Kétvezetékes - karácsonyi - led vezérlés

Sziasztok!

 

Van egy karácsonyi ledfűzérem amben van néhány hidegfehér villogó led. Túl gyorsan villognak, sötétben marhára zavaró, de a "tápon" lévő gombbal lehet gyors és még gyorsabb villogás között váltani. Az egész fűzért egy érpár hajtja meg (igazából három vezeték megy egy idő után de ahogy néztem a harmadik csak a kétoldali táp másik oldala).

Elkezdett érdekelni a dolog, de pár videón túl nem nagyon találtam értelmezhető infót. RGB ledre van a WS2812, de ami nekem van az egyszínű.

Találtam pár videót, de a kommentekben sem mondott senki semmi kézzelfoghatót a típusról illetve a protokollról, csak találgatások vannak:

https://www.youtube.com/watch?v=WLXnCaXX7w4

https://www.youtube.com/watch?v=WLXnCaXX7w4

https://www.youtube.com/watch?v=8WH5tCNIIck

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 12. 07., sze – 14:22

A fuzerhez nem tudok hozzaszolni, de a WS2812-hoz mindekeppen 3 vezetek kell szerintem, van egy fold es egy tap valamit a DI es DO labak amikkel sorban fel lehet oket fuzeni, ezt nem igazan hiszem, hogy ki lehetne valtani (persze lehetne valami olyanmegoldas mint a DS18B20 parazita modja, hogy a communikacios jelbol szur maganak valami tapot, de a LED-ek eseten sokkal nagyobb aram kellene).

Szerintem az emlitett fuzer eseten a doboz csinalja a villogatast, a LED-ekhez ez csak mint a tap valtozasa jut el.

Megnezve a videokat, megis az lelet, hogy nincs kulon tap, az egyben a kommunikacio is es tapot szed maganak, szoval a LED-ek is aktivak.

Meg jobban megnezve, szeritem ez ugy mukodik mint az lampak, amiket lehet "dimmelni" attol fuggen, hogy hangyszor kapcsolod fel. Amiatt is gondolom, hogy a videon latszik, hogy valoban csak ket laba van a LED-nek, szoval ugyanaz a jel jut el mindegyikhez, valamint ahogy latom mindegyik csak ugyanolyan modon tud vilagitani / valtozni a szine.

Amugy miert nem szeded szet a dobozt es nezed meg mi van benne?

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha megnézed a videókat amik a bevezetőben vannak, úgy működik, hogy nagyon rövid impulzusokkal lehúzza a tápot a földre és ezzel vezérli a ledet.

szerk: mielőtt szétszedem, gondoltam gyűjtök némi infót, hátha találkozott már valaki ilyennel.

Nem felváltva kapcsolnak ki/be mint a videóban.

Ok, csakhát a cikkben ez a két videó van.

A te füzéred polaritásváltással például: másodpercenként 200 polaritásváltás (200 Hz) . 100 a melegfehérnek, közben 100 a hidegfehérnek . A melegfehérnek mind a 100 négyszögjel +3 Voltos,  a ledek 100 hz-el világítanak, ezt folyamatosnak látod. A hidegfehérnek az elso 50 négyszogjel  -3 volt,  a következő  ötven 0 volt . A hidegfehér villog, -félmásodpercenként, miközben a melegfehér folyamatosan világít.

Persze lehet más megoldás, van olyan ahol a kis müanyagcseppben van a chip ami vezérli a villogást, de azt nem tudod változtatni, egyféleképpen villog. Illetve van ez a csoportos fényfüggönyös kétvezetékes, aniről lejjebb írtak, de szerintem se ilyen a tiéd. 

 RGB ledre van a WS2812, de ami nekem van az egyszínű.

A ws2812-esek akár  ESP2866-tal vezérelhetőek, 3 vezetékesek, egyenként címezhetőek, ha szeret valaki heggeszteni ilyesmit:

https://how2electronics.com/ws2812b-neopixel-led-strip-nodemcu/#Source_CodeProgram.

Tiedé gondolom nem ilyen.

 

Mérd meg a tápegységet, egyen vagy váltóáram, szokták úgy vezérelni  hogy néhány ledet forditva kötnek be , és a váltóáram "egyik félhulláma" vezérli ezeket a ledeket. 

Ez egy egész jó leírás a 2 pin-es, RGB led vezérléséről: https://cpldcpu.wordpress.com/2022/01/23/controlling-rgb-leds-with-only…

De, ha jól értem, a tiéd csak fehér. Ott én ezt nemes egyszerűséggel polaritásfordítással oldanám meg: a led-ek egy része ellentétes polaritással van a 2 vezeték között, mint a többi így +/- és -/+ polaritással vezérelhető a két fél. Ennek megfelelő nagyfrekvenciás vezérlésével észrevehető vibrálás nélkül úgy vezérled, ahogy szeretnéd.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Valószínű, hogy ilyen,  ha kétvezetékes. A karácsonyfa led füzéreket is gyakran ezzel a módszerrel villogtatják, nem alszik ki egyszerre az összes led, 6-8 féle effektet tudnak, hát egyéni türéshatár , kinek  mennyire zavaró. A polaritásváltás jobb szó. A táp jelölése ettől függetlenül AC, de nem 50 HZ , vibrálna.

De könnyen ki lehet próbálni, rákötöd egyenáramra, és a polaritást cserélgetve vagy  csak a hidegfehér gyullad ki vagy csak ezek nem. 

 

Ami meg a videon van , azok dimmelhető egyszinű ledek.

A gyakorlatban meg ezek kombinációi ledszalagon, dimmelhető hidegfehér és melegfefér led, (ezt hivják cct-nek) 1 közös +2 vezeték a ledekhez. Szinesbe meg dimmelhető RGB led+dimmelhető hidegfehér és melegfefér led,

ehhez már 6 vezeték megy. 

Illetve van a WS2812, ez egyenként cimezhető LED-ek ,3 vezetékes szokott lenni, a protokoll nevének ws2812 led strip prootokollt látok a leírásában.