iOS 15 Telenor net APN

Fórumok

Sziasztok!

 

 15-re frissítés óta a net APN-es Telenor kártya nem működik a telefonban. Ezt a Telenor is megerősítette, egyelőre tárgyalnak az Apple-vel a megoldásról. Valaki talált valamilyen workaround-ot erre?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 12., p – 16:01

apn=online ?
(az online apn elvileg nem ad külső ipcímet, cserébe működhet)

 

milyen eszköz?

8 Pluson és 13 Pro Maxon minden jól működik telenoros kártyával.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2021. 11. 13., szo – 10:26

A 15.1-re frissítés sem oldja meg? (*javítva, 15.2 még csak béta)

Leírom az én kálváriámat, hátha találsz benne használható infót.

Külföldi utazásra készültem, gondoltam lecsekkolom mobilnetről is a VPN csatlakozásokat. Nem megy.

Egy gyors ügyfélszolgálati hívással kiderült, hogy már egy ideje a sima hangalapú SIM kártyáknál a net APN használatát kivezették, írjam át online-ra. Átírtam, de csak NAT-olt IPv4-et kaptam, meg rendes IPv6 címet. Nem megy semmi, se IPSec, se WireGuard. 

Hívom Telenort, hogy kérek rendes hálózatot, mert ilyen NAT-olt kapcsolaton nem megy a VPN. Azt mondják, nem fog menni, egyetlen megoldás, ha veszek egy másik, ún. adatmegosztó SIM kártyát (azon működik a "net" APN), és amikor dolgozni akarok, kicserélem. Oké, beballagok, üzembehelyezik nagy nehezen, de nem működik. Olyan szinten nem, hogy semmi kapcsolat, IP-t sem kapok. Visszamegyek, panaszkodok, kérdik milyen OS? Persze iOS 15, erre lepattintanak, hogy hívjam Apple supportot, mert valami rossz náluk. De mondom, tutira nem, mert a másik SIM kártyám rendesen működik (úgy értem, az online APN). Hívom Apple supportot, végtelen ciklusba kerülök, anyázok, azóta sem megy. A Telenor tech support hülyének néz, mondom azért valamennyire értek hozzá, nem béna vagyok, de ez a kártya tutira nem kapcsolódik a hálózatra. Már addigra mindenféle diagnosztikai appot letöltöttem, hiába. 

Az indulásig hátralévő pár órát végül mással töltöttem, nem a VPN-jeim összeütésével IPv6-ra, úgyhogy elmentem így.

A vicc az egészben, hogy külföldön roaminggal persze kaptam rendes IP-t, úgyhogy simán ment minden VPN.

wireguardot nem vagom, de az ipsec atmegy szepen nat-on is, ha ugy van konfiguralva a szerver (NAT-T support). ilyenkor UDP 4500-on megy minden, azt meg a legbutabb router is atviszi...  mondjuk windoz+L2TP tud viccelni a fix 1701 portjaval, de apple cuccokat nem erinti, ott random a port, kicsi az eselye hogy utkozol egy masik epp ipsec vpn-ezo userrel ugyanaz a cgnat-ip mogott.

ami egyedul kenyes a nat-ra, de nagyon, az a GRE tunnel illetve az arra epulo PPTP vpn...

Ugyanitt tartok.

iOS15, Telenor. Van egy remek v6 címem, amit hotspoton tovább is oszt a telefon, de igenám, a v4-es openvpn szervereket így nerm érem el.

Telenor: majd megoldja az Apple, már jelezték ők is mint szolgáltató h. valami nem oké.

Netem hálistennek legalább van a telefonon. Tényleg az lenne a megoldás h. mindent konfoljak át ipv6-ra? Értem h. terjeszteni kell, de ez kicsit erős volt így hirtelen.

