Gmail keveri a pontokat az e-mail címekben (még mindig vagy már megint?)

Sziasztok!

Volt már téma kb. 1 éve is, hasonló. Csak egy pont a különbség egy másik embertársam e-mail címében az enyémhez képest. Mégis beesett az éjszaka egy e-mail megerősítő az Insta-tól. Minta Pali várja a minta.pali Insta fiók megerősítő visszaigazolást a minta.pali gmail címen. Csak azt én kaptam meg (mintapali gmail). Gondoltam teszek egy próbát jófejségből, mert a másik Palinak biztos fontos lehet az Insta-ja. Írtam neki a mintapali protonmail-ből minta.pali gmail-re, hogy mi a helyzet. Persze, hogy én kaptam meg a mintapali gmail-re. Aztán a mintapali gmail-ről a minta.pali gmail-re is. Amit szintén saját magam kaptam meg, a feladó ÉN. :-) :-)

Vicces ez meg nem is.

Elgondolkodtam, hogy mi van ha nekem kéne jönni valami fontos levélnek vagy értesítőnek és a ponttal operáló fiókba teszi a Google? Én meg nem kapom meg az infót, ami fontos lenne. Lehet volt is ilyen, mert egy hivatalos helyen hivatkoztak valamire, hogy küldtek valamit. Csak én arról nem nem tudok. Remélem értitek?

Azt gondolom most, hogy összeszedem az összes nagyon fontos, hivatalos dolgaimat és csinálok egy új. Jól elkülönülő user névből álló e-mail fiókot és átregelek oda mindent. Szerintem a proton jó lesz, váltok ingyenesről fizetősre.

Hozzászólások

Nem hibáztatom őket, hogy mindenki megkérdezi x évente. A Google ezt nem írja le normálisan sehol. Lehet van róla valami kósza említés valami régi Google Csoportban/archívumban, amit a kutya se talál meg. Ezért kell a normális dokumentáció, értelmesen leírva benne mindent. Nem szűkszavúskodni, online nem fogy a tinta, akárhány fejezetre lehet bontani, mindenre ki lehet térni.

Ezt a legnagyobbak is elkövetik hibaként, nem dokumentálnak vagy nem rendesen. Azt hiszik, hogy ami nekik egyértelmű, az másnak is az lesz. Hát nem az. Nyilván én emlékszek a régi topikokra, nekem is csak azért ismert probléma. Ha nem olvasnám rendszeresen a HUP-on, fogalmam sem lenne nekem sem, főleg, hogy én még nem kaptam meg módosítottnak látszó (pontozott, máshogy tagolt) címre érkező leveleket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Rendben, ezt elismerem, hogy legalább felhívják rá a figyelmet, legalább a webfelületen, amit nem használok. A kolléga másik linkjét nem tudom elfogadni, azon látszik, hogy valami korai 2000-es évekbeli oldal, amit nem könnyű megtalálni (vagy csak akkor, ha az ember már tudja, hogy mit keres), de a te további információs linked valóban egyszerű tájékoztató. Lehet tényleg csak ott hibázzák akkor el sokan, hogy natív mailklienssel használják, IMAP4-en vagy POP3-on keresztül, és emiatt nem látják ezt a tájékoztatót. Regisztrációnál is jobban kéne ezt sulykolni. Persze, azt nem vitatom, hogy mindenképp lesznek emberek, akik csak azért se olvasnak, áttekernek minden tájékoztatót, hogy bla-bla, möh-möhh, next-next-finish, hagyjatok már a hülyeséggel, kinek van erre ideje, nem érted, hogy diszlexiás vagyok, stb. alapon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, az a lol, hogy nem tudtok olvasni. Első találat, oké, de az van pontosan, amit írtam. Hogy jól kerestél rá, mert tudtad, hogy a pont kezelése különleges. De az ilyen topikok pont azért indulnak, mert az ember akkor még nem tudja, hogy mivel áll szemben. Nyilván most, hogy tudja, már is rákeres a gmail dots-ra és megtalálja, mikor már nincs rá szükség, mert megint: már tudja. Ez amolyan 22-es csapdája, míg nem tudod, nem találod meg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szokott lenni ilyen 22-es csapdája, de jelen esetben pl ezek mind: gmail receiving emails not addressed to me, gmail not my address, gmail wrong mails, gmail someone else mind-mind a feletted levő további infó linket adja. Akinek az alapján se áll össze, hogy a pontok azok, az ne levelezzen.

