Pendrive probléma user alatt

Fórumok

van egy nagy problémám suse 10.1 alatt: belépek szimpla userként, root jog nélkül, bedugom a pendrive-ot, az megjelenik az asztalon (gnome) és a /media/pendrive alatt. a gond a küövetkező: csak root ként tudok bele írni (ez még nem lenne akkora probléma), de ha létrehozok benne pl egy mappát root joggal és megpróbálopm megváltoztatni a jogosultságait, nem sikerül, (de más fájllal sem). Megnyílik az ablak, ahol be van jelölve a jelölőnégyzetekben, hogy tulajdonos olvasás, írás, végrehajtás (tehát ezek be vannak jelölve), de ha bepipálom, hogy "csoport írás" vagy "többiek írás", akkor egyszerűen nem jelölődik be a jelölőnégyzet, nem engedi. (root alatt!) ugyanez van mc (midnight commander)-ből való tulajdonosváltoztatásnál is, ott is ha megváltoztatom, hogy mások is tudják írni, és utána megnézem mégegyszer mc-ben a jogosultságait, akkor megint nincs bejelölve a csoport és a többiek írás. Ja és próbáltam a chmod 777 el is, hogy chmod 777 /media/pendrive/mappa , de a mappának így sem lett 777 jogosultságai. Próbáltam még betenni az fstabba, úgy sem működött. tudtok valami megoldást?

Hozzászólások

Ja és mégvalami: ha parancssorból indítom a nautilust (amivel ugye próbáltam megváltoztatni a jogosultságokat), és amikor bekattintom a jelölőnégyzetet, (pl csoport írás, amit utána nem jelöl be), akkor a parancssorban a következőt adja:" (nautilus:3805): libgnomevfs-WARNING **: Someone still starting up GnomeVFS async calls after quit. "

Kezzel:
mount /dev/sda1 /mnt/pendrive -o umask=0000
És user is tudja irni.

Milyen a file rendszer a pendrive-on?
fdisk /dev/sda
Ha FAT16, FAT32 akkor a chmod NEM mukodik.

Nekem is volt vagy 2 éve hasonló problémám, de az egy FAT cserepartíció volt, ugyanis a FreeBSD és a Linux között ezen a partíción keresztül biztosítottam az "átjárást", a fájlcserét. Ugyanis a Reiser FS-t nem tudtam mountolni a FreeBSD alá és a Linux meg nem volt hajlandó (vagy csak én próbáltam rosszul) kezelni a Slice-okat.
Így jött egy régebben a /boot könyvtár alatt "szolgáló" partíció (hda1) a képbe, amit leformáztam FAT-ra és utána ha a bootolásnál automatikusan felcsatolódott, akkor hiába csatolta olyan könyvtár alá amelyik a
/home/user alkönyvtára volt, mert a felmountolás után már a root-é lett a könyvtár és ezért csak olvasni tudtam innen.
Én is nagyjábol azokat próbáltam végigcsinálni amit Te, ám nem segített. A megoldás az lett, hogy az /etc/fstab-ba noauto került a mountoláshoz és a "user"-t megmaradt a 4. oszlopban, ekkor ugyan kézzel kellett felcsatolni a partíciót, de USER-ként is ment az írás rá.