Az Aberdeen Group bejelentette a 2003-ra jósolt jövendöléseit

 ( trey | 2003. január 3., péntek - 11:42 )

Az Aberdeen Group, amely egy vezető piaci elemző cég, bejelentette a 2003-as évre szóló jövendöléseit az IT világgal kapcsolatban. Lássuk mit jósoltak.

- Az IT világ többet fog költeni az idén: szerintük az IT szektor a 2003-as évben többet fog költeni, a kiadások 4%-kal fognak nőni, szemben a 2002-es 1%-os növekedésel.

- A Storage (tároló) rendszerek nagyobb hangsúlyt kapnak: A tároló eszközök nagyobb tiszteletnek fognak örvendeni az idén, ezzel megelégedést hoznak olyan nagy háttértár gyártó cégeknek, mint az IBM, vagy a Sun Microsystems, és a Storage rendszerek nem csak a periféria szerepét fogják betölteni.- Outsourcing: (Outsourcing - hogy is mondjam magyarul. Talán a bérbe kiadott komplett számítástechnika a legjobb szó rá. Amikor egy nagy cég nem kíván saját emberangyagot, számítógép parkot, programozókat, karbantartókat alkalmazni, hanem az egész üzemeltetést kiadja egy másik cégnek, aki komplett megoldást nyújt, ezt hivjuk outsourcing-nak. Természetesen ezért súlyos pénzt fizet. Saját alkalmazottai nincsenek erre a feladatra, egy havi előre tervezhető fix költséggel kell csak számolnia. A dolog megéri, nálunk is működik - trey.) Az IT költségek csökkentése miatt az Outsourcing egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni.

- A Linux nyomulni fog a vállalati felhasználásban. Az elemző cég szerint a Linux vállalati felhasználása 20%-ról 40%-ra fog ugrani a 2003-as évben.

A cég teljes analízisét megtalálod itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az outsourcinget (erőforráskihelyezés?) nem csak a számítástechnikában használják, hanem máshol is.

Minden menáger imádja, mert költségcsökkentőnek kiáltották ki. :))

Nekem mondod? A cegunk foglalkozik ilyennel, csinaljuk tobb nagy vallalatnal es en volt ugy hogy nekem is bele kellett volna folyni a koordinaciojaba. Nem kis feladat egy tobb ezres vallalatot atvenni (hw, sw, alkalmazasok) es egyik naprol a masikra uzemeltetni kieses nelkul...

Egyébként nem tudom, hogy azt miért hiszik el mostanában mindenütt, hogy egy külsö cég olcsóbban és hatékonyabban tud egy nagyvállalati IT infrastruktúrát üzemeltetni mint néhány a cég által foglalkoztatott lelkes melós ember.

Nálunk pl. nem vált be igazán.

2001 év végétöl nálunk is volt egy ilyen törekvés, részben visszarendezödés lett azóta. A HW az ok így, de az SW outsourcing módszerrel akkora többletköltséget jelentett a cégnek, hogy inkább visszacsinálták, mert megfizethetetlennek találta a felsövezetés (nem alaptalanul....)

Pl. egy komolyabb integrált ügyviteli rendszernél bármilyen fejlesztési igény esetén a fejlesztö egy napi kiszállási díja több, mint az én havi fizetésem....

Ez bizony így van, az outsourcing az esetek nagy részében egyáltalán nem jelent költségcsökkentést, sőt...

A menedzserek mégis szeretik, szerintem elsősorban azért, mert bizonyos közgazdasági mutatók (pl. létszámarányos bevétel) sokkal szebben mutatnak az alkalmazásakor.

Lehet, de elonye is van. Elmondom mi. A ceg vezetojenek szempontjabol van egy munka amit el kell vegezni.

Eddig neki kellett kiallitani az embereket, neki kellett ellenorizni a melot, stb. Ha (tegyuk fel) a cegnel ebola, vagy vagy valamilyen mas jarvany elkezdene pusztitani az informatikusokat, neki kellene a intezkedni. Igy meg egy kulso ceggel vegezteti el a melot, kifizet egy fix osszeget, viszont elvarja, hogy a munka kesz legyen mittomen januar. 20-ra. Ot nem kell, hogy erdekelje, hogyan csinaljak meg. Tehat neki kenyelmesebb igy.

Azert azt tapasztalatbol tudjuk, hogy az ilyen atallasok sok surlodassal jarnak. Az alkalmazottak ugy erzik eladtak oket, az outsourceinget vegzo ceg nagy feladat elott all, hiszen egy ismeretlen terepet kell atvennie. Divat meg ezt ugy csinalni, hogy a regi embereket is atveszi az outsourcinget vegzo ceg. Talan meg ez a legjobb megoldas.