Érted, de ezek mégis olyanok, hogy általában nem találják meg. Nézd meg, nem kellett pár nap, lett egy új téma, hogy el tud-e tévedni egy e-mail, és ott megint egy embernek újdonság volt ez a gmail és pontozásos téma. Sokkal jobban kéne ezt reklámoznia a Google-nek, hogy köztudottabb legyen. Addig meg szaporodnak ezek a topikok. Az is igaz, hogy nem mindenki találkozik ezzel szembe. Nekem is van gmailom, nincs benne pont, de nem kaptam olyan leveleket, amik ponttal lennének, vagy nem nekem szólnának. Mármint van spam, azokat szűri is a rendszer, de olyan nincs, ami valós e-mail, és másnak szánták volna, vagy a címem írták el, és úgy kapnám meg. Lehet csak szerencse, vagy hülyék nem írkálnak, ki tudja mi lehet az oka.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A TL;DR az, hogy a minta.pali gmail cím nem létezik. Mármint külön. Nincs egy másik acc, akinek néha megkapod a leveleit, minden minta.pali@ levelet te kapsz meg. Az ember elírta. Nem kell izgulnod, hogy néha más kapja a neked szóló leveleket emiatt.

probald ki most m.intapali-val es mintapa.li-val is, aztan leesik

Amúgy mi a logika emögött a Gmail szempontjából? Miért mem tesznek különbséget?

Az OP csak elírás folytán kaphatott olyan üzenetet, amit nem neki szántak? (Pl. hinta.pali lett volna az eredeti címzett? Automatikusan generált megerősítő email esetén nehéz elképzelni, de ki tudja).

Hát, a viszonylag szűkszavú magyarázat az, hogy "If someone accidentally adds dots to your address when emailing you, you'll still get that email."

Magyarán a hol van benne a pont baszakodás gondolták így enyhíteni (meg szerintem a visszaéléseket is, így mindenfélre random scammer nehezebben csinál egy igazgato.ur@gmail-t, hogy aztán levelezzen micikével.)

hinta.palit-t hintapali kapja meg. 

Folyamatosan keringenek ilyen izék (lásd a lentebb linkelt topicot is, ha jól rémlik), hogy de nekem van elteregóm, akinek van ilyen címe, mert biztos valami törlés vagy faszom vagy nemtudom, vagy migrálták business accból és ott meg nincs ez, és elrontották... de erre valódi bizonyítékot én személy szerint még nem láttam :)

Most kipróbáltam: a +foo létrehoz egy foo mappát, amibe automatikusan kerül a levél. Ha valakivel ki akarok tolni, akkor küldhetnék neki egy rakás levelet különböző +foo{1..100} végződésekkel, és ekkor kap egy csomó új mappát, amiket majd törölgethet (vagy mondjuk pwgen-nel létrehozva a "mappaneveket", és ekkor nem egy kupacban lesznek a mappák, így nehezebb ezeket egyszerre kijelölni)?

Szerkesztve: 2023. 05. 23., k – 10:23

Ez már sok-sok éves dolog. Én napi szinten kapok emailt amiket nem nekem szántak a nevem az email címem és még valamikor 200x-ben regisztráltam :) Rendszeresen bérszámfejtésről valakinek az kimutatását, szállás foglalás visszaigazolást, meghívót rendezvényre, csomag rendelésről.

