Gmail keveri a pontokat az e-mail címekben (még mindig vagy már megint?)

Sziasztok!

Volt már téma kb. 1 éve is, hasonló. Csak egy pont a különbség egy másik embertársam e-mail címében az enyémhez képest. Mégis beesett az éjszaka egy e-mail megerősítő az Insta-tól. Minta Pali várja a minta.pali Insta fiók megerősítő visszaigazolást a minta.pali gmail címen. Csak azt én kaptam meg (mintapali gmail). Gondoltam teszek egy próbát jófejségből, mert a másik Palinak biztos fontos lehet az Insta-ja. Írtam neki a mintapali protonmail-ből minta.pali gmail-re, hogy mi a helyzet. Persze, hogy én kaptam meg a mintapali gmail-re. Aztán a mintapali gmail-ről a minta.pali gmail-re is. Amit szintén saját magam kaptam meg, a feladó ÉN. :-) :-)

Vicces ez meg nem is.

Elgondolkodtam, hogy mi van ha nekem kéne jönni valami fontos levélnek vagy értesítőnek és a ponttal operáló fiókba teszi a Google? Én meg nem kapom meg az infót, ami fontos lenne. Lehet volt is ilyen, mert egy hivatalos helyen hivatkoztak valamire, hogy küldtek valamit. Csak én arról nem nem tudok. Remélem értitek?

Azt gondolom most, hogy összeszedem az összes nagyon fontos, hivatalos dolgaimat és csinálok egy új. Jól elkülönülő user névből álló e-mail fiókot és átregelek oda mindent. Szerintem a proton jó lesz, váltok ingyenesről fizetősre.

Hozzászólások

Nem hibáztatom őket, hogy mindenki megkérdezi x évente. A Google ezt nem írja le normálisan sehol. Lehet van róla valami kósza említés valami régi Google Csoportban/archívumban, amit a kutya se talál meg. Ezért kell a normális dokumentáció, értelmesen leírva benne mindent. Nem szűkszavúskodni, online nem fogy a tinta, akárhány fejezetre lehet bontani, mindenre ki lehet térni.

Ezt a legnagyobbak is elkövetik hibaként, nem dokumentálnak vagy nem rendesen. Azt hiszik, hogy ami nekik egyértelmű, az másnak is az lesz. Hát nem az. Nyilván én emlékszek a régi topikokra, nekem is csak azért ismert probléma. Ha nem olvasnám rendszeresen a HUP-on, fogalmam sem lenne nekem sem, főleg, hogy én még nem kaptam meg módosítottnak látszó (pontozott, máshogy tagolt) címre érkező leveleket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A TL;DR az, hogy a minta.pali gmail cím nem létezik. Mármint külön. Nincs egy másik acc, akinek néha megkapod a leveleit, minden minta.pali@ levelet te kapsz meg. Az ember elírta. Nem kell izgulnod, hogy néha más kapja a neked szóló leveleket emiatt.

probald ki most m.intapali-val es mintapa.li-val is, aztan leesik

Amúgy mi a logika emögött a Gmail szempontjából? Miért mem tesznek különbséget?

Az OP csak elírás folytán kaphatott olyan üzenetet, amit nem neki szántak? (Pl. hinta.pali lett volna az eredeti címzett? Automatikusan generált megerősítő email esetén nehéz elképzelni, de ki tudja).

Hát, a viszonylag szűkszavú magyarázat az, hogy "If someone accidentally adds dots to your address when emailing you, you'll still get that email."

Magyarán a hol van benne a pont baszakodás gondolták így enyhíteni (meg szerintem a visszaéléseket is, így mindenfélre random scammer nehezebben csinál egy igazgato.ur@gmail-t, hogy aztán levelezzen micikével.)

hinta.palit-t hintapali kapja meg. 

Folyamatosan keringenek ilyen izék (lásd a lentebb linkelt topicot is, ha jól rémlik), hogy de nekem van elteregóm, akinek van ilyen címe, mert biztos valami törlés vagy faszom vagy nemtudom, vagy migrálták business accból és ott meg nincs ez, és elrontották... de erre valódi bizonyítékot én személy szerint még nem láttam :)

Most kipróbáltam: a +foo létrehoz egy foo mappát, amibe automatikusan kerül a levél. Ha valakivel ki akarok tolni, akkor küldhetnék neki egy rakás levelet különböző +foo{1..100} végződésekkel, és ekkor kap egy csomó új mappát, amiket majd törölgethet (vagy mondjuk pwgen-nel létrehozva a "mappaneveket", és ekkor nem egy kupacban lesznek a mappák, így nehezebb ezeket egyszerre kijelölni)?

