Magunk között tudhatjuk a Bencés apátságot?!

Magunk között tudhatjuk a Bencés apátságot?!

Hozzászólások

A következő oldalra akadtam http://www.bences.hu/tech/ a meglepetés ekkor ért http://www.bences.hu 8O
Az egyház tényleg nem vicceli el a haladó gondolkodást és a fiatalok "visszacsábítását" :lol:

Szólni kéne nekik, hogy már van frissebb SAG... (majszólok).
Egyébként ismerek olyan gyülekezetet, ahol már rég átálltak volna Linuxra, ha találnának olyan programot, amivel tudnák sugározni a netes rádióadásukat.

Már nem csak a szelíd nyájat tereli az egyház, hanem a júzereket is :lol:

[quote:8832187530="KKata"]Egyébként ismerek olyan gyülekezetet, ahol már rég átálltak volna Linuxra, ha találnának olyan programot, amivel tudnák sugározni a netes rádióadásukat.

Ha jól emlékszem ez kell nekik ha komolyan át akarnak állni http://muse.dyne.org/
Ha pedig az éterbe szeretnék szórni az adást, akkor javaslom http://www.gnu.org/software/gnuradio/index.html

Köszönöm, tündér vagy :)
Megvizitáltam a linkeket, ez kell nekik.

Ha jól emlékszem a Pannonhalmi Főapátság már jópár éve Linuxot használ.
Úgy emlékeztem, hogy a Linuxvilágban olvastam valahol, de most átlapozva egy pár számot persze nyomát sem találtam... De azért abban biztos vagyok, hogy ezt az infót már több éve hallottam.

[quote:f3b2eb965d="Babszem"]Ha jól emlékszem a Pannonhalmi Főapátság már jópár éve Linuxot használ.
Úgy emlékeztem, hogy a Linuxvilágban olvastam valahol, de most átlapozva egy pár számot persze nyomát sem találtam... De azért abban biztos vagyok, hogy ezt az infót már több éve hallottam.

Nem csak használják, de a saját sulijukban oktatják is:
"Ezen gyűjtemény elsődleges célja, hogy diákjaink számára CD lemezen nyújthassunk segítséget a Linux használatához. A fenti dokumentumok a hálózatról származnak. Ezen a helyen többé-kevésbé az eredeti formájukban találhatók meg, csak a kódrendszert kellett egységesíteni, és néhány szintaktikailag hibás linket kijavítani."

Lehet bennem van a hiba, de én ezen a lapon ragadtam még http://www.bences.hu/hu/pinceszet/borkinalat/

zsír honlap :D Mondhatnám Isteni :D:D:D

Hmm, ftp.osb.hu ez még középsulis időkből ismerős. Talán 1998-ban töltöttem onnan először. Hogy mit, arra már nem emlékszem, rég volt, akkoriban kezdtem csak a linuxozást. De ez megragadt bennem, hogy a bencés apátsag ilyesmivel is foglalkozik.

nem ez az egyetlen olyan egyházi intézmény ahol linux is szerepel az oktatásban, és persze a nem egyházi iiskolák közt is van olyan ahol linuxot is oktatnak a tanórákon, vagy külön tanfolyamokon, szóval a fentiekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hogy pl az egyházak kiállnának az opensource mellett meg ilyenek... ;-)

[quote:c3293019cc="tso"]nem ez az egyetlen olyan egyházi intézmény ahol linux is szerepel az oktatásban, és persze a nem egyházi iiskolák közt is van olyan ahol linuxot is oktatnak a tanórákon, vagy külön tanfolyamokon, szóval a fentiekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hogy pl az egyházak kiállnának az opensource mellett meg ilyenek... ;-)

A spórolás miatt kiállnak... Már ha van rá technikai felkészültésgük. A bencéseknek van, már lassan ezer éve képesek tudományos-technikai szinten a topon lenni (lehetsőégtől függően persze). Nem semmi.

[quote:008220cb3c="XMI"]Hmm, ftp.osb.hu ez még középsulis időkből ismerős. Talán 1998-ban töltöttem onnan először. Hogy mit, arra már nem emlékszem, rég volt, akkoriban kezdtem csak a linuxozást. De ez megragadt bennem, hogy a bencés apátsag ilyesmivel is foglalkozik.

RedHat mirror volt náluk.