Ha valakinek lesz updateje, netán megoldása, azt szívesen olvasnám.

nocsak, ios 15 újdonságok közt
https://support.apple.com/hu-hu/HT212791

Az iOS 15 támogatja az IPv6-Only-Preferred opciót a DHCPv4-ben. Ezzel a beállítással az IPv6-kompatibilis eszközök kihagyhatják az IPv4-cím kiosztását.

ez és a private relay funkció is potenciális szopás, ha összeakad valamivel a telenornál

nemreg debuggoltam kicsit. valoban a telenor csak v6 cimet ad, v4-et nem, de megy valami 4in6 forditas, az ipv4 cimeket igy lehet rola elerni:

64:ff9b::/96 + az utolso 32 bit az ipv4 cim

pl:  193.224.177.1 -> 64:ff9b::c1e0:b101

tehat az elerni kivant szolgaltatasnak nem kell ipv6 cime legyen, csak "forditsd le" neki a v4 cimet v6 formatumra es ugy csatlakozz ra.

https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc6052

The "Well-Known Prefix" 64:ff9b::/96 used in an algorithmic mapping between IPv4 to IPv6 addresses

ez is kapcsolodik:  NAT64 es DNS64, utobbi magyarazza a lentebbi egyik kommentben irt dns trukkozest.

https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc6146

Lányom telóján (iPhone 11) is ugyan ez a probléma, emiatt kb 1 hónapja nem tud mobilnetezni. iOS 15.1 és 15.2b frissítés sem segített.

Eleinte elismerte a Telenor a hibát (mármint elismerte, hogy van egy ilyen hiba, de természetesen azt mondták, hogy az Apple a hibás), ma viszont már azt mondták, hogy úgy tudják javítva lett és mennie kéne, de továbbra sem megy. Folyt köv holnap.

ui: Jól értem, hogy külföldön (roaminggal) működik, hisz ott nem Telenor hálón van a telefon? Mert ez nálunk pont számítani fog decemberben, bár addig azért remélem megoldják...

Én is szoptam még iphone 6s-sel. Nem értettem, mi a baj, nem érem el a VPS-em, otthoni RDP szervert sem, de pl a mikrotik ddns-e működött. A jelenség ugyanez volt, Telenortól kapok V6 címet, v4-et pedig nem. De érdekes, hogy a hotspot megosztás is csak v6 címet adott, v4-en kaptam az APIPA címet gépről. Végül amit tudtam, áthurcoltam IPv6-ra, merthogy időszerű, de végül a mikrotik hiányos v6 tudása miatt ez sem oldotta meg teljes értékűen a dolgokat.

Ami még érdekes, hogy a fenti almás telefont ez, és sok más okból is kivágtam, a kártyát betettem egy nullkilométeres xiaomiba, azon pedig telenoros APN profilban default ipv6 only mód volt. Csak ameddig droidon ez simán átkapcsolható menüben, azóta is dual stack csodásan megy, almán el kellett volna mélyedni valami konfigurátorba, és mire kerítek egy macet, addigra a telefon koránál fogva is megdöglött volna.

Szerkesztve: 2021. 11. 15., h – 14:35

A tapasztalat az, hogy iOS 15 -ről megosztott mobilinternet esetén, csak akkor nem érhetőek el ipv4-en a dolgok, ha azokra IP címként próbálunk csatalkozni. Amennyiben DNS névre csatlakozunk, annak feloldásakor kapunk vissza egy "fake" ipv6-os címet, akkor is, ha az adott hostnév nem rendelkezik ipv6-os címmel és a telefon ezt "proxy"-za valahogy tovább, ezt a részt még nem sikerült megfejtenem.

nem normális ettől még a Telenor hálózata, de így "használható"

(info Tamás kollégámtól, akinek nincs HUP fiókja)

Tegnapelőtt kijött a ios15.2. Mivel ma hajnalban raktam rá az asszony telefonjára, túl sok tapasztalat nincs, de elsőre úgy tűnik segített...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Yettel mobilnet, online APN, se IPv6, se publikus IPv6 (vagy én vagyok béna).

Amíg Telenor volt, legalább volt IPv6. 

Azt hiszem itt az ideje más szolgáltatót keresni..