Szerkesztve: 2023. 05. 23., k – 10:23

Ez már sok-sok éves dolog. Én napi szinten kapok emailt amiket nem nekem szántak a nevem az email címem és még valamikor 200x-ben regisztráltam :) Rendszeresen bérszámfejtésről valakinek az kimutatását, szállás foglalás visszaigazolást, meghívót rendezvényre, csomag rendelésről.

Ezeknek a kezelését pedig hangulattól függően végzem. Visszaírok a feladónak, hogy téves vagy ha éppen bunkó hangulatban vagyok, akkor visszamondom a szállás, asztal foglalást, a rendezvényen részvételt vagy átkérem a csomag kézbesítését más címre :D

Szerkesztve: 2023. 05. 23., k – 11:00

Má megint...? :)

Én is rendszeresen kapok ilyen leveleket. A legdurvább volt amikor repülőjegy foglalás jött, simán felhasználhattam volna. De általában csak törlöm a félrement leveleket. Ha nagyon jó fej vagyok akkor visszaírok hogy az ember nem tudja a saját email címét... ezt főleg a HR-esek értékelik mikor interjú időpontot próbálnak egyeztetni :D

Az én alteregóm egy társkeresőn igen aktív férfi, aki 50 fölötti nőkre hajt- elég sikeresen. Kaptam már elég zaftos leveleket is :D

Ugy emlekszem, ez a gmail indulasa ota igy volt, feature, es alapvetoen arra jo, hogy tagolni tudd a usernevben a kulonbozo reszeket, foleg masik nyelvi/kulturalis kornyezetben: ha van egy srinivasaramanujanaiyangar@gmail.com mailcim, ha nem tudod kirol van szo, nem tudod megallapitani a nev melyik resze meddig tarthat. De ha beregisztralja, megadhatja neked srinivasa.ramanujan.aiyangar@gmail.com-kent is es ugy mar tudni fogod.

Hasonlo feture a - ha jol emlekszem - plusz a mailcimben, erre szabalyokat tudsz irni, es akkor a megfelelo folderben/taggel landol az inboxban: kiss.bela+gazszamla@gmail.com-ot ha megadod a szolgaltatonak, akkor nem kell a tobbi ertesites kozul kihalaszni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ugy emlekszem, ez a gmail indulasa ota igy volt

Én meg úgy hogy nem így kezdték. Pont ez a probléma forrása. Mikor bejött a fícsör, akkor már voltak olyan címek amik léteztek ponttal, és pont nélkül is. Persze két (vagy több) külön account-ként. Velük van most a probléma.

Mert akik mostanában is tapasztalják az "anomáliát" azok nem két hete regisztráltak, ugye? ;)

Akik a pont ignorálós változás után regeltek, azoknak nincs ilyen bajuk. Én személy szerint nem tapasztaltam még.

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Elgondolkodtam, hogy mi van ha nekem kéne jönni valami fontos levélnek vagy értesítőnek és a ponttal operáló fiókba teszi a Google?

Gondolkodj el azon, hogy mi lenne, ha a Google figyelmen kívül hagyná a pontot és nem létezne "ponttal operáló fiók", csak a tiéd!

Aztán ha meguntad a találgatást, esetleg olvasd el a Gmail FAQ-t.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bármennyire is gyanús, jól működik. Néha megkerestem a druszáimat, volt aki egyből rájött mit rontott el, volt aki előbb tagadott és utána jött rá, és volt aki tagadott, szóltam a szolgáltatójának hogy azonnal hagyja abba a spam-elésemet, rögtön megtalálták :D

Ha tesztelni akarsz, ne Gmail-ből küldd, inkább egy alternatív szolgáltatótól, amit lehetőleg nem spam-be tesz rögtön.

Nem azt mondom, hogy van ilyen hiba (vagy régen regisztrált cím, aki még e feature előtt jött létre), csak azt, hogy a levelezőrendszer kezelheti teljesen másképpen a belülről érkező (ergo saját cím, ki sem megy a legelső lehetőségnél / localhost) és külső forrásból érkező üzeneteket.

Szerkesztve: 2023. 05. 24., sze – 15:15

Valami zavar lehet az éterben, semmiféle pontokat nem vesz figyelembe a Gmail, nincs olyan, hogy másik palinak ugyanolyan email cím, csak máshol ponttal... Ha minden betű után teszel egy pontot, az is a tied és te fogod megkapni.

Eddig sem tette, most sem teszi :(

izé

Valaki hozza már fel a gmail ikreket