No igen, kezdenek végre a hálón is megjelenni az egyházak. De hogy a nem katolikusoknak is legyen mit nézelődniük:
A Református Egyház honlapja
Innen elérhetőek a gyülekezetek oldalai:http://www.parokia.hu
Sőt mi több, mivel elég sok közösség a hálón alakul ki, már van virtuális gyülekezet is!
De hogy az ökuménét is segítsük, itt a katolikusok kezdőoldala (miserendekkel, mindennel):
A Katolikus Egyház honlapja

Ha ezek ilyen vidám emberek, beállok bencés rendszergazdának...

[quote:7a6c7b3629="broven"][quote:7a6c7b3629="kamiLLa"]http://www.bences.hu/hu/elerhetoseg

Nézzétek meg az oldal forrását, van benne egy aranyos komment a head lezáró tag előtt. :)

Hehe :-D Igen, néha érdekes dolgokat lehet találni a forrásokban. Én is szoktam nézegetni. Egy pár dolgot meg lehet tudni az oldal készítőjéről. Egyébként meg a felhasználó-barát kép is jó. üdv. dacas

[quote:54039d1df3="KKata"]Szólni kéne nekik, hogy már van frissebb SAG... (majszólok).
Egyébként ismerek olyan gyülekezetet, ahol már rég átálltak volna Linuxra, ha találnának olyan programot, amivel tudnák sugározni a netes rádióadásukat.

icecast?

[quote:4bc1cce2a4="cstamas"][quote:4bc1cce2a4="KKata"]
Egyébként ismerek olyan gyülekezetet, ahol már rég átálltak volna Linuxra, ha találnának olyan programot, amivel tudnák sugározni a netes rádióadásukat.

icecast?

Köszi, megnézem ezt is, amint lesz időm.
Kissé szégyellem magam, mert ezeknek én is utánanézhettem volna, de... nem mentegetőzöm.
A távolság miatt nem tudom, hogyan tudok majd segíteni a cuccok beüzemelésében. Bár lehet, hogy nem is lesz szükség rám. :) Mutatta a srác a windowsos progit, amivel csinálják, elég összetettnek tűnt, + sokba kerülne. Azt mondta, hogy SuSE-vel próbálkozott, csak ez a rádióadás-sugárzás nem jött össze.

vlc+vls ?
Vagyis a Videolan. Mintha lenne server-resze ilyen celra.

Pannonhalnám, már a 90es évek elején belső hálózat volt (a gimis részben) 2 gépteremmel, akkor még novell netware serverekkel, (és állandó hackerháborúkkal :)). A gazdasági rész, már akkor un*xon ment, ha jól emlékszem valamilyen BSD volt. Egy igen profi rendszergazda volt ott, nála előbb láttam így unixot mint dost :)
Az gimis rendszergazda is már a win95 előtt kereste a menekülési lehetőséget a m$ féle licenszaknamezőről. Akkoriban os/2vel kísérletezett. Innen egyenes út vezetett a Freesoftwarekig.
A tananyag része volt egy év irányítástechnika, a számtech mellett, asszem az még ma is így van. Első évben digitális áramköröket kellett összeszerelnünk a digitlaborban, hálókocsikapcsolás, szavazógép, egészszámos számológép és hasonlók. Az is a hivatalos tananyag része volt.
Délután voltak olyan fakultatív orák mint Dos, Pascal stb. mostanra perszre a gnu/linux átvette már a helyét.
Az egyház egyébként sem híve a szabadrablásos vadkapitalizmusnak. A freesotfwareket kifejezetten kedvelik, főleg egy akkora apátságban mint pannonhalma, ami európa 10 legnagyobbjának egyike. Mi házon belül is találtunk mindig illetékest egy egy infos problémára, most olyan lehet mint egy nonstop linuxtábor :-)

A borüzem sem az a régi hagyományos borospince, gyertyákkal és nagy antik hordókkal, hanem igazi high-tech. Gál Tibor tervezte, aki ismeri a borászat világát biztosan hallott róla.
A sört viszont arrafelé nem szeretik. :wink:

[quote:3528f0579b="KKata"]Mutatta a srác a windowsos progit, amivel csinálják, elég összetettnek tűnt, + sokba kerülne. Azt mondta, hogy SuSE-vel próbálkozott, csak ez a rádióadás-sugárzás nem jött össze.

Csak példaként:
http://katolikusradio.hu:9000/live_hi.ogg.m3u (böngészőből)
http://katolikusradio.hu:9000/live_hi.ogg (közvetlenül pl: ogg123)

Sok módon (linux/win alól) lehet rá streamelni.

