MPlayer 1.0pre8

Címkék

Többmint egy évvel a pre7 után új MPlayer verzió jelent meg "NeuTeam strikes back" kódnéven. Benne többek között: kísérleti DVD menü és Windows GUI. A frissítés a biztonsági javítások miatt is ajánlott. Bejelentés és változások listája itt.

Hozzászólások

Udv!
Nagyon szep a changelog, szeretnem is feltenni majd este otthon az Ubuntu 6.06-omra, de erdekelne, hogy ezt mar le lehet-e forditani 4.xx GCC-vel, mert asszem az uj Ubuntuban is az van mar egy ideje?
Ha nem lehet default, akkor van-e valami hack, vagy configure opcio, ami esetleg elkerulte a figyelmemet, hogy GCC 4.xx-el is telepitheto legyen?

Thx:
Vales

így biztos..............
root@gergo-desktop:~# apt-get install gcc-3.3
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
The following extra packages will be installed:
binutils cpp-3.3
Suggested packages:
binutils-doc gcc-3.3-doc
The following NEW packages will be installed:
binutils cpp-3.3 gcc-3.3
0 upgraded, 3 newly installed, 0 to remove and 10 not upgraded.
Need to get 3340kB of archives.
After unpacking 14.6MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?

Azert erdekelne egy volt fejleszto velemenye is, vajon ez tenyleg muxik is ami a changelogba van. Tudom ez nem tul fair kerdes, de annyi mindent hallott mar az ember a "NeuTeam" rol.

Megjegyzem, hogy a doxot eloszor en probaltam osszefogni es normalis html formaba onteni, az viszont igaz hogy utana Gabu szenvedett mar vele, ami egyuttveve persze joval tobb melo mint amint en a dokumentacioban csinalgattam, en inkabb a kodba ugattam bele nehany helyen (az elso DVD support, a configure script eleg sok resze, jonehany X11 cucc, subtitle cuccok itt/ott, meg mindenfele vegyes - jo ez mondjuk annyival nem er fel mint amit pl Arpi dolgozott a project-en nyilvan), szoval ne bantsuk csak Gabut dox ugyben mert nagy reszt o csinalgatta anno ...

Tudja valaki hogy a windowsos áltozatot hova rakták?

Sziasztok!

Hol is van az a kisérleti gui!

Minden wines kollégának meg kell mutatnom :)

Bocs, az első mondta kérdés akart lenni :)

bar szemely szerint cli, de
>ported to GTK2
ideje vot'!

hat, hajra!

na majd mindjárt jön kedves "faszom" barátunk, aki habzó szájjal jó lefikázza az új rilizt :)
mondjuk en mar alig varom hogy otthon kiprobalhassam, az utobbi idoben sajna egyre szarabb lett az mplayer, nekem most ket verzio is van a gepet (1.0pre try7 es CVS), mert van ami az egyikkel, es van ami a masikkal mukodik normalisan :(

Már fordul is a gentoomon :) Tök jó, hogy azonnal megjelent a portageben.

A portageben kábé egyhavonta adtak ki új mpolayert (cvs-est, dátummal verziószámozva), már egy ebuildben márciusiban volt libdvdnav, meg dvd-menü (gtk2-s gui is)... Papíron. Értsd: nekem nem működött, pedig elég sok USE-flaget adtam meg, köztük minden dvd-vel kapcsolatosat.
De a gentoo-portage.com-on nem jelzik, hogy a pre8ban lenne dvd-menü... hmmmm :\ szóval kíváncsi vagyok

Tudotommal a CVS-ben ill. most már SVN-ben és a pre8-ban sincs DVD menü támogatás, csak patch van hozzá (az is 20060518-i CVS állapothoz, újabb talán ma). Szerintem az ebuildben megjelent DVD menü egy patch-elt változat.
Fordításához lehet, hogy itt találhatsz segítséget:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-382903-start-150.html

Én képzelek túl sokat magunkról, vagy ez a "NeuTeam strikes back" A'rpinak, és nekünk szól, akik leszóltuk a NeuTeam eddigi 1(-2) éves munkáját?

Mert ha igen, akkor szídjuk még őket egy kicsit, hátha összekapják magukat. :))

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Na egen. Amennyire en latom nyilvan nem azzal van a baj, hogy nem tudnak programozni vagy hasonlo - ezt nem is mondta senki ... en biztos nem -, hanem hogy nem tudnak semmiben dontesre jutni es lenyegtelen dolgokon vitatkoznak heteket, aminek SEMMI hatasa nincs a userek szempontjabol "latszo vegtermekre" pl ... Ilyen volt az Subversion flame thread (amire vegul attertek, nem az svn a baj hanem hogy mindenki vitatkozik mindig mindenen), vagyhogy a devel levlistak es a serveren az MTA hogy kene hogy mukodjon, meghogy a kulonbozo anti spam trukkok mennyire "szep es nem szep dolgok", meg hasonlok, nem reszletezem. Talan tenyleg fejlesztesi model beli problema, meg egy kicsit erosebb "vezeto", ami minden nagy projectnel megvan (lasd pl OpenBSD, Linux kernel, regi mplaya ... :) ... Szep dolog az open source meg a demokracia is, de nem szabad _tulzasba_ vinni, mert akkor ott tartunk, hogy be lehet perelni a ruhagyarat h nem irta a ra a ruhara miszerint le kell venni vasalas kozben. No comment ;)

ahoy,

Azért én örülök, hogy ismét kijött egy rilíz.hajrá, és így tovább.talán az 1évből kellene egy kicsit lefaragni, de jobb később mint soha.nekem az mplayer nap, mint nap segítségemre van, így már este fordítom is,hogy tesztelhessem.

