UHU 1.2 & Gigabit LAN

Hali!

Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok hogy miként tudnám megoldani hogy az UHU 1.2 lássa hogy van hálókarim??
A kártya típusa: Marvell Yukon 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Kezdő vagyok a Linux világában, tehát ha lehet akkor kis magyarázatot is fűzzetek hozzá!:D
Előre is thx!

Marduk

Hozzászólások

modprobe sk98lin ha 2.4-es kernelt használsz utána már tudod bizerálni a kártyádat :-) 2.6-osnál már nem kell trükközni megy magától.

--
Az élet harc. Délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal.

Hali!

Thx a gyors választ de mint mondottam NAGYON kezdő vagyok,sztem biztos 2.6os kernel van de honnan és hogyan az sk98lin-t??? Már máshol is láttam de semmi nekem értelmeset nem szűrtem le!!!:(
ez csomag vagy driver???
Honnan tom leszedni és utánna felrakni/használni???

Marduk

Szóval... linuxról van szó, a driver általában kernel modul. Namármost, ha gyári kernelt használsz, akkor valószínűleg van ilyen modul...

Erről a kártyáról...

AFAIK 2 driver van a 2.6-os kernelben, nem tudom milyen verziótól, az egyiknek az a neve, hogy "New SysKonnect GigaEthernet Support" (a modul neve skge) és "Marvell Yukon Chipset/SysKonnect SK 98-XX Support" (a modul neve sk98lin.

Namármost... a lsmod parancs kimenetében van-e sk98lin vagy skge?

hali

uhuvezérlőpult nem jelez kártyát,csak a loop-back-et:(
kollégista vagyok eléggé széles sávval,és nem is a net a éegfontosabb,az csak frissíteni kéne,meg kipróbálni milyen is Linux alatt,hanem hálózat,mert azt jobban meg akarom ismerni.
Jah és még1 probléma!Miért nem látja a SATA-s vinyómat sem az UHU???
És ha esetleg tudtok mondani vmi olyan disztrót ami tanulni még elmegy és ezeket támogatja akkor azt is szívesen venném,nembaj ha csak angol!
Előre is thx!

Marduk

Ez igy rendben van, az 'Used by' csak azt jelenti, hogy van-e mas modul, ami hasznalna az sk98lin-t.

Nyiss egy terminalt, es lepj at 'rendszergazda modba': su - ("su szokoz minusz, ENTER), majd probald meg ezeket ebben a sorrendben:

ifconfig eth0 up
ifconfig (itt latsz most a 'lo'-n kivul mast?)

Ha az utobbi parancs kimeneteben latod a halokartyat 'eth0' nevvel, akkor jo nyomon vagyunk.

Kellene neked valaki, aki a napi szintu nyugokben az elejen tudna segiteni... nincs senki linuxos a kozelben?

hali

ifconfig-ra csak az lo-t adja ki!:(
2 ismerősöm van aki komolyabb agy Linuxban de sajna ők nem elérhetők napi szinten,csak néha futok össze velük és akkor látatlanban nehéz segíteni,+ 1ik BSD-s a másik Debian-os.bár a deb közelebb áll az UHU-hoz asszem de sajna nincs idejük rám ált.
Viszont ma újra rakom az UHU-t mert ami most van rajta az ilyen vki által 1 DVDnyire hízlalt kiadás és az mc sem müxik!:(
Tehát reinstallok ma és utánna meglátjuk,remélem nem lesz már ennyi probléma vele mert megint elmegy a kedvem a végére az egésztől pedig már nagyon neki akarok állni a Linuxnak mert marhára érdekel!:)

Marduk

hali

megnéztem az oldalt de sajna nem találtam a sajátomnak megfelelő verziót,de leszedtem egy hasonlót hátha jó lesz de sajna itt is baj van mert nemtom mit kell vele csinálni.:( Sztem azzal a makefile-lal kell vmit csinálni de nemtom hol,mivel és mikor!!!
Help me!
Ha pedig túl láma vagyok ide akk hova menjek ilyen kérdésekkel???
Előre is thx a segítséget!

Marduk

1. Legyen fent a gépeden az aktuális kernel forrása.
/usr/src/linux mutasson a kitömrített kernelre
(pl /usr/src/linux-2.6.12-12 -ra it valami ilyesmiknek kell lennie

  Documentation
    fs
    scripts
     .....

)
2. Csamagold ki a letöltött fájlt és indítsd el belőle install.sh -t (Readme olvasása után)
3. Válaszd az 1-es lehetőséget
4. ezekután ha minden jól ment keletkezik egy új sk98lin driver ( sk98lin.ko ) és ezt innen kezdve kicsit homáylos a dolog. nem emlékszem hogy egyből bemásolódik a helyére vagy neked kell oda tenni, de az már részlet.

Fentieket mindet rendszergazdaként kell hogy megtenned és leírja a marvell oldaláról letöltött csomagban lévő Readme is.

Amivel nekem sikerült az egy
Marvell Technology Group Ltd. 88E8050 PCI-E ASF Gigabit Ethernet Controller (rev 17) az lspci szerint
és a marvell 8.30.2.3 -as driver használtam.

Hali

Köszi megjegyzem az infót de közben felraktam egy Ubuntut.:)
És szerencsére elcsíptem Linuxos ismerősömet 15 perc erejéig.Nah ő mindenfélét "varázsolt", van már hálókari,SATA....de nincs grafikus felületem! :'(
Tehát most az lesz a köv megoldandó probléma.az 1. feltételezés volt hogy be kell állítani a vízsz. és függ. frissítést.Nah ez nem segített,akk valszeg marad a vidkaresz.De a haverra sajna várnom kell most egy darabig míg még1x ideér mert sajna nem nagyon fogok bármi érdemlegeset csinálni konzolon,de remélem idővel ez javulni fog!!!
Esetleg ha vkinek van X700as ATI kártyája és neki is volt grafikus felület megjelenítésével problémája és sikeresen megoldotta, esetleg megoszthatja itt a tapasztalatait.

Az eddigi segítségeket nagyon szépen köszönöm mindenkinek!!!

Marduk

Sziasztok!

Következő problémám van:
Integrált Marvell Yukon Gigabit tipusú a kártyám egy ASUS alaplapon. a Linux nem hajlandó látni. lsmod-nál nem látszik a kártya mintha bennt se lenne a gépben:((( Légyszíves aki tud segytsen a gyári drivere (szerintem kernel fordítás miatt) nem akar fölmenni!

Regards:
Rambo Junior