[quote:f6a7835bb0="prygme"]Pannonhalnám, már a 90es évek elején belső hálózat volt (a gimis részben) 2 gépteremmel, akkor még novell netware serverekkel, (és állandó hackerháborúkkal :)). A gazdasági rész, már akkor un*xon ment, ha jól emlékszem valamilyen BSD volt. Egy igen profi rendszergazda volt ott, nála előbb láttam így unixot mint dost :)
Az gimis rendszergazda is már a win95 előtt kereste a menekülési lehetőséget a m$ féle licenszaknamezőről. Akkoriban os/2vel kísérletezett. Innen egyenes út vezetett a Freesoftwarekig.

Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy úgy öt éve felújították a géptermeket(2), lecserélték (gondolom, sulinet keretében) a fekete-fehér monitorokat meg a 2.0-ás wordöt ilyesmi. Akkor linux csak a kisgépteremben volt(8 gép), de ott is "csak" dual boot-ban. Nem használta szinte senki. Egyszer SP (az akkori rendszergazda, gondolom még mindig ő az) elkapott linuxozás közben. Nagyon bíztatott, hogy csináljam. Meg a prefektusom is linux fan volt, remélem eljön az idő amikor csak az lesz ott. :)

Akkoriban a tananyag része volt egy év irányítástechnika, a számtech mellett, asszem az még ma is így van. Első évben digitális áramköröket kellett összeszerelnünk a digitlaborban, hálókocsikapcsolás, szavazógép, egészszámos számológép és hasonlók. Az is a hivatalos tananyag része volt.

Már csak szakkörszerűen csinálja Ambrus.

Délután voltak olyan fakultatív orák mint Dos, Pascal stb. mostanre perszre a gnu/linux átvette már a helyét.

Ezek még voltak akkoriban is.

Az egyház egyébként sem híve a szabadrablásos vadkapitalizmusnak. A freesotfwareket kifejezetten kedvelik, főleg egy akkora apátságban mint pannonhalma, ami európa 10 legnagyobbjának egyike. Mi házon belül is lehet találtunk illetékest egy egy infos probléma kapcsán, most olyan lehet mint egy nonstop linuxtábor :-)

Bizony nem hülyék az ottani bencések, a rend gazdasági ügyeit intéző atya kifejezetten rafinált figura és emellett nagyon szimpatikus is.

A borüzem sem az a régi hagyományos borospince, gyertyákkal és nagy antik hordókkal, hanem igazi high-tech. Gál Tibor tervezte, aki ismeri a borászat világát biztosan hallott róla.
A sört viszont arrafelé nem szeretik. :wink:

Akkoriban még csak épült, de a tervei elég durvák voltak. Mióta végeztem nem jártam arra. :twisted:

[quote:ac7c55ba65="prygme"]Pannonhalnám, már a 90es évek elején belső hálózat volt

pap-LAN? :D

Most ugrott be!Nagyon szép helyen van a Bencés apátság, kollégium is van=menza is van, géppark is van, túrázni is lehet....szal kész főnyeremény lenne, egy hup tábornak szeritnem!!
Vélemény?

Imádkozni is lehet, ha elszáll a Pingvin.... :lol:

Ha ott lenne, én biztos mennék!Borászat, Un*x géppark, tényleg jó környék, van látnivaló is...

Egy kedves diákomtól kaptam az emailt, hogy a HUP-on dicsérik a bencés honlapot. :oops: Ennek igen megörültem, mert (a technikai részét) én követtem el. [Nem vagyok szerzetes, csak itt tanító 3gyerekes civil tanár.] Valóban nyomatom a linuxot a nebulóknak. Aki informatika órán kereskedelmi oprendszerbe találna bebootolni, annak ugrott az év végi jelese. Elég drasztikus módszer, de én szeretem. Legalább egzakt határ van két jegy között :D
Persze az esti gépidőben lehet gyepesíteni az agyukat befelé, ha valaki nem bírja másként. Ha már mobiltelefon, nő, cigi és ital nuku, legalább ez legyen...

Ja, és jól emlékezett a Linuxvilágos irományokra egy előző hozzászóló: volt egy a 2005 áprilisiban, a linux-klónozásról, meg egy a QEMU-ról a szeptemberiben (amivel végre életet tudtam lehelni az 1.2-es UHU-ban kimúlófélben levő MAPLE-be), meg lesz egy következő a böngészőkről.

Amúgy, akit a borászat érdekel, van idegenvezetés oda is.

"Jó homályos?"