Külső IP cím - FTP kapcsolat

 ( sirkalmi | 2006. február 2., csütörtök - 22:24 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szervusztok!

Miért van az, hogy NAT mögül, külső IP címen keresztül nem tudok csatlakozni magamhoz FTP-én keresztül? A kliens passzív üzemmódban van és NAT-on kívül tudnak hozzám csatlakozni, illetve localhoston és belső IP címen keresztül én is tudok magamhoz. Lehet hülyén hangzik a kérdés, hogy mi szükségem erre egyáltalán? Tesztelni szeretném az FTP elérhetőségemet külső segítség nélkül, mintha én is kívül lennék.

Válaszokat előre köszi!

--
sirkalmi

tesztre ez is jo:
wigwam.sztaki.hu

belulrol ha muxik, akor kivulrol is, felteve ha nyitva van a port.

amugy amelyik gep natol es amelyiken az ftp szerver fut az ket kulonbozo gep?

Szervusz Oregon!

Megnézem a címet köszi!
Igen két külön gép. A NAT-ot egy Broadband Router oldja meg, az FTP server meg egy laptopon fut ami a routeren keresztül látja a netet.

--
sirkalmi

Tehát akkor 2 gép van a router mögött? Az egyik akar ftp kapcsolatot kiépíteni a másikkal mindezt a router külső IP címén keresztül, ami natol és port forwardol?

Nem. A router mögött 4 gép van (VMware-el együtt 5). Az egyiken fut egy FTP szerver amit nem tudok elérni a 4 gép egyikéről sem a külső (ISP-től kapott) IP címmel. Ezt nem értem, hogy miért nem? Külső hálózatról is csak a Konqueror-al sikerült elérni ezidáig de csak akkor ha előzőleg a KDE vezérlőpultban a Hálózat, Internet --> Hálózati paraméterek --> A passzív üzemmód (PASV) engedélyezéséről levettem az x-et. Amit különösen nem értek mert állítólag, ha NAT mögött van az FTP szerver akkor azt csak passzív üzemmódban lehet elérni nem?

--
sirkalmi

Passziv uzemodnal a server ajanl fel egy portot, ami a nat miatt nem lesz jo, mivel a belso ip-jet kuldi el. Ha a kliens es a server is nat mogott van akkor vagy portforward vagy ftp proxy kell.

Szia!

Nem teljesen vilagos szamomra, hogy mi a megoldas, de en valahol a router port forwarding beallitasainal keresnem a hibat.

Probald meg felderiteni, hogy milyen portok vannak nyitva az ISP-tol kapott IP cimen, illetve figyeld, hogy milyen halozati kapcsolatok aktivak az FTP servert futtato gepen. (hasznosak lehetnek a netstat, iptraf, telnet, tcplisten, tcpclient, meg hasonlo egyszer programok) Aztan ezekbol az informaciokbol hatha osszeall a kep, hogy hol is van a hiba.

Nem tudom konkrétan mire gondoltál. Én lefuttattam a WIGWAM gyorstesztet és ezt mondja:
21 ! ! ! FTP szerver a port válaszol és NYITVA VAN!
Tehát látható vagyok.
A /var/log/messages tartalma amikor saját magamat szeretném elérni a külső IP címmel:
Feb 9 15:44:52 sirkalmi pure-ftpd: (?@183-22-217.ip.adsl.hu) [INFO] New connection from 183-22-217.ip.adsl.hu
Feb 9 15:44:52 sirkalmi pure-ftpd: (?@183-22-217.ip.adsl.hu) [INFO] Anonymous user logged in
Feb 9 14:46:27 sirkalmi pure-ftpd: (ftp@183-22-217.ip.adsl.hu) [INFO] Logout.
E szerint csatlakozik de semmit nem látok, mintha üres volna a könyvtár.

Igazából valódi probléma azt hiszem nincsen, hiszen kintről látható vagyok, csak kíváncsi voltam, hogy vajon saját magamat miért nem tudom elérni az ISP-től kapot IP-én keresztül.

--
sirkalmi