Ezeknek a kezelését pedig hangulattól függően végzem. Visszaírok a feladónak, hogy téves vagy ha éppen bunkó hangulatban vagyok, akkor visszamondom a szállás, asztal foglalást, a rendezvényen részvételt vagy átkérem a csomag kézbesítését más címre :D

Szerkesztve: 2023. 05. 23., k – 11:00

Má megint...? :)

Én is rendszeresen kapok ilyen leveleket. A legdurvább volt amikor repülőjegy foglalás jött, simán felhasználhattam volna. De általában csak törlöm a félrement leveleket. Ha nagyon jó fej vagyok akkor visszaírok hogy az ember nem tudja a saját email címét... ezt főleg a HR-esek értékelik mikor interjú időpontot próbálnak egyeztetni :D

Az én alteregóm egy társkeresőn igen aktív férfi, aki 50 fölötti nőkre hajt- elég sikeresen. Kaptam már elég zaftos leveleket is :D

Ugy emlekszem, ez a gmail indulasa ota igy volt, feature, es alapvetoen arra jo, hogy tagolni tudd a usernevben a kulonbozo reszeket, foleg masik nyelvi/kulturalis kornyezetben: ha van egy srinivasaramanujanaiyangar@gmail.com mailcim, ha nem tudod kirol van szo, nem tudod megallapitani a nev melyik resze meddig tarthat. De ha beregisztralja, megadhatja neked srinivasa.ramanujan.aiyangar@gmail.com-kent is es ugy mar tudni fogod.

Hasonlo feture a - ha jol emlekszem - plusz a mailcimben, erre szabalyokat tudsz irni, es akkor a megfelelo folderben/taggel landol az inboxban: kiss.bela+gazszamla@gmail.com-ot ha megadod a szolgaltatonak, akkor nem kell a tobbi ertesites kozul kihalaszni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ugy emlekszem, ez a gmail indulasa ota igy volt

Én meg úgy hogy nem így kezdték. Pont ez a probléma forrása. Mikor bejött a fícsör, akkor már voltak olyan címek amik léteztek ponttal, és pont nélkül is. Persze két (vagy több) külön account-ként. Velük van most a probléma.

Mert akik mostanában is tapasztalják az "anomáliát" azok nem két hete regisztráltak, ugye? ;)

Akik a pont ignorálós változás után regeltek, azoknak nincs ilyen bajuk. Én személy szerint nem tapasztaltam még.

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Nem állítottam hogy így van.

A bizonyítást, és annak hiányát szóba sem hoztam.

Nem esküdtem meg hogy igaz.

 

Azt mondtam úgy emlékszem volt ilyenről szó (valahol, valamikor).

Az általam írt magyarázat logikusnak tűnik számomra.

De a tévedés jogát fenntartom. 😎 Ha nem igaz, akkor sorry. A pontos választ csak a google tudja. :)

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Hát, ugyan ellenőrizni nem tudom, de amikor 2008-ban először leírták a help oldalon, hogy nem veszik figyelembe a pontokat, akkor azt írták, hogy az indulása óta így van. (hogy ez a zárt béta teszt alatt is így volt-e, amikor még meghívót is csak nehezen lehetett szerezni, azt nem tudom, de az én 2004 decemberében regisztrált e-mail címemnél már így volt, mert a nagy.peter@gmail.com-ot szerettem volna beregisztrálni, ami akkor már foglalt volt. És akárhogyan rakosgattam benne a pontot, mindenhogy foglaltnak jelezte (pedig még akkor nagyon nehéz volt meghívóhoz jutni, furcsálltam is, hogyan lehet már minden változat foglalt)

Szóval azt tudom csak biztosra mondani, hogy ha 2005-ben, vagy azt követően regisztráltad a fiókot, akkor már biztosan nem lehetett ugyanazt a címet csak a pontok eltérésével regisztrálni.

Nagy Péter

Én 2005. januárjában regisztráltam náluk címet, ponttal... arra határozottan emlékszem, hogy a vazso kukac változatot nem hagyta regisztrálni, mert legalább 6 karakternek kell lennie a névnek.
Mindenesetre jó tudni, hogy 2005-ben biztosan nem volt kérdés a pont helye, ha volt is másként korábban egyáltalán - jó eséllyel valóban nem...

