Gigabit-kérdés

Gugliztam mán, de valahogy nem találom a választ arra hogy:

Tudnak-é a gigabites switchek ilyet?

100MbitNIC|-----|
100MbitNIC|-----|--------
100MbitNIC|-----|GigaBit|
100MbitNIC|-----| switch|--Gigabites sebesség--|GigabitNIC|Server
100MbitNIC|-----|--------
100MbitNIC|-----|

Vagyis (ha nem volna szép a rajzom:)) megoldható-e, hogy a szerver felől gigabittel jövő infók eloszlanak 10db 100MBites kapcsolaton? Másképp föltéve a kérdést: ha mondjuk egyszerre 10 gép intéz kérdést 100Mbites kártyákkal a szerverhez, aminek van gigabites kártyája, akkor javít-e a helyzeten gigabites switch beépítése, és minden gép ki lesz solgálva 100megával, vagy a switch a 100MBites kapcsolatok jelenléte miatt lekorlátozza-e a gigabites vonalat is 100megára?

Ha igen, akkor melyik gigás switch az, ami tutira tud ilyet?

Hozzászólások

Szerintem mindegyik tudja, ez a normalis mukodes.

Maskulonben mi ertelme lenne rakni egy giga portot egy switchre?

kbela

Amirol te beszelsz az a switching-hub. Valamikor ezek voltak a legolcsobb "switchek". Azert, hogy olcso legyen kisporoltak beloluk pont azt a reszt amely meg tudta csinalni az atterest a 10-es es a 100-as portok kozt.

Ugy mukodtek, hogy csak egy fele csatlakozast lehetett felepiteni, 10-est vagy 100-ast. Az osszes reakotott kartya egyforman 10-re vagy 100-ra kellett legyen allitva.

A rendes switcheknel ez nem fordul elo, az igazsag szerint mar evek otta nem lattam switching-hubokat (lehet, hogy nem figyeltem elegge :)).

kbela

Nálunki még nincs gigabites technika, de valami terhelésmegosztás dolog eszembe jutott.
Jelenleg a fájlszerverünkben van 1db 100-as hálókártya és azzal kapcsolódik a switch-hez, amihez a munkaállomások is.
Betennék mégegy 100-as kártyát, más IP cím és a munkaállomások felét arra irányítanám, így osztanám ketté a hálózati terhelést a szerver felé.
Tud ez működni egyáltalán?

Ahogy én tudom, igen. Elvileg a switch meg a hub között az volt az égbekiáltó különbség, hogy egy 100-as hubon összesen volt 100 a forgalom, a 100-as switchen meg bármelyik port és a NIC között. értsd: ha van négy gép egy 100-as switchen, akkor 2-2 tud egymással 100-zal beszélni.
Na ki tud bisztosat mondani az én kérdésemre?

Nagyvonalakban ez igy igaz.

Ami pedig a ket halozati kartyat illeti, mukodik, be teszel ket kartyat, bekotod a switchbe es beallitod a load balancingot, vagy routolsz ha mindenkepp kette akarod osztani a gepeket.

A switchnek is el kell mondani, hogy ket portjan ugyanaz a gep csatlakozik es load balancing lessz, mert ha nem akkor a spanning tree miatt az egyik csatlakozast leallitja.

kbela

ha menedzselhető switch-ed van, több, mint valószínű, hogy támogatja a portok összekapcsolását (trunking, bonding, channeling, melyik gyártó hogy hívja épp)...
Ezzel mindkét kártyának adhatod ugyanazt az IP-t, és mégis kihasználhatod a megnövekedett sávszélességet. Persze ehhez oprendszer/driver támogatás szükséges, de az szerver környezetben még Win alatt is problémamentesen meg szokott lenni.
Ha van egy tisztességes sávszélű PCI slot a szerverben, akkor a legcélszerűbb egy 4 portos 10/100-as kártyával eljátszani ezt...

Látom már, az az én bajom, hogy még nem is láttam managelhető szvicset... na, maj változtatunk ezen. Tudtok konkrét típust mondani, ami megcsinálja TUTIRA, amit az elején kérdeztem? Hozzátenném, hogy alacsony költségvetésű intézmény (kerületi fenntartású gimi) vagyok, tehát... :)

Van itt egy alap probléma, a bonding, trunking, etherchannel, stb., nem fog neked 2db 100mbit-es portból 200mbit full-duplex sávszélességet csinálni soha a büdös életben, sajnos...kizárólag akkor ha támogatja a switch-ed ill a szervered oprendszere/kártya stb. a 802.3ad LACP-ot ( Link Aggregate Control Protocol ). A trunk bond st. csak a kapcsolat biztonságra vannak kitalálva, bár a bonding működik pl.: két normálisan összekonfigurált linux között, de ha van benne switch is akkor már messze nem....ez ugyan olyan mint a freebsd-és ng_many2one gyönyörűen osztogatja a csomagokat két kártya között ezáltal növelve a sávszélességet valóban a duplájára, de csak abban az esetben ha a másik oldalon is egy hasonlóan bekonfigolt freebsd-és cucc van...switch nélkül. Így tehát neked egy LACP képes switch kell, ezek olyan 300.000 HUF körül indulnak, nekünk van egy SMC 24Giga portos ami gyönyörűen tudja a LACP-ot, bár 400.000 Bruttó huf körüli ez is sajnos.

Life is a beauty but smells like shit....

Várjá-várjá-várjá-várjá :)
Itt ketten kérdeztünk, én (oops) és zz7. Én arra a kérdésre vagyok továbbra is kíváncsi, hogy a topicnyitó problémát melyik típus tuggya megoldani. Abban a szerver csak egy hálókártyával nyomul.

Persze ha ezt mondtad, akkor elnézést, csak nem esik jól belegondolni, hogy sose lesz ilyen a suliban, és évek múlva is, amikor a 30 diáknak óra elején szinkronizálódik a windows profil, akkor itt fognak nekem ríni, mint parasztgyerek a vásárba', hogy lassú, pedig a szerver oda tudná adni a profilt gyorsabban is...