Lapszemle: Linuxvilág - januári szám

 ( trey | 2002. december 23., hétfő - 21:21 )

Mint ahogy azt ígértem, minden új Linuxvilág számról írok egy kis összefoglalót, ismertetőt, amellyel talán megkönnyítem a döntést a "megvegyem - ne vegyem" kérdésben. Itt a december, és itt a kezemben a kiadvány januári száma (nem, nem vagyok elmebeteg ;-) már megjelent a januári szám ;-)). Lássuk mit tartogat az újság a Linux közösségnek.

CD melléklet:
Nézzük, hogy a januári Linuxvilág CD korongján mit találhatunk: a CD-n a MySQL, Samba, LTSP 3.0 (Linux Terminal Server Project), Mozilla 1.2 (magyarításhoz szükséges file-okkal), PostgreSQL 7.3, OpenOffice.org (magyarított verzió), AbiWord, a legfrissebb kernel források és foltok, Apache szerverek (1.3.27 és 2.0.43), és a SUN ONE Application Server 7 (Sparc verzió) programok kaptak helyet. Ezen kívül megtalálhatóak az LME konferencia anyagai PDF formátumban, amelyek hasznosak lehetnek az eseményre valamilyen oknál fogva elmenni nem tudó olvasóknak. A SUN ONE Application Server 7 sajnos egyelőre csak Sparc verzióban kapott helyet a CD-n, de amint elkészül a gőzerővel portolódó linuxos verzió, az természetesen meg fog jelenni a Linuxvilág valamelyik következő CD mellékletén.

Az újság felépítésében bekövetkezett változások:
A múlt havi számról írt összefoglalóm után többen megjegyezték, hogy jó volna az újságban megjelenő magyarított szavakat az eredeti angol formában is közzé tenni, mert nem minden esetben egyértelmű, hogy a fordítást készítő újságíró mire is gondolt tulajdonképpen, amikor a fordítást végezte. Sokszor több perc is eltelik mire az ember rájön, hogy mit is akar jelenteni pl. a "csoportszórásos" kifejezés. A készítők egy olyan megoldást találtak, hogy egy ún. szótárban feltüntették az eredeti angol kifejezést, és mellé tették a magyar fordítását. Ezzel is segítve a nem egyértemű szavak beazonosítását. A szótár az újság elején kapott helyet.

A számomra legérdekesebb cikkek:

Küldetés igény szerint
Interjú a Mission Critical Linux ügyvezető igazgatójával, Bodnár Csabával. Az interjú a magyar Linuxos cég múltjáról, jelenéről, jövőjéről szól.

UHU-Linux-pályázatok
A Magyar Linux (UHU) fejlesztőjének, az UHU-Linux Kft.-nek vezetőjével készült egy hosszabb interjú. Körmendi András válaszolt egy rakás érdekes kérdésre az UHU-val és a Kft. által kiírt pályázattal kapcsolatban.

Magas rendelkezésre állású LDAP
"Vegyünk egy LDAP-kiszolgálót, majd adjunk hozzá pár evőkanálnyi fejlesztést a Linux-HA projektből, és máris kész egy magas rendelkezésre állású azonosítótelep." - a több részes cikksorozat első része az OpenLDAP és a Linux-HA (HA = high availability) projekt összeházasítását elemzi.

A IV. GNU/Linux Szakmai Konferencia tapasztalatai
Még mindig LinuxKonf. Az novemberi esemény hátteréről beszél Sári Gábor, az LME elnöke.

OpenLDAP mindenütt
Elektronikus leveleket tartalmazó könyvtárak megosztása, egységesített beléptetés és kevert környezetű fájlmegosztás - lépésről lépésre. Az LDAP-kiszolgáló telepítése és beállítása, a könyvtárszerkezet létrehozása, levélkapcsolatok megosztása, levélügyfelek beállítása, egységesített Linux-bejelentkezés LDAP-val, felhasználói bejegyzések készítése a helyi gépen, csoportbejegyzések készítése, automount beállítása a saját könyvtárak megosztásához (és az NFS-megosztásokhoz), az LDAP ügyfél beállítása a linuxos gépeken, a Linux-kiszolgáló végső beállításai, egységesített Microsoft Windows-beléptetés Samba és LDAP segítségével, az ldapsync.pl és a Samba beállítása , NFS-megosztások Sambán keresztüli megosztása, karbantartás -- nagyon jó tutorial, már ezért is megéri az újságot megvenni!

Kísérletezgetés a ptrace-szel (1. rész)
A cikk haladó programozóknak szól arról, hogy hogyan is lehet a rendszerhívásokat elfogni a ptrace eszköz segítségével. - igazi mélyvíz ;-)A soros illesztőprogram-réteg

Greg Kroah-Hartman - a jelenlegi Linux kernel USB és Hot Plug PCI részeinek felelős fejlesztője - ismerteti az új soros illesztőprogram-réteg felületét, illetve az új soros illesztőprogramok és az egyedi soros kapuk bejegyzésének módját.A PostgreSQL adatbázis-kezelő használata

Nyíri Imre elemzi a fent említett adatbázis-kezelő rendszer használatát, kezelését, esetleges kibővítését (tárolt eljárások írása), egy programozó szemszögébőlA biztonság növelése FTP proxy használatával

Az ingyenesen használható Proxy-Suite FTP proxy beállításával, konfigurálásával, tűzfalon való üzemeltetésével foglalkozik Mick Bauer ebben a hónapban. A cikkben szó esik a transzparens proxy-król, a chroot-olt környezet kialakításáról (akadályairól), és a netfilter beállításáról is. Jó kis cikk.Ezeken kívül még számos más érdekes cikket olvashatsz a Linuxvilág januári számában. Szerintem a fiúk ebben a hónapban egy igazán tartalmas újságot hoztak össze (nekem jobban tetszik mint a decemberi szám). Jó szórakozást.Az értékeléshez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.