Fájlszerver, OS, milyet?

 ( akosh | 2006. július 7., péntek - 14:59 )

Sziasztok!

Hálózatfejlesztésben, rendszerfejlesztésben kérem a segítségeteket. Új fájlszerver beszerzés előtt állunk, max 500 eFt bruttóig.
A jelenlegi átkerülne munkaállomásnak vagy mail szervernek és a rajta futó win2000 szervert is lecserélném linuxra.

A kérdésem egyrészt az lenne, hogy merre érdemes nézelődni ilyen árkategóriájú szervergépek után és van-e olyan közöttük, ami Linux-szal sem túl nagy sz*vás.

Másrészt van-e valamilyen hátrány, ha Linuxot választok win server helyett (pl. össze lehet-e hozni a jelenlegi AD helyett jogosultságkezelést emberi erő/idő ráfordítással - még nem csináltam ilyesmit), illetve mi az előnye - hátránya az egyiknek és a másiknak.
(SQUID mögül pl. megy-e az ügyfélkapus java - ISA mögül be lehet izzítani- és ilyen apróságok is sokat számíthatnak)

Mivel valószínűleg hosszabb távú iránykijelölés lenne ez a lépés, érdemes-e Novell OES vagy egyéb "fizetős" disztribbe beruházni pl. modern szolgáltatások, egyéb ok miatt?

Fontos lenne, hogy a felhasználók, vezetőség is lássa, hogy jó ez a "vonal".

Előre is kössz a válaszokat.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Másrészt van-e valamilyen hátrány, ha Linuxot választok win server helyett (pl. össze lehet-e hozni a jelenlegi AD helyett jogosultságkezelést emberi erő/idő ráfordítással - még nem csináltam ilyesmit),"

Mármint még nem üzemeltettél lin-servert? Mert akkor semmiképp ne térj át! A leg1xszerübb megoldás a W3K-történő fejlesztés.
Ha van lin-es tapasztalatod akkor a RedHat vagy SuSe Enterprise jó választás lehet. Figyelembe véve hogy a kliensek Win-ek gondolom s így majd Samba-znod kell majd!

Vasnak ezt nézd meg :

http://shop.senorg.hu/shop.php?id=171&mode=item

Bár érdemes itt érdeklődni hogy AMD-s cuccot raknak-e össze?

hali

mivel a fájlszerver lesz belőle akkor ugye az I/O fontos, amihez ha jó vezérlőd van nem kell nagy prociteljesítmény. a jó vezérlőt értsd 100e ft-os vagy feletti kategória.

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.17

Én azt csinálnám, hogy egy szimpla fölös gépre tennék linux szerver disztrót és hétvégén átkötném arra a hálózatot és tesztelném, mi történik. Ezer probléma fog előjönni, de lehet hogy egy év múlva teljesen átálltok vagy áldani fogod magad, hogy nem "dobtad" a win szervert. A tapasztalatom az, hogy nagyobb cégeknél általában a vegyes megoldás a kielégítő. Bizonyos szolgáltatások igazán csak win szerveren mennek jól, míg mondjuk egy openbsd tűzfalat jobbnak tartok bárminél, internetre és smb fájrendszerre meg linuxot sambával, squid-el.

"(SQUID mögül pl. megy-e az ügyfélkapus java - ISA mögül be lehet izzítani- és ilyen apróságok is sokat számíthatnak)"
Megy, nálunk is így van. Egyedül az Azureust nem sikerült működésre bírnom, de az mellékes :))

"A kérdésem egyrészt az lenne, hogy merre érdemes nézelődni ilyen árkategóriájú szervergépek után és van-e olyan közöttük, ami Linux-szal sem túl nagy sz*vás."
A HP adja Red Hat Enterprise Linuxszal is szervereit, fel kéne hívnod a HP-t, segítenek, én is ezt tettem anno.

"Mivel valószínűleg hosszabb távú iránykijelölés lenne ez a lépés, érdemes-e Novell OES vagy egyéb "fizetős" disztribbe beruházni pl. modern szolgáltatások, egyéb ok miatt?"
Kérdés, mik ezek. Először a két szerveres megoldást látom jónak, hogy fokozatosan viszed át a wines megoldásokat a linuxos szerverre. Lehet, hogy nem is tudod mindegyiket.
Hogy kell-e neked Novell szerver, ehhez meg a Novellt hívd fel. Segítenek ők is. Persze ne marketingessel beszélj elsősorban.

Nem akarok hazabeszélni, de szerintem nem rossz irány a Novell OES sem. Fájlszervernek király win kliensek mellé, és tulajdonképpen egy SLES9, a Netware-s szolgáltatásokkal. Nem active directory lenne, hanem NDS, de ez legalább olyan jó. Csak kell pl. Novell Client. Meg tanulni kell hozzá.
Szerintem ha nem ismered a Winen kivüli megoldásokat, akkor élesben ne akarj áttérni, maradj annál. Ha tudnád párhuzamosan üzemeltetni a régi és az új gépet, akkor lehetne játszani vele.