Ubuntu 5.10 -en en mat a configure futtatasanal elakadtam, hibauzi:

Error: PNG support required for GUI compilation, please install libpng and libpng-dev packages.

Fentvan tobb verzio is a libpngbol, kiveve a libpng2-dev, mert ha ezt fel akarom tenni, eltavolitana a fel KDE-t!

apt-get dist-upgrade volt, ha ez nem rakta fel a legrisebb csomokat akkor semmi. Most fentvan a 3-as verzio is a libpngbol, dev-el eggyut. A configure uzenete:

Checking for PNG support ... no (mismatch of library and header versions)

Ezekszerint kulombozik a lib es a heder verzioja!
Egyebkent most Ubundu Dapper-em van.

Üdv!

Tegnap este sikerült erőt vennem magamon és felraktam Ubuntu 6.06-ra, királyul lefordult, műxik is, csak valamit mégiscsak elb...hattam: ui. nem engedi átméretezni a képet, ill. fullscreen-ben is csak picikében látszik. :(
Csak a default X11 vo-val hajlandó menni, sem xv, fbdev vagy más nem műx, "nincs ilyen kimeneti eszköz" jellegű hibaüzeneteket kapok. :(
Pedig ezt is ugyanúgy fordítottam, mint az eddigieket és azok teljesen jól működtek:


# ./configure --enable-gui --language-hu

Akkor ezek szerint ennél már külön be kell kapcsolni, hogy pl. xv-t is fordítson hozzá, vagy amit akarsz? Ami még furább, a régebbi rendszereimen a sima x11 vo-al is átméretezhető és fullscreen képem is volt...
5letek? Fordítsam újra, valahogy másképp?

OFF:
Ami szomorú még, hogy az általam régebben kedvelt Xine sem a régi már, felraktam és újabban már nem tudja lejátszani a DivX5-tel kódolt anyagokat (meg még ki tudja mit nem, nem kínlódtam vele), nyilván a szabadalmi problémák végett.
ON

xorg 7 ? Nekem az van, es ugy tunik, halal mashova pakolja az include file-oakt, mint a 6.9...Szoval egyreszt implicit --enable-xv , masreszt meg a hasonlo nevu opcio is kell: --with-xincludedir (pontos nevet nem tudom, ha kiadzs egy ./configure --help utasitast, a legvegen ott van)

Ja, es miutan lefutott a configure, roppant mod nem art megnezni, hogy milyen driver enabled es melyik disabled... (Nalam pl. aa es vesa nem fordult, nem mintha barmelyiket is hasznalnam :) de regebben ment benne, mondjuk a vesa/sdl-t hasznaltam is, ha nem volt kedvem X-et inditani.)

Hat mert lehet nem forditottad bele, akkor honnan tudna szegeny hasznalni?

mplayer -vo help

Ha nincs benne a listaban akkor tenyleg nem fordult bele, ezt a ./configure futtatasakor a vegen latnod kellet, hogy mi enabled meg disabled a vegen abban az "osszefoglalo listaban". Szoval minden oda van irva, csak el kell olvasni :) Ha meg kell valami akkor persze megfelelo devel libet feltenni, megfelelo configure kapcsolot hasznalni, de minden trivialis (lasd pl configure --help). Na meg a szeeeep doksi, amirol pont szo volt itt is :)

A (kísérleti) gettext supportot mi a ráknak kellett kidobni? Inkább tovább kéne fejleszteni, és a mostani help-mp* szart kidobni. Az UHU-ban a pre7-et a benne lévő félkész gettext support plusz egyszer vki által a listára beküldött patch plusz még saját hackelések segítségével gettextesítettük, de ezt most elég meredeknek tűnik portolni a pre8-ra. Egy disztribben lévő csomagtól baromi fontos hogy futási időben képes legyen nyelvet választani. Mondanom se kell, mennyire örülök, ha belegondolok, hogy a pre8-ra frissítéskor megint egy lépéssel távolabb kerülünk attól, hogy az UHU (de lehetne bármely más disztró is) egyszerre legyen minél jobban használható magyar és angol ajkúak számára is. Vagy pedig több napot szívunk a frissítéssel.

