Hogyan állapítható meg a raid hiba?

Sziasztok!

Adott a következő szituáció: két ugyanolyan IDE disk szoftver raid-be kötve majdnem minden partíción (ext3). Elszállt az alaplapom, és az a gyanúm, hogy valami elszúródhatott a RAID-ekkel (alaplap elszállást azóta a szerviz megerősítette, csere folyamatban). (pl. az /etc/sudoers fájl gyanúsan egy régebbi állapotban van, bár ez még lehet az ubuntu valamelyik update-je miatt is).

Előfordulhat, hogy amiközben hibásan működött, a winchesterekre rossz adat kerülhetett fel? Hogyan állapítható meg a hiba?

Amit próbáltam: md5sum a tükrözött partíciókra, de ezek különböznek. Ez mondjuk még lehet amiatt is, hogy más darabszámszor lettek mount-olva, és valahol eltárolta a mount countert. Más egyszerű módszer létezik az esetleges hiba megállapítására?

Egy dolgot mindenképpen el szeretnék kerülni: hogy a RAID a rossz adatot szinkronizálja vissza a helyes mellé. Mit javasoltok, hogyan lehetne kivédeni a hasonló szituációkat a jövőben? (Tudom, használjak ZFS-t. Igazából használnék is, ha elég driver lenne a Solarishoz...)