Ha legális a W2k, miért akarnád lecserélni?
Ha nem, hajrá!
Vas. Én a magam részéről rühellem a (főként alaplapi) fakeRAID vezérlőket, így ha nem SCSI-ben gondolkodsz (ár alapján), akkor 3Ware-t javasolnék (9500-4). Okos jószág, 128MB cache-el. Win, Linux, FreeBSD, ismerik.
Nekem SOHO szervernek bejött a HP ML110 (igaz, hogy valójában egy jobban összerakott desktop, de relatíve jó a hűtése) és 3 vagy akár 4 évre is ki tudod terjeszteni a garit.
Ha barkácsolni akarsz, szerintem nem kell hiper-szuper procis csoda. Egy 478-as deszka valamilyen 2,4 - 3.0 Ghz prockóval, jó hűtéssel 512MB vagy több RAM-mal elégséges.

akkor már inkább ml 150 mert nagyobb házban van ami sok vincsinél előny tud lenni :D
alapból 6db vincsi fiók van benne.

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Debian SID, 2.6.17

478-as lapot nem javasolnék erre a feladatra. Vagy valami újabb 775-t vagy AMD939-est. Nagyon melegednek - személyes tapasztalatom szerint - a 478-as procik, és nem is valami izombajnokok. Ramot legalább 1GB-t raknék bele.
Bár én is egy komplett gépet javasolnék, kérdés az ár.

Lin szervert SAMBÁ-val (Sarge) üzemeltettem már, de csak kis hálózatban, ott csak az kellett, hogy biztos helyen legyenek a fájlok és Active Directoryra vagy egyéb hálózati szolgáltatásra egyszerűen nem volt szükség.
Ráadásul nem volt gond a felhasználók átállítása ékezet nélküli könyvtár- és fájlnevekre (ugyanis a wines munkaállomásokon jól jelentek meg az ott létrehozott ékezetes fájlnevek, de a Linuxosokon nem), stb.

Valóban jó módszernek tűnik a 2 szerver együttes üzemeltetése, ezt fogom tenni. (Legális a szerver!)

Köszi a válaszokat!

Az iocharset es codepage mount opciokat probaltad beallitani a lin workstation-okon?

Az smbmount charset iso8859-2-n volt, de codepage-t nem állítottam, bár a probléma igazán az Ooo megnyitás ablakában látszott, sok ékezetes nevű fájlt nem is nyitott meg emiatt.

Elsősorban márkás gépekben gondolkodj (HP, vagy IBM), ha ez nem tetszik akkor ahogy azt más is javasolta 3ware SCSI vezérlő feltétlen RAID1, RAID5 és ne felejtsd el, hogy nem árt ha (független gépen) van mentés. Az OS Debian/Ubuntu/SuSE ha linux, NetBSD, ha BSD (ebben csak kevéssé vagyok járatos).
Tapasztalatból:
Üzemeltetek egy Samba servert nincs benne túl erős proci (AMD K7 2.8 + 2GB + 2x300GB SCSI RAID1), de a filekezelési oldal igen erős (3ware a SCSI vezérlő) Debian 3.1, futott rajta DNS-is.
Ez a gép cirka 380eFt volt.

Kis pontositas,mert fereertheto, a 3ware ugye nem scsi vezerlo, hanem (s)ata, csak scsi-k kozott latszik.
Mondjuk vegigolvasva megegyszer, hogy is van ez nalad?? 3ware+scsi diskek? Vagy en tudok valamit rosszul?

Nekem úgytűnik, hogy egy fontos paraméterről elfeledkeztünk értekezni... a méretezés. Hány felhasználó, mennyi tárterületet igényelve, milyen rendelkezésre állás szükséges, mennyire nélkülözhetetlen a szerver egy-két órára. Ezek szerintem alapvető kérdések, aminek fényében már el lehet indulni.
Így akár urambocsá softraidtől, egészen a soha (~néha) hibázó akármilyen csodaraid-proci-memória tartományba is elkalandozhatunk hardware tekintetében.
A rendszer belövés meg csak rajtad múlik, a leírt dolgok megoldhatók, de ha nem csináltál még ilyet, nem biztos, hogy a cégen akarod kipróbálni, ha esetleg több száz millió forint múlik a rendszer megbízhatóságán ;)

A felhasználók egyelőre nincsenek túl sokan (kb 40), és a szerver is leállhat munkaórákon kívül, de ha 1-2 új szolgáltatás beindulna (VPN, egyéb), akkor jó lenne minimalizálni ezt az időt.
Tárhely a jelenlegi adatállományt tekintve 160Gb kellene.

Több száz millió forint közvetlenül nem múlik a rendszeren, a jelenlegi állapot pedig olyan, hogy nem nehéz javítani rajta. Az viszont, ha egy cég vagy intézmény stabil és korszerű szolgáltatásokat nyújt a dolgozóinak (itt elrugaszkodva kicsit kizárólag a fájlszerver kérdésétől), és ez a vele kapcsolatba kerülők számára is észrevehető, az sokat érhet a hely megítélésében, értékelésében. Szerintem.

A fentiek figyelembe vételével valóban reálisnak mondható a költségvetés ,ami rendelkezésedre áll. Amit már javasoltak: jó raid kártya, közepes proci, rendes mennyiségű ram jó lesz ide. Hogy brand vagy nem brand, ez már egy önálló flame, nézz körül mit kapsz a pénzedért. Ha a főnökök buknak a látványos dolgokra, akkor brand, mert az olyan komolyan néz ki :)