Elgondolkodtam, hogy mi van ha nekem kéne jönni valami fontos levélnek vagy értesítőnek és a ponttal operáló fiókba teszi a Google?

Gondolkodj el azon, hogy mi lenne, ha a Google figyelmen kívül hagyná a pontot és nem létezne "ponttal operáló fiók", csak a tiéd!

Aztán ha meguntad a találgatást, esetleg olvasd el a Gmail FAQ-t.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Bármennyire is gyanús, jól működik. Néha megkerestem a druszáimat, volt aki egyből rájött mit rontott el, volt aki előbb tagadott és utána jött rá, és volt aki tagadott, szóltam a szolgáltatójának hogy azonnal hagyja abba a spam-elésemet, rögtön megtalálták :D

Ha tesztelni akarsz, ne Gmail-ből küldd, inkább egy alternatív szolgáltatótól, amit lehetőleg nem spam-be tesz rögtön.

Nem azt mondom, hogy van ilyen hiba (vagy régen regisztrált cím, aki még e feature előtt jött létre), csak azt, hogy a levelezőrendszer kezelheti teljesen másképpen a belülről érkező (ergo saját cím, ki sem megy a legelső lehetőségnél / localhost) és külső forrásból érkező üzeneteket.

Egyszerű logikus gondolkodás kell hozzá. Egy olyan szolgáltatást, mint a Gmail, vélhetően annál gondosabban terveztek meg, mint hogy az elindulását követő 3 hónapon belül olyan drasztikus váltást lépjenek meg, ami miatt a jövőben állandóan kivételeket kell kezeljenek.

(Ezen felül a dokumentáció sem azt írja, hogy az X előtt regisztrált usereket kivéve…)

Nem az az érv, hogy nagy cég nem hibázik.

Az az érv, hogy

  • nem valószínű, hogy indulástól számított 3 hónapon belül ilyen változást léptek volna meg, ez elég komoly kétségeket ébresztene a termékfejlesztésben (gyenge érv);
  • egy ilyen, utólagos változtatás következménye iszonyat költséges lenne, annak valószínűsége, hogy ezt a G meglépte volna konvergál a nullához (közepesen erős érv);
  • sehol nem szerepel olyan kitétel, hogy ez alól kivétel, aki X időpont előtt regisztrált, holott ennek szerepelnie kellene a dokumentációban (emiatt biztos).

Ha ma vezetné be a gugliba gmélt, szerintem a földön nem lenne ember aki elhinné h. ilyeneket belegondoltak a tervezésbe.

Ja meg dokumentációja se lenne. Mióta betört a webes alkalmazásfejlesztői informatikai sötét középkor, nem divat a dokumentáció írás. A parasztoknak szóló publikus semmiképpen. (Az meg h. az erste george másfél éve rendszeresen döglődik hétköznapokon, meg szinte minden hónapban maintenance hétvégék vannak amikor be se tudsz lépni péntek estétől hétfő hajnalig, az a tróger banki informatika szégyene.)

De elzárt belsős üzemeltetői doksik se lehetnek a helyzet magaslatán. Ahol amerikában olyan a cégkultúra h. rugdosgatják kifele az alkalmazottakat egyik napról a másikra csoportosan, ott kialakul egy olyan önvédelmi mechamizmus, hogy senki nem dokumentál semmit. Ezáltal téve a nyavalyás kis pozícióját nélkülönözhetetlennelé (elméletileg). Ha pedig mégis kirúgják, akkor viszi magával a titkait fejben, a hátrahagyottak meg szopnak. Megfordultam ilyen helyen nemrég, el is jöttem.

Mióta betört a webes alkalmazásfejlesztői informatikai sötét középkor, nem divat a dokumentáció írás.

Mondj már pár dolgot, amihez nincs jó dokumentáció... én pont fordítva látom, hogy 10-15-20 éve alig volt dokumentáció, most meg mindenhol teljesen jól használható dokumentáció van példákkal, esettanulmányokkal, egyebekkel.

