A Microsoft csatlakozott az OpenDocument csoporthoz

A Microsoft március 15-én kérvényezte (de csak most lett nyilvános információ), hogy csatlakozhasson az INCITS/V1 Technical Committee-hez. Ez nem más, mint az a testület, amely kulcsszerepet játszik az OpenDocument formátum nemzetközi szabványként való elfogadtatásában.

Vannak olyan találgatások (Pamela Jones - Groklaw), miszerint a Microsoft azért csatlakozott a csoporthoz, hogy szabotálja az ODF elfogadtatását.

A News.com cikke itt.

Hozzászólások

Általában negatív a hozzáállásom a m$-hoz, de most valahogy nem az volt az első gondolatom, hogy azért csinálja, hogy valami gonoszságot tegyen...

Valahogy cím alapján éreztem, hogy nem bírja ki valaki (amerikai) negatív tartalom nélkül.

A microsoftnak még egy szabvány se tetszett amit nem ők találtak ki. Érdekes minden esetre.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c)

Hátha elkezdődik valami...
Én reménykedek. Nem lenne rossz, ha egy általam mentett dokumentumot minden népszerűbb szerkesztőben használni tudnék.

Morzel

Nyilvánvalóan minél több tagja van egy testületnek, annál lassabban dolgozik. De kivételesen én is bizakodom; ha a fél Vistát úgyis újraírják, akkor már mit nekik az Office 2007 átalakítása...

;-(

további híreinkben kiszel tünde újra terhes, győzike pedig véletlenül kertitörpére lépett. megbízható noname blogforrások szerint a vista 60%-at kell újraírni az eddigi 59.95% helyett. további 82%-át csak kicsit kell átírni, a fennamaradó 43%-ot pedig nagyon. indulhat a circle jerking, hogy akkor most ezt kihasználva a corel megcsinálja-e 8 év után újra a desktop évét.

A hatvan százalék már csak azért is hülyeség, mert mi az, hogy 60%-ban?! Ha száz egységnyinek vesszük a forráskód méretét (ahol egy egység akárhány kilobyte), akkor most kijelölnek shift-tel 60 egységnyi karaktert a forráskódban, és lenyomják a delete gombot, majd új dolgokat írnak oda?

Vagy az eddig ráfordított munkaórák 60%-ban olyasmit írtak, ami nem használható, ezért ezeket elvetik, és mást írnak helyette?

Annyi azonban biztos, hogy a microsoftnál valakik nagyon elcsesztek valamit, hiszen valószínűleg épp lemaradnak a karácsonyi vásárlási szezonról, ami mondjuk a debian esetében nem olyan nagy gond, de egy olyan cég számára, amely bevételei jelentős részét a szoftverek eladásából szerzi, már nagyon nem mindegy...

Mintha a Vistában nem lenne Aero, ami kvázi ua. Ráadásul egyik sem hülyeség, mert a gpu rajzolja az asztalt, most kocsonya/kocka ide vagy oda. Tény, hogy desktopszinten a Windows nagyon le van maradva, olyan feature-öket implementál (pl. IE7 tabbrowsing & RSS, különböző thumbnailek), ami már free cuccokban mind megvalósult, ha nem lenne igaz, hogy az újszülöttnek minden vicc új, akkor csak röhögne rajtuk a világ. Persze könnyebb nekiállni fröcsögni, mint gondolkozni.

Azért azt ne felejtsd el, hogy a Microsoft nem az a cég és nem arra a piacra dolgozik, ahol mindent neki kell megírnia és eladnia.
A Windows ilyen jellegű "hiányosságait" pedig már eddig is bárki pótolhatta freeware, shareware, payware :) programokkal, ha akarta. Maximum nem kapta by default.

Ha mindent bele akarna rakni az OS-be, amúgy is felakasztanák, az Explorer és a Mediaplayer kapcsán talán te is hallottál ilyeneket.

Azért van némi különbség egy már meglévő program funkciói, használhatósága és annak mással való kiváltása közt. Nem értem, miért buzerálnák a M$-t azért, mert az Explorert, IE-t, wmplayert vagy a eventvwr.msc-t jobbá, használhatóbbá teszi.
Meg ha buzerálják is, magasról tesz rá, kijelenti, hogy nem hajlandó fizetni, és akkor egész Európa csendben eltűri.

snq- ott tévedsz a lényeget illetően, hogy nem a microsoft zokog a karácsonyról lemaradás miatt, hanem a hardveripar. Ugyanis a vista késése miatt elmarad a pánikszerű upgraderoham.

