ros matricakbol:
http://www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/munkaszervezet.html

nagyon egyszeru a megoldas. be kell lepni az egyesuletbe, majd atvenni a hatalmat es megszuntetni!! :-)

http://www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/szerzoknek/csatlakozzon_irodalmi_szerzo.html

Szerencsére idézőjelben van a "jogdíj". Pénzt szednek olyan dologért ami még meg sem történt, mert tegyük fel h másolok. De ha arra használom a merevlemezes felvevőt amire kitalálták, (hd)tvből veszem fel az adást, akkor azért a tv társaság már kifizette a jogdíjat.

A jogban van egy alap dolog: ártatlanság vélelme. ha veszek egy kanalat -amivel ugye nehez, de lehet embert ölni-, akkor nem jár vele automatice x.y év szigorított, mert majd egyszer úgyis bűnbe esek.

Ez az egész akkor lenne jól kezelve, ha lenne kétféle média forgalomban: matricás és nem matricás. Aztán ha nem matricásra másolok magamnak jogvédett dolgot _és_ ezzel megfognak, akkor viselem a következményeit. De nem előre kifizetem, ha kell ha nem.

A másik dolog, a részesülők köre :P meg lehetne nézni hogy mit másolnak többen "Lagzi Lajcsit" vagy egy Hollywoodi filmprodukciót?
Akkor a WarnerBro(vagy akármelyik másik) miért nincs a listán csókolom? és a Lakodalom Lajos (vagy akármelyik másik) miért kap pénzt ebből?

szerk.: az a baj h nem tudják tudomásul venni, h a technológia túlhaladt rajtuk, már nem a bakelit lemezek meg szalagos mozi korában élünk. most már elfogadható minőséghez hozzá lehet férni gyorsan és meg lehet osztani másokkal.

egyébként ha kihozol egy videokazettát a tékából 24 órára, bárkinek kölcsönadhatod. ha leszervezed hogy 1.5 óránként legyen valaki aki megnézi akkor 16 ember láthatta egy kifiztés áráért.
most viszont több ezer emberrel megoszthatod a letöltött divx-et és ez teljesen legális, hiszen csak kölcsönadtad, ő meg 24 órán belül letörli ;-) csak ugye a technológia: nem egy darab kézzelfogható valamit adtál oda és nem korlátozott számú másik félnek.

A jogban van egy alap dolog: ártatlanság vélelme. Igen, de ne felejtsuk el, az artatlansag veleme kifejezetten a bunteto jogra vonatkozik... A "matricas jog", pedig szerzoi jog... Ha persze a CSS megtorese a tema, az mar bunteto jog ott igaz amit mondtal...

Aztán ha nem matricásra másolok magamnak jogvédett dolgot _és_ ezzel megfognak, akkor viselem a következményeit Azert azt ne felejtsuk el, hogy akarhany forint is a matrica (44..160 mittomen) azzal messze nem fizetted ki a szerzoi jogdijat arra a termekre... (3000Ft mondjuk egy film, mint mondtatok nyersanyagar 60 Ft lenne, ha DVD-R lenne, de mivel nyomott meg ez is joval olcsobb, de ha a maradek ~2900-bol kivonod a terjesztes, satobbi penzeket, meg mindig joval tobb jut a szerzoi jog birtokosanak -- s itt targytalan, hogy annak egy reszet lenyulja, vagy nem nyulja a kiado, ez majdhogynem kettejuk ugye...)
Szoval ha azt mondod, hogy 20 DVD matrica kb. egy DVD film ara, azt hiszem a legtobben egyaltalan nem jartak(tunk:-) rosszul; csak ossze kene szamolni az otthoni DVD lemezei(n)k szamat es osszevetni azzal, mennyi kozuluk a masolt (termeszetesen olyan masolt, aminek az eredetije nincs a birtoku(n)kban)...

Zsiraf

Viszont ha nem használom ilyen jogvédett dolgok másolására, akkor miért kell fizetnem érte? ez itt a baj. pl amit írtam: merevlemezes felvevővel felveszem a híradót, mert éppen csöngettek, kimegyek, de ha bejövök onnan akarom nézni ahol félbeszakítottak.

A másik baj, h azért másolgatnak az emberek mindenféle jogdíjas cuccot, mert nem akarnak annyit adni érte amennyit elkérnek. Meg lehet nézni amióta 999Ft-ért árulnak pár éves filmeket, milyen sokan megveszik. De 15eFt meg 5eFt-t nem adnának érte.