Hackeléseim egy vki munkáján alapultak, aki félig elvégezte a dolgokat, beküldte a levlistátokra véleményre várva valamikor nagyon régen, és senki egy árva nyamvadt válaszra nem méltatta szegénykét.
Másfelől pedig hackeléseim nem patch formájában realizálódtak, hanem mindenféle gány sed és társai a make előtt amik szisztematikusan átírják a forrást másmilyenre, ergó totálisan alkalmatlanok mainstream commitolásra.
Nem hiszem, hogy ha bármely fejlesztő meg szeretné csinálni a gettext supportot, akkor ne tudná ezt megtenni minimális idő alatt. Ha viszont mégis ez volna a helyzet, tehát ha szeretnének gettext supportot, de nincs kedvük vagy idejük megcsinálni, szóljon bárki bármikor, nagyon szívesen megcsinálom bármikor normális kulturált patch formájában az aktuális cvs-hez, de csak akkor, ha tudom előre, hogy be lesz commitolva. Sajnos arra nincs időm, hogy potyára dolgozzak, mint pl. szegény fent említett fickó is.

A DVD menü támogatást hogyan lehet előcsalni?

Akit érdekel a WindowsGUI oldala újra elérhető.

Sziasztok!
Én is a forrásból telepítéssel szenvedek. A legújabb mplayer változattal, ami a honlapjukon fenn van. Ubuntu Hardy Heron, WUBI-val.

Egy darabig fut a configure, de aztán ezt írja:

Error: X11 support required for GUI compilation.

Telepítettem a fórumokon ajánlott csomagokat: xserver-xorg-core, xserver-xorg-dev. De nem változik a közlendője. Deveket is felhúztam. A configuration.log-ot hová tudnám feltenni. Elég sok, így ide nem lenne pofám. :)
Van esetleg tippetek? A világhálon nemigen leltem semmit sem. Előre is köszönök minden megjegyzést!
Va

Egyszeruen csak root-kent kiadod, hogy ldconfig.
Ez egyebkent osszegyujti az _osszes_ lib-et, ami van agepeden es elraktarozza. Kb. mint a Windows regitryben, osszegyujtve az osszes DLL neve, verzioszama meg egyebe.

Ez forrasbol telepites eseten segithet, de itt sztem nem ez lesz. (hacsaknem forrasbol tetted fel az X-et :)

Ezzel ér véget a config:

============ Checking for GUI ============

Ezután a sor után nincsen adat. Ellenben error szó rentgeteg szerepel benne.
Viszont hiányol az X11 kategóriában. xutil.h-t és az xlib.h-t. Nézegettem a netet, de akik azt mondták, hogy meilyik cvsomagben van, azok olyat neveztek meg, ami nekem nincsen is.
Va

============ Checking for X11 ============

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/X11R6/lib -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/lib/X11R6 -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/X11/lib -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/lib32 -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/openwin/lib -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/X11R6/lib64 -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

#include
#include
int main(void) { (void) XCreateWindow(0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0); return 0; }

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -o /tmp/mplayer-conf--6220 /tmp/mplayer-conf--6220.c -L/usr/lib -lXext -lX11 -lpthread
/usr/bin/ld: cannot find -lXext
collect2: ld returned 1 exit status

Result is: no (check if the dev(el) packages are installed)

Valamiért változott a dolog. Most ezt írja ki a configurre:

Error: The GUI requires the X11 extension XShape (which was not found).

Valahogy neten erről sem lelek túl ok mindent.
És itt a többet mondó log fájl. Ajjaj. Nem írtam fel milyen programokat telepítettem… A libxmmsclientet-t pl telepítettem. Kezdő vagyok. :(

============ Checking for GUI ============
============ Checking for XShape extension ============

#include
#include
#include
#include
#include
int main(void) {
char *name = ":0.0";
Display *wsDisplay;
int exitvar = 0;
int eventbase, errorbase;
if (getenv("DISPLAY"))
name=getenv("DISPLAY");
wsDisplay=XOpenDisplay(name);
if (!XShapeQueryExtension(wsDisplay,&eventbase,&errorbase))
exitvar=1;
XCloseDisplay(wsDisplay);
return exitvar;
}

cc -W -Wall -O2 -march=i486 -mtune=generic -pipe -g -I. -I/usr/include/directf
b -I/usr/include/freetype2 -lpng -lz -ljpeg -lfreetype -lz -lz -lliveMedia
-lgroupsock -lUsageEnvironment -lBasicUsageEnvironment -lstdc++ /usr/lib/libxmms
.so.1 -export-dynamic -ldirectfb -lXext -lX11 -lpthread -o /tmp/mplayer-conf-
-14633 /tmp/mplayer-conf--14633.c -lXext
cc: /usr/lib/libxmms.so.1: No such file or directory

Gondolom, telepiteni akarja az xmms pluginokat is.
Szoval ezeket (es a develeket) pakold fel. dselect vagy hasonlo menus cuccal lehet konnyeden.

Jaigen:
./configure --help | grep xmms
Ezzel kiirja, hogy hogyan tudod kikapcsolni az xmms-t.
Valahogy igy:
./configure --disable-xmms (vagy hasonlo)