furcsa viselkedésű pdf-ek

 ( Xterm | 2006. július 15., szombat - 14:53 )

Sziasztok!

A minap pár igen furcsa viselkedésű pdf dokumentumot találtam a neten. Elvileg ebook mind, de ilyet még életemben nem láttam. PDF, de valamiért a lineárisan lapozok, akkor nem a könyvben haladok ahogy kéne, hanem mintha irdatlan sok oldalt ugranék át egy egy lapozásnál. Az oldalszám kijelző szerint viszont sorban haladok. Először azt hittem a PDF-em a hibás, esetleg az olvasó progi. Aztán kiderült a turpisság.

Minden oldalon a szegélyek mentén volt egy next/prev "gomb" páros.ha azt nyomkorásztam, akkor jól haladtam (bár érdekes ugrások, néha 30-40 oldal is) volt az oldalszámlálón. Mintha ezeket a PDF-eket csak a gombjaival lehetne lapozni, a readert tekergetve meg nem...

Jó, olvassam úgy, nyomkodjam azt. De mi van, ha ki akarom nyomtatni?? (nem tudom tesztelni, mert momentán a balaton parton nem áll rendelkezésre nyomtató :) ) Van erre valakinek valami értelmes ötlete? Esetleg magyarázata? Nem is csak egy ilyenem van...! Továbbá megnéztem MáS oprendszeren levő pdf olvasókkal, detto ugyan ez a jelenség... Lapozva majdnem csak a fejezetcímeket látom, a gombjait nyomkodva meg minden lapot. Mintha össze lenne keverve az egész. Ez valami beteg védelem lenne??

Sajnálnám, ha csak gépen tudnám olvasni őket, némelyiket a polcon is el tudnám képzelni rendesen... Meg mondjuk kivihetném tanulmányozni őket a strandra is akár :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem a pdf verziókból már olyan sokféle van, hogy semmin nem kell csodálkozni.

:) jó, ez is igaz, de akkor is. hogy néz már ez ki? meg egyáltalán... hogy áll ez elő? nem random oldalakra jutok, hanem "sorban", cska mintha fejezetszámokra lenne rendezve, vagy mi a fene (1, után a 2, majd utánuk jön a "hosszabb" 1.1-es fejezetrész).

másvalaki? nem is láttatok még ilyet?

Néhány napja töltöttem le innen: http://worldebookfair.com -ról egy pdf -et aminek az első oldala után rögtön a 126. oldal jött. Mi a túró baja lehet? Én sem tudom.

végig lehet az enyémen lépkedni, de csak a saját gombjaival. mindenesetre sztem roppant fura. mondjuk legalább "megmagyarázza", hogy minek egy ilyen doksiba léptető gomb... lehet, hogy mégis szándékos dolog lesz ez??

Elképzelhető hogy ezzel akarják kivédeni a nyomtatásban való terjesztést.

hát lehet... bár eléggé beteges dolog sztem... mondjuk egy ebook-ot én tuti nem "terjesztenék nyomtatásban". nekem kell, olvasom, használom. az ingyenesek legyenek már kulturáltak. amiért meg fizetni kell, az meg ne szivasson :)

A nyomtatás tiltható. Igaz, a feltörése nem kerül sokba (úgy 30-40 USD környékén nagyon jól dolgozó programokat lehet kapni eme célra :).

Ha arról van szó, hogy bizonyos oldalak csak így érhetők el (mármint a dokis gombjára kattintva), akkor az egy igen érdekes megoldás (még nem láttam ilyet közelről, sőt, nem is tudom, hogyan oldható meg), de mivel a gomb kezelése JavaScript-ből történik (máskülönben minden platformra meg kéne írni a kódot, és Linux alatt pl. sem az AppleScript, sem a VBScript nem fut), ezért ha általánossá válik, hamarosan erre is valaki megírja a "visszarendező" scriptet.

leginkább az a bajom vele, hogy totál zöldség ilyet csinálni... mintha egy képet csak úgy nézhetnék meg, hogy betölti a képet, majd csak az egér kurzora körüli 20x20 pixelt látom, ha körbemozgatom...