Ebben teljesen igazad van, ez egy forgalmi alapu ado szeru sap (ha tetszik kollektiv buntetes)... Az igazsaghoz viszont az is hozzatartozik, hogy a torvenyszeru "mediahasznalatot" "felugyelo" probalkozasokat joval nagyobb vehemenciaval (es sikerrel) utasitjak el az emberek (pl. CSS, Macrovision...) mint a matricat... Tehat meg kenyszer alatt sem hajlando az allampolgar (jogalany) arra hasznalni azt a rothadt ures mediat, amire szabad, hanem "sajnos" masol ra minden szart (nem csak a hiradot). Hat kb. ezert talaltak ki a kollektiv buntetest, mivel nem lehet egyenileg utanamenni mindenkinek. Arra meg megint morcosak lennenek az emberek, ha mondjuk 10 evet ulnenek nehanyan egy Karib Tenger Kalozai miatt. (Jo, tudom olyanokat felmentenek /elso fokon/, akik utan 150Milliard Ft-al kelett a vezetett intezmenyuket konszolidalni...) A 140 Ft-os matricaert meg nyuvnek egy ket helyen paran, de az 1-2 bites luzer (a nagy tomeg), meg azt sem tudja, hogy Slovensko-bol is lehet hozatni csokkentett aru cuccot, csak megveszi az irhato CD-t a MM-ban 175-ert...

A másik baj, h azért másolgatnak az emberek mindenféle jogdíjas cuccot, mert nem akarnak annyit adni érte amennyit elkérnek. ;-) Hja, kherem ez a piacgazdasag... annyit kernek, amennyit akarnak... A piac meg "megveszi", vagy kap a szeme koze... Ez ugyanis a garantalt 8%-os haszon orszaga, ha nem tetszik emlekezni ra ;-)

Zsiraf

Ez a megoszthatod dolog teljesen hülyeség. _NEM_ oszthatod meg, csak letöltheted.

nem megosztom, kölcsönadom. most hogy kiírom egy újraírhatóra, vagy elviszem hozzá a vinyót, vagy átküldöm interneten az egy dolog. de csak kölcsönadom neki, ő meg nem tartja meg. persze az elvről van szó, nem a gyakorlatról.

Ezt a kölcsönadós marhaságot honnét veszed?

Csak idézek egy DVD kölcsönzõ ASZF-jébõl:
...
12. Szerzői jog és egyéb szellemi alkotáshoz fűződő jogok


Az Előfizető a DVD-t kizárólag otthoni lejátszásra használhatja, arról bármilyen módon másolatot készíteni, sokszorosítani, továbbadni, kölcsönözni, nyilvános helyen levetíteni, sugározni, más DVD-vel kicserélni vagy egyéb jogellenes módon, illetve kereskedelmi célra bármilyen módon felhasználni nem jogosult.

most hogy kiírom egy újraírhatóra, vagy elviszem hozzá a vinyót, vagy átküldöm interneten az egy dolog. Egyaltalan nem egy dolog ugyanis masolatot keszitettel/keszitett rola...

Zsiraf

Én úgy vagyok vele:
- kikölcsönzöm (ezzel fizetek jogdíjat)
- ha jó, lemásolom a filmet
- ha pedig nagyon jó film, meg is veszem.

Ha nem nézhetném meg előre a filmet, sosem venném meg. Mert ugye zsákbamacskát nem vásárolok.

Meg lehet ugyan szüntetni a filmek másolását, de szerintem ennek következtében a DVD eladások nem nőni, hanem csökkenni fognak...

Hajrá Artisjus.

akkor visszaszívtam (más emlegette) ;)

iPod -dal mi a helyzet? azon is van matrica?
Mert elvileg onnan nem masolhatok a zenek.

Megfogalmazodott bennem egy erdekes gondolat.

- veszek legalisan mondjuk 100 db DVD-t
- (tetelezzuk fel) konyvelo cegem van, ezekre a lemezekre keszittek ugyfelenkent biztonsagi mentest.
- ezek utan kiallitok az Artisjus-tnak egy szamlat lemezek araban talalhato jogdijrol.

Elvileg teljesen jogtalanul fizettem ki vasarlaskor a jogdijjat, ergo jogosan kerem vissza a penzem, bizonyitani tudom hogy semmilyen jogdijkoteles tartalom nincsen a lemezeken. Vagyis ok engem megkarositottak.
Ha jo a gondolatmenetem, ez ellehet jatszani memoriakartyakkal, stb, lenyegesen nagyobb nagysagrendben is.

Kivancsi lennek egy jogasz mit szolna a dologhoz.