Mellesleg ezért is kell folyton nyomatni a médiákban a "visztának hűdenagy hardverigényelesz" verklit, mert így próbálják valahogy kivariálni, hogy az emberek mégiscsak vegyenek előre visztaredinek kikiáltott hardvert ezáltal a hardvergyártók valahogy mégis el tudják adni a legújabb 2 gigás 2 csatornás 2 magos 2 grafkártyás csodarendszereket, amire az emberek tekintélyes részének amúgy semmi szüksége nincs. Húdeszépmondatvoltez. :)

---
Apparently the human mind is not unlike cookie dough.

nem latjatok az cikk informaciotartalmat. az ujsagirok az adatokat (mivel fingjuk sincs rola) osszekeverik. majdnem mindig.
az egyetlen informaciotartalma a cikknek az (es ebben megbizom), hogy a Vistaval bajok vannak.
En azt gondolom, hogy tipikusan nagyot akar a szarka, de nem birja a farka. tul sok mindent akart valtoztatni az M$, es mire osszecsiszolja elavult/lenyegtelen lesz.
A mai szamitastechnika a rovid projektekrol szol. a google-nal 3-5 emberes csapatok 3-4 honapos hataridokkel oldanak meg feladatokat, a Vista fejlesztese meg kozel 10 eve megy.

Anr - http://andrej.initon.hu

>> es mire osszecsiszolja elavult/lenyegtelen lesz.
annyira, mint a 2001-ben kiadott xp az innovatívan robusztus ultimate vállalati linuxdesktopokkal szemben (azóta is)? (lol, slinket valaki?)

>> a google-nal 3-5 emberes csapatok 3-4 honapos hataridokkel oldanak meg feladatokat, a Vista fejlesztese meg kozel 10 eve megy.
vagy több. mi az összefüggés?

Azért eszméletlen, hogy a világ egyik legbefolyásosabb cége állandóan azon töri a fejét, hogy b**on ki a világgal. Lehet hogy a jó öreg ördögöt újra elő kell venni, mert mégiscsak létezik, hiszen ők a bizonyíték rá? Vagy démonűző indián sámánokat beereszteni az M$ központba?

Nem tudom, én látok jó együttműködéseket is. Persze találgatás a dolog, de az MS-re jellemző, hogy saját formátumát nyomja (mi a fenéért küldenek minden videót nekem wmv-ben, már megőrülök tőle, kénytelen voltam Linux alá is ilyen sz@r drivert rakni), nyilvánvaló a következtetés, hogy ezt is ki akarja csinálni. Már maga a gyanú is bizonyítja, hogy nem lehet megbízni bennük.

Jo ez vilagos, az viszont nem, hogy egyeduliek lennenek a vilagon. Teny, hogy utalom oket, de azert nemzetkozi szinten a top10-be se kerulnenek am be. Vannak azert sokkal getszibb, gatlastalanabb, korruptabb, embertelenebb cegek is az M$-nel es naponta enni adsz nekik ugy, hogy fel sem tunik... :-(
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Elgondolkodtató valóban, hogy hol tenyésztenek ennyi barmot. Utáljuk a pepsit mert patkányokat kínoz, ROTFL. Mexikó, Törökország brutális, elnyomó rezsim? Söööt, azt is felfedezik, hogy a hamburgerért állatokat ölnek. Pompás. Még az olajcégek ellenivádaik okésak, de egy demokrata párti partizánbojkottot amit bekajált pár magyar és lefordították még nem kell halálkomolyan venni.

Szerinetm a Microsoft nem szabotálni vagy megakadályozni akarja a dolgokat. Egyszerűen felismerte, hogy az ODF vele vagy nélküle, de megvalósul. Ha belép, akkor a súlyánál fogva akár még diktálhat is, de mindenképpen befolyással lesz rá.

Nem tudom már, hogy hol olvastam vagy hallottam: Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére!

Szerintem is. Valószínű, hogy vele vagy nélküle, de megvalósulna. Ha a word nem támogatná, akkor egy rakás ember kénytelen lenne mást is használni mellette. Akkor már jobb nekik, ha nem lökik őket egyenest a lehetséges konkurrencia kezébe, ráadásul egy olyan formátumot alakíthatnának ki, amely nekik is jó lenne (hátsó szándékok talán itt lehetnek)...

En amikor a cimet meglattam azt httem, hogy be vagy b.va. Pedig nem is pialok...
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Az eredeti cikk szerint a MS azzal indokolta a testuletbe valo belepeset, hogy sajat Open XML Format-jat kivanja menedzselni a bizottsagban. (Nemsokara beterjesztik elfogadasra).
Ami logikusnak tunik.

Masreszt emlekeztetnek mindenkit, hogy MS reszt vett az OpenDocument format kidolgozasaban is. Csak miutan elkeszultek, kozolte, hogy ezt nem tamogatjak az MSOffice programok.