Szinten teljesen eltaláltad, igazából nem a hiba dokumentálása elégtelen, hanem a hibát tartalmazó TSF komponenssé, nevezetesen hogy ez egy bazinagy és potenciálisan veszélyes izé, ami alapvetően felkavarja a Windows-messaginget, és amit elégséges tesztelés és dokumentáció nélkül rátoltunk a derék userekre (mint mondjuk az ADS-t vagy az NTFS-tranzakciókat, amikből szintén nem lett biztonsági gond).

Ha ilyen szigorúak vagyunk, akkor akár azt is észrevehetjük, hogy 23-ad fokú off-topiknál vagyunk, az utolsó valamennyire is on-topik hozzászólás ez volt:

Most ott tartunk, hogy a szoftverek [pontosabban: interneten át nyújtott szolgáltatások] sosem változnak, de ha mégis, akkor az mindig korrektül dokumentálva van?

Ugye az volt az eredeti felvetés [ha szabad ilyesmikről beszélni még], hogy egyes userek [nem egyetlen személyről van szó, google nevű eszköz talál még] a címükre érkező, de nem nekik szóló leveleket azzal vélik magyarázni, hogy még akkor regisztráltak 'pontos' usernevet, amikor még nem volt a 'pont nem számít' szabály.

Nyilván mind tévednek, természetesen, de azért jó lenne az érveket is áttekinteni, úgymint:
1. Jelenleg nem lehet olyan usernevet regisztrálni, ami csak 'pontban' különbözik egy meglévőtől.
2. A google nyilván nem változtat semmit egy már bevezetett szolgáltatáson
3. De ha mégis, azt korrektül dokumentálja. Különösen, ha maguk is csak utólag jönnek rá, hogy mégis volt pár ezrelék, akikkel kiszúrtak.

Ha ilyen szigorúak vagyunk, akkor akár azt is észrevehetjük, hogy 23-ad fokú off-topiknál vagyunk, az utolsó valamennyire is on-topik hozzászólás ez volt

Én egy konkrét kérdést tettem fel egy konkrét témában.

Nyilván mind tévednek, természetesen, de azért jó lenne az érveket is áttekinteni, úgymint:
1. Jelenleg nem lehet olyan usernevet regisztrálni, ami csak 'pontban' különbözik egy meglévőtől.
2. A google nyilván nem változtat semmit egy már bevezetett szolgáltatáson
3. De ha mégis, azt korrektül dokumentálja. Különösen, ha maguk is csak utólag jönnek rá, hogy mégis volt pár ezrelék, akikkel kiszúrtak.

Olvass kicsit utána... :)

Több mint két évig dolgoztak a Gmail rendszeren, mielőtt 2004. április elsején elindult volna a publikus béta szolgáltatás és ez a fuzzy email address feature legkésőbb 2004-06-26-án már dokumentált feature volt és még mindig három évet várni kellett arra, hogy ne kelljen meghívó hozzá. A nyitás pillanatában is több száz szerveren futott és rugalmasan skálázható volt: egy ilyen rendszert nem lehet ötletszerűen felépíteni, teljesen más architektúrája volt, mint az akkor vagy akár most megszokott mail szervereknek.

De mondok egy nagyon egyszerű tesztet erre: mutass kérlek egy ilyen username vagy email cím párost, amelyek csak a bennük lévő pontban különböznek egymástól és jól dokumentáltan két külön account-hoz tartoznak vagy tartoztak. Mert ilyet eddig senki nem tudott demonstrálni. 

Szerkesztve: 2023. 05. 24., sze – 15:15

Valami zavar lehet az éterben, semmiféle pontokat nem vesz figyelembe a Gmail, nincs olyan, hogy másik palinak ugyanolyan email cím, csak máshol ponttal... Ha minden betű után teszel egy pontot, az is a tied és te fogod megkapni.

Eddig sem tette, most sem teszi :(

izé

Valaki hozza már fel a gmail ikreket

En a gmail-googlemail keveredessel szoktam talalkozni. (Tudom, a pontok nem szamitanak, de ez igen).