Nekiállna perelni.
Mert ez neki pénz + munka.
Pert természetesen elvesztenéd, mert ez Magyarország.
úúúdeutálom a sok igazságtalanságot.

Én is, úgyhogy maradok a régi jó bevált módszernél: 100-as egybecsomagolt, matricamentes "ócsó" DVD-k vásárlása és használata akár internetről letöltött filmek tárolására is. Oszt csókolom. Az Artisjust, ASVA-t, meg egyebeket üdvözlöm.

Sajnos a mai (vad)kapilatista körülmények tényleg megfontolandó, hogy van-e értelme?
De egy precedenst valaki kreálhatna.
Cimszavak:
Indokolatlan feltételezése a jogsértésnek.
Indokolatlan adó, jellegü költség beleforgatása a fogyasztói árba.
Ennek az egész (c) hisztériának, megfontoltá tétele.
Ez ugyan az, mint a M$-nek a nem moduláris programjainak elképesztöen
magas ára!
Miért nem vehetem meg elfogadható áron -ha kell?- a programokat modulárisan?
Természetesen, mert igy drágább! Ugyan úgy mint az Állampolgári jogokat sértö -inkompabilitása!

Lehet érdekes, de nonszensz. A TB-járulékot is visszaköveteled, ha nem voltál beteg? Attól, hogy hülyeség a törvény, még nem fog rajtad megesni a bíró szíve, hogy jaj de érdekes probléma.

Vannak olyan távol-keleti kultúrák. Ahol azért fizetnek az orvos (megfelelöjének) mert egészségesek. Ezek több ezer éves szokások ott!
Nekünk akkor kell fizetni amikor mondják! Azután meg még fizethetünk is -betegen- az orvosnak+fünek+fának! A néhány éves szokás nálunk úgy alakúlt, hogy dúsgazdag gyógyszer gyártók (vagy pl. a W$) kényük kedvük szerint sarcolnak minket a magas áraikkal. Pedig nálunk a bérszint egy jobb középamerikai ország azonos jellemzöivel van paritásban.
Tehát aki tud fizetni az fent marad. Aki nem az meg nyugodjon békében!
A Biró se tud megélni, a neki jutó bérböl.. Tehát megint kit fog a biró "támogatni"? Ez nem jogállam. Egyszerüen a pénz diktatúrája! Pfujj..!

én meg azt nem értem, hogy ha veszek egy matricás dvdt
akkor arra legálisan ráírhatok 4,7GiB letöltött mp3-at és hallgathatom a házimozin?
ha pedig nem, akkor mit is fizettem én ki a matricával???

Tudod a hologramm, meg a ragazgatás DRÁGÍTÓ tényezö!
Amit kifizettél az az, hogy egy hívatal az 'AJuss'
tudjon miböl megélni.
Tulképpen én sem értem....

Elnézést kérek!
A matrica az a tényezö amit az "Ajuss" a kereskedökre kivetett ADÓ szerü befizetést jelenti. Pontosan ez a szemétség benne!
A kereskedö a háttérben kifizeti a matricát. Dolgozik vele tehát még az ÁFA elött drágitják az adthordozókat.
Szerencsétlen korrekt kereskedönek meg nem megy az üzlet! Valahol itt a fórumon írták, írtam, hogy milyen pofátlan árakat tetettnek igy az adat hordozókra! Ami még az ÁFA-val megfejelve jut el hozzánk!
Tehát aki teheti 'szürke' úton vásárol.
Ez jellemzö a mai politikára. Aki beveszi az itthoni gusztustalan csalit az még támogat egy felesleges vizfejet amit AJ-nak neveznek!

VISZONT A MATRICA NEM JELENT A VÉGFELHASZNÁLÓNAK SEMMIT, JOGOT VAGY MÁST! Tehát aki elteszi a matricát, csak egy gyüjtö!
A matrica a felhsználónak védelmet, jogot NEM jelent, biztosít!!!

Igen, erről van szó. Ha veszel egy dvd-t, akkor
arra azt másolsz fel (software kivételével persze),
amit csak akarsz (netről töltött filmet, zenét, képeket).
A matricára pedig azért van szükség, hogy a kereskedőnél
lehessen ellenőrizni (és ha nincs rajta, akkor megbűntetni),
hogy az általa forgalomba hozott dvd után járó jogdíjat befizetik-e, vagy sem. Neked a matricát nem kell megtartanod.
Ami itt kétséges az, hogy a Lagzzila-jcsi és SuperMárió
kapják a pénzt, amikor minden rendes ember Pókember 45-öt,
Pajzán Lányok 27-et, meg Linux disztibeket másol :)

Nekem is pontosan ez a gondom bajom az azértisjussal!
Nincsen a UNIX közösségben jogász, vagy belevaló ügyvéd(ünk)??
Tulajdon képpen az ártatlanság vélelme az Alkotmányos Jogunk!
A "médiaCápa" hogyan meri feltételezni rólam,rólunk, hogy neki
ártunk!? Pontosabban. Utánna kellene járni annak hogy a harácsolt összegek hova is kerülnek!?
Egyetlen módja lenne a 'tisztetlenség haszon szerzés' enyhítésére
az, hogy a kivetett sarcot ne az ÁFA elött, hanem az ÁFA behajtás
utánra tegyék!
A számlán szerepeljen, hogy
1 db. valami: 50HUF
ÁFA : 60HUF
A jogtalan
sarc : xxHUF az adott hordozótól függöen.
Ezzel. Én semmiképpen nem fogadom el az ALKOTMÁNYOS JOGAIM megsértését!
Viszont igy a számla tartalmazná a nem közismert drágítást
Ami viszont sokakat elgondolgathatna: Mi is ez? Mit nyúlnak le és
ki az a aki ezt a szemétséget teszi velem!?
Hát ennyi!

Bennem egy sokkal érdekesebb gondolat vetődött fel...
Nevezetesen: akinek van a birtokában merevlemezes felvevő, annak gondolom, már feltűnt, hogy ezekkel DVD-ről a merevlemezre írni nem lehet, illetve Macrovision-védelemmel ellátott jelet egyetlen bemenetéről sem hajlandó elfogadni. Ezek után felmerül a kérdés: egyáltalán lehetséges jogvédett anyag merevlemezre, majd később DVD-re másolása?
Hát persze, hogy nem!

Ergo felmerül a kérdés: egy adattároló, amelyre a jogszabályok szerint jogvédett anyag nem kerülhet fel, miért "jogdíjköteles"? (A tévéből felvett műsor a szabad felhasználás körébe esik, tehát az onnan készített felvétel nem esik ebbe a körbe, védett műsoros kazettát, DVD-t pedig nem hajlandó az eszköz rögzíteni.)
Ez már olyan szinten a kollektív bűnösség kérdése, hogy minden vásárlóról feltételezik, hogy megtöri a készülék másolásvédelmét, ez pedig egyszerűen nonszensz...

... mivel (sajnos) még senkinek nem sikerült :(

Tényleg? Körülnéztél azért kicsit a neten, mielőtt ilyeneket mondasz?
Elég sok macrovision-mentesített firmware található mindenféle HDD-s DVD-játékoshoz.

Van autód? Lecsuktak már cserbenhagyásos gázolásért? Nem? Pedig megtehetnéd...

Már bocs, de arra reagáltam, hogy állítólag nem sikerült senkinek.
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy bár az autókkal el lehet gázolni vkit, még senkinek sem sikerült, mert vhogy nem megy, hiába próbálod... Hogy a példádnál maradjak.
Elég nonszensz, nem?

_Hivatalosan_ egy merevlemezes felvevő nem alkalmas arra, hogy jogvédett anyagot másolj fel a merevlemezére.
Tudom, hogy "bütyköléssel" megoldható, de az alapján "adóztatni" a népet, hogy egy-két ember megold(hat)ja, nem tisztességes... (Igaz, maga az Artisjus létezése sem az :)

Igen, ez olyan, mintha vennék egy disznóölő kést, és automatikusan lecsuknának 1 hónapra, hogy szokjam a sittet, ha netán valakit leszúrok vele. :-)
Jogállam, mi?

Amúgy bár rühellem az Artisjus nevű erőszakszervezetet mindenestül, ezért az intézkedésért köszönettel tartozom nekik... :)
Így esett ugyanis, hogy még a héten úgy döntöttem, hogy beruházok egy KiSS DP-558-ra, mondván egy Forintot sem adok ezeknek az élősködőknek.
Mivel a C-kezdetű, és ora végű áruházban el volt árazva épp a termék, 115 egység helyett 60 egységnyi összegért jutottam hozzá... ;) Köszi élősködők! :)

Az összes ismerősöm már Szlovákiából hozat nagy tételben DVD-t és CD-t.

ugyanis az első dolog, ami a jogból megtanulandó:
"ha olyan törvényt hozol, amit az emberek igazságtalannak tartanak, nem fogják betartani".

És itt már megbukott az egész dolog.