Ha konvertalod PS-be, akkor hogy nez ki? (pl. pdftops)

Zsiraf

elég fura lett, mert így a gombjai a pdf-nek ott vannak, de nem használhatóak ugye, mert a ps-ben ilyen nincs. viszont az oldalak így is abban a furcsán rnd sorban vannak... nincsenek használható sorban. és azért pl. 3-400 oldalt nem sok kedvem lenne sorbarendezni egy nyomtatás után, ha akkor is így néz ki... :(

Azt hiszem, hogy akkor ez kb. az, amit sejtettel, a nyomtatast "megakadalyozo" "elmes" vedelem...

Zsiraf

mindenesetre megdöbbentő... igazából viszonylag ötletes, de ugyanakkor szánalmas is. nagyon kényelmetlen olvasni így a könyvet, mert nem tudok simán pagedown-t nyomkodni, hanem tekergetem az oldalt, majd egerezem. sztem ez ha "ötlet", akkor remélem kihal hamar, mert nem valami kellemes...

majd ha újra nyomtató elé kerülök (1-2 hét még), akkor megnézem, h van-e rajta oldalszám. ha nincs, akkor halál... ha van, akkor a lustaság és a düh versenye, hogy vajon kinyomtatom-e és sorbarakom, vagy dühöngve olvasom.

vagy megkeresem hol lehet a szerzőt elérni és elmesélem neki miért nem fogom még csak ajánlani se senkinek a műveit... :(

Ha nem latsz rajta oldalszamot, es/vagy a GhostView baloldalt nem a "random" oldalszamokat (tehat a logikait es nem a fizikait) irja ki, akkor a remeny elmehet nyaralni... :-(

Zsiraf

valaki nagyon imadhatja a javascriptet, ha pdf-be is belebarkacsolta...

én nem is tudtam, hogy lehet ilyet. mondjuk egy dokumentumba scripteket... hát nem tudom, de ez nekem nagyon bizar...

nyomtasd ki pdf-be, es akkor lesz nyugi :)

Valaki dobjon mar meg egy ilyen pdf linkjevel.

--
A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!

adnék, csak a bibi az, hogy ezt ftp keresőkkel találtam. nem szoktam ilyen linkeket megtartani. :s most próbáltam újra keresni, de csak az eredeti könyvet találtam meg, az meg a különös pdf rejtélyt nem oldja meg, magát a jelenséget úgy nem tudom megmutatni... azóta guglizok, hogy megtaláljam a megoldást.

egy dolgot sikerült kideríteni. azt, h valszeg a pdf szándékosan ilyen. aki megcsinálta, az ugyan sztem nem volt józan, de ha olyan nézegetővel nézem, ami mutat ilyen oldalprev vacakot mondjuk a szélén az ablaknak, akkor ott az oldalak címei között van pár olyan is, hogy file://C_/tempblablabla szerű cím is. tehát nem pl. 1.2.1 fejezetcím, hanem ilyen temp izé.

eddig még jó is,mert nyilván ilyen lett. a marha bescannelte a könyvet vagy mi, majd rossz sorrendben generálta az oldalakat. viszont, itt jön a svédcsavar... minek csinált rá linkeket a pdf-ben, hogy jó sorrend legyen?! ez már feltételezné, hogy csak a nyomataás elleni dolog legyen a cél. de mondjuk egy pénzes cucc esetén még érteném, de egy "szürkébb" könyv esetén minek?? ott nem pont az lenne a cél, hogy ne szívjon az ember ilyennel?

mondjuk ha ezt nem tudom megoldani, akkor tuti el se olvasom, így 10-15 oldal is idegesítő volt